altmarius

cultură şi spiritualitate

Festivalul Darclée 

de Stephan Poen

Articol aparut in numarul 35 / 2005
Am regăsit Brăila împodobită sărbătoreşte cu afişe care vesteau evenimentul extraordinar al ediţiei jubiliare a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée iniţiat şi organizat cu triumfale succese recunoscute în lumea întreagă de către marea soprană Mariana Nicolesco. Impactul asupra mea nu putea, fireşte, să fie decât pe măsura acestui eveniment, a cărui complexitate s-a manifestat, ca întotdeauna, pe multiple paliere: profesional, artistic, pedagogic, didactic, festiv, etic, uman. Organizatorii, membrii juriului, tinerii artişti aflaţi în competiţie şi toate categoriile de colaboratori erau ca prin miracol armonizaţi sub semnul bucuriei senine aduse de energia catalizatoare a personalităţii Marianei Nicolesco. 

Doamna Mariana Nicolesco purta un colocviu amical cu fiecare tânăr artist după evoluţia acestuia în competiţie. îi solicita apoi reluarea execuţiei unor fraze sau a unei arii, indicându-i reperele virtuozistice ale unor alternative tehnice şi interpretative. Creşterea rapidă şi considerabilă a performanţei venea să demonstreze că ceva trebuia schimbat sau cel puţin recalibrat în gândirea tânărului interpret. Prin aceasta, toţi concurenţii au avut de câştigat. Şi tot prin aceasta concursul s-a impus ca o competiţie a învingătorilor, unică în felul ei. 

În paralel cu Concursul Internaţional de Canto, manifestările Festivalului Darclée ne-au oferit serate minunate, ca apariţia tânărului mare pianist Matei Varga, revenit de curând de la New York unde se bucură de mai bine de un an de senzaţionale succese. Ori recitalul mezzosopranei Iulia Merca şi al baritonului Florin Estefan. Sau Concertul Omagiului lui George Enescu, cu integrala liedurilor sale şi Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării. Iar în seara finală, la Gala Laureaţilor, bucuria şi emoţia ne-a reunit pe toţi în acordurile celebrului Brindisi din La Traviata de Verdi cântând împreună cu laureaţii Concursului Darclée sub accentele dominante şi fascinante ale vocalităţii Marianei Nicolesco în sublimele armonii verdiene ce au consacrat gloria mondială a carierei sale excepţionale. 

În conferinţa mea dedicată Haricleei Darclée, la împlinirea a 145 de ani de la naşterea sa, care au coincis în acest an cu ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului ce-i poartă numele, am căutat să prezint un portret vocal al marii interprete, analizând configuraţia repertorială şi stilistică a celor 58 de roluri pe care le-a abordat în lunga sa carieră începută la 1881 chiar pe scena teatrului brăilean în care ne aflam. Am ascultat cu toţii, cu o mare emoţie vocea lui Darclée în singurele înregistrări care ne-au rămas, cu acompaniament de pian, şi anume cele două lieduri româneşti Cântecul fluieraşului de George Ştephănescu şi Vai bădiţă dragi ne-aveam de Tiberiu Brediceanu, imprimate când artista avea 76 de ani. Apoi, din Tosca de Puccini, cântată de Darclée în premieră mondială la Roma în 14 ianuarie 1900, la răspântie de secole, am vibrat odată cu accentele intense ale ariei Vissi d'arte sugerată autorului şi schiţată muzical de însăşi Darclée, ascultând vocea grandioasă a Marianei Nicolesco într-o interpretare extraordinară, în care cel mai pur belcanto a aureolat linia expresivă a unei totale trăiri veriste. Conferinţa mea a reliefat faptul că Darclée a fost cea mai importantă personalitate pe plan mondial la cumpăna secolelor 19 şi 20, implicată, ca nici o altă soprană, în afirmarea creaţiei originale a repertoriului operistic de şcoală veristă. 

Hariclea Darclée a nutrit o stimă şi o admiraţie deosebită pentru George Enescu, pe care l-a întâlnit în numeroase ocazii pe drumurile vieţii şi ale carierei. Seara de lied intitulată Omagiu lui Enescu a fost o nouă încântare. Publicul brăilean a admirat şi aplaudat cu entuziasm cele Şapte cântece pe versuri de Clément Marot interpretate de soprana Mihaela Maxim, care avea de altfel să cucerească Marele Premiu Darclée 2005 (vocaltiate pură, expresivitate emoţionantă printr-o trăire teatrală graţie căreia frazarea a slujit valsarea poetică în cele mai mici detalii ale celor mai delicate inflexiuni); Şapte cântece pe versuri de Camen Sylva interpretate de mezzosoprana Iulia Merca (laureata Marelui Premiu Darclée 2003) şi de sopranele Marta Sandu şi Oana Severin, de baritonii Florin Estefan, Bogdan Mihai, Cătălin Petrescu şi de tenorul Florin Budnaru. în finalul concertului, mezzosoprana Iulia Merca, laureata Marelui Premiu Darclée 2003, a entuziasmat publicul cu trei creaţii enesciene în caracter popular: Revedere (versuri de Eminescu), Dédicace şi De ziua ta (versuri de George Enescu) şi Eu mă duc, codrul rămâne (versuri de Eminescu). Spre gloria muzicii lui Enescu şi a României, la ora la care apare acest articol Mariana Nicolesco şi tinerii ei prieteni sunt aclamaţi în Japonia, unde prezintă la Expoziţia Universală integrala liedurilor marelui compozitor român. 

Gala Laureaţilor, care a avut loc duminică 31 iulie, a fost precedată de două seri extraordinare. 

Vineri 29 iulie, în sala Teatrului Municipal, a fost reprezentată în formă de concert, fără decoruri şi costume, dar cu o inspirată mişcare scenică, opera Il Barbiere di Siviglia de Rossini, cu participarea orchestrei Europa Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului italian Marco Balderi, şi cu Luminiţa Berariu la clavecin. Spectacolul a fost dedicat marelui bariton Nicolae Herlea care, interpretând această operă de 550 de ori pe toate marile scene de operă ale lumii, a rămas în memoria publicului şi a specialiştilor despre inegalabilul interpret al rolului Figaro. Publicul a omagiat cu aplauze indescriptibile interpretările protagoniştilor: Tiberius Simu (Contele Almaviva), Orest Pîslariu (Don Bartolo), Iulia Merca (Rosina), Marco Cristarella, din Italia (Figaro), Zoltan Nagy (Don Basilio), Maria-Anca Aluaş (Berta). Dirijorul Marco Balderi a urmărit fiecare voce cu o atenţie deosebită, aşa cum avea să o facă la fiecare concert, moderând calibrul orchestral cu extraordinară măiestrie, pentru triumful belcantoului strălucitor al artiştilor îndrumaţi vocal şi interpretativ, încă de la Master Classes 2004, de Mariana Nicolesco. 

Iar sâmbătă 30 iulie, în faţa a peste 15.000 de iubitori ai muzicii, a avut loc Concertul Extraordinar intitulat Pe Valurile Dunării cuprinzînd capodopere ale compozitorilor din ţările traversate de marele fluviu, de la Mozart, Strauss sau Brahms la Ivanovici al nostru. Un alt triumf. 

Festivitatea decernării premiilor şi Gala Laurenţilor, duminică 31 iulie 2005, a fost o adevărată apoteoză. 

Marele Premiu Darclée a fost acordat în acest an, aşa cum spuneam, sopranei Mihaela Maxim, care a interpretat magistral marea scenă a Desdemonei din actul IV al operei Otello de Verdi. Desăvîrşirea tehnică şi profunzimea estetică manifestate în cele mai mici detalii ale expresivităţii stilistice, susţinută de puritatea sonoră a unei admirabile limpezimi timbrice, a extaziat publicul al cărui torenţial entuziasm a decretat marele succes ca o confirmare a justeţei deliberării juriului. 

Premiul I a dat şi el, în felul său, măsura importanţei Internaţionale a Concursului Darclée. în timp ce în lume lipsesc tenorii, şi mai ales cei dramatici, la Brăila juriul a trebuit să dividă Premiul I între trei voci excepţionale de tenori. Acest premiu a revenit ex-equo tenorului liric Tiberius Simu, tenorului dramatic Cho Yongkap din Coreea de Sud şi tenorului dramatic Antonio Interisano din Italia, elev al lui Pavarotti, care, după interpretarea ariilor prevăzute, şi-au înfrăţit vocile în celebra arie Nessun dorma din Turandot de Puccini, exaltând publicul cu apoteoticul final Vincero: simbol major al unui concurs care a avut doar învingători. 

S-a încheiat astfel în magistral triumf o nouă ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée a cărui grandioasă lecţie de omenie şi de artă instituie o nouă tradiţie şi noi coordonate universale ale gloriei în artă sub binefăcătoarea influenţă a unei linii fundamentale trasate în timp de repere artistice de importanţa Haricleei Darclée şi a Marianei Nicolesco. 


_____________ 
Stephan Poen este medic fonilatru stabilit la Roma, cercetător în muzicologie, soţul regretatei mezzosoprane Elena Cernei.

Vizualizări: 57

Răspunde la Aceasta

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor