altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 8 octombrie 2019 - II

“Festivalul Filmului Evreiesc, la București” plus 9 more


Festivalul Filmului Evreiesc, la București

Posted: 07 Oct 2019 11:12 AM PDT

În perioada 10-18 octombrie 2019 va avea loc cea de-a IX-a ediţie a Bucharest Jewish Film Festival, un important eveniment al spațiului cultural național, un brand internațional apreciat în 164 de mari orașe ale lumii. Institutul Cultural Român este partener al festivalului din anul 2011. Festivalul Filmului Evreiesc de la București îşi propune, în cadrul mai larg al promovării, recuperării şi valorificării moştenirii culturale a minorităţilor din România şi al dialogului intercultural şi interetnic, informarea publicului românesc privind tradiţiile şi arta evreiască, precum şi bogata moştenire evreiască din România şi educarea publicului în sensul toleranţei interetnice şi religioase. În acest an, festivalul se va desfăşura la Muzeul Țăranului Român, Institutul Cervantes, Aula Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Muzeul Național „George Enescu” și Muzeul Comunității Evreiești „Nicolae Cajal”.

 

Partenerii acestei ediții sunt Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Institutul Cultural Român, Ambasada Statului Israel, Ambasada Canadei, Complexul Educațional Laude-Reut, Fundația Magna Cum Laude-Reut și Federația Comunităților Evreiești din România.

Pe lângă proiecții, sunt programate conferințe și concerte de muzică evreiască, promovarea unor personalități importante din istoria culturală a evreilor din România, dar și dezbateri pe teme importante, precum relația dintre părinți și percepția societății asupra evreilor. Mai mult, festivalul se bucură de prezența unor invitați de marcă din Rusia, Canada, Israel, Luxemburg etc.

 

PROGRAM BUCHAREST JEWISH FILM FESTIVAL 2019

ZIUA 1: JOI 10 OCTOMBRIE

Joi, 10 octombrie, ora 18:00 (Cinema Muzeul Țăranului)

Deschiderea festivă (recepție, program artistic evreiesc & film; intrarea pe bază de invitație)

Bucharest Klezmer Band & Haverim Dance Company

Fiddler: A Miracle of Miracles | Scripcarul: Miracolul Miracolelor

Documentar

Țară: SUA

An: 2019

Producător: Patti Kenner, Rita Lerner, Ann Oster,Max Lewkowicz, Valerie Thomas

Regizor:Max Lewkowicz

Scenariu: Max Lewkowicz, Valerie Thomas

Subtitrări: Română

Durată: 1h 32 min

Povestea din spatele unuia dintre cele mai îndrăgite musicaluri de pe Broadway, Scripcarul de pe acoperiș, și a rădăcinilor sale creative de la începutul anilor 60 în New York, când tradițiile pierdeau teren în fața dezvoltării unor idei precum egalitatea dintre sexe, sexualitate, relații rasiale și libertatea religiei. Pentru prima dată, interviuri intime oferite de creatorii spectacolului relevă cum succesul extraordinar și impactul la nivel mondial al spectacolului, care a fost între timp ecranizat, trebuie analizate prin prisma schimbărilor sociale din America de la mijlocul secolului al XX-lea. Dar, așa cum se arată în documentar, adevăratul miracol al acestui spectacol este că spectatori din toată lumea, de cinci decenii încoace, spun că acest spectacol este despre ei. Pelicula prezintă o varietate de producții internaționale ale spectacolului, detaliind cum indivizi din multe culturi se consideră protagoniști. Filmul include producții faimoase la nivel Mondial din Canada, Regatul Unit, Țările de Jos, precum și cea mai recentă variantă de pe Broadway, cu Danny Burstein și Jessica Hecht.

 

ZIUA 2: VINERI, 11 OCTOMBRIE

Vineri, 11 octombrie, ora 18:00 (Cinema Muzeul Țăranului)

1945

Dramă, Ungaria, 2019

Regie: Ferenc Török

Scenariu: Gábor T. Szántó, Ferenc Török

Distribuție: Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel

Subtitrări: Română

Durată: 1h 31 min

În data de 12 august 1945, la ora 11:00, doi străini coboară dintr-un tren în gara unui sat din Ungaria. Preț de câteva ore, viața sătenilor este marcată de paranoia și frica de întoarcerea evreilor pentru a-și recupera proprietățile pierdute.

Vineri, 11 octombrie, ora 20:15 (Cinema Muzeul Țăranului)

Soul Exodus|Exodul sufletului

Documentar, Ungaria, 2016

Regie: Csaba Bereczki

Scenariu: Csaba Bereczki

Subtitrări: Română

Durată: 1h35min

Cinci muzicieni evrei născuți în Statele Unite, care își spun Frații Nazaroff, după numele Prințului Nazaroff, pleacă într-o călătorie în căutarea rădăcinilor est-europene, de la Montreal până în Moldova, cu opriri la New York, Paris, Berlin, Budapesta și Transilvania.

Vineri, 11 octombrie, ora 18:30 (Centrul Rus)

Vanity of Vanities | Vanitatea Vanităților

Animație, Scurtmetraj

Țară: Rusia

An: 2018

Regizori: Aleksey Shelmanov, Aleksey Turkus

Scenariu: Oleg Egorov

Distribuție. Grigoriy Kaganovich, Igor Pekhovich, Grigoriy Perel

Subtitrări: Română

Durată: 19 minute

Acest scurtmetraj relatează o poveste de dragoste într-un orășel provincial. Pelicula este plină de umor, miracole și culoare națională.

Kaddish

Dramă, Istoric, Război

Țară: Rusia, Belarus

An: 2019

Regizor:Konstantin Fam

Scenariu: Konstantin Fam, Veronika Fam

Producător: Egor Odintsov, Gennady Pavlovich, Tatiana Dovidovskaya, Konstantin Fam, Boris Mints, Katerina Mikhailova

Distribuție: Lenn Kudrjawizki,Sergey Agafonov,Vyacheslav Chepurchenko

Subtitrări: Română

Durată: 1h 26 min

Relatările unui fost prizonier într-un lagăr de contrare întorc pe dos viețile a doi tineri din lumi diferite, lămurind istoria tragică a familiei lor.

 

ZIUA 3: SÂMBĂTĂ, 12 OCTOMBRIE

Sâmbătă, 12 octombrie, ora 11:00 (Muzeul George Enescu)

Concert Mai aproape de Anatol Vieru (In Memoriam)

Sâmbătă, 12 octombrie, ora 15:00 (Cinema Muzeul Țăranului)

Hidden Face | Față ascunsă

Documentar, Israel, 2019

Regie: Eyal Datz

Scenariu: Eyal Datz

Subtritări: Română

Durată: 58 min

O reprezentare a amintirilor din timpul Holocaustului, așa cum sunt ele prezentate în comunitățile de evrei ultra-religioși, prin povestea eroică a lui Admor de Sanz-Klausenburg. O descriere profundă a relațiilor complexe dintre evreii ultra-religioși și memoria Holocaustului și, de asemenea, victoria spirituală asupra naziștilor.

În prezența regizorului Eyal Datz.

Progromul de la Iași

Documentar, Franța, 2019

Regie: Nellu Cohn

Durată: 54 min

La Iași, în opt zile, între 28 iunie – 6 iulie 1941, aproape 15.000 de evrei au fost uciși într-un pogrom înspăimântător. În momentul evenimentelor, exterminarea planificată a evreilor din Europa nu începuse încă. În Iași nu existau nici camere de gazare, nici crematorii, dar toate celelalte erau acolo: teroare, umilire, vagoane sigilate, foamete, execuții publice, ură. Din acest masacru nu a mai rămas nimic, doar câteva fotografii, cele mai multe realizate de soldați germani care le-au trimis familiilor ca suvenir din România. Și câțiva martori. Aveau șapte, nouă sau doisprezece ani în 1941. Ultimii supraviețuitori povestesc prin ce au trecut într-un documentar produs pentru Televiziunea Națională Franceză.

În prezența regizorului Nellu Cohn

Sâmbătă, 12 octombrie, ora 17:30 (Cinema Muzeul Țăranului)

ASHCAN: Închisoarea secretă

Documentar, Luxemburg, 2018

Regie: Willy Perelsztejn

Subtitrări: Română

Durată: 1h 29 min

ASHCAN relatează povestea închisorii secrete unde au fost deținuți principalii lideri naziști după victoria Aliaților din data de 8 mai 1945. A fost condusă de armata americană la Mondorfles-Bains în Luxembourg: 72 de prizonieri precum Göring, Dönitz, Keitel, Rosenberg, Ley, Frank, Streicher, Seyss-Inquart, Lutz von Krosigk, von Papen și alții. Înainte de folosirea forței sau a torturii, o mână de ofițeri americani tineri au obținut informații extraordinare despre regimul cucerit de la unii dintre cei mai mari criminali împotriva umanității. Filmul va releva informațiile păstrate în secret până astăzi.

Sâmbătă, 12 octombrie, ora 19:30 (Cinema Muzeul Țăranului)

IT MUST SCHWING!

Documentar, Germania, 2018

Regie: Eric Friedler

Scenariu: Eric Friedler

Subtitrări: Română

Durată: 1h 55 min

IT MUST SCHWING! prezintă povestea lui Alfred Lion și a lui Francis Wolff, doi tineri refugiați evrei de origine germană care, fugind de Hitler, s-au reinventat la New York ca producători de jazz ai legendarei casei de producție Blue Note Records în 1939.

Sâmbătă, 12 octombrie, ora 19:30 (Sinagoga Muzeu Adamache)

Progromul de la Iași

Sâmbătă, 12 octombrie, ora 20:30 (Sinagoga Muzeu Adamache)

ASHCAN: Închisoarea Secretă

Sâmbătă, 12 octombrie, ora 22:00 (Sinagoga Muzeu Adamache)

Hidden Face | Față ascunsă

Sâmbătă, 12 octombrie, ora 23:00 (Sinagoga Muzeu Adamache)

Si tu as faim, chante. Si tu as mal, ris

Documentar

Țară: Canada

An: 2018

Regizor:Michèle Smolkin

Durată: 1h

Sam Rechtman s-a născut pe 7 iulie 1914 în satul polonez Chelm. Mama sa era comunistă, iar tatăl său un evreu foarte religios. Sam își amintește de copilăria sa nebunească – de la întâlnirea cu Revoluția din 1917 în Varșovia, până la prejudecățile agresive la care erau supuse familiile de evrei – totul cu un umor sec și o stăpânire de tine dobândite după mai mult de un secol de experiență de viață.

 

ZIUA 4: DUMINICA, 13 OCTOMBRIE

Duminică, 13 octombrie, ora 11:00 (Sinagoga Muzeu Adamache)

Masă Rotundă Personajului Evreului în Film

Participă: Bulent Șenay, Felicia Waldman, Aron Buniel. Alexandru Hausvater. Moderator: Dan Schlanger

Duminică, 13 octombrie, ora 17:30 (Cinema Muzeul Țăranului)

Manasse

Dramă, România, 1925

Regie: Jean Mihail

Durată: 55 min

Filmul Manasse, realizat în anul 1925, a fost inspirat din piesa lui Ronetti Roman (1853 – 1908) cu același titlu și a avut o contribuție majoră la dezvoltarea cinematografiei precum și la stabilizarea conceptului de regizor în filmul românesc. Evenimentele din capodopera mută a lui Jean Mihail au loc într-un orășel din sudul României la începutul secolului al XX-lea. Turnat parțial în orașul Fălticeni, și având ca temă intoleranța religioasă, filmul, extrem de dramatic și remarcabil de vizual, are ca fundal frumoasă poveste de dragoste dintre un român, Matei Frunză și o evreică, Lelia, nepoata lui Manasse Cohen.

Proiecția este urmată de muzică și dansuri evreiești – Corul HaZamir &Liftșin, formația de dansuri Haverim

Duminică, 13 octombrie, ora 20:00 (Cinema Muzeul Țăranului)

From Cairo to the Cloud|Din Cairo spre Nori

Documentar, Canada, 2018

Regie: Michelle Paymar

Subtitrări: Română

Durată: 1h

From Cairo to the Cloud relatează povestea remarcabilă a Genizei din Cairo, o comoară imensă de manuscrise ascunse timp de secole în Geniza (arhivă sacră) sinagogii antice din Cairo. Geniza din Cairo este o colecție mai mare, mai variată și, fără îndoială, mai importantă decât faimoasele Manuscrise de la Marea Moartă. Nu e doar cea mai mare colecție de izvoare evreiești găsită până acum, ci reprezintă o fereastră către o civilizație dispărută, jumătate de milion de fragmente de manuscris dezvăluind mai mult de o mie de ani de viață evreiască, creștină și musulmană din inima lumii islamice.

The Good Nazi | Nazistul Bun

Documentar, Canada, 2018

Regie: Ric Esther Bienstock, Yaron Niski

Scenariu: Simcha Jacobovici

Subtitrări: Română

Durată: 52 min

Oameni de știință și supraviețuitori ai Holocaustului din Lituania sunt intervievați în Nazitul Bun pentru a vorbi despre un ofițer nazist asemănător lui Schindler, Maiorul Karl Plagge, care a întors spatele ideologiei întunecate și și-a riscat viața pentru a salva sute de evrei.

 

ZIUA 5: LUNI, 14 OCTOMBRIE

Luni, 14 octombrie, ora 17:30 (Cinema Muzeul Țăranului)

Mother Tongue | Sfat Em (Limba Maternă)

Documentar, Israel, 2018

Regie: Shai Alexandroni

Subtitrări: Română

Durată: 57 min

Patru femei aflate în cea de-a șasea decadă a vieții povestesc despre relațiile pline de încărcătură emoțională cu mamele lor, despre puterea relațiilor familiale și despre relația lor cu copiii. Trei dintre ele sunt fiice de supraviețuitori ai Holocaustului, iar una dintre ele este de origine yemenită. Cu toate acestea, sinceritatea fiecăreia elimină toate diferențele și îmbină cele patru povești într-una singură.

Hollywoodism | Hollywoodism: Evrei, Filme și Visul American

Documentar, Istoric, Canada, 1998

Regie: Simcha Jacobovici, Stuart Samuels

Scenariu: Simcha Jacobovici, Neal Gabler (cartea)

Subtitrări: Română

Durată: 1h 38 min

Hollywoodism este un documentar despre bărbații care au fondat Hollywood-ul și despre imaginea Americii produsă de Hollywood. Este un film care descompune din punct de vedere literar Visul American. Potrivit filmului, Visul nu s-a născut în Statele Unite, ci în shtetl-urile evreiești din Ungaria, Polonia și Rusia.

Luni, 14 octombrie, ora 20:30 (Cinema Muzeul Țăranului)

Rabbi Jacob | Aventurile Rabinului Jacob

Aventură, Comedie, Crimă, Franța, 1973

Regie: Gérard Oury

Scenariu: Gérard Oury, Danièle Thompson

Distribuție: Louis de Funès, Miou-Miou, Suzy Delair

Muzică: Vladimir Cosma

Subtitrări: Română

Durată: 1h40min

O capodoperă regizată de Gérard Oury surprinde povestea unui patron de fabrică francez bigot, Victor Pivert, care este forțat să se deghizeze într-un faimos rabin pentru a scăpa de poliție și de un grup de asasini. Prestația remarcabilă a lui Louis de Funès în rolul lui Pivert, precum și viziunea artistică a întregii echipe, au acordat acestei pelicule un loc în istorie. Muzica este compusă de Vladimir Cosma, faimos compozitor francez de origine română.

Proiecție precedată de concert de muzică franceză Formația Călin Costache.

 

ZIUA 6: MARȚI, 15 octombrie

Marți, 15 octombrie, ora 18:00 (Centrul Cervantes)

El angel de Budapest |Îngerul Budapestei

Documentar

Țară: Spania

An: 2011

Regizor: Luis Oliveros

Scenariu: Ángel Aranda Lamas (adaptare), Diego Carcedo (roman)

Distribuție: Francis Lorenzo, Ana Fernández, János Bán

Subtitrări: fără

Durată: 2h

Filmul spune povestea lui Ángel Sanz Briz, Ambasadorul Spaniei în Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aflat în funcție până la începutul anului 1944 în Budapesta, acesta a contribuit la salvarea a mii de evrei de la Holocaust. Le-a emis acte care îi protejau și i-a cazat în adăposturi spaniole, aflate sub imunitate diplomatică, în timp ce guvernul maghiar persecuta și deporta evrei către lagărele naziste ale morții.

 

ZIUA 7: MIERCURI, 16 OCTOMBRIE

Miercuri, 16 octombrie, ora 18:00 (Centrul Cervantes)

Spectacol Dansuri Evreiești Formația Hora

The Captain Pirate Toledano|Căpitanul Piraților Toledano

Scurtmetraj, Aventură

Țară: SUA

An: 2017

Regizor: Arnon Z. Shorr

Scenariu: Ben Franz, Arnon Z. Schorr

Distribuție: Stephen DeCordova, Dan Shaked, Will Beinbrink

Subtitrări: fără

Durată: 10 min

În secolul al XVI-lea, pe barca unor pirați, un naufragiat evreu care a fugit de inchiziție vrea să devină pirat și să lupte împotriva spaniolilor. Căpitanul trebuie să decidă dacă să îl facă pirat sau să îl arunce în mare.

Seara Spaniolă

Cele două momente artistice, concertul de chitară Duoului Iancu-Lobonț și Recitalul de Cântece Ladino La Vida vor transporta spectatorii în lumea evreilor sefarzi, plină de aromele și pasiunea din Peninsula Iberică.

 

ZIUA 8: JOI, 17 OCTOMBRIE

Joi, 17 octombrie, ora 17:30 (Cinema Muzeul Țăranului)

93 Queen

Documentar, SUA, 2018

Regie: Paula Eiselt

Subtitrări: Română

Durată: 1h 30 min

Turnat în enclava hasidică Borough Park din Brooklyn, 93Queen spune povestea unui grup de femei ultra-religioase dârze care nimicesc ideologia patriarhală din cadrul comunității lor, creând primul serviciu de ambulanță pe bază de voluntari, format doar din femei, din New York. Având acces exclusiv fără precedent, 93Queen oferă o descriere unică a unui grup de femei puternice, care au luat inițiativa de a schimba comunitatea din interior.

Joi, 17 octombrie, ora 19:30 Gala de închidere (Cinema Muzeul Țăranului)

Dansuri evreiești cu Formația Haverim

Panel Femei de Succes

RBG

Documentar

Țară: SUA

An: 2018

Regizor: Julie Cohen, Betsy West

Subtitrări: Română

Durată: 1h 38 min

La vârsta de 85 de ani, Judecătoarea Curții Supreme de Justiție a Stelelor Unite Ruth Bader Ginsburg a dezvoltat o importantă moștenire legislativă, devenind, în același timp, un personaj neașteptat al lumii modene. Dar călătoria personală deosebită a ascensiunii sale către cea mai înaltă funcție legislativă din țară a fost puțin cunoscută, chiar și pentru cei mai mari fani ai săi – până acum. RBG explorează viața și cariera dnei. Ginsburg.

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/BKy40KZI4ck?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Lectură artistică ”Oare ne-ai iubit, domnule Caragiale?”

Posted: 07 Oct 2019 11:00 AM PDT

Miercuri, 9 octombrie 2019, de la ora 19.00, în Mansarda sediului expozițional al MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8 (în spatele Bisericii Albe), Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o lectură artistică, ”Oare ne-ai iubit, Domnule Caragiale”?, o întâlnire inedită între Caragiale și Ea, respectiv Marius Bodochi și Rodica Mandache, dar și o reporteră, Cristina Elena Moldovan Sunet: Roxana Docan. AgențiadeCarte.ro este partener media. 

Ion Luca Caragiale s-a născut la 30 ianuarie 1852, dar a fost declarat în acte abia la 1 februarie. Certificatul de botez, descoperit în anii 1970 la Arhivele Statului, menţionează: „La întâi ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cincizeci şi doi au născut Ecaterina cu legiuitul dumisale soţ a nume Dl Luca Caragiali. Şi astăzi la şapte ale lunii lui Februarie anul o mie opt sute cinci-zeci şi doi s´a botezat în legea pravoslavnică a Bisericii Răsăritului”.

Oare ne-ai iubit, Domnule Caragiale? este un text frumos în care Caragiale amintește, undeva, la final de faptul că neamul românesc așteaptă cu răbdare să vină vremea când va da culturii și civilizației europene concursul specific, cu care a fost înzestrat de Dumnezeu. „Îmi imputați că în scrierile mele n-aș avea destulă iubire. Eu cred că o fi, dar, firește, ca să o găsească cineva trebuie să o caute. Cum s-ar zice: cusătura pingelii nu se vede dacă nu e făcută cu ață albă. Numai că eu, dragii mei, am scris de dragul pingelii, nu al cusăturii. Dacă vă place, bine, eu vă mulțămesc. Dacă nu, mergeți și voi la alți mușterii, că slavă Dumnului, sunt destui. Supărare nu încape. Să fiți sănătoși și veseli! Al vostru Caragiale”.

Mândria de a-și trăi lucid epoca se asociază în teatrul lui Caragiale cu hotărârea inflexibilă de a nu dezarma în fața infamiei. A fost gazetar, sufleur, revizor şcolar, copist, profesor, corector, registrator, director general al Teatrelor, patron de berării falimentare, iar în politică a trecut de la conservatori la socialişti, apoi la liberali, junimişti şi radicali.

Intrarea este liberă, în ordinea sosirii, în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :33http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/IHHevlfFdeQ?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Volume semnate de Monica Săvulescu Voudouri, lansate la Cluj

Posted: 07 Oct 2019 10:56 AM PDT

Sâmbătă, 12 octombrie 2019, ora 12:00, la Book Corner Librarium (Bdul. Eroilor nr. 15, Cluj) va avea loc lansarea volumelor ”O lume, două lumi” (Editura Tracus Arte) și ”Singurătatea bărbaților” (Editura Eikon), ambele semnate de Monica Săvulescu Voudouri. Invitați alături de autoare: prof. univ. dr. Ion Pop și conf. univ. dr. Alina Branda.

Monica Săvulescu Voudouri a absolvit Facultatea de Filozofie la Universitatea din București. A emigrat în 1985. Trăiește în Olanda și în Grecia. Înainte de emigrare, a publicat câteva volume de proză la editurile Cartea Românească și Albatros. Până în 1985 a lucrat în teatru. În emigrație s-a reprofilat, devenind specialist în sociologia emigrației, senior researcher în diferite institute internaționale de cercetare. Scrie roman, eseu, poezie, dramaturgie, studii de sociologie. A obținut câteva premii literare în Olanda și România. Publică în România și în alte câteva țări. La Tracus Arte i-au apărut în ultimii ani cărți de proză, poezie și publicistică. Este președinta Societății Culturale Balkania Contemporană și regizor la Studioul de Teatru Profesionist din Diaspora, Atena.

Website Editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2019/10/07/volume-semnate-de-monica-sa...

FB event: https://www.facebook.com/events/2456858717893619/

 

Număr de vizualizări :30http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Q0K0kCEVmVk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Gabriela Adameșteanu, Paul Cernat, Marius Oprea și Robert Șerban, l...

Posted: 07 Oct 2019 10:46 AM PDT

Joi, 10 octombrie 2019, ora 19.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București (Calea Victoriei nr.88), are loc, în premieră, Gala Premiilor AgențiadeCarte.ro, un eveniment inclus în cea de a VIII-a ediție a celui mai divers maraton cultural în aer liber: Strada de C’Arte. Evenimentul este sprijinit financiar de Ministerul Culturii și Identității Naționale și va fi înregistrat de Radio România Cultural. Laureații Premiilor AgențiadeCarte.ro au fost desemnați de către un juriu din care fac parte scriitorul Dan Mircea Cipariu, directorul AgențiadeCarte.ro, conf.univ.dr.Ioan Cristescu, președintele APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), și prof.univ.dr. Caius Dobrescu. În perioada 1-31 august 2019, cititorii AgențiadeCarte.ro au putut vota cele patru secțiuni de nominalizări de carte –  poezie (4280 de voturi), proză (2750 de voturi) , critică literară / teorie literară/ istorie literară (1007 voturi) și eseistică / memorialistică / publicistică (1101 de voturi) – cărți  apărute în anul editorial 2018. La poezie pentru primele trei locuri au fost votate cărți de Cosmin Perța pentru ”Cântec de leagăn pentru generaţia mea”, Editura Paralela 45, Andrei Novac pentru ”Prin închisori și prin libertate”, Editura Cartea Românească, și Robert Șerban pentru ”Tehnici de camuflaj”, Editura Tracus Arte. La proză  au fost votați primii trei – Mircea Daneliuc pentru ”Cele mai tîmpite momente”, Editura Polirom, Radu Părpăuţă pentru ”Rămas-bun”, Editura Polirom, și Gabriela Adameşteanu pentru ”Fontana di Trevi”, Editura Polirom. La critică literară / teorie literară/ istorie literară, primii trei votați au fost Gheorghe Lăzărescu pentru ”Caragiale, o lume într-o operă”, Herg Benet, Paul Cernat pentru ”Vase comunicante. (Inter)feţe ale avangardei româneşti interbelice”, Polirom, și Ovidiu Pecican pentru ”Pavel Chihaia – aventurile vocației”, Editura Mega. Secțiunea eseistică / memorialistică / publicistică a avut  următorul vot pentru primele trei preferințe: Ion Vianu pentru ”Între violență și compasiune”, Editura Polirom, Marius Oprea pentru ”Rola 800. Omul care a umilit Securitatea”, Corint, și Valeriu Gherghel pentru ”Roata plăcerilor”, Editura Polirom. În urma deliberărilor, juriul a acordat Premiile AgențiadeCarte.ro pentru anul editorial 2018 prozatoarei Gabriela Adameșteanu, criticului literar Paul Cernat, eseistului Marius Oprea și poetului Robert Șerban. Gala Premiilor AgențiadeCarte.ro se va încheia cu un recital de muzică și poezie susținut de Maria Răducanu și Robert Șerban. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Producător: Anamaria Spătaru. Afișul și diplomele galei sunt realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Intrarea este liberă.

http://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2019/10/Promo-Premi...

 

Laureații Premiiilor AgențiadeCarte.ro

Premiul Cartea de poezie a anului 2018: Robert Șerban pentru ”Tehnici de camuflaj”, Editura Tracus Arte. 

-Premiul Cartea de proză a anului 2018: Gabriela Adameşteanu pentru ”Fontana di Trevi”, Editura Polirom. 

Premiul Cartea de critică literară, istorie literară și teorie literară a anului 2018: Paul Cernat pentru ”Vase comunicante. (Inter)feţe ale avangardei româneşti interbelice”, Editura Polirom. 

Premiul Cartea de eseistică, memorialistică și publicistică a anului 2018: Marius Oprea pentru”Rola 800. Omul care a umilit Securitatea”, Editura Corint.

 

 

Gabriela Adameșteanu, absolventă a Facultății de litere,  redactor la Editura Științifică și Enciclopedică (până în 1985) și lector la Cartea Românească (până în1990). Redactor-șef al revistei 22 (1991-2005) și al suplimentului Bucureştiul cultural (2005-2013). Premiul Hellman-Hammett pentru jurnalism atribuit de Human Rights Watch (2002). Vicepreşedintă (2000-2004) şi apoi preşedintă a Centrului PEN Român (2004-2006). Membră a Juriului Uniunii Latine (2007-2009). Preşedintă de onoare a primei ediţii a Premiului Goncourt Românesc (2013). Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres (2014). Romanele ei au primit numeroase premii naționale, sunt constant reeditate, au fost traduse în 16 limbi,  la edituri mari (Gallimard, Aufbau Verlag) și  bine  primite de critica internațională: Drumul egal al fiecărei zile, 1975; Dimineaţă pierdută, 1984; Întâlnirea, 2007; Provizorat, 2010. Sub tipar la Polirom se află cel mai recent roman, Fontana di Trevi, care încheie așa numita ”trilogie a Letiției”. A mai scris proză scurtă (Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă, 1979; Vară-primăvară, 1989, Gara de Est, 2008), două volume de jurnalism (Obsesia politicii, 1995; Cele două Românii, 2000), un volum de memorialistică (Anii romantici, 2014).  Romanul Dimineaţă pierdută a fost dramatizat şi pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Bulandra (decembrie 1986 – februarie 1990), într-un spectacol devenit clasic. Membră a Juriului Uniunii Latine (2007-2009). Președintă de onoare a primei ediții a Premiului Goncourt Românesc (2013). Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres (2014). Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia al revistei Observator cultural.

 

Paul Cernat (n. 5 august 1972, București), unul dintre cei mai cunoscuți critici literari din noua generație, este conferențiar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București și Cercetător Științific I la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București al Academiei Române. A publicat, în ultimele două decenii, peste 1500 de articole, cronici literare, eseuri și studii în majoritatea publicațiilor importante de profil din țară. Autor al mai multor zeci de prefețe și potfețe, colaborator la zeci de volume colective cu profil de istorie literară, istoria ideilor și studii culturale. Volume de autor: „Contimporanul. Istoria unei revisdte de avangardă” (Ed. Institutului Cultura Român, 2007), „Avangarda românească și complexul periferiei. Primul val” (Ed. Cartea Românească, 2007), „Existențialismul românesc interbelic” (Ed. Muzeului Național al Literaturii Române, 2013), „Vase comunicante. (Inter)fețe ale avangardei românești interbelice” (Ed. Polirom, 2018). A publicat, împreună cu Ion Manolescu, Angelo Mitchievici și Ioan Stanomir volumule „În căutarea comunismului pierdut” (Ed. Paralela 45, 201), „O lume dispărută. Patru istori personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (Ed. Polirom, 204), „Explorări în comunismul românesc” (vol. I, Ed. Polirom, 2004), „Explorări în comunismul românesc” (vol. II, Ed. Polirom, 2005), iar împreună cu Angelo Mitchievici și Ioan Stanomir, „Explorări în comunismul românesc” (vol. III, Ed. Polirom, 2008). Împreună cu Andrei Ungureanu a publicat romanul fantasy „Războiul fluturilor” (Ed. Polirom, 2005), iar împreună cu Alexandru Matei – volumul epistolar de eseuri politice „Douăzeci de ani după. Alternative și provocări” (Ed. Adenium, 2015).

 

Marius Oprea (n.1964) este istoric și scriitor. A fondat în 2005 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, a fost consililer al președintelui Emil Constantinescu și al prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, pe probleme de securitate naţională. Este licenţiat în istorie la Universitatea din Bucureşti, cu specializări în arheologie şi istorie medie românească, şi doctor în istorie contemporană a României (2002) al aceleiaşi universităţi, cu tema Rolul și evoluția Securității (1948-1964). A publicat numeroase articole şi lucrări despre istoria poliției politice din România, care au apărut în presă sau au fost incluse în culegeri de studii şi publicaţii academice. A publicat mai multe cărți de istorie; între altele, Moştenitorii Securităţii (2004); Zorba şi Catedrala (2006); Adevărata călătorie a lui Zahei. V. Voiculescu şi taina Rugului Aprins (2008, 2019). De acelasi autor, au apărut Banalitatea răului. O istorie a Securităţii în documente (1949-1989) (2002, premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru cea mai bună carte de istorie a anului); Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov (în colab., 2002, 2017); Securiştii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliţie politică (coord., 2002); Chipul morţii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului (2006); Bastionul cruzimii. O istorie a Securităţii (1948-1964) (2008), ; Şase feluri de a muri (2009, premiul revistei Observator cultural),  Mafia arabă de la Ceaușescu la Iliescu (2016) și Studiu de fezabilitate pentru Mîntuire. 101 povestiri despre România (2019).  A publicat cărți de poezie (Solo de tamburină, 1999,  America! America!, 2008, Întîlnire cu Apostol, 2012, Rețeta fericirii, 2015) și două romane,  Turma păstorului mut, (2016) și Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit (2017), cel din urmă primind premiul ”Ion Hobana” pentru literatură SF. A scris și scenariile a două filme documentare, regizate de Nicolae Mărgineanu (Execuția și Patru feluri de a muri), care reflectă principala preocupare din ultimul deceniu și jumătate ca expert arheolog și întemeietor al arheologiei victimelor comunismului în România, anume aceea de identificare a rămășițelor celor care au fost uciși de Securitate sau au murit în lagăre și penitenciare.

 

Robert Şerban (n. 1970, la Turnu Severin) este scriitor, jurnalist și editor. Absolvent al Facultăţii de Arte şi Design şi al Facultăţii de Construcţii, ambele din Timișoara, oraș în care trăiește. Este președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara. Realizator și moderator al emisiunii culturale Piper pe limbă, difuzată de TVR Timișoara și TVR 3, și redactor al revistei Orizont.

A publicat 20 cărți de beletristică, majoritatea de poezie, pentru care a primit mai multe premii literare. Cea mai recentă carte de poezie a sa este Tehnici de camuflaj (ed. Tracus Arte, 2018).

A fost invitat la festivaluri internaționale de literatură și a susținut lecturi publice din creația sa în Serbia, Germania, Elveția, Austria, Ungaria, Israel, Polonia, Ucraina, Cehia, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Belgia, Danemarca, China.

Poeziile i-au apărut în antologii, publicații ori volume proprii în limbile germană, sârbă, maghiară, poloneză, cehă, engleză, spaniolă, franceză, italiană, olandeză, macedoneană, daneză, norvegiană, ebraică, suedeză, arabă, ucrainiană, idiș etc.

 

 

Juriul Premiilor AgențiadeCarte.ro

 

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (Editura Brumar, 2006) a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între 2011 și 2019, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este directorul www.AgențiadeCarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, lucrează la tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

 

Ioan Cristescu (n. 1965) este directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, conferenţiar univ. dr. la Universitatea Hyperion din Bucureşti, specializat în Istoria teatrului universal, fondator al Editurii Tracus Arte, președintele Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România. Coordonator al mai multor proiecte culturale, literare și artistice de anvergură națională și internațională: „Teatru la Muzeu” – producţie de spectacole pe texte de Matei Vişniec – regia Mircea Marin; Ioan Flora – regia Alexandru Dabija; Drumul spre Momfa, în colaborare cu Teatrul Naţional din Cluj, regia Mihai Măniuţiu; Neguţătorul de ochelari, regia Dan Tudor; coordonator al „Serilor de poezie şi muzică ale MNLR” – lecturi publice ale poeţilor contemporani însoţite de muzică – 60 de ediţii; director al Festivalului anual de jazz „Jazzy Spring”, Bucureşti – 3 ediţii –, împreună cu Mircea Tiberian; realizatorul proiectului „10 ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România” – expoziţie vernisată în 15 oraşe din România; realizatorul proiectului „Comedia românească” – momente şi schiţe: realizator de expoziţii de anvergură naţională şi internaţională „Paul Celan – dimensiunea românească”, „Marin Sorescu, Şcoala ardeleană – iluminismul românesc” etc. Coproducător al Maratonului de Poezie şi Jazz; inițiatorul Festivalului Internațional de Poezie București; coordonatorul Festivalului Capitalelor Centenare. A debutat editorial cu volumul Dramaturgia lui Radu Stanca, Editura Muzeul Literaturii Române (2011), volum distins cu Premiul de debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În pregătire: Resurecţia oratoriei şi antiteatrul.

 

Caius Dobrescu (n. 1966) a făcut parte din „Grupul de la Brașov”, ce l-a avut ca mentor pe Alexandru Mușina. Beneficiază, între 1990 și 1991, de bursa „Herder” la Universitatea din Viena. Doctor în Litere (1999), este profesor universitar la Universitatea București. După debutul în volumul colectiv „Pauză de respirație” (1991, împreună cu Andrei Bodiu, Marius Oprea și Simona Popescu), a publicat patru volume de poezie: „Efebia” (1994), „Spălându-mi ciorapii” (1994), „Deadevă” (1998) și „Odă liberei întreprinderi” (2009), a cărei traducere în limba germană, „Ode an die freie Unternehmung”, a primit Premiul orașului Münster pentru poezie europeană. A mai publicat cinci volume de eseuri și studii critice și șapte romane: „Balamuc sau pionierii spațiului” (1994), „Teză de doctorat” (2007), „Euromorphotikon” (2010, roman în versuri), „Minoic” (2011) și seria „Vlad Lupu” publicată de Crime Scene Press, din care au apărut până acum „Moarte în ținutul secuilor” (2017), „Praf în ochi” (2017) și „Recviem pentru nimeni” (2018).

 

 

*******

 

Maria Răducanu este “o apariţie fără precedent – sunetul ei pur nu se aseamănă cu sunetul nimănui, deşi ea cântă melodiile Mariei Tănase, dar şi alte cântece din folclorul românesc, dar şi fado-ul portughez şi cântecele de jale şi bucurie, în alte limbi, posedând geniul de a “cânta” în diferite dialecte, de a fraza limba ca un poet. Şi “coregrafia” ei este pură şi personală, o siluetă amintind “Rugăciunea” lui Brâncuşi, meditând prin cântec în faţa Providenţei, punându-se în genunchi fără să atingă podeaua, parca “levitând” ca sfinţii ridicaţi de Duhul Sfant. Dar Maria Răducanu, “fata de la Huşi”, a studiat mai întâi Literatura şi Filologia şi numai după aceea s-a afirmat în Muzică, tălmăcind muzica tradiţională românească într-un fel unic. (…)…acea stare psihică şi fizică plină de armonie care mă face să mă gândesc nu numai la Orfeu şi la arta şamanilor, dar şi la cântecul ielelor (care există şi în folclorul suedez şi e ţinută la mare cinste), la cântecul şi la dansul lor în cerc. Acestea au darul de a-i vrăji pe cei care ascultă şi văd, creând acea stare de suflet vindecătoare pe care grecii au numit-o Katharsis.”, a scris Gabriela Melinescu.

 

Mihai Zgondoiu (n.1982) este artist, curator și galerist cu studii masterale și doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă ca asist. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București – FADD, dep. Design. În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea noastră actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news. Cele mai recente expoziții/proiecte personale sunt: Fighting with Mozart!, Galeria Creart – București 2018, EXTRAfaces, Galeria Uj Kriterion – Miercurea Ciuc 2017, Fight with Mozart!, RKI – Vienna Contemporary (AT) 2017, New Wall – Calina. spațiu de artă contemporană Timișoara 2017, Dada Brancusi, Galeria MB-XL Bruxelles (BE) 2016 & Galeria Galateca – București 2016, The Artist’s Golden Hand, Galeria FivePlus – Viena (AT) 2014 & Galeria Aiurart – București 2013, Lenin’s Sleep, Piața Presei – Bucureşti 2011, The Red Line, Centrul Național al Dansului din Bucureşti 2011, The Red Carpet, Curtea Muzeului Schlooss – Linz, (AT) 2011, Freedom as Visual Pattern, Galeria Hampden – Incubator Art Space, Amherst, Massachusetts (USA) 2010, Me Matrix, Galeria Calina – Timișoara 2009, Me, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal Sibiu 2008. A mai participat în expoziții/proiectele de grup: RERE. Overriding Design with Art and Vice-Versa – Vienna Design Week 2016 (AT), DADADA – Media Art Festival – Muzeul de Artă – Arad 2016, Transformation – Muzeul Beelden Aan Zee, Haga (HO) 2014, BB6 (Bucharest International Biennial for Contemporary Art) 2014, IEEB4 & IEEB7(International Experimental Engraving Biennial 2010, 2016), Now Art Now Future (The International Biennial of print – Vilnius 2008), lucrările sale aflându-se în colecții particulare și de stat: Colecția de Artă Luciano Benetton (IT), Colecția de artă Alain Servais (BE), Colecția de artă Avium (RO), Colecția de Artă Daniel Ștefănică (RO), Colecția de Artă Năsui (RO), Colecția de Artă Herczeg (RO), Fundația Calina (RO), Colecția de Artă DFEWA (DE), Muzeul de Artă Vizuală, Galați (RO), Muzeul Florean de Artă Contemporană- Baia-Mare (RO), Muzeul Naţional de Artă- Satu Mare (RO).

 

Anamaria Spătaru a absolvit Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir”, secţia Filologie – Istorie, şi Facultatea de Jurnalism a Universităţii Bucureşti. Are un masterat la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucuresti, specializarea Antropologie culturală şi dezvoltare comunitară.
A absolvit, în perioada 2000-2006, diverse cursuri de pregătire profesională: „Improuving transparency in public communications”, organizat de Fundatia transFORMA – Olanda; „Talk-show” organizat de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) la Sinaia. Trainer: Deutsche Welle; „World Wide Radio”. Proiect Leonardo da Vinci desfăşurat la Bucureşti şi Barcelona; „Managementul proiectelor” organizat de Institutul de Management; ”Instituţiile Uniunii Europene” organizat de SRR şi Comisia Europeană la Bonn. Face parte din colectivele radioului public din anul 1997. Este producătorul radio al Maratonului de Poezie și Jazz. A primit, în 2014 și  2017, Premiul pentru Jurnalism Cultural al APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România).

 

 

 

 

În perioada 9-13 octombrie 2019, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în parteneriat cu Fundația Universitară „Carol I” și Muzeul Național al Literaturii Române organizează ediția a VIII-a a celui mai divers maraton cultural în aer liber: Strada de C`Arte. Timp de 5 zile oferim concerte, tango flashmobs, 6 expoziții, 6 proiecții de film, 3 conferințe, 2 lansări de carte, lecturi publice cu peste 20 de poeți, dezbateri, 3 ateliere pentru copii, tururi ghidate, precum și un târg de carte. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Miercuri, 9 octombrie 2019, la ora 17:00, se va deschide festivalul, în Salonul Carol I, cu lansarea Programului Cartea de identitate, unde vor conferenția acad. Eugen Simion, Mircia Dumitrescu și prof. univ. dr. Silviu Angelescu. Proiecțiile de film debutează la Galateca în prima zi cu About Life/Despre Viață, Regele Mihai I al României și continuă în fiecare seară la Salonul Carol IJoi, pe 10 octombrie, în Aulă, are loc Gala Premiilor AgențiadeCarte.ro care se încheie cu un recital extraordinar al Mariei Răducanu.

Pentru cei mai energici vizitatori, în zilele de 10 și 12 octombrie, Strada de C`Arte organizează, pe Calea Victoriei 88, două tango flashmobsMilonga Tabiet & Tango Pasion. Cu totul spectaculos ne așteptăm să fie concertul Găștii de chitară din Grozăveștivineri, pe 11 octombrie, începând cu ora 20:00.

Festivalul coincide și cu Noaptea Albă a Galeriilor (sâmbătă, 12 octombrie), drept urmare, împreună cu NeoArt România, propune un mix de expoziții, printre care: O linie roșie instalație, harta unui traseu interior – Anca Boeriu, Povești în culori – carte pentru copii. Pe toată durata festivalului vă puteți delecta în Sufrageria de Carteun concept inovativ și prietenos, la care vor lua parte cele mai importante edituri din țară.

Aflați mai multe pe stradadecarte.ro.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și desfășurat cu sprijinul: Transgaz, Grup Feroviar Român, British American Tobacco, UniCredit Bank.

 

 

 

Număr de vizualizări :74http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Lp0ce6jZ1Zw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Adolescenții au ales spectacolul câștigător la Excelsior TEEN-FEST ...

Posted: 07 Oct 2019 10:33 AM PDT

După opt zile efervescente, Festivalul de teatru pentru adolescenți Excelsior TEEN-FEST s-a încheiat. Cine sunt EU?, întrebarea-oglindă a adolescenței, a fost tema ediției 2019 și s-a regăsit în fiecare dintre cele 12 spectacole de teatru din secțiunile principale. Pentru cei aproximativ 1500 de spectatori adolescenți, TEEN-FEST a însemnat o altfel de întâlnire cu teatrul, prin spectacolele conectate la nevoile și întrebările noii generații: texte clasice „recitite” într-o nouă cheie regizorală  (Reborn Classics) și povești inspirate din provocările vieții de adolescent (Teen Attitude).

Ca la fiecare ediție, festivalul înseamnă, însă, mai mult! Maratonul Adolescenței Teens in the Spotlight a oferit adolescenților posibilitatea de a-și descoperi creativitatea și de a se exprima artistic. Aventura autodescoperirii a continuat la Atelierul de artă fotografică, spațiul-poveste unde liceenii au explorat cine sunt, prin unghiul subiectiv al obiectivului foto. La rândul lor, elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și ai Școlii de Artă București au surprins definiții ale Eu-lui adolescent în picturile și fotografiile lor, expuse în foyerul Teatrului EXCELSIOR, pe întreaga durată a Festivalului. Și cum TEEN-FEST este deschis către toate categoriile de spectatori, aproximativ 100 de tineri cu deficiențe senzoriale au beneficiat, și la această ediție, de întâlnirea cu teatrul, grație unor mijloace tehnice auxiliare, în cadrul secțiunii #împreună.

Cel mai așteptat moment al Festivalului a fost, cu siguranță, seara de Gală, când Juriul adolescenților a desemnat spectacolul câștigător al celei de-a V-a ediții Excelsior TEEN-FEST: MONSTER, de Duncan Macmillan, regia Nae Constantin Tănase – o producție Vanner Collective în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika.

Așadar, chiar dacă aflat sub semnul unei întrebări (Cine sunt EU?), putem afirma cu certitudine că TEEN-FEST a fost, și în acest an, spațiul nelimitat al creativității și al empatiei, locul unde adolescenții sunt nu doar spectatori (auto)reflexivi, ci și protagoniștii sau creatorii propriilor povești, sub semnul explorării propriei identități.

Povestea TEEN-FEST va continua anul viitor! Până atunci, atmosfera celui mai tânăr festival al toamnei poate fi surprinsă pe Blogul Festivalului, https://teenfest.teatrul-excelsior.ro/, pe pagina de Facebook a evenimentului, https://www.facebook.com/excelsiorteenfest/ și pe website-ul Teatrului EXCELSIOR, https://www.teatrul-excelsior.ro/teen-fest.

Organizator: Primăria Capitalei prin Teatrul Excelsior

Sponsori: Aqua Carpatica, PanFood, Biscuiții Poieni, LaPlăcinte, SanoVita, Domeniile Sâmburești

Parteneri instituționali: Teatrul de Comedie, Teatrul Mic, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Teatrul Nottara, Centrul de Teatru Educațional Replika, unteatru, Teatrul Toma Caragiu Ploiești; Colegiul Național „Elena Cuza”, Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, Școala Centrală, Școala Europeană București, Școala de Artă București, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România București FM, AGERPRES, Revista Culturală Leviathan, Revista Amfiteatru, Ziarul Metropolis, SAPTE SERI, Zile și Nopți, Star Gossip Magazine, Click pentru Femei, OK Magazine, Femei de 10, Interviuri cu Mia, alinaprodan.ro, Going Out.

Cu sprijinul: Ericom Intersigma, STB, 5 To Go.

 

Număr de vizualizări :27http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/RBedGIk5Y-o?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„În natura lucrurilor”, atelier interactiv pentru copii

Posted: 07 Oct 2019 10:21 AM PDT

Muzeul Municipiului București invită copiii cu vârste între 7 și 11 ani să participe la atelierul interactiv intitulat „În natura lucrurilor”, care se va desfășura miercuri, 30 octombrie şi joi, 31 octombrie 2019, de la ora 12.00, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2). Programul îşi propune să îi familiarizeze pe copii cu operele unor importanţi maeştri români  precum Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Samuel Mützner, să cunoască principalele genuri picturale, să afle mai multe despre istoria naturii statice şi a peisajului în istoria artei, trucuri de compoziţie şi “jonglerii” artistice pentru a produce emoţie privitorului. De aceea, pentru ei este prilejul perfect să admire tablouri ale greilor picturii românești expuse sub genericul „Natură moartă, natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București”, cea mai recentă expoziție tematică deschisă la Palatul Suțu.

Poate fi colecţionată natura? Îţi aminteşti cum arătau primele obiecte colecţionate de tine? Ţi-ar plăcea să colecţionezi artă? De ce crezi că este necesar ca un oraş să deţină o colecţie de opere de artă reprezentative? Acestea şi multe altele sunt întrebări la care li se va răspunde copiilor curioși, iubitori de artă și istoria artei românești.

Atelierul durează 90 minute, timp în care vor avea loc următoarele activități:
*** O scurtă plimbare ghidată prin expoziția „Natură moartă, natură vie – Capodopere din Colecția Pinacotecii Municipiului București”.
*** După natură: realizarea unor lucrări având ca subiect natura statică, în diverse tehnici şi stiluri, având ca punct de pornire tablourile din expoziție, dar şi obiecte alese cu grijă pentru a-i inspira pe micii artişti.

Înscrierile se fac printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00. Locurile sunt limitate la 20 de participanţi/atelier.
Categoria de vârstă: 7 – 11 aniTaxă participare: 10 lei/copil.

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/rdIiJ4kp3mI?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

O antologie despre 100 de personalități maghiare din România arată ...

Posted: 07 Oct 2019 10:18 AM PDT

Cartea „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”, publicată de Editura Fundației pentru Școală, va fi lansată marți, 8 octombrie 2019, de la ora 18.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR), în prezența președintelui UDMR, Hunor Kelemen, a scriitorului Béla Markó, a cercetătorului de la Academia Română, Cosmin Popa, și a editorului Zoltán– Csaba Novák. Din partea Institutului Cultural Român,vicepreședintele ICR, Krizbai Béla Dan,va fi gazda evenimentului, iar în calitate de moderator va fi Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România.

Volumul prezintă 100 de maghiari din Transilvania, care prin opera și contribuția lor demonstrează că ceea ce îi separă pe români de maghiari este mult mai puțin important decât ceea ce îi unește: tot ce au construit și consolidat maghiarii din Transilvania, în ultima sută de ani, a îmbogățit nu numai comunitatea maghiară, dar și întreaga Românie. Evenimentul de la ICR subliniază faptul că zidul prejudecăților poate fi demolat, iar complexitatea temerilor poate fi depășită.

Cartea a fost editată şi în limba maghiară în cadrul programului „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, lansat anul trecut în contextul marcării Centenarului Marii Uniri. Structurat în nouă capitole, cartea prezintă o sută de personalităţi de etnie maghiară din domeniul literaturii, ştiinţelor, artelor plastice, vieţii publice, politice şi religioase, ştiinţelor medicale, culturii şi sportului. Printre aceste nume faimoase se numără arhitectul Kós Károly, scriitorul Tamási Áron, artiştii plastici Balázs Imre şi Mattis-Teutsch János, scriitorul şi politicianul Domokos Géza, juristul Mikó Imre, episcopul romano-catolic Márton Áron, atleta Balázs Jolán (Iolanda Balaș) sau violonistul Ruha István.

În prefaţa volumului, semnată de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se arată că şi prin apariţia acestui volum se demonstrează că maghiarii din Transilvania au contribuit la construirea, consolidarea şi îmbogăţirea comunităţii maghiare, dar şi a întregii Românii. „De sute de ani, în Transilvania, relaţia dintre români şi maghiari este în continuă transformare. Am fost cuceritori şi unii şi ceilalţi, la fel şi adversari, inamici în război, instrumente în mâinile marilor puteri sau chiar în ale elitelor noastre politice. Dar am fost şi sper că suntem şi vom rămâne buni vecini şi chiar prieteni”, a scris Kelemen Hunor. “Acest volum prezintă o sută de maghiari din Transilvania care, prin opera şi contribuţia lor, demonstrează că ceea ce ne separă este mai puţin important decât ceea ce ne uneşte: ceea ce noi, maghiarii din Transilvania, am construit şi am consolidat în ultimii o sută de ani, a îmbogăţit nu numai comunitatea noastră, dar şi întreaga Românie. (…) Ştim însă cu siguranţă că există sute de personalităţi maghiare din Transilvania care ar putea fi incluse într-o astfel de prezentare. Unele personalităţi care se află în această lucrare poate că nu au nevoie de nicio prezentare pentru prietenii noştri români”, a subliniat Kelemen Hunor, în prefața cărții.

 

Vizualizări: 174

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor