altmarius

cultură şi spiritualitate

Informaţii

altmariusistoric

grup destinat cercetarilor si studiilor istorice, celor care iubesc istoria

Site Web : http://altmarius.ning.com/group/altmariusistoric
Locaţie : Romania
Membri : 118
Activitatea Recentă : Mai 8, 2021

Încoronarea de la Alba Iulia Ferdinand a fost încoronat rege al României Mari printr-o ceremonie spectaculoasă, în ziua de 15 octombrie 1922 la Alba Iulia.
Ferdinand I al României, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (n. 24 august 1865, Sigmaringen - d. 20 iulie 1927, Sinaia) a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Române, iar între 1914 şi 1927 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.
Născut în Sigmaringen în sud-vestul Germaniei, Prinţul Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen a devenit moştenitor al tronului după unchiul său fără copii, Regele Carol I al României în noiembrie 1888, după renunţul tatălui şi fratelui său mai în vârstă. În 1893, Prinţul Ferdinand s-a căsătorit cu Prinţesa Maria de Edinburgh, care era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Ţarului Alexadru al II-lea al Rusiei. Ei au avut trei fii şi trei fiice.
După o idilă cu poeta Elena Văcărescu, domnişoara de onoare a Reginei Elisabeta, relaţie întreruptă la intervenţia Consiliului de Miniştri, care a reamintit Principelui că nici un membru al Familiei Regale nu se poate căsători decât cu Principese de origine străină, Ferdinand s-a însurat, pe data de 10 ianuarie 1893, cu Maria de Edinburgh, din Familia Regală a Marii Britanii. Împreună au avut 6 copii, cel mai mare, botezat Carol, urmând să devină Regele Carol al II-lea al României.
Deşi rudă cu familia imperială ce conducea Germania, Hohenzollern, Ferdinand a hotărât, împreună cu Consiliul de Coroană din 14/27 August 1916, intrarea României în Primul Război Mondial de partea Antantei împotriva Germaniei şi Austro-Ungariei, realizând astfel pasul cel mai important pentru realizarea idealului României Mari. (Constantin Kiriţescu, „Istoria războiului pentru întregirea României”, 1916-1919, Bucureşti, 1922).
În 1914, Ferdinand a devenit Rege al României, la 49 de ani, depunând juramântul solemn şi promiţând că va fi "un bun român". În timpul războiului mondial, Regele Ferdinand s-a alăturat curentului favorabil Antantei, şi, în 1916, pe 14 august, a prezidat Consiliul de Coroană în cadrul căruia a luat o hotărâre dramatică: intrarea României în război împotriva ţării sale natale, Germania. Cu tot entuziasmul românilor, situaţia de pe câmpul de luptă nu a fost favorabilă, o bună parte din teritoriul României fiind ocupat de către trupele Puterilor Centrale. Ferdinand şi întregul guvern român s-au refugiat, în noiembrie 1916, la Iaşi. Pentru Rege şi familia sa a fost o perioadă extrem de grea, perioadă în care toate planurile păreau să se năruie. În plus, în 1917, murea de febră tifoidă, la numai 4 ani, Principele Mircea, cel de-al şaselea copil al cuplului regal. Deşi familia sa din Germania l-a renegat, la Castelul Hohenzollernilor arborându-se steagul de doliu, Ferdinand nu şi-a pierdut speranţele. Astfel, el a refuzat să ratifice pacea separată între Puterile Centrale şi România. În cele din urmă, situaţia avea să se schimbe. În cursul anului 1918, anul de naştere al României Mari, Ferdinand s-a întors triumfal la Bucureşti, în fruntea armatei sale eroice, trecând pe sub Arcul de Triumf, întâmpinat fiind de populaţia entuziastă.
Viaţa politică internă în timpul domniei sale a fost dominată de Partidul Naţional Liberal condus de fraţii Ion şi Vintilă Brătianu. Cucerirea Transilvaniei a lărgit însă baza electorală a opoziţiei, a căror partide principale s-au unit în ianuarie 1925 - octombrie 1926 pentru a forma Partidul Naţional Ţărănesc.
Regele Ferdinand nu a fost însă scutit de necazuri. Fiul său cel mai mare, moştenitorul tronului, trăia o viaţă scandaloasă şi, încălcând ordinea monarhică, s-a căsătorit clandestin, la Odesa, cu Ioana Lambrino. Tribunalul Ilfov a anulat însă căsătoria, iar Ioana Lambrino a fost exilată împreună cu fiul nelegitim al lui Carol. Principele a fost trimis într-o lungă călătorie, în jurul lumii, pentru "a o uita" pe Ioana Lambrino. La 10 mai 1921, Carol s-a căsătorit, la Atena, cu Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei.Casa regală de Hohenzollern-
-Sigmaringen

Carol I
Regina soţie
Regina Elisabeta
Copii
Principesa Maria
Ferdinand
Regina soţie
Regina Maria
Copii
Prinţul Carol
Prinţul Nicolae
Principesa Elisabeta
Principesa Maria
Principesa Ileana
Prinţul Mircea
Carol al II-lea
Regina soţie
Regina Elena
Copii
Prinţul Mihai
Mihai I
Regina soţie
Regina Ana
Copii
Principesa Margareta
Principesa Elena
Principesa Irina
Principesa Sofia
Principesa Maria
În 1921, Ferdinand va avea bucuria să trăiască naşterea nepotului său, Mihai, fiul lui Carol şi al Elenei. Cu toate acestea, mariajul dintre Carol şi Elena nu avea să reuşească, moştenitorul tronului părăsindu-şi soţia şi fiul, fugind la Paris împreună cu amanta sa, Elena Lupescu. În cele din urmă, cu inima tulburată, Regele îl desemnează ca urmaş la tron pe nepotul său, Mihai, dezmoştenindu-l, în acelaşi timp, pe fiul său Carol.
Ferdinand a murit la 20 iulie 1927, şi a fost urmat la tron de nepotul său Mihai, sub o regenţă formată din trei persoane, din care făcea parte şi cel de al doilea fiu al lui Ferdinand, Prinţul Nicolae

Forum de Discuţii

Combinatul Chimic Craiova

Începută de altmariusscena Feb 20, 2021. 0 Răspunsuri

Întreprinderea de Mașini Grele București

Începută de altmariusconcurs Ian 14, 2021. 0 Răspunsuri

Din istoria C.F.R.-ului

Începută de altmariusconcurs Ian 9, 2020. 0 Răspunsuri

Raport german din 4 noiembrie 1940

Începută de pagina espanola Dec 6, 2019. 0 Răspunsuri

21 Aprilie în istoria României

Începută de Magyar lap Apr 21, 2019. 0 Răspunsuri

Lecția de istorie - 2 august

Începută de pagina espanola Aug 2, 2018. 0 Răspunsuri

Ce-am avut si nu mai zboara... Rombac 1-11

Începută de pagina espanola Apr 29, 2018. 0 Răspunsuri

Țăranul care l-a dojenit pe Cuza

Începută de Credo - Lumina Ian 24, 2018. 0 Răspunsuri

Panou de comentarii

Comentariu publicat de silvian dobre pe Iulie 25, 2009 la 11:58pm
DE MIC COPIL MI-A PLACUT ISTORIA !LA INTREBAREA DACA REGALITATEA MAI REPREZINTA O SOLUTIE PENTRU ROMANIA ,VA RASPUND PRINTR-O INTREBARE :OARE NU ATI VREA SA TRAITI CA-N OLANDA ,BELGIA ,SPANIA ,LUXEMBURG ,SUEDIA, DANEMARCA ,MAREA BRITANIE ,NORVEGIA ,MONACO ?CELOR CE RASPUND ,NU ASA LE TREBUIE SI IMPREUNA CU EI NE MERITAM SI NOI SOARTA !!!
Comentariu publicat de silvian dobre pe August 2, 2009 la 3:13pm
POATE CA PRIN INTERMEDIUL NOSTRU ISTORIA ISI VA MAI DEZVALUI MACAR O PARTE DIN MICILE EI SECRETE ...
Comentariu publicat de michaela gavriloiu pe August 4, 2009 la 8:49am
pentru romania monarhia nu este o oportunitate mai ales acum daca se facea aceasta schimbare trebuia facuta imediat dupa revolutie dar monarhia la noi a fost discreditata de fapt romanilor nu le-a prea placut sa aiba domni indiferent daca au fost paminteni sau straini vezi lungul sir de tradari si crime asupra domnilor
Comentariu publicat de Angela Musica-Popa pe August 12, 2009 la 5:22pm

10 motive sa rescriem istoria
Se spune ca aceia care nu cunosc istoria sunt condamnati sa o repete. In acelasi timp, orice istoric va poate spune ca trecutul, de multe ori, este un lucru pe care nu ti-ai dori sa il retraiesti. Si totusi, istoria, asa cum o stim astazi, abunda in mituri false si in personalitati care nu au aproape nimic in comun cu recordurile sau faptele care li se atribuie. Iata doar cateva dintre marile conceptii care ar trebui radical modificate si care au influentat oamenii, in mod eronat, de secole sau chiar de milenii.

10. Eva a mancat marul pacatului

Un mar pe zi tine doctorul departe, spune un dicton universal. Si totusi, merele se bucura de una dintre cele mai proaste reputatii atunci cand este vorba de mitul genezei si al caderii primilor oameni in pacat. Mii de tablouri, de sculpturi, de opere scrise sau cantate, o prezinta pe Eva mancand dintr-un mar si ispitindu-l pe Adam sa guste din acelasi fruct interzis de Divinitate. Ei bine, nicaieri in textele sfinte nu apare mentionat marul.

In realitate, in Geneza, Eva este tentata de „fructul cunoasterii”, aflat in pomul care creste in mijlocul gradinii Raiului. Nu se stie exact cine a emis ipoteza prezentei unui mar, atata vreme cat el putea fi orice: o para, un ananas, un fruct de mango sau alt fruct cunoscut oamenilor. Mai mult, exista opinia conform careia „fructul cunoasterii”, sau marul, daca preferati, nu reprezinta decat o metafora a „pacatului originar” in care ar fi cazut primii oameni.

9. Isaac Newton a fost lovit de un mar

Ne intoarcem iarasi la acelasi mar, fructul care pare sa domine o buna parte a istoriei noastre. Legenda in care ilustrul fizician britanic, Isaac Newton, a fost lovit de un mar in timp ce medita in propria gradina – motiv pentru a emite ulterior teoria gravitatiei universale – este una de notorietate. Dar chiar a picat respectivul fruct in luminatul cap al omului de stiinta?

Cei mai multi istorici sustin ca aceasta poveste nu este decat o legenda. In realitate, povestea cu marul lui Newton a aparut intr-un eseu publicat de Voltarie, cu mult timp dupa ce fizicianul trecuse in lumea dreptilor. Inainte de asta, Catherine Conduitt, nepoata lui Isaac Newton, a fost singura care a mentionat povestea desi, foarte probabil, aceasta a fost doar o nascocire menita sa atraga o buna publicitate asupra urmasilor omului de stiinta.
8. Napoleon a fost un om mic de statura

In istorie a ramas drept „Le petit corporal” – Micul caporal – motiv suficient pentru unii ca sa il compare cu un alt „mic caporal” din secolul XX. Unul ale carui intentii de cucerire a lumii s-au frant la fel de dezastruos si tot la portile Moscovei. Ambii ar fi fost, de fapt, acelasi personaj, Antichristul, dar aceasta este o ipoteza (fantezista) pe care nu urmeaza sa o tratam in acest articol. Ceea ce ne intereseaza este cat de „mic” a fost Napoleon si cat de indreptatita este imaginea dobandita in istorie.

S-a spus, de-a lungul timpului, in special de catre inamicii imparatului francez, ca ambitiile sale de dominare a Europei au fost rezultatul inaltimii sale reduse, un complex pe care Napoleon a incercat sa il compenseze prin victorii armate. De fapt, Napoleon avea o inaltime de 174 de centimetri, cu mult peste media barbatilor din secolul al XVIII-lea. Porecla de „micul caporal” a venit ca urmare a unui obicei din armata franceza, acela prin care superiorii in grad isi ironizau subalternii. Aceasta a ramas valabila, chiar si dupa ce Napoleon a devenit imparat.

7. James Cook a descoperit Australia

Daca ne-am fi propus sa fim exigenti „pana la sange”, am fi spus ca Australia a fost descoperita de stramosii aborigenilor, undeva acum vreo 40.000 de ani. Cu circa 40 de milenii inainte ca James Cook sa vada lumina zilei. Dar vom lasa deoparte aceasta teorie (ironica) si ne vom indrepta atentia asupra „redescoperirii” Australiei, de data aceasta de catre navigatorii europeni.

Istoria ne spune ca James Cook a pus pentru prima data piciorul pe actuala plaja din Sydney, in 1770. Ceea ce a facut insa navigatorul si geograful englez a fost sa identifice coasta de est a continentului de la antipozi si sa realizeze o cartografiere corecta a acesteia. In realitate, Australia a fost atinsa pentru prima data de olandezii Abel Tasman si Dirk Hartog, urmati de englezul William Dampier, acelasi capitan care l-a abandonat pe Alexander Selkirk (alias Robinson Crusoe) pe o insula pustie din Pacific. La mitul descoperirii Australiei de catre James Cook trebuie adaugata inca o conceptie care s-a impamantenit, in mod eronat, in constiinta oamenilor. Orice elev invata astazi ca micul continent a fost „scos la lumina” de „capitanul” Cook. O grava eroare daca ne gandim ca, in 1770, englezul nu era mai mult decat un locotenent in armata britanica.

6. Shakespeare a scris „Hamlet”

Este cunoscut drept cel mai mare scriitor si dramaturg care a trait vreodata, si asta in ciuda faptului ca nimeni nu stie cine a fost el cu adevarat. Shakespeare este, cu siguranta, un pseudonim, iar personajul din spatele sau a ramas, chiar si astazi, acoperit de mister. Ceea ce se stie, insa, mai putin este faptul ca operele sale nemuritoare sunt, in realitate, preluari si adaptari ale unor povestiri mai vechi.

Sa luam, spre exemplu, tragedia lui Hamlet, printul Danemarcei, scrisa in anul 1603 - probabil cea mai faimoasa opera a ilustrului dramaturg. Desi creditul ii apartine in intregime lui Shakespeare, povestea lui Hamlet isi are originea intr-un mai vechi mit scandinav din... ati ghicit, Danemarca. Originalul nu s-a pastrat, dar putem afirma indreptatit ca versiunea englezului este, totusi, cea mai reusita.

5. America a devenit independenta la 4 iulie 1776

In orice scoala din lume, la lectia de istorie, profesorii vor spune ca independenta Statelor Unite ale Americii a fost obtinuta in data de 4 iulie 1776. In fond, 4 iulie este chiar ziua nationala a SUA. Fara sa gresim putem spune, insa, ca savantii s-au grabit cu aceasta data, iar manualele de istorie ar trebui modificate.

Dupa sapte ani de razboi intre statele americane si Marea Britanie, regele George al III-lea si oficialii americani au decretat incetarea ostilitatilor la 3 septembrie 1783. Practic, in aceea zi a intrat in vigoare Actul de Independenta semnat la 4 iulie 1776.

4. Edison a inventat becul electric

Cu toate ca este unul dintre cei mai prolifici inventatori din istorie (1093 de inventii), Thomas Edison nu este chiar parintele de drept al multora dintre ele. Realitatea este ca unele apartin tehnicienilor care lucrau alaturi de el, in timp ce altele nici macar nu au vazut lumina in laboratorul sau. Sa luam, spre exemplu, becul electric, inventia cea mai cunoscuta a lui Edison. Acesta a fost inventat cu patru decenii inainte ca Thomas Edison sa se nasca. Autorul? Omul de stiinta englez, Sir Hamphry Davy. Si, totusi, cum a ajuns Edison sa fie recunoscut drept parinte al becului electric?

Marea problema a becului patentat de Davy a fost aceea ca filamentul de carbon propus de el nu rezista mai mult de cateva ore, becurile trebuind schimbate de mai multe ori pe zi. Zeci de inventatori au incercat sa imbunatateasca inovatia englezului, dar cea mai buna idee a fost cea a lui Edison. Daca pana la el, becul cu rezistenta cea mai sporita functiona maxim 12 ore, filamentul propus de acesta dura chiar si cateva zile, o performanta exceptionala pentru acele vremuri... exceptionala, dar nu prima. De aici si pana la a i se acorda paternitatea becului electric nu a mai fost decat un pas.

3. George Washington a fost primul presedinte al Americii

Toata lumea stie ca Washington a fost primul presedinte al Statelor Unite ale Americii (din cei 43 de presedinti din istorie). Realitatea este, insa, alta. In timpul Revolutiei Americane, Congresul Continental (sau Congresul Statelor Unite) l-a ales pe Peyton Randolph ca prim presedinte. Prima miscare politica a lui Randolph a fost aceea de a crea o armata care sa se opuna Angliei, iar in fruntea acesteia l-a numit chiar pe George Washington.

In anul 1781, Randolph a fost succedat de John Hancock. Dupa victoria lui Washington in Batalia de la Yorktown, Hancock i-a trimis o felicitare generalului american, acesta raspunzandu-i printr-o alta misiva in care i se adresa cu apelativul „presedinte al Statelor Unite”. La opt ani dupa incheierea razboiului, si dupa alti doi presedinti, Washington, benefiicind de uriasul capital politic obtinut in urma victoriei impotriva Angliei, a devenit primul presedinte ales in mod democratic. Strict vorbind, insa, George Washington a fost de abia al cincilea presedinte al Statelor Unite.


2.Fernando Magellan a efectuat prima calatorie in jurul lumii

Fara a intra in detalii, aproape oricine cunoaste doua lucruri mari si late despre navigatorul portughez, Fernando Magellan. Primul este acela ca a efectuat prima calatorie in jurul lumii (intre 1519 si 1522). Al doilea este ca a fost ucis la 22 aprilie 1521, de catre nativii din Filipine. Se pare ca, totusi, nimeni nu a obervat contradictia de termeni dintre cele doua afirmatii.

Cum poti sa efectuezi o calatorie in jurul lumii cand ai sucombat la jumatatea ei? In fapt, dupa moartea portughezului, la comanda flotei a venit secundul acestuia, Juan Sebastian Elcano. Iar daca este sa fim corecti, omul care ar trebui sa poarte laurii acestei reusite nu este altul decat Elcano.

1.Iisus s-a nascut pe 25 decembrie

Craciunul este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, moment in care cu totii sarbatorim Nasterea Mantuitorului. Nu exista, totusi, nicio mentiune biblica sau de alta natura care sa indice data de 25 decembrie drept cea in care S-a nascut Iisus. In prezent, exista mai multe ipoteze cu privire la originile Craciunului, dar poate cea mai importanta este cea privitoare la cultul elenistic al zeului Mithra, cult aparut in preajma anului 100 i.Hr.

Sustinatorii acestuia erau convinsi ca Mithra s-a nascut la 25 decembrie, dintr-o mama fecioara, si ca acest eveniment s-a petrecut intr-o iesle. O asemanare mai mult decat izbitoare cu sarbatoarea crestina a Craciunului. Numeroase voci afirma ca primii crestini au incercat sa faca uitat puternicul cult al lui Mithra, si astfel au inlocuit sarbatoarea acestuia cu Craciunul. In fond, numeroase alte festivitati pagane au fost modificate, iar in locul lor au fost adaptate sarbatori crestine.


Sursa: http://www.descopera.ro/cultura/4717860-10-motive-sa-rescriem-istoria
Comentariu publicat de LILIANA VARBAN pe Octombrie 27, 2009 la 8:33am
multumesc frumos
Comentariu publicat de Kerekes Maria pe Noiembrie 3, 2009 la 6:00pm
Mulțumesc mult pt. invitație.Poate pe această cale vor mai ieși la iveală niște adevăruri istorice bine camuflate sau omise.
Comentariu publicat de j.ionescu pe Noiembrie 3, 2009 la 6:51pm
Multumesc pentru invitatei.voi fi prezenta in grup si cu comentarii. Ma bucur ca ati postat clipul cu incoronarea regelui Ferdinand, fiindca este un document istoric deosebit de important,dar si ca document al filmului in tara noastra.
Comentariu publicat de Janny Garcia Liranzo pe Noiembrie 16, 2009 la 10:56pm
Comentariu publicat de Gabriela Ene pe Decembrie 2, 2009 la 10:54am

Comentariu publicat de Burde Victor pe Ianuarie 27, 2010 la 5:30pm
Multumesc pentru invitatie!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmariusistoric !

 
 
 

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

206 state 

(ultimul: Ciad)

Numar de steaguri: 270

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 36

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2023   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor