Când ne plimbăm prin ce-a mai rămas din Micul Paris, trecem pe lângă clădiri vechi și palate uimitoare, dar de puține ori avem voie să intrăm în ele, să le descoperim din interior. Cine-ar fi crezut că pe strada Oțetari din București, într-o vilă construită în stil eclectic, cu elemente neo-românești, se ascunde a opta minune a lumii: panouri și tavane pictate de Ștefan Luchian. N-am văzut ceva mai frumos ca Vila Mathilda, de lângă biserica Oțetari din București. Cât am stat acolo, două ore, cu ochii in tavanele lui Luchian, am avut senzația că misterioasa Mathilda poate oricând să intre pe ușă ca să-mi ofere o dulceață. Acum și aici, o altă poveste excepțională din “Make Bucharest Great Again”, proiectul B365.ro dedicat salvării și restaurării clădirilor de patrimoniu din București.
De când scriu despre casele de patrimoniu din București, mă simt ca în contul de Netflix: atunci când simte că îți place un film, te trimite să vezi și altele la fel. Cu aceeași temă, din aceeași categorie, dragoste sau horror. Scenariul este același. Iată-l: la început de secol 20, un boier sau diplomat, politician, bancher sau militar își face o casă impunătoare în București, impreună cu cei mai mari arhitecți din România acelor timpuri.

Vila Mathilda se află pe strada Oțetari si a fost proiectată de N. Mihăescu, un mare artitect. Foto credit Alberto Grosescu, ARCEN.
În timpul comunismului, picturile lui Luchian din Vila Mathilda au fost acoperite cu vopsea
Boierul ăsta, marele boier o înfrumusețează cu tavane pictate, stucaturi, vitralii și obiecte de mare preț. O face pentru rangul său, cu pricepere și dragoste pentru frumos, o casă în Micul Paris cum n-a văzut Parisul. Apoi vin comuniștii, o naționalizează, o distrug pentru că nu ei au făcut-o, iar pe proprietarii de drept îi trimit să locuiască în baie, la subsol în cel mai bun caz, sau direct la închisoare. Casa Mathilda de lângă biserica Oțetari (o altă bijuterie arhitectonică, pictată de Gheorghe Tăttărescu, să o vedeți și voi) a avut noroc. Mare noroc. A fost restaurată în anii ’80 și este bine conservată. Există. Cu tot cu povestea ei de dragoste pe care v-o spun mai jos.