altmarius

cultură şi spiritualitate


Plaja Muizenberg, locul de naștere al surfului în Africa de Sud. Foto: 123rf

Excelența Sa Jabu Nstokolo Ishmael Mbalula, ambasadorul Africii de Sud în România, în dialog cu National Geographic despre Cape Town.

Cape Town este un oraș de coastă, al doilea cel mai populat oraș al Africii de Sud după Johannesburg, cu aproximativ 3 milioane de locuitori. Orașul, cea mai veche zonă urbană din Africa de Sud (denumit și Mother City), a fost dezvoltat de compania olandeză East India ca stație de aprovizionare pentru navele olandeze care navigau spre Africa de Est, India, și Orientul Îndepărtat (1652).

Noiembrie – martie este perioada cea mai populară în rândul turiștilor. Pentru a intra în țară ai nevoie de viză și nu trebuie să îți faci nici un vaccin. Aici vei descoperi un amestec interesant de clădiri în stil Victorian sau Edwardian amestecate cu cele în stil olandez, dar și peisaje naturale spectaculoase precum Cape Floristic Region, Table Mountain, Cape Point, Robben Island, Cape Winelands sau așa numitele drumuri ale vinului.


Capul Bunei Speranțe. Foto: 123rf


O telecabină se îndreaptă spre vârful celebrului Table Mountain. Foto: Craig Howes / Cape Town Tourism


Cape Town văzut de sus. Foto: Craig Howes / Cape Town Tourism

Care este starea de spirit în Cape Town acum?

Mulți oameni știu deja despre problema apei din Cape Town pentru că acolo nu a mai plouat zdravăn în ultimii trei ani, dar acum pot să spun cu încredere că problema apei potabile a fost rezolvată. Instituțiile au lucrat în acest sens, alături de localnici bineînțeles, iar acum orașul a devenit un model pentru întreaga lume. În ultimii trei ani, s-a colectat apă din trei surse principale: apa din pânza freatică, apă desalinizată și apă reciclată. Aș că problema apei din oraș a fost rezolvată, iar Cape Town este pregătit să își primească turiștii și continuă să fie o destinație populară în rândul acestora.

Sunt mulți care se întreabă dacă este un oraș sigur.

Da, este foarte sigur să călătoriți în Africa de Sud, în general, și în Cape Town în particular. Spiritul Ubuntu îl veți găsi peste tot în Africa de Sud. Există un nivel nesemnificativ de infracțiuni, dar pe care îl găsim peste tot în lume, în rest, totul este sub control. Avem polițiști foarte buni, care sunt mereu la datorie, localniciii sunt foarte primitori și avem un sector turistic foarte bine organizat și reglementat de guvern.

Toate facilitățile pentru turiști, fie că sunt hoteluri, transport (mașini, autobuze, transport pe apă) sau ghizi sunt foarte bune, iar turiștii, fie că vor o experiență de 24 de ore sau mai lungă în oraș, au la cine să apeleze cu încredere. Turismul aduce multe locuri de muncă, așa că localnicii nu își permit să lase aceste servicii la voia întâmplării. Deci, orașul Cape Town este foarte sigur, mai ales când vă planificați totul din timp. Chiar și eu, aici în România nu mă duc de capul meu, mă documentez și vorbesc cu cei din jurul meu pe unde să o iau, cu ce ajung într-un loc anume și care e calea cea mai sigură.

Spuneați despre spiritul Ubuntu.

În Africa de Sud avem o strategie de turism care se concentrează pe mai mulți piloni. Una dintre acestea este căldura oamenilor noștri, pe care ne bazăm. Pe scurt, Ubuntu, înseamnă tu exiști pentru că eu exist. Este filosofia africană a sensului vieții. Dacă vecinul meu nu are de mâncare, atunci trebuie să împart din ce am eu cu el. Pe scurt, este un stil de viață. Localnicii se folosesc de spiritul Ubuntu atunci când interacționează cu cei din jurul lor, indiferent din ce țară sunt. E un spirit al umanității, până la urmă. Umanitatea este una dintre valorile noastre de bază în Africa de Sud, care se bazează pe spiritul Ubuntu. 

Cu ce obiective turistice ne ademenește orașul?

Sunt multe lucruri de vizitat în Cape Town, într-un timp mai scurt sau mai lung. Foarte pe scurt, pot să spun că orașul are foarte multe de oferit. Dacă ai la dispoziție doar 24 de ore, poți face o plimbare cu un city bus, care îți oferă o privire de ansamblu asupra orașului. Poți vedea: Table Mountain, Kirstenbosch National Botanical Garden, fermele istorice Constantia, cartierul celor șase muzee care nu trebuie ratat și unde te vei cufunda în ceea ce a fost una dintre cele mai vibrante comunități ale orașului.

Apoi, alături de un ghid, poți să te urci într-o mașină și să vizitați Simon’s Town, aflat pe coastă. Peisajele de aici sunt foarte frumoase. Pe Robben Island poți vedea unde și-a petrecut Nelson Mandela 18 din cei 27 de ani de închisoare. Victoria and Alfred Waterfront, Two Oceans Aquarium, clădirea primăriei, piața publică The Grande Parade, Signal Hill, cartierul Malay, lista este lungă, depinde cât timp ai dispoziție. În jurul orașului, turiștii se pot bucura de multe rezervații naturale, multe parte din UNESCO.


Kitesurfing pe plajele din Cape Town. Foto: Lisa Burnell / Cape Town Tourism


Deasupra cartierului Bo-Kaap sau ca Malay Quarter. Zona este recunoscută pentru casele colorate și diversitatea culturilor. Foto: Craig Howes / Cape Town Tourism


Robben Island, zidul aducerii-aminte. Nelson Mandela și-a petrecut 18 ani din viață în închisoarea de aici. Azi este un obiectiv turistic. Foto: Cape Town Tourism


Doi pinguini se uită spre cameră. Foto: Craig Howes / Cape Town Tourism

Într-adevăr, este un oraș recunoscut pentru activitățile în aer liber. Care sunt acestea?

Datorită geografiei unice a orașului, poți vizita mai multe plaje diferite în aceeași zi, cu peisaje și atmosferă diferite. Boulder’s Beach din Simon’s Town este casa unei colonii de aproximativ 2000 de pinguini africani.

În timpul sezonului de reproducere (august – noiembrie) poți observa balene cu cocoașă în larg, iar balenele lui Bryde și balene ucigașe pot fi văzute în orice moment al anului. False Bay și Gansbaai sunt unele dintre cele mai bune locuri din lume unde poți vedea marele rechin alb în acțiune. Surful, paraglidingul sau kite-ul sunt sporturi populare în oraș.

Poți face drumeții urmând numeroasele trasee, caiac și snorkeling în golful Hout, tururi cu bicicleta prin oraș. Coasta Atlanticului este ea însăși un traseu, unul din cele mai pitorești din Africa de Sud. Sunt și mulți turiști care conduc de-a lungul Chapman’s Peak Drive, un drum îngust care face legătura între Noordhoek și golful Hout, pentru peisajele spectaculoase.


Crama Groot Constantia a fost fondată în 1685. Aici se fac unele dintre cele mai apreciate vinuri din lume. Foto: Groot Constantia


Degustare de vinuri la Groot Constantia. Foto: Groot Constantia

Ce ne recomandați din bucătăria locală?

Poți încerca bucătăria locală, în care vei regăsi multe feluri care aparțin diverselor naționalități. Noi suntem faimoși pentru carnea uscată sau pentru carnea proaspătă pregătită în diferite moduri, avem și cârnați buni. Bucătăria este foarte diversă și reprezentativă pentru nația noastră cunoscută și sub numele de rainbow nation. Regiunea este renumită pentru vinurile care se fac aici, iar drumul vinului trece prin: Stellenbosch, Franschhoek și Paarl, trei orașe viticole unde te poți bucura de natură și de vinurile sud-africane.

O concluzie?

Cape Town este în topul celor mai bune orașe din lume, conform multor publicații de profil. Iar acest lucru este important, este obiectiv, pentru că nu ne lăudăm singuri, ci o fac alții. Este perfect mai ales pentru cei care vin din Europa, datorită ratei bune de curs valutar. Așa că, în acest sens cazarea poate fi mai ieftină. Există programe la nivel de ONG-uri sau școli în cadrul cărora oamenii din toată lumea se duc în Africa de Sud și stau într-o comunitate unde fac voluntariat la o familie (în orașe sau sau la sate) și se întorc de acolo cu povești minunate. Noi încurajăm astfel de programe.

Excelența Sa Jabu Nstokolo Ishmael Mbalula a urmat studii de specialitate în țara natală, iar din 1996 a ocupat diverse funcții în administrația publică. Din septembrie 2017 este ambasador al Africii de Sud în România. 

 

În 2018, Africa de Sud sărbătorește 24 de ani de democrație și comemorează 100 de ani de la nașterea fostului președinte Nelson Mandela (n. 18 iulie 1918), lider politic și model moral al istoriei contemporane, care și-a dedicat întreaga viață luptei pentru libertate, egalitate și dreptate în Africa de Sud.

Vizualizări: 90

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor