altmarius

cultură şi spiritualitate

Seara a V-a - continuare:
Auzind că nu se pot căsători, fiind fraţi, Almada nu mai zice nimic,mănâncă în tăcere până la sfârşitul mesei. După aceea, iese din casă fără să zică ceva.. Şi lui Titila, şi lui Vlad li se pare ciudată comportarea Almadei. Nu se întâmplase niciodată aşa ceva.
Casa era pustie şi rece. Două fiinţe care fuseseră bucuria vieţii lui dispăruseră. Pentru totdeauna, căci era sigur că tatăl său este mort, iar Almada, chiar dacă nu şi-a pus capăt zilelor, nu se va mai întoarce acasă în vecii vecilor...
Căută prin casă să vadă ce provizii găseşte. Să-şi oprească şi pentru el şi să dea şi la cei care n-au deloc. Nu găseşte mare lucru. Încă un fapt care îl pune pe gânduri. Donc spunea că Almada a avut o recoltă bună, a pus brânză, a făcut pastramă, peşte, miere.Unde erau, că nu le putea mânca într-un timp aşa de scurt? Ce-a găsit el în casă era o nimica toată. Totuşi, pune la îndemână ce urmează să dea. Pentru el aproape că nu-şi mai opreşte, ştiind că pleacă şi cine ştie dacă se mai întoarce! Dacă se va mai întoarce. La cine şi la ce să revină? Cei care îi fuseseră atât de dragi se duseseră. Pe Almada el o omorâse. Era convins că, lovită atât de cumplit drept în inimă, tânăra fată a sărit în râu cu cal cu tot la Cotul Ursului şi s-a înecat.
Se aşază pe un scaun lângă masă. Îl apucă greaţa şi-i vine săvomite, dar n-are ce.În stomac nu avea nimic, fiindcă nu mâncase toată ziua. Ia din vadră un cauc de apă şi-l goleşte pe nerăsuflate. Se uită la caucul gol.Băuse apa din cauc pe partea pe care bea şi Almada. Îşi pusese buzele pe locul pe care şi le pusese şi ea de atâtea ori. Şi apa este adusă de Almada, gândeşte. Îşi aruncă ochii pe masă şi vede într-un blid o bucăţică de pastramă şi o bucăţică de friptură. Trage blidul aproape. Din friptură mâncase Almada, se cunoşteau urmele dinţilor care tăiaseră din ea.
Muşcă şi el puţin, mestecă în gură, dar nu poate înghiţi. Cu greu reuşeşte să înghită. Mănâncă toată bucata de friptură. Mănâncă şi pastrama. Mai bea un cauc de apă şi se culcă. Nu doarme bine. Se trezeşte des şi tresărind. De câteva ori a sărit drept în picioare, speriat, neştiind unde este. S-a trezit cu mult înainte de a se lumina de ziuă şi n-a mai adormit. Când s-a crăpat de ziuă, s-a dat jos din pat, s-a îmbrăcat şi a ieşit afară. S-a dus la cai, le-a pus o mână de fân, să mai roadă până îi sloboade la păscut. Încă mai aveau ce paşte. Dacă îi lăsa toată ziua, până seara se săturau.
Mai târziu îi duce pe imaş. Îi ia şi pe-ai lui Donc. La înapoiere, se duce în centrul aşezării unde se strânseseră cei care împărţeau alimente. Erau şi de cei care dădeau şi de cei care primeau. Totul se desfăşura în linişte. Ia şi el câţiva, îi duce acasă şi le dă din ce are. Se mai întâlneşte cu cei trei prieteni şi se sfătuiesc în legătură cu ce au de făcut în zilele următoare, când ceilalţi tineri vor fi plecaţi.
- De voi depinde, prieteni, dacă viaţa va merge înainte, nu oricum, ci bine. Va trebui să vă impuneţi autoritatea, să vă faceţi ascultaţi, să nu vă abateţi câtuşi de puţin de la calea dreaptă.
- Tu ai fi bun, pe tine te-ar asculta!
- Şi pe voi vă vor asculta, dacă veţi fi drepţi, cinstiţi şi nu veţi proteja pe unii şi-i veţi neglija pe alţii. Vă asigur că vă veţi impune şi veţi fi ascultaţi. Voi veţi deveni, când lucrurile vor intra în normalitate, căpeteniile acestei aşezări sau poate peste asezările de pe valea râului nostru, de la izvoare până la vărsare.
- Bine, Vlad, te ascultăm. Să ieşim din situaţia asta şi vom vedea cine va fi. Dar ţine minte ce-ţi spunem acum, căci noi ne-am sfătuit aseară, după ce ne-am despărţit de tine, tu vei fi căpetenie peste aşezările de pe valea asta. Îţi spunem, ca să te obişnuieţi cu gândul ăsta şi să te gândeşti ce poţi face ca să uneşti toate aşezările şi să faci o ţară cum nu mai este alta. 
- Prieteni, vă mulţumesc că vă gândiţi la mine, dar eu nu mă voi mai întoarce în aceste locuri. La ce să revin? Am pierdut tot ce am avut mai drag pe lume, pe tata şi pe Almada, la cine să mai vin? Ce mă mai leagă de locurile astea? Casa şi tot ce amţi le las ţie, Donc, ai grijă de ele. Te însori şi te muţi în ea cu nevasta ta. Vă doresc să fiţi aşa de fericiţi cum am fost eu până în momentul în care am plecat de-acasă. Şi, fiindcă nu ne vom mai vedea, vă spun un secret pe care nu-l ştia decât tata. L-am aflat şi eu în ziua în care am fugit, dar vă rog să-l păstraţi. Eu şi Almada nu suntem fraţi. Am fugit să mă conving că ceea ce începusem să simt pentru ea înseamnă iubire. Şi mi-am spus că doar iubirea pentru ea mă va aduce înapoi. Am venit cu inima încărcată de iubire, hotărât s-o iau în braţe şi s-o duc într-un loc cu iarbă şi cu cerul deasupra noastră şi s-o fac nevasta mea. Şi eu am omorât-o, prieteni! Cum mai pot trăi aici când totul îmi aminteşte de ea? Când ne-am despărţit, m-a îmbrăţişat şi m-a sărutat nu ca o soră, ci ca o iubită. Poate că inima ei simţise că nu suntem fraţi. Şi mi-a strigat: "Du-te şi să nu te uiţi înapoi!" Am sărit pe cal şi cu coada ochiului am văzut cum lacrimi mari ca pumnul îi şiroiau din ochii ei albaştri.
- Vlade, nu vreau să-ţi dau speranţe deşarte, nu pot nici argumenta, dar ceva îmi spune că Almada trăieşte. Este o fată prea puternică, prea echilibrată,prea întreagă la cap pot spune, ca să facă o faptă cumplită, adică să-şi ia viaţa. Nu. În ruptul capului, nu cred într-o asemenea posibilitate. Acum fac legătura cu o afirmaţie a ei şi cu destăinuirile tale din acest moment. În timpul altercaţiei cu tânărul Laurean, eu n-am fost de faţă, dar am auzit de la mai mulţi, acesta i-a zis că vrea de la ea, şi va obţine, ceea ce vor toţi băieţii de la fete, ceva ascuns şi bine păzit. Înţelegi tu. După ce l-a pus la pământ şi l-a ameninţat cu bâta aruncată de Petras, i-a strigat: "Acel ceva la care visezi tu va fi dat unui singur tânăr,iubitului meu, căruia i-am dat deja inima. Mi-a luat-o cu toată dragostea strânsă în ea şi a plecat. Când va reveni,căci va reveni, fiindcă iubirea mea îl va chema, a lui voi fi şi numai a lui. Altă dată, dacă te vei mai apropia de mine cu asemenea gânduri, te voi omorî!". Vlade, Almada pe tine te iubeşte. Şi nu ca pe un frate. Aşa că speră şi alungă-ţi din minte gândul de a nu te mai întoarce. Eu voi avea grijă de casa voastră şi de avutul vostru, dar nu pentru mine, ci pentru voi.
Se desparte de prieteni îngândurat. Ar fi vrut să aibă dreptate Donc, dar cum va mai da el ochii cu Almada, dacă într-adevăr trăieşte şi se vor mai întâlni vreodată, când i-a aruncat asemenea vorbe? Dacă şi ea-l iubeşte, poate că dragostea va face minuni.
Ziua trece greu. Îşi face de lucru. Aranjează în casă ca în timpul când erau toţi trei. Fiecare lucruşor îl pune cum îl punea Almada, la fel face şi paturile. Pe căpătâiul ei pune un bucheţel de flori şi busuiocul în ale cărui puteri miraculoase credea Almada atât de mult. Când îl pune, improvizează versuri, ca un descântec, ca o vrajă: "Busuioc, floare cătată, / Ad-o pe Almada-ndată, / Busuioc, la tine vin / Şi-am să te presar pe vale, / Unde-Almada are cale. / Fiecare frunză-a ta / Pe care ea va călca, / Să-i aprindă dragostea, / Cea pe care o avea / Pentru inimioara mea./ Busuioc, măi busuioc, / Dragostea să-i fie foc, / Să mă cheme s-o cuprind, / Încet focul să i-l sting, / Da' mai tare să-l aprind. / Busuioc, floare de dor, / Cu miros adormitor, / Să îi mângâi genele, / Genele, sprâncenele / Şi în somn să mă viseze, / Mă dorească, să mă cheme / S-o iubesc, să mă iubească, / Nimic nu ne despărţească, / Să trăim alăturea / Câte zile vom avea!"
În ziua următoare, porneşte călare spre locul de întâlnire cu tinerii hotărâţi să treacă munţii. Oare va veni cineva? Când ajunge la Poiana Teilor, rămâne surprins: poiana era plină de tineri veniţi din aproape toate aşezările. Caii erau slobozi, iar ei, grupuri-grupuri, stăteau de vorbă.Îi salută şi le spune să-l urmeze. În urma lui, se încolonează toţi şi încearcă să ţină pasul cu el. Să-i lăsăm să-şi urmeze drumul şi să revenim în aşezare.

Vizualizări: 164

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Comentariul dumneavoastra a fost sters. Daca doriti continuarea publicarii romanului, il veti publica ca adaugare la cel de mai sus.

A fost şters din greşeală sau voit? Gr. M. Croitoru

Asa cum v-am spus in mesajul trimis acum cateva zile, grupul nu poate avea in comentarii texte foarte lungi fiindca ele dispar. Trebuie sa va publicati fragmentele in postari individuale, si NU in comentarii.

Dacă nu-mi spuneţi şi cum să fac postarea, nu voi mai continua publicarea romanului. Nu ştiu cum acesta s-a şters, pe când altele rezistă de ani de zile. Şi sunt tot comentarii. Nu am timp să mă apuc să învăţ ceea ce nu ştiu lucra pe calculator! Atunci, ne oprim aici. Ştergeţi, vă rog, şi celelalte secvenţe publicate, precum şi cartea integrală trimisă în sistem pdf. Cu stimă, Gr. M. Croitoru

Este alegerea dvs. Din pacate nu ati citi mesajul meu, acolo am specificat cum trebuie sa procedati. Daca nu doriti continuarea romanului, o puteti face in Clubul de carte intrind in grup si accesand prin "adauga discutie", ori din pagina dvs. din coloana stanga la "comentarii" + adaugare. Nu este greu, insa trebuie putina atentie. Spre regretul nostru sistemul NINg are si el deficientele sale tehnice, de care noi nu suntem vinovati, fiindca nu noi controlam aceasta latura al sistemului.Una dintre acestea este limita de stocare a informatiilor/ postarilor in comentarii. Lungimea lor este acum restrictionata fata de cele din primul an. Deh, se numesc "imbunatatiri".

Va rog sa ne informati, ce doriti sa faceti.

Deasupra titlului (Gr.M.Croitoru....) este o casuta pe care scrie: ADAUGATI. Dati click pe ea, se deschide o fereastra, mai dati un click pe MOD VIZUAL si faceti postarea. La final, dati click pe ADAUGA DISCUTIE. Asta-i tot! Noi nu mai avem timp sa lucram si pentru cititorii nostri. 

Inca ceva: V-am avertizat ca nu mai putem accepta comentarii kilometrice - si nu noi nu acceptam, ci interfata NING nu accepta. Aceste comentarii se vor pierde automat dupa 24 de ore, intrucit comentariile sunt intelese ca niste simple aprecieri asupra subiectului expus. Este foarte simplu sistemul si nu trebuie decit sa va concentrati asupra subiectului!

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor