altmarius

cultură şi spiritualitate

Geamia „Esmahan Sultan“, cel mai vechi lăcaș musulman din România

https://discoverdobrogea.ro/geamia-esmahan-sultan-cel-mai-vechi-lac...

Monumentul istoric Geamia ”Esmahan Sultan” este unul dintre obiectivele turistice apreciate din Mangalia. Tocmai de aceea, elevii Teodora Bălan, Tiberiu Jarcalete, Bianca-Ioana Motoc și Ozghin-Gokan Emirseit, sub coordonarea prof. Baciu-Iacob Magdalena, de la Școala Gimnazială ”George Coșbuc” 23 August, au scris acest articol despre frumoasa clădire, pentru concursul național cu tema ”Patrimoniul material imobil”, lansat de Societatea de Științe Istorice din România, prin SSIR filiala Constanța.

Geamia Esmahan Sultan din Mangalia, un monument de arhitectură vechi de peste 400 de ani

Se spune că Geamia Esmahan Sultan, înscrisă în patrimoniul național, a fost construită de fiica sultanului Selim al II-lea (1566-1575), soţia vizirului Sokollu Mehmed Paşa, în memoria tatălui său, însă documentele vremii o datează în 1590. Monumentul este înconjurat de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atât din punct de vedere cultural, cât şi spiritual, ce conţine morminte vechi de peste 300 de ani.

geamia-esmahan-sultan-mangalia-morminte-vechi-de-peste-300-aniFoto: descopera.ro

Cercetarea recentă efectuată de istoricul Ion Pâslaru de la Muzeul de Istorie Callatis a arătat că persoanele îngropate acolo sunt de rang înalt. Pietrele funerare au fost puse la căpătâiul unor persoane însemnate din domeniul afacerilor, dar sunt îngropați și militari de vază, printre care câțiva generali turci care au trăit în secolul al XVIII-lea. Un turban sculptat în piatră sugerează că persoana a fost decapitată, deși fusese o rudă apropiată a sultanului.

Monumentul de arhitectură este construit în stil maur, mai aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea. Intrarea în geamie este precedată de o verandă acoperită, iar construcţia este făcută din piatră de grosimea de 85 cm, cioplită pe loc de către meşterii pietrari turci. La construcţia geamiei s-a folosit preponderent piatră luată din zidurile cetăţii Callatis.

Fântâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman. O particularitate a construcției o reprezintă faptul că blocurile din piatră au fost unite între ele fără a folosi vreun liant, ci doar cu ajutorul scoabelor de fier turnate pe loc în orificii făcute în piatră.

Interiorul lăcașului de cult este lipsit de picturi murale sau alte obiecte decorative. În moschee se află minber-ul (amvonul) pentru predica imamului și mihrab-ul (altarul), fereastra oarbă sau nișa orientată către Piatra Neagră de la Mecca. Tavanul decorat cu lemn este deosebit de frumos, lucrat cu măiestrie. De remarcat este faptul că spațiile de rugăciune destinate femeilor sunt delimitate de restul sălii prin balustrade joase din lemn.

Prin intermediul unei scări interioare în forma de spirală se poate ajunge pe terasa din vârful minaretului (punct din care, în trecut, imamul efectua chemarea la rugăciune). Fântâna rituală, aflată în curte, a fost construită cu piatră provenită dintr-un mormânt roman.

Geamia Esmahan Sultan a fost restaurată în 2008

După 1989, moscheea a fost reamenajată cu ajutorul Primăriei Municipiului Mangalia. În perioada comunistă, instituția de cult fusese năpădită de buruieni, iar cimitirul nu mai era delimitat de niciun fel de gard. La câțiva ani după Revoluție, mormintele turcești, vechi de peste 300 de ani, precum și moscheea propriu-zisă, au fost recondiționate, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard înalt.


geamia-esmahan-sultan-mangaliaFoto: mangalianews.ro

În anul 2008 au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Acoperișul a fost decopertat pentru a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refăcut tencuiala, iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea inițială.

S-a refăcut și fântâna din curte, care fusese astupată în 1959, iar apa este folosită din nou pentru ritualul spălării morților. Prețul lucrărilor, de peste un milion de euro, a fost suportat în întregime de Capa Tunc, fost bancher și proprietar al unui mall din București.

Comunitatea turco-tătară numără la Mangalia, în prezent, mai bine de 3.000 de credincioși musulmani. Dintre aceștia, vârstnicii sunt cei care vin în fiecare zi la rugăciunile rituale. La cele două sărbători ale islamului, Idul Fitr și Idul Adha, geamia Esmahan Sultan devine neîncăpătoare.

Propuneri pentru punerea în valoare a geamiei de la Mangalia

Considerăm că acest monument istoric aparține patrimoniului internațional prin valoarea sa și trebuie protejat prin:

– Lucrări de întreținere și mici reparații anuale;

– Întreținerea necropolei din jurul geamiei și studierea pietrelor funerare (ar putea aduce informații valoroase despre personalitățile sau oamenii simpli care și-au găsit odihna aici);

– Verificarea periodică a stării clădirii (structură de rezistență, tencuieli, instalații sanitare și electrice);

– Promovarea spațiului ca obiectiv turistic protejat, care se vizitează în condiții speciale (cu papuci de protecție, fără fotografii în interior) pentru a ajunge în atenția factorilor responsabili și a beneficia de fonduri suplimentare pentru întreținere și reconstrucție.

În prezent, geamia „Esmahan Sultan“, cel mai vechi lăcaș musulman din România, monument istoric și de artă musulmană în stil maur, este obiectiv turistic, dar și loc de rugăciune pentru credincioșii musulmani din localitate.

Geamia poate fi vizitată de turiști și locuitorii orașului, iar hogea Halil Ismet de la Esmahan Sultan le prezintă acestora istoria lăcașului de cult.

Mangalia, obiective istorice de patrimoniu

Mangalia, un orășel cochet situat în zona de sud a litoralului românesc, ascunde multe obiective istorice care merită atenția noastră. Dat fiind istoricul foarte vechi al cetății callatiene (oraș cu vechime de peste 2000 de ani, situat pe ruinele fostei colonii grecești Callatis), fiecare nouă fundație a scos la lumina zilei monumente și obiecte rare, care de multe ori ajungeau să fie utilizate de oamenii locului la construcții noi sau, pur și simplu, aruncate.

Vom enumera doar câteva:

  • Mormântul cu papirus din tumulul deasupra căruia s-a construit Muzeul de Arheologie ”Callatis”. Muzeul în sine este o adevărată rezervație arheologică având o grădină cu obiecte salvate
  • Edificiul bizantin – situat sub Hotelul President, acum numit New Belvedere
  • Zidul de nord-vest al cetății Callatis, basilica siriană și mormintele de tip hypogeu din necropola callatiană romano-bizantină (puse în valoare prin amenajare peisagistică în cadrul proiectului ”Callatis – istorie la malul Mării Negre”)
  • Situal arheologic din zona Stația de Biogaz
  • Complexul funerar tumular de la Movila Documaci (pe șoșeaua spre Albești)
  • Biserica cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din centrul orașului
  • Școala Gimnazială ”Gala Galaction” Mangalia, clădirea veche fost sediu de bibliotecă municipală
  • Casa ”Șerban” de pe strada Delfinului Casa ”Mehmet Hagi Ismail”
  • Complexul geamiei ”Esmahan Sultan”

Articolul a fost scris de elevii Teodora Bălan, Tiberiu Jarcalete, Bianca-Ioana Motoc și Ozghin-Gokan Emirseit, sub coordonarea prof. Baciu-Iacob Magdalena, de la Școala Gimnazială ”George Coșbuc” 23 August, pentru concursul național cu tema ”Patrimoniul material imobil”, lansat de Societatea de Științe Istorice din România, prin SSIR filiala Constanța. Partenerii locali ai proiectului sunt Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Direcția Județeană de Cultură Constanța, Primăria Constanța și Discover Dobrogea.

Vizualizări: 44

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor