altmarius

cultură şi spiritualitate

Manastirea Tismana, Targu Jiu - Romania

Manastirea Tismana, situata la 30 de kilometri vest de orasul Targu Jiu si la 5 kilometri N de comuna Tismana, acest asezamant monahal este printre cele mai vechi din tara Romaneasca, avand un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul veacurilor. Toponimul cuvantului Tismana vine de la "loc fortificat de ziduri". Insa, numele poate fi luat si de la arborele "tuia" care impadurea pe vremuri aceste locuri.

http://www.thebeautyofromania.com/

Vizualizări: 188

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Un minunat loc de inchinaciune.
Multumiri.

Manastirea Tismana - un omofor de piatra peste cascade

Mareste imaginea.

L-a cautat ani de zile, dupa ce a avut un vis minunat, in care stapana Gradinii Athosului, Maica Domnului insasi, l-a trimis peste Dunare, in Tara Romaneasca. Locul zidirii din vedenie tot nu i s-a aratat, desi a ridicat mai multe manastiri in drum: Vodita, Gura Motrului, Visina, Aninoasa. Ajunge si in zona Tismanei, in stransoarea muntelui, unde gaseste gazduire la o familie de tarani. Acestia aveau un copil, care s-a intors seara fara turma de porci data in grija. Printre lacrimi, baiatul spune ca a pierdut porcii in locul numit „La Chisatori“, pe Muntele Starmina. Atunci strainul tresare si zice: „Nu-l bateti, caci eu voi gasi porcii maine. Este chiar locul pe care il caut de atata vreme!“.

De la biografie la hagiografie

Ce se poate spune despre cineva care trece Dunarea pe un omofor, facandu-si doar semnul Crucii? Ce se poate spune despre cineva care, de os domnesc fiind (nepot al lui Basarab I si var cu Lazar, cneazul Serbiei), fuge la 16 ani din Prilep (Macedonia sarbeasca) la Athos, calugarindu-se? Mai mult, dupa peste 40 de ani de vietuire in lavra Hilandarului (ctitorie sarbeasca) si a Cutlumusului (ctitorie a lui Vlaicu Voda, varul sau), ajunge Protosul Sf. Munte, pe care il paraseste pentru „locul din vis“. Adica pentru Tismana, fabuloasa lavra a Munteniei, nestemata culturala si duhovniceasca a Evului de mijloc romanesc. Cel pe care il evocam este Cuviosul Nicodim de la Tismana, Sfantul care a dat Ortodoxiei romanesti primele manastiri stiute, cu reguli athonite si cu viata ascetica inalta.

Convertirea unui imparat catolic

Asa dupa cum in Dobrogea traditia populara consemneaza trecerea Sf. Ap. Andrei insotita de semne si minuni, tot asa Mehedintiul si Gorjul este plin de marturii ale prezentei Sf. Nicodim in aceste locuri. Un lucru este clar: intrega zona ii apartine duhovniceste. Bunaoara, cercetand imprejurimile Tismanei, insotit de copilul care pazea porcii, a gasit o pestera retrasa, unde insa salasluia un sarpe enorm. Scotandu-si crucea de plumb de la gat (se pastreaza si astazi si cantareste peste 670 de grame), a lovit fiara, care a plesnit, lasand locul curat pentru manastire. Apoi, cu ajutor domnesc, a ridicat biserica din piatra, dupa planuri proprii, adunand o obste numeroasa. Era anul 1385.

Darul cel mai de pret al Sfantului Nicodim era alungarea duhurilor rele din oameni. Asa se face ca la 13 august 1406, ajunge la Tismana imparatul Sigismund de Luxemburg. In suita, alcatuita din diplomati, clerici catolici si generali, se afla si fata lui, bolnava de epilepsie. In preajma manastirii, fata se vindeca in mod minunat, dupa o dramatica inclestare cu duhul necurat. Imparatul porunceste sa nu spuna nimeni nimic despre intamplare, dar la poarta, in dangatul clopotelor, Cuviosul Nicodim il intampina astfel: „Da slava lui Dumnezeu si Prea Curatei Sale Maici pentru mila pe care a facut-o astazi cu tine, tamaduind pe fiica ta!“.

A doua zi, in ajunul hramului Tismanei - Adormirea Maicii Domnului - soseste si domnitorul Mircea cel Batran cu suita sa. Privegherea care a urmat, dar mai ales sfanta slujba de a doua zi i-au uimit de catolici, in special pe imparatul Sigismund. Acesta se hotaraste sa-l mai incerce pe Nicodim astfel: in lavra Tismanei nu se manca deloc carne. La masa, dupa slujba, in fata Sfantului apare un vas acoperit, in care se afla un purcel. Stiind acest lucru, imparatul il roaga pe staret sa binecuvanteze... pastravul. Sfantul, privindu-l in ochi pe imparat, ii spune: „Fie dupa cuvantul tau, imparate. Pastrav sa fie!“; si, descoperind vasul, gaseste inauntru un pastrav! In fata atator evidente ale dreptei credinte, pe Sigismund il bate gandul convertirii la Ortodoxie. Si totusi ii mai cere Sfantului o ultima dovada: sa treaca prin foc nevatamat. Sub ochii ingroziti ai asistentei, Nicodim - doar pentru un suflet, ce-i drept, imparatesc - porunceste sa se aprinda foc mare, chiar intre cei doi brazi din fata bisericii. Dupa ce s-a rugat fiebinte la Dumnezeu, Nicodim si-a pus vesmintele si impreuna cu ucenicul sau Antonie (nimeni altcineva decat copilul care pierduse porcii) a trecut prin valvataie de trei ori, in numele Sfintei Treimi. Uluiti, toti au cazut in genunchi, iar imparatul a cerut pe loc botezul ortodox, numindu-se din acel ceas Matei. Mormantul lui se afla astazi intr-o manastire ortodoxa din Cracovia (Polonia).

Secretul staretilor

A doua zi de Craciun, 26 decembrie 1406, in varsta de 108 (dupa unele scrieri; dupa altele: 96), staretul coboara cu greu de la pestera sa, aflata deasupra manastirii, isi ia ramas bun de la intrega obste si se muta la Domnul. Este ingropat in mormantul din pridvor, dinainte pregatit. Dupa 7 ani, calugarii i-au aflat osemintele intregi, neputrezite, din care izvora mir. Domnitorul Basarab cel Tanar (1473) a hotarat sa aduca moastele la Bucuresti. In acel moment, Nicodim i se arata in vis staretului, instiintandu-l si poruncindu-i sa-i ascunda moastele, afara numai de un deget - aratatorul. Ingrozit, bietul staret ascunde sfintele moaste, si acesta a fost secretul cel mai bine pastrat al tuturor staretilor Tismanei. El s-a transmis oral, pana in timpul comunistilor, cand ultimul staret al manastirii (ulterior a fost transformata in obste de maici) a murit pe neasteptate intr-un spital din Bucuresti, neavand cui lasa taina sfintelor moaste ale Cuviosului Nicodim.

In anul 1955, Biserica Ortodoxa Romana a generalizat cultul Sfantului Nicodim, in vremea Mitropolitului Olteniei, Firmilian, cu data de praznuire 26 decembrie.

@ Rosu Camelia
Era foarte bine daca acest comentariu il postati pe pagina dumneavoastra - ca un post de sine-statator. Este o postare deosebita, care se poate pierde daca apare doar ca un comentariu la o fotografie. Eu va las acest comentariu, dar incercati sa-l postati si separat, in pagina dumneavoastra.Valabil si pentru domnul Stelian. 

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor