altmarius

cultură şi spiritualitate

Arhivă de imagini ca o călătorie în timp


București, Piața Sf. Gheorghe, 1931. Foto: Arhiva fotografică AGERPRES

De vorbă cu doamna Claudia Nicolae, directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES

Agenția Națională de Presă AGERPRES, înființată la 27 martie 1889, sub numele de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, avea rolul de a difuza în țară un „serviciu exact și rapid a tuturor știrilor de interes general sau special”. Azi, are o arhivă impresionantă de imagini și documente, care alcătuiesc împreună o imagine a societății noastre.


București, Galeriile Blanduziei de pe strada Academiei, 1931. Foto: Arhiva fotografică AGERPRES

Care este istoria AGERPRES?

Agenția Națională de Presă AGERPRES a fost înființată la 27 martie 1889, la inițiativa ministrului de externe de la acea vreme Petre P. Carp, sub numele de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, cu rolul de a difuza în țară un „serviciu exact și rapid a tuturor știrilor de interes general sau special”. Fie că ne-am numit Agenția Română, Orient Radio, RADOR, AGERPRES, ROMPRES, în cei 131 de ani de activitate, instituţia şi-a menţinut rolul de a fi principala sursă de informare – promptă, obiectivă şi corectă – pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior.

Agenția Națională de Presă continuă să scrie istorie în fiecare zi, pe fluxurile tematice regăsindu-se zilnic ştiri din toate domeniile – politic, educaţie, sănătate, economic, cultură, sport, dar și fotografii și știri în format video de la cele mai importante evenimente.

O importanță deosebită o reprezintă și arhiva istorică de fotografie, care cuprinde în jur de 4.500.000 de imagini, în timp ce arhiva de documente cuprinde peste 18.000 de volume care conţin buletine de ştiri, dosare tematice, mape de ziare din perioada 1945-1989. Deţinem peste 2.500 de metri liniari de arhivă.

De asemenea, agenția oferă și servicii de monitorizare de presă – din peste 130 de publicaţii din presa centrală şi locală, 21 de posturi de televiziune, 12 posturi de radio, aproximativ 1.300 de site-uri şi 64.800 surse social media, respectiv 70.000 surse online în limba engleză. Portofoliul de clienţi ne recomandă şi ne mândrim că cele mai importante instituţii din ţară au contracte încheiate cu AGERPRES.

Profesionalismul angajaţilor este recunoscut, iar mărturie stau diplomele şi premiile obţinute de-a lungul anilor. Nu putem să nu amintim faptul că Agenția Națională de presă a primit anul trecut, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, statutul de Furnizor al Casei Regale a României, distincție care recunoaște calitatea și obiectivitatea informațiile prezentate zilnic.


București, biserica și clopotnița Mitropoliei în anii ’30, în fața clopotniței era amplasată Lupoaica. Foto: Arhiva fotografică AGERPRES

Arhiva de imagini a agenției este impresionantă. Spuneți-ne câteva cuvinte despre ea.

Fotografiile din arhiva AGERPRES pot fi considerate, fără a greşi, file de istorie, opere de artă, care invită la călătorie în timp. Vorbim despre fotografii de la evenimente de presă, fotografii care reflectă viaţa politică, cultural-artistică, economică, socială și sportivă a ţării, dar și fotografii care reflectă marile transformări care au avut loc de-a lungul timpului.

ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES cuprinde filme şi plăci fotografice din anul 1927 până în 2003 inclusiv.

Numărul plăcilor fotografice este de circa 4.900, iar cel al filmelor (Laika, Rolfilme şi Planfilme) este de circa 450.000, fiecare film având între 20 și 40 de fotograme, iar placa fiind singulară. În total, aşa cum am mai spus, arhiva cuprinde în jur de 4.500.000 de fotografii.


Foto: Arhiva fotografică AGERPRES

Cele mai vechi fotografii identificate în arhiva istorică de fotografie datează din anul 1927 și ilustrează străzi inundate în București: aici, aici sau aici.

Ne mândrim că fotoreporteri precum Sorin Lupşa şi Constantin Duma, care au fost printre cei care au surprins, în imagini, Revoluţia din Decembrie 1989, încă își mai desfășoară activitatea, în instituție, cu dăruire și profesionalism. Un alt fotoreporter recunoscut în branşă, cu pasiune pentru natură, este Silviu Matei, câștigător al premiului special al juriului pentru fotojurnalism la prima ediţie a Salonului Internaţional de Fotografie ,,The Power of Press Photography, pentru participarea la concursurile International World Press Photo. Un alt coleg, Simion Mechno a fost premiat, la secţiunea Portrete, la concursul național de fotografie de presă. Şi lista ar putea continua şi îmi cer scuze dacă există colegi pe care nu i-am nominalizat. Imaginile surprinse de-a lungul timpului de fotoreporterii noștri se regăsesc în albume cu care ne mândrim – Dunărea românească, Ctitori sub semnul Crucii, Trei Zile dintr-un Mileniu – 9/9 mai 1999, Revoluţia Română. Printre cei care au contribuit la realizarea acestora și încă ne surprind zi de zi cu talentul lor transpus în fotografiile realizate pentru AGERPRES amintesc Alex Micsik, Cristian Nistor, Grigore Popescu, Mihai Poziumschi, Liviu Şova, Vlad Stavrică, Radu Tuţă, Tudor Alexandru. Realizarea acestor albume a fost o muncă de echipă a redactorilor şi a fotoreporterilor.

O parte din imaginile din ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES, cele care au fost deja digitalizate, pot fi regăsite pe site-ul public, la secțiunea MULTIMEDIA – FOTO. De asemenea, în pagina muzeu.agerpres.eu, pot fi vizualizate fotografii de arhivă, imagini rare pe care ne dorim să le facem cunoscute tuturor celor interesați de fragmente nealterate de istorie a țării noastre.

De fiecare data când am avut ocazia am organizat singuri sau în parteneriat cu diverse instituții, muzee, ambasade, organizații, unități de învățământ, expoziţii de fotografie. Anul trecut am avut și câteva expoziții inedite în Salina Praid, dar și la Zărnești, la poalele muntelui Piatra Craiului. Intenţionăm să organizăm astfel de evenimente şi în cursul acestui an, dorința noastră fiind aceea de a promova România. Ne-am propus să realizăm mai multe fotoreportaje, având în plan chiar editarea unor albume cu cele mai impresionante imagini care surprind tot ceea ce este inedit și frumos în țara noastră.

Cine își dorește o fotografie anume, poate trimite o solicitare marketing@agerpes.ro sau pe comunicare@agerpres.ro, dacă vorbim de expoziții realizate în parteneriat cu diverse entități și care au ca scop prezentarea unor evenimente istorice, culturale de interes național.


Automobil Ford din prima generație, sosit dintr-un tur prin 55 de țări, care a durat 12 ani, întâmpinat în fața Ateneului din București. Foto: Arhiva fotografică AGERPRES

Ce urmează?

Ne vom continua cu profesionalism, obiectivitate și echidistanță misiunea de a informa publicul larg despre evenimentele interne și externe, despre a aduce în atenția cititorilor cele mai noi informații din toate domeniile.

Anul 2020 a fost un an special, nu doar pentru noi, cât și pentru întreaga lume. Am fost nevoiți să amânăm mai multe proiecte editoriale, inclusiv expoziții de fotografie, din cauza pandemiei cu care omenirea se confruntă. Însă, sperăm că în viitorul apropiat intențiile noastre să se poată materializa. De asemenea, avem în plan editarea unor albume de fotografie care să prezinte în detaliu fiecare regiune a țării, dar și realizarea unor clipuri tematice folosind ca suport fotografii din arhiva istorică.


Agent de circulație, dirijând traficul, pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Capitală, 1950. Foto: Arhiva fotografică AGERPRES


Alteța Sa Regală Charles (stg.), Prinț de Wales, Dan Mihalache (ctr.), ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, și Claudia Nicolae (dr.), directorul general al Agenției Naționale de Presă Agerpres, participă la vernisajul expoziției de fotografie ‘Apertures of a Revolution. Fotografii din decembrie 1989’, organizată de Institutul Cultural Român din Londra (ICR) în parteneriat cu Ambasada României din Marea Britanie și Agenția Națională de Presă AGERPRES. Foto: Radu Tuță / AGERPRES Foto

Despre Claudia Nicolae

Înainte de a fi Directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, am fost jurnalist mai bine de 15 ani. Încă de pe băncile Facultății de Jurnalism am făcut cunoștiință cu terenul, cu informația care sub condei propriu căpătă valoare de știre, cu emoția concurenței, cu respectul faţă de scriitură și față de cititori.

Cariera de jurnalist am început-o ca redactor politic, la un cotidian național. Apoi, treptat, am lucrat în presa scrisă, în presa audio-vizuală și în agenții de presă. Nu este o profesie ușoară nu eşti jurnalist doar pe timp de pace şi linişte, nu relatezi doar despre bine şi frumos. Prezinți societăţii faptele și evenimentele aşa cum sunt.

Acum, tot ceea ce-mi doresc este ca AGERPRES să evolueze, păstrând, în același timp, încrederea în rândul celor ce urmăresc zilnic informațiile prezentate de un colectiv dedicat și profesionist.

Vizualizări: 51

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor