altmarius

cultură şi spiritualitate

Una dintre cele mai dezbătute probleme ale societăţii române contemporane este discriminarea pe criterii etnice, de rasă, de sex sau de vârstă..Dar nu s-a pus niciodată problema dacă în această societate nu există cumva şi reversul medaliei, ce- în acest caz poartă denumirea de discriminare pozitivă.

În primul rând mă gândesc la relaţiile de muncă existente în populaţia românească, ca şi în rândurle minorităţilor ca maghiara, germana , turca sau armeana şi relaţiile existente în populaţia rromă (eu prefrer să o numesc cu termenul istoric - datând de pe vremea lui Mircea cel Bătrân sau Alexandru cel Bun: ţigănească). În acest caz este vorba despre o discriminare pozitivă: românii ocupă majoritar - mă refer la bugetari - funcţii cu un grad mare de implicare intelectuală, dar prost remunerate (între care cele de bibliotecar se numără sub nivelul salariului minim pe economie, între 650 şi 1100 lei pe lună). Oare în afara profesorilor sau a cadrelor medicale - câţi dintre bugetari au reuşit să-şi exprime doleanţele şi acestea să fie şi auzite de guvernanţi? Pe de altă parte, care sunt meseriile bugetare ocupate de numiţii rromi, care se plâng de discriminare? Măturători, (cu salarii mult peste 1000 lei), fotbalişti, interpreţi (ale căror salarii sunt de cele mai multe ori cu şase zerouri...) desfidând orice persoană, care doreşte să îşi câştige în mod onest pâinea. Rromii în societatea românească sunt cei mai vocali, în media audio-vizuală dar şi în cea scrisă, de multe ori dând tonul unor scandaluri ignobile şi inutile. Bineînteles, nu se pot face generalizări absolute, dar în mare, aceasta este situaţia actuală în România. Astfel, cred că vorbim clar despre o discriminare , însă pozitivă în cazul rromilor (de fapt a ţiganilor, rromii ducând prin extensie la gândul că ar fi descendenţi ai romanilor, ceea ce este fals şi grosolan) şi clar negativă pentru restul populaţiei. Cred că o atitudine mai fermă şi în această privinţă ar pune lucrurile la punct.

Un alt aspect este a problemei este discriminarea etinică.Şi în acest caz se fac unele vocalize, dar cu surdina pusă: într-adevăr , niciodată în România ultimilor 50 de ani nu s-a practicat o discriminare pe baze etnice, aşa cum estre stipulată în convenţiile europene sau în tratatele etnice. Nici populaţia maghiara, nici cea germană, turcă, armeană, lipoveană nu au fost discriminate pe baza apartenenţei la etnia respectivă, iar dacă acestor persoane le-a fost îngrădit accesul la anumite funcţii, acest lucru nu a fost determinat decât de criteriul performanţei. Poate o excepţie în acest caz a fost constituită de problema secuilor din Harghita şi Covasna, ale căror pretenţii de autonomie şi independenţă au fost exagerate.

Cel mai grav aspect însă este dat de disciminarea - reală de această dată - pe criteriul vârstei. O politică aberantă nu dă credit decât celor situaţi între 30-35 de ani, în cazuri foarte rare mai căutându-se şi experienţa celor trecuţi de 45-50 de ani. Aceasta, în mod aberant, a dus la situaţia în care oameni trecuţi de 50 de ani îşi pierd locurile de muncă, fără posibilitatea de a se pensiona, sunt puşi în situaţia de a recurge la expediente, în afara pregătirii lor profesionale sau a capacităţii lor.Aberaţia a fost adâncită de guvernele care au spus că vârsta de pensionare trebuie să ajungă în viitor la 65 de ani şi chiar 70 de ani, dar nu s-au preocupat de creearea unor locuri de muncă (bugetate) pentru cei care au atins acest eşantion de vârstă..S-a ajuns la un număr impresonant de pensionări pe caz de boală - pe care practic bugetul de asigurări sociale nu îi mai poate susţine - pentru că acei oameni au rămas practic pe drumuri, făr viitor şi fără perspective. Situaţia devine intolerabilă şi explozivă, după 20 de ani de libertate. Nu se mai poate vorbi despre discriminare pozitivă nici în cazul tinerilor, deoarece nici ei nu au o soartă mai bună. Cei situaţi sub eşantionul celor preferaţi de 30-35 de ani suferă din cauza lipsei de experienţă, cerut pe toate ramurile, dar nimeni nu le asigură loc de muncă unde să poată obţine mult râvnita perfecţiune.

Cred, că în fruntea agendei politicienilor noştri ar trebui să se situeze aceste probleme şi nu ideea de a avea un parlament mono sau bicameral, fapt deja hotărât şi stipulat în Constituţia ţării.

Vizualizări: 2827

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Ma alatur intru totul ideilor domniei voastre expuse mai sus.
Situatiile enuntate sunt reale si corecte. As mai adauga si altele, cum ar fi cele care tin de populatia varstnica de la sate,dar nu numai varstnicii, ci si celelalte secvente de varsta,tinerii,copiii, al caror nivel de viata este ,in mod clar ,intr-o evidenta stare necorespunzatoare timpurilor in care ne gasim. Cine sa indrepte aceste situatii ? Ele persista de vreme indelungata. Exista promisiuni,multe promisiuni, mai ales in campaniile electorale,dar raman in acest stadiu . Necazurile oamenilor simpli ,ale numerosilor anonimi din tara asta nu-i prea intereseaza pe cei care au puterea de a hotari ,de a decide.Asa cum s-a spus ,problema cea mai presanta este acum sa hotarasca "poporul" daca vrea parlament unicameral sau bicameral.Dar sunt atatea lucruri care privesc viata omului si pentru care ar trebui consultat.De ce nu, chiar unele din cele semnalate in materialul postat anterior.
Mari adevaruri, mari probleme cu care ne confruntam dupa atatia ani de ... libertate!?! Cred ca toate acestea se intampla pentru ca in centrul atentiei nu se afla OMUL, ci interesele personale! ... Trebuie cautate solutii pentru diminuarea/eliminarea discriminarii de orice fel, si asta cat mai curand, pentru ca poblemele se acutizeaza odata cu trecerea timpului ... Nu stiu cati ani ar trebui sa mai treaca pana sa ne desteptam, asa cum ne "indeamna" imnul nostru national!
Interesant text,dar cu multe erori la scriere.Sunt greseli de dactilografiere ! Probabil ca flacara pasiunii cu care ati scris,v-a facut sa gresiti anumite cuvinte si sa stirbiti prin aceste greseli nevinovate valoarea textului.Mai multa atentie si mai putina patima in ceea ce redactati.Sunt lucruri pozitive in ce scrieti,dar ce sa facem daca pe ei i-au ajutat darurile lui D-zeu in muzica,in sport sau la RASUB?De mici in ei se manifesta ritmul si simtul muzical.Putini aleg sa studieze mai departe,pentru ca nu au posibilitati materiale sau sunt fragili la sanatate.Numai cine nu-i cunoaste ,ii poate considera altfel si ii poate urgisi.De ani buni ,imi desfasor activitatea in mijlocul unei sarace comunitati rrome si din pacate ii cunosc si cu raul si cu putinul bine care-l mai gasesc printre ei. Nu sunt de condamnat,sunt oare de laudat,ca-si apara etnia-unii? sau si-o ascund -altii?Si totusi....ei sunt mai uniti in fata nenorocirii decat suntem noi ROMANII.Daca Mircea cel Batran i-a numit tigani a fost doar influentat de limba slavona sau de poporul rus.Rromilor nu le vine numele de la romani, asa cum se face de cele mai multe ori greseala.Daca nu stiti ,cautati si va luminati. Contactati personalitati de etnie rroma si va vor spune mai multe.Mergeti la Ministerul minoritatilor ,vorbiti cu cei care isi apara etnicii.Unul din cei mai de seama reprezentanti ai acestei minoritati nationale este d-l GHEORGHE SARAU.Domnia sa poate sa va spuna o gramada de lucruri deosebit de interesante despre RROMI.Eu am gasit printre ei multi oameni curati in suflet si in cuget,asa cum am gasit si printre romanii nostrii "dalbi",suflete intunecate de ura si rautate.
@Stimata doamna Mariana Ionescu
Imi pare rau ca ati inteles in mod cu totul si cu totul eronat mesajul pe care am incercat sa-l transmit., dar despre asta voi vorbi mai tirziu. In primul rind, cred ca nici un text , dintre cele care apar pe bloguri nu sunt scutite de greseli de ortografie, care nu provin din necunoastere, ci dintr-o insuficienta editare a textului. Nici raspunsul dumneavoastra nu este scutit de aceste greseli!
Am facut parte din corecturile necesare!
Pe de alta parte, chiar daca predati intr-o comunitate de rromi (tigani, etimologic si istoric vorbind), nu se poate sa nu recunoasteti adevarul celor spuse de mine: rromii (tiganii) trec prin scoala (cel mult elementara, rareori gimnaziu, si mai rar au studii universitare), bazindu-se doar pe instinctul lor ancestral in a-si conduce viata. Specific clar, pentru a nu fi gresit inteles (cum vad ca m-ati inteles domnia-voastra): nu sunt sub nici o forma adeptul discriminarii, sub nici o forma, mai ales a celei bazate pe rasa. Dar as dori sa nu se faca nici discriminare pozitiva, in care rromii (tiganii) sunt avantajati in raport cu celelatte nationalitati traitoare in Romania, sau chiar in raport cu populatia majoritara.. Si mai este un aspect: si eu, si dumneavoastra, si ceilalti cititori ai NINGului stiu ca termenul de rrom nu vine de la roman, dar cum explicam acest lucru unui strain care-i asimileaza direct pe rromi romanilor? Nu va prefaceti ca nu stiti de acest lucru...
Imi pare rau ca aveti impresia unei virulente de limbaj. Aceasta nu este indreptata impotriva vreunei minoritati (oricare ar fi ea), ci este dictata de o situatie de fapt, care este ascunsa sub faldul cuvintelor frumoase.
Sunt surprinsa de raspunsul doamnei Mariana Ionescu.Noi, cei de pe acest ning, ne-am obisnuit sa ne expunem parerile despre subiectul in sine, nu despre asa zisele greseli de redactare.Dar daca tot vorbim despre erori, nu stiu cum nu a observat propriile greseli?! .Insa ,nu voi continua o lamentatie cu alta, la fel de neproductiva.Contextul articolului de fond mi se pare lipsit de orice tenta de jignire nationalista, sau de conotatii pagubitoare, exprima pur si simplu stari de fapt, pe langa care trecem zi de zi, adica SEMNALEAZA. Nimeni nu contesta faptul, ca fiecare natiune isi are si "uscaciunile", dar si valorile de etalon.In contextul in care dvs.,d-na Ionescu, va simtiti jignita de articol, toti cei mentionati ar trebui sa se ingramadeasca la usa ningului cu pumnii , fiindca au fost discriminati negati ori pozitiv: medicii si profesorii amintitI nu isi primesc drepturile mult trambitate, bibliotecarii sunt trimisi in concedii fara plata, tinerii nu-si gasesc locuri de munca, insa li se cere experienta- dar de unde?- dar cel mai asurzitor ar trebui sa fie esantionul de 30-35 de ani, care ocupa locurile de munca fara sa se gandeasca la ceilalti...Vom avea multi musafiri!
Nu contest talentul innascut pentru ritm si muzica al etnicilor rromi- sper ca acest termen sa va sune placut - dar este asta suficient pentru a te comporta lamentabil in societate, doar pentru ca cerul s-a ingrijit de tine? Dar cei care si-au sfaramat coatele prin scoli si facultati si traiesc de pe o zi pe alta aproape de/ sau chiar sub limita subzistentei?Pe ei nu ii aparati?Imi pare mie sau chiar dvs. faceti o crasa discriminare?Starile de fapt nu trebuie sa iste pasiuni gratuite, ca la usa cortului.Nu noi suntem responsabili ca ele exista, ci acei guvernanti, care - asa cum suna si ultimul paragraf al textului -se gandesc la lucruri "marete", la parlament bicameral / unicameral, jucandu-ne pe degete, ca pe copiii, usor de pacaliti.
Problema discriminarii pozitive este reala. Trambitarea luptei impotriva discriminarii de orice fel induce problema discriminarii si acolo unde nu exista. Românii ca natiune, de pilda, nu sunt rasisti. Asta nu inseamna ca nu exista si români rasisti. Dar, de regula, atitudinea este dictata de o experienta personala. Mecanismul este explicabil, ca si in cazul misoginismului: daca un barbat este inselat de trei femei la rând, automat el va considera ca femeile sunt... nu scriu cuvantul. Prin analogie, daca esti jefuit de mai multe ori de un tigan, inclini sa crezi ca toti tiganii sunt infractori. Dar asemenea experiente nu se extind la scara nationala. Dovada: in Romania au reusit sa convietuiasca, fara probleme majore, romani, unguri, tigani, armeni etc., pe de o parte, si crestini, musulmani, evrei pe de alta parte. Dobrogea este cel mai bun exemplu. Problema discriminarii a aparut cand a inceput sa se faca uz de ea. Identitatea personala si nationala fiind un lucru sensibil si sacru, e usor s-o starnesti pentru a face din ea capital politic. Asa se face ca UDMR-ul (care nu inseamna ungurii din România) se folosesc de tinutul secuiesc pentru a-si clama niste revendicari aberante. Uitand sa precizeze ca secuii nu sunt unguri (ei doar vorbesc maghiara)! In felul asta se ajunge la o aversiune reciproca intre etnii, problema care pana acum n-a existat. Românii au avut decenta istorica de a nu-i confunda pe unguri cu hortistii - care se stie ce orori au comis in Transilvania - si asta ar fi un exemplu relevant al specificului românesc in aceasta problema. Pe de alta parte, românii au fost SALVATORII evreilor, nu prigonitorii lor, asa cum ni se induce prin prezenta acelui aberant monument al Holocaustului, ridicat de curând in Bucuresti, care consacra public ideea antisemitismului românesc. Si daca subsemnatul sau oricine altcineva semnaleaza acest aspect este acuzat de... antisemitism. Aceasta este discriminarea pozitiva! Daca spun sau scriu ca un grup de tigani, evrei sau unguri au jefuit o casa, iarasi sunt acuzat de rasism, de oricare dintre ei. Si aceasta e discriminare pozitiva. Daca un batran e nesimtit si eu ii atrag atentia, sunt acuzat de lipsa de respect fata de batrani. Conceptul de discriminare a venit din Europa, unde problema era, probabil, reala. La noi a aparut dupa '90. Un caz aberant de incriminare mincinoasa este si Eminescu, acuzat fara probe de antisemitism. Eminescu n-a fost antisemit, asa cum n-a fost antimaghiar. Eminescu, in schimb, lupta pentru drepturile românilor, in conditii de agresiune. România era atacata, in vremea lui, din toate partile si in toate felurile: militar, politic, economic. In febra luptei avea, evident, si exprimari dure si vehemente, dar era o reactie de lupta, nu teorie de cercetator. Desi, sub aspectul analizei era uluitor... Eminescu si-a aparat tara, pe de o parte, si natia in ansamblul ei, pe de alta parte. Si totusi a fost acuzat - si inca mai este - de antisemitism. Este o nedreptate istorica pe care noi, românii, pregetam s-o corectam... Asa ca mai degraba suntem ingaduitori si chiar indolenti in privinta discriminarii de orice fel, in niciun caz animati de un asemenea spirit primitiv. Avem multe pacate, ca natie, dar nu pe acesta. Revenind la aspectele curente ale problemei, as mai adauga ca s-ar putea sa fim acuzati, in curand, de discriminare sexuala. Este si aceasta o reactie indusa pentru ca homosexualii, de pilda, isi exhiba valorile sexuale, nu pe cele culturale. Nu cred ca ar exista reactii publice negative daca homosexualii, in loc de scabroasele lor manifestari, ar organiza spectacole muzicale sau literare in care l-ar evoca pe Ceaikovski, Verlaine, Rimbaud, Oscar Wilde etc. despre a caror orientare sexuala se stie. Altfel, e normal sa ne simtim jigniti cand vedem travestiti si manifestarile lor obscene. Parca cineva ne-ar provoca sa reactionam necorespunzator. Cum spuneam, discriminarea pozitiva exista si e un excelent mijloc de manipulare si condamnare in masa.
cum sună discriminarea pe criterii de sănătate? cum ne ating hotărârile stupide de a târî pe drumuri oameni cu diferite dizabilităţi doar pentru a verifica credibilitatea bolii lor? la ce mai sunt angajaţi asistenţii sociali care în mod normal ar trebui să vină nu singuri, ci în grup de cel puţin doi, la familii pentru această verificare. în ultima perioadă multe familii în care sunt persoane adulte sau copii sau adolescenţi cu dizabilităţi au primit prin poştă anunţuri, de la direcţiile generale de asistenţă socială, prin care li se solicită prezentarea obligatorie împreună cu persoana, copilul bolnav la sediile respective.

când în ţară este prezentă gripa ce înseamnă acest gest lipsit total de umanitate?


un om cu dizabilităţi, în cele mai multe cazuri, trăieşte izolat nu de lume ci de aglomeraţiile umane. imunitatea lui, sub o formă sau alta este mult micşorată. unei persoane cu distrofie musculară sub orice nume de sindrom s-ar manifesta ea, îi este fatală orice răceală, orice viroză şi mai ales gripa şi nu numai în cazul distrofiei musculare. distrofia musculară duce la probleme respiratorii grave şi din cauza slăbirii musculaturii aparatului respirator, deci eliminarea ineficientă a ralurilor. stagnarea ralurilor duce la o uşurinţă fantastică în declanşarea infecţiilor...deci...ce înseamnă această imensă lipsă de bun simţ, de uman în abordarea situaţiei oricum grele a bolnavilor?

consider că nu au gândit suficient când au elaborat asemenea cerere domnii respectivi sau doresc uciderea în masă a copiilor, adolescenţilor, persoanelor mature suferinde, un fel selecţie naturală...

îmi cer iertare dar asta este ceea ce m-a făcut să "ţip"aici, acum.

o zi cu împliniri tuturor!:)
Anne Marie
@ Anne Marie Bejliu
Ai dreptate integral in ce spui, Anne-Marie, si regret profund ca nu am abordat si acest subiect in articolul meu, un subiect extrem de real si de dureros. Nesimtirea guvernantilor atinge in aceste cazuri-limita patologicul.
Te-as ruga, daca vrei si cunosti acest subiect, sa dezvolti o discutie noua in acest grup - o discutie care sa se refere strict la discriminarea pe baza de sanatate. Aceasta discriminare se practica nu numai in cazul persoanelor cu dizabilitati motorii, ci si in cazul persoanelor cu deficiente de vedere sau boli contactate (in special SIDA). Oricum ar fi, subiectul trebuie aprofundat intr-un mod foarte serios, ca si atitudinea asa-zisilor asistenti sociali. Multumesc mult pentru interventie, si constat ca tema aceasta a discriminarii a declansat in majoritatea cazurilor reactii necesare.

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor