altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 17 iulie 2019

“Producție extraordinară ”Rigoletto” sub bagheta lui Tiberiu Soare,...


Producție extraordinară ”Rigoletto” sub bagheta lui Tiberiu Soare, ...

Posted: 16 Jul 2019 02:32 AM PDT

Ca urmare a succesului constant de care se bucură participarea românească la Festivalul Internaţional de Operă de la Ierusalim, organizat de Primăria din Ierusalim, dirijorul român Tiberiu Soare va lua parte, cu sprijinul ICR Tel Aviv, la ediția din acest an a evenimentului. Astfel, Tiberiu Soare va participa, în calitate de dirijor, la producția extraordinară a operei ”Rigoletto”, de G. Verdi, în acompaniamentul orchestrei israeliene din Ashdod, producție care va fi apoi urmată de două spectacole de operă de gală sub bagheta dirijorului român.

Programul evenimentelor:

9 iulie, ora 19:30 – deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Operă de la Ierusalim, cu un concert de gală la YMCA Ierusalim (str. King David nr. 26)
Invitații: sofia.mazar@mail.huji.ac.il

23 iulie, ora 19:30 – spectacolul de operă „Rigoletto” dirijat de Tiberiu Soare, la YMCA Ierusalim (str. King David nr. 26)
Bilete: https://tickets.bimot.co.il/he-IL/events/ריגולטו/2019-7-23_19.30/ימ...

25 iulie, ora 19:00 – concert cu arii din „Rigoletto”, cu participarea lui Tiberiu Soare, la Centrul Cultural Armonia din Ierusalim (str. Hillel nr. 27)
Bilete: https://kupatbravo.co.il/announce/64018

27 iulie, ora 21:30 – spectacolul de operă „Rigoletto” dirijat de Tiberiu Soare, la Centrul de Arte Performative din Ashdod (str. Derech Erets nr. 1)
Bilete: https://mishkan-ashdod.co.il/tickets.asp?showURL=2809

Programul complet al Festivalului: http://www.lyric-opera.org/EN/#csi-news

Născut la Bucureşti, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei, şi cea de interpretare muzicală – tubă – clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia dirijat orchestră, cu Horia Andreescu, şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine. Artistul îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor.

A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania şi Elveția. A colaborat cu artişti de prestigiu, dintre care îi putem aminti pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărăşteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard, Teodora Gheorghiu şi mulţi alţii.

Repertoriul său este vast și divers cuprinzând lucrări simfonice și vocal-simfonice, spectacolele de operă și concertele dirijate de Tiberiu Soare fiind primite cu mult entuziasm de critica de specialitate și public deopotrivă. Cu o viziune dirijorală complexă, Tiberiu Soare este un neobosit promotor al muzicii contemporane dirijând numeroase lucrări semnate de compozitori români și nu numai, în anul 2003 fiindu-i decernat Premiul Criticii Muzicale; revista Actualitatea muzicală i-a acordat, în anul 2006, Premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret. Totodată, în anul 2011, Tiberiu Soare a primit Premiul Uniunii Artiștilor Interpreţi din România, în urma premierei unei noi montări a operei “Oedipe” de George Enescu, eveniment desfășurat sub egida celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional George Enescu.

Tiberiu Soare este invitatul unor importante instituţii de cultură din ţară, efectuând turnee de concerte și în Elveţia, Bulgaria, Suedia, Ungaria, Germania, China, Israel. Alături de Orchestra Naţională Radio, Tiberiu Soare a participat la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) și a fost invitatul unor importante festivaluri, dintre care amintim Varna Summer Fest (2011), Shanghai Spring International Music Festival precum și Balchik Classic Days (2013), World Summit on Media for Children – Kuala Lumpur, Malaezia (2014).

Tiberiu Soare a fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti (2007-2012) şi dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio (2012-2014), a dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles), Viena (Konzerthaus) etc.

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hAPIIRWpUgk?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Muzică și educație pentru 43.000 de bucureșteni la Cantus Mundi Fes...

Posted: 16 Jul 2019 01:53 AM PDT

Cea de-a treia ediție Cantus Mundi București Fest – cel mai mare eveniment național de educație și integrare socială prin muzică – s-a desfășurat între 11 și 14 iulie 2019 în parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din București, cu un record de aproape 43.000 de participanți la cele câteva zeci de activități și concerte programate. Festivalul a transmis un mesaj puternic – muzica este un factor esențial în educația copiilor, ne schimbă, dar ne și unește, indiferent de condiție socială, etnie, capacități fizice sau psihice. 

”Am vrea să ajungem la toți copiii României prin acest program. A face muzică împreună, jocul cu sunete și aparițiile pe scenă în capitala României a unor copii care provin din realități geografice și economice complet diverse, înseamnă o șansă extraordinară pentru ei și pentru public. Cantus Mundi București Fest demonstrează că lucrurile bune există și că ele se pot realiza atâta timp cât avem entuziasm și dedicație” –  a declarat Ion Marin, Directorul de Onoare al Corului Madrigal și fondatorul Programului Nașional Cantus Mundi.

 

„Ediția de anul acesta este de departe cea mai fructuoasă și importantă a Cantus Mundi București Fest. Cu peste 27 de obiective muzicale și educative, 11 scene de diverse dimensiuni și peste 40.000 de persoane participante avem confirmarea că bucureștenii încep să înțeleagă cât de importantă este pentru copiii lor educația muzicală. 1.400 de copii și tineri au cântat pe scenă alături de idolii lor, au câștigat astfel încredere și speranță, iar semnalele pe care le primim ca răspuns de la artiști, autorități sau public ne confirmă câtă nevoie este un proiect de tipul Programului Cantus Mundi București” – a declarat Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră ,,Madrigal – Marin Constantin”.

 

Cantus Mundi București Fest 2019 a adus pe scenă artiști renumiți, care au cântat alături de corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Andra, Smiley, Irina Rimes, The Motans și Zoli Toth. Scena mică Folk and Jazz Forest a găzduit recitalurile a peste 15 coruri de copii sosite din toată țara, precum și pe cele ale artiștilor Sorin Zlat Quintet, Gașcă Chitară Grozăvești, Nadia Trohin, Mircea Tiberian Group, Alexandra Ușurelu, Jazzy Jo, Emeric Imre, Irina Sârbu și Ducu Bertzi. Concertele Folk and Jazz Forest au fost prezentate de Nino Tiron.

 

„Susțin toate proiectele educative, toate proiectele care îi învață pe copii lucruri legate de artă și, mai ales, cum să se exprime liber și să se simtă liberi prin muzică” – a declarat Smiley, după concertul care a adus la festival peste 10.000 de persoane în public.

 

Cantus Mundi București Fest a însemnat totodată patru zile de educație, distracție și activități pentru întreaga familie. În fiecare zi, cei mici s-au bucurat de ateliere creative, călătorii muzicale, dans sau karaoke la Follow me zone, Water fight, Dj Zone sau History street. Cel mai mic muzeu din România, Piscina cu bile, Street Music, Fabrica de instrumente muzicale, Simphonia Mundi, Grădina cu Jocuri, Face painting – au fost doar câteva dintre surprizele rezervate vizitatorilor de echipa creativă a Cantus Mundi.

 

Cunosc Programul Cantus Mundi și știu ce disciplină și cât suflet pun oamenii acolo. Eu, dacă aș avea un copil, mi-aș dori foarte mult să fie într-un mediu cum e Cantus Mundi – un mediu creativ, în care copiii nu sunt doar colegi de cor, ci și prieteni, cresc împreună” – ne-a declarat Irina Rimes, în a treia seară a festivalului.

 

Evenimentul a fost organizat de echipele Programului Naţional Cantus Mundi, Cantus Mundi București și Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, cu sprijinul Primăriei Bucureşti, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive.

 

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor român Ion Marin și derulat în colaborare cu membrii Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 45.000 de copii, alături de dirijorii lor, care participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

 

Număr de vizualizări :25http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/YFNtBZpsZUo?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

”Cazul Daniil Harms. Supravieţuirea avangardei ruse”, de Camelia Dinu

Posted: 16 Jul 2019 01:47 AM PDT

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Cazul Daniil Harms. Supravieţuirea avangardei ruse, de Camelia Dinu. Din cuprins: De la avangarda de prim rang la Marea Teroare, Jos futurismul!Declarațiile huliganilorSub camuflajul literaturii pentru copiiGhid de încurajare a violențeiRîsul crudAnomalia speciei, discursul și metaliteraturaRecurs la intertextualitate: „Bătrîna“ care îl rescrie pe DostoievskiSub lupa nonsensului social: Leningradul anilor ‘30Foametea cu sau fără BlocadăHabitatul sovietic. Leningradul ca mit negativHarms și underground-ul.

În zilele noastre, Harms are o reputaţie internaţională datorită traducerii în numeroase limbi (engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, polonă, cehă, suedeză, neogreacă, sârbă, bulgară, chineză, ivrit, română). Creaţiile lui fundamentale au fost publicate fără restricţii în ţara de origine la aproximativ 50 de ani după ce au fost concepute. În timp, în ciuda restricţiilor şi a impedimentelor de tot felul, Harms a devenit subiectul de interes al mai multor generaţii de critici.

Ei au restaurat contextul literar şi istoric al operei harmsiene, au studiat aspecte legate de filosofia, estetica şi poetica autorului. Prin prezenta monografie, îmi doresc ca participarea mea la acest demers să se dovedească fertilă, cel puţin în sensul de a demonstra că opera lui Harms reprezintă un proiect creativ de succes, care propune numeroase întrebări existenţiale şi literare şi oferă răspunsuri de calibru. În aceeaşi măsură, îmi doresc să arăt că în cadrul avangardei ruse, fenomen complex, cu o evoluţie tumultuoasă, opera lui Harms a avut o importanţă capitală, asigurând supravieţuirea fenomenului şi conexiunea lui cu etapele următoare, până la liteatura rusă contemporană. Numai pentru motivele sintetizate până aici, studiul de faţă mi se pare mai mult decât necesar cititorului român. (Camelia Dinu)

Pentru Harms era foarte important să-și construiască viața în mod artistic. Recepta viața ca pe un miracol, și nu este surprinzător că are multe povestiri despre miracol. Este relevantă o povestire despre un om care putea face minuni, dar toată viața nu a făcut niciuna, fiindu-i suficientă doar conștiința că poate face minuni. Miracolul, înțelegerea vieții ca miracol, a miracolului absolut dezinteresat – miracolul în sine – este una dintre temele principale, care nu definesc doar opera, ci și viața lui Harms și legătura lor strânsă, inseparabilitatea vieții de operă. Harms nu era un făcător de minuni și nu putea să facă minuni. Și în această imposibilitate de a face minuni a descoperit cel mai mare miracol – miracolul vieții sau, mai degrabă, miracolul vieții-operă. (Iakov Druskin)

Camelia Dinu este lector doctor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, unde ține cursuri de literatură și cultură rusă, teoria literaturii și literaturi slave comparate. A publicat peste 30 de studii și articole în reviste de specialitate, pe teme legate de modernismul, avangarda și postmodernismul rus, și a susținut mai bine de 35 de prelegeri din domeniile sale de interes la conferințe și reuniuni academice. Este autoarea monografiei Avangarda literară rusă: configurații și metamorfoze (Editura Universității din București, 2011).

Website Editura Tracus Arte: https://edituratracusarte.ro/2019/07/15/cazul-daniil-harms-supravie...

Citiți aici fragmente din Cazul Daniil Harms. Supravieţuirea avangardei ruse, de Camelia Dinu, Editura Tracus Arte

 

Număr de vizualizări :24http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/7qxLokkshBA?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția de benzi desenate și povești illustrate ”Spune-mi o poves...

Posted: 15 Jul 2019 10:56 PM PDT

Începând cu 18 iulie 2019, pe gardul de incintă al MNAR dinspre Calea Victoriei, vor fi expuse cele peste 20 de benzi desenate și povești ilustrate:  Mihai T, 10 ani – Răzbunarea pe Regele Roșu, Dan C. 11 ani – Viața lui Gumiță, Diana R. 12 ani – Robby și neatenția, Tudor M, 9 ani – The Guacamole Guardian between Space and Time, Maya M, 12 ani – Agentul 003, Floriana N, 11 ani – Uriașul,  Ioan V, 11 ani – În viață trebuie să riști și Povestea adevărată a lui Cartofel,  Stefan C, 9 ani – Broasca surdă, Dragoș C, 9 ani – Aventurile lui Bob, Denis O, 10 ani – Echipa perfectă, Vlad F, 9 ani – Echipa perfecta și Câinele, Rareș I, 9 ani – Hoțul de acadele, Pavel B, 9 ani – Vito, Andreea V, 17 ani – La pescuit, Emanuel Z, 14 ani – Nicolas și Andrei, Valentin B, 14 ani – Visul de a deveni fotbalist, Marius T, 16 ani – Neli și Niki, Daniel S, 18 ani – O zi cu ghinion, Eva C., 9 ani – Ametist.

Lucrările sunt realizate de copiii participanți în cadrul proiectului Spune-mi o poveste, organizat de Asociația Volum Art și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Timp de două luni (aprilie și mai 2019) tinerii au descoperit și s-au antrenat în tainele dezvoltării benzilor desenate, ale illustrării de povești și ale animației în tehnica stop motion, unele dintre cele mai îndrăgite mijloace de comunicare ale poveștilor pentru tânăra generație. Super eroii deja consacrați au fost alături de ei în călătoria pe care a parcurs-o povestea fiecăruia și i-au inspirat să scoată la iveală propriile lor povești, aventuri ale unor eroi încă necunoscuți, care sălășluiesc acum doar în imaginația lor.

Poveștile au fost posibile și datorită câtorva oameni care i-au însoțit și îndrumat cu drag și admirație pe parcursul acestui proiect: Octav Ungureanu, Filip Columbeanu, Maria Murgu, Marius Hodea, Nina Mihăilă și Radu Igazsag .

„Proiectul s-a născut într-o lume de oameni mari din dorința de a le oferi copiilor un spațiu unde universul lor interior să prindă viață, să dea formă emoțiilor lor și viziunii lor despre lumea în care trăiesc. Suntem înconjurați de milioane de imagini, mesaje și povești scrise de alții, așa că i-am încurajat pe copiii și adolescenții participanți la atelierele din cadrul proiectului să-și descopere  propria voce. Să devină liderii propriei lor povești.”, declară Judit Balint, manager de proiect.

 

Asociația VolumArt vă prezintă cu bucurie și mândrie, poveștile lor. Care e povestea voastră?

 

Mai multe informații despre proiect, precum și animațiile create de copii, sunt disponibile pe site-ul și pagina de Facebook a proiectului.

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri: MNAR, Școala Ferdinand I, The Social Incubator, UNATC I.L. Caragiale, CINETic

Parteneri media: Scena 9, www.revistacomics.ro

 

Număr de vizualizări :26http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/bbGd290ThIw?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal, a cincea oară la F...

Posted: 15 Jul 2019 10:39 PM PDT

După ce va apărea iniţial în două evenimente susținute în cadrul a două festivaluri internaționale de vară de la Sinaia (17 iulie, Sala Cazino, Festivalul Internaţional „Enescu şi Muzica lumii”) și București (18 iulie, Ateneul Român, Festivalul Internaţional „Vara Magică”), Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal vor concerta pe 22 iulie la Festivalul Young Euro Classic de la Konzerthaus, Berlin.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță, ca instrumentist într-o orchestră simfonică. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din România din ultimii ani, cu o consistentă activitate international pe plan internaţional.

Orchestra Română de Tineret revine pentru a cincea oară în seara de 22 iulie pe scena Festivalului Young Euro Classic de la Konzerthaus, Berlin, în formula Cristian Mandeal – Ştefan Cazacu, având în program L.van Beethoven – Simfonia nr. 4 in Si bemol major, op. 60, P.I. Ceaikovski – Variatiuni pe o tema Rococo op. 33, J.Brahms/A.Schoenberg – Cvartetul cu pian op. 25 (arr. Arnold Schoenberg), program prezentat anterior pentru publicul din România în festivalurile de la Sinaia şi București.

  Înaintea plecării la acest concert, Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română” îşi amintea: „Am fost invitați pentru prima dată la Festivalul „Young Euro Classic“ de la Berlin în 2012. Nu am să uit acel moment, pentru că propunerea noastră a fost să venim alături de o pianistă româncă celebră, cunoscută în toată lumea, Mihaela Ursuleasa. Din păcate, acest proiect nu s-a împlinit, pentru că, cu doar două zile înainte, Mihaela Ursuleasa a dispărut din lumea noastră într-un context tragic și ne-am trezit la acest festival fără prezența unui solist, puși în situația de a schimba programul cu două zile înainte de concert. O orchestră tânără, care participă prima data la un festival, să se afle într-o asemenea situație, să înlocuiască un program în două zile, a fost nu numai o provocare, ci şi un act de curaj pe care şi l-a asumat Cristian Mandeal. De la acel prim concert orchestra s-a bucurat de un success uriaş care a continuat an după an şi iată-ne în 2019 în faţa celei de-a cincea prezenţe la Festivalul „Young Euro Classic“ de la Berlin.”

 

Organizator :  Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

 

Cu sprijinul Institutului Cultural Român

 

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Q Magazine, Mişcarea de rezistenţă, M Klasika.

https://www.youtube.com/watch?v=anuXlq6zrKw

 

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

 

Orchestra Română de Tineret

           

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic dedicat formării la cel mai înalt nivel profesional al tinerelor generații de muzicieni sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori,compozitori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Vladimir Cosma, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu“ și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day“ de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Grande Salle Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles ș.a..

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.

CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013). Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

 

Ștefan Cazacu

 

Născut în anul 1994, Ștefan Cazacu şi-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu.

A urmat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa unui alt important violoncelist român: Răzvan Suma.

Grație bursei Erasmus oferite de Uniunea Europeană, și-a completat studiile de master la Universitatea de Muzică din Viena (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien/ University of Music and Performing Arts Vienna), una dintre cele mai importante instituții de gen din lume, a cărei istorie a început cu peste 200 de ani în urmă, în 1817.

A participat la cursuri de perfecționare susținute de apreciați violonceliști pe scena muzicală internațională, ca Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher și Frans Helmerson.

 

Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale, ca Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul 1 la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la etapa națională a Concursului Eurovision Young Musicians (2010 – Bucureşti) ș.a.

 

A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu Filarmonica din Chișinău (Republica Moldova) sau cu Orchestra de Tineret din Alicante (Alicante Youth Orchestra) – Spania, și recent în perioada 12-15 mai 2019 a fost solistul Orchestrei Române de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, în primul turneu balcanic ( Sofia, Skopje și Belgrad), unde a interpretat concertul pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvorak ș.a.

La data de 5 mai 2019 a cântat în primă audiție italiană Serenada Română și Dans Țărănesc de Constantin Dimitrescu, în celebra sală Auditorium Santa Cecilia din Roma, urmând să  interpreteze Variațiunile pe o temă Rococo de P.I. Ceaikovski, pentru violoncel și orchestră, în 22 iulie 2019,  la cel mai prestigios festival estival european – Young Euro Classic de la Berlin.

Printre dirijorii care l-au acompaniat se numără Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.

 

În octombrie 2018, alături de tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu, și de sora sa, violonista Iulia Cazacu, Ștefan a participat la primul său turneu național, intitulat Clasic la puterea a treia, eveniment ce a avut-o ca invitată și pe mama sa, Constanța Cazacu, la flaut.

 

Ștefan Cazacu colaborează constant – începând din anul  2011 – cu ansamblul Violoncelissimo, creat de tatăl său, Marin Cazacu, în anul 1992. Ansamblul presupune o formulă flexibilă – cuprinde între 4 și 100 de violoncele – în funcție de eveniment. Alături de Violoncelissimo, Ștefan Cazacu a cântat în străinătate, în mari orașe ca Bruxelles sau Washington DC, dar și în țară, la București, Iași, Timișoara ș.a.

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/HRE42lAoQik?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

ON THE ROOF. Gigi Căciuleanu printre Bufoni și Actori, la Amfiteatr...

Posted: 15 Jul 2019 09:30 PM PDT

Încă din luna Mai, Amfiteatrul în aer liber, cea mai nouă scenă a TNB-ului, un spațiu unic în România, aflat sus pe teatru,  la 24 de metri  deasupra Pieței Universității a devenit un loc efervescent de întâlniri culturale și estivale, într-un program nocturn, incitant și variat. Spectacole de teatru și dans, concerte de jazz, rock sau folk, filme de colecție sau cele mai recente producții cinematografice, întâlniri cu artişti, vor putea fi văzute și trăite, în această vară, sub cerul liber al Bucureștiului, la Amfiteatru TNB. 

Până la finalul lui Septembrie vă așteptăm pe acoperișul Teatrului Național alături de nume consacrate și tineri artiști pentru a număra împreună această vară în nopți de neuitat.

Gigi Căciuleanu, inspirat de farmecul și unicitatea Amfiteatrului în aer liber și  entuziasmat de creativitatea tinerilor actori selecționați la Gala HOP, al cărui director artistic este în acest an, pregătește o premieră absolută: ON THE ROOF! Primele reprezentații s-au pus în vânzare pentru  27 și 28 Iulie, ora 21:30. 

 

“Magicul AMFITEATRU de pe acoperişul Teatrului Naţional din Bucureşti m-a sedus şi inspirat din momentul în care mi-am prezentat acolo spectacolul “TextShop”. I-am propus Domnului Caramitru să ofer Teatrului Naţional, în dar, un spectacol anume creat pentru acest spaţiu. Astfel s-a născut ideea unei companii ad-hoc compuse din câţiva dintre cei pre-selecţionaţi la Gala Hop. 

 

Bineînţeles că mi-ar fi plăcut să-i cooptez în companie (botezată: Compania “Ad-Hop”) pe toţi cei aleşi de către juriu pentru a participa la finala Galei Tânărului Actor, fiind convins că fiecare dintre aceştia ar fi fost cât se poate de apt să participe la creaţia pe care o propun. Însă… nu toţi puteau fi disponibili să lucreze, pe nepusă-masa, în lunile de vacanţă…

             

Selecţia pentru spectacolul ON THE ROOF s-a bazat pe două criterii:

  1. Disponibilitatea calendaristică 
  2. Capacitatea de a fi făcut faţă, de a se fi dovedit rapizi, originali şi creativi, la proba de improvizaţie cu care fiecare a fost confruntat la preseleţia Galei Hop, pe lângă piesa prealabil lucrată de către ei.

 

ON THE ROOF: Am gândit spectacolul ca pe invenţia unei lumi de bufoni contemporani, univers care să utilizeze un limbaj de teatru coregrafic: o poetică de geometrie spaţială, o matematică de jonglerii clovneşt; VERBUL–ACŢIUNE(Mişcarea Dansată) în alternanţă, (şi/sau simbioză), cu VERBUL–VORBĂ(Metafora Poetică). 

Reinventând şi un vocabular: o Introfugă, un Giumbușglonț, o Zvîrlucitelniță, un Titirezache, o Căzutcîșă, un Ricoșluc, un Învîrtișag, o Zburătăcitură şi câte altele…

 

M-am bazat pe ceea ce m-a inspirat în primul rând: tinereţea şi disponibilităţile teatral-corporale ale celor pe care i-am descoperit lucrând la pregătirea Galei Hop şi bineînţeles luând în consideraţie tema specifică pe care am impulsat-o acestei manifestări: 

“DansActorul, protagonist al Teatrului Coregrafic – factor indispensabil al creaţiei teatrale de viitor.”

(Gigi Căciuleanu)

 

ON THE ROOF

– TEATRU COREGRAFIC –

un spectacol de Gigi Căciuleanu

Asistent coregrafie: Lelia Marcu – Vladu

Muzica: Paul Ilea / Sensor

Texte, desene: Gigi Căciuleanu

DansActori (în ordinea alfabetică după prenume):

Adela Mihai, Adrian Loghin, Alexandra Oişte, Alin Potop, Andrei Atabay, Andrei Ianuş, George Olar, Ioana Beatrice Tănasă, Mara Pogânceanu, Maria Panainte, Mihai Vasilescu, Nadina Cîmpianu, Nicolae Dumitru, Theodora Sandu.

 

Spectacolul este produs de TNB în parteneriat cu UNITER, Fundația  Art Production / Gigi Căciuleanu “Ad Hop” Company, cu sprijinul JTI, 

în cadrul Programului 9G la TNB.

 

 

Număr de vizualizări :20http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/QCi11jtje6M?utm_source=feedburner&utm_medium=email" height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„O scurtă istorie a fotografiei de stradă” – prelegere susținută de...

Posted: 15 Jul 2019 09:03 PM PDT

În completarea expoziției de fotografie „Din impresiile unui călător. București 2009-2019”, prezentată la sediul ICR Tel Aviv în perioada 24 iunie – 30 iulie 2019 și care conține 28 de fotografii de tipul „street photography” ale orașului București, Ruth Oren va susține prelegerea intitulată „O scurtă istorie a fotografiei de stradă”. Evenimentul, în limba română, va avea loc în data de 18 iulie, cu începere de la ora 18:00, la sediul ICR Tel Aviv, situat pe bd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6.

Manifestarea va fi o incursiune în diversitatea abordării vizuale a fotografiei de stradă, de la începutul mediului, în secolul XIX și până în prezent, în special în zona urbană, cât și o explorare a specificului limbajului fotografic și a problematicii relației dintre fotograf și subiect. Acest gen fotografic – „street photography” este realizat, de obicei, în mod direct, ca expresie artistică, dar și documentară. Atitudinea fotografului de stradă este similară cu cea a fotografului documentar social sau a fotojurnalistului care lucrează în locuri publice, cu scopul de a captura evenimente surpriză. Fotograful de stradă mai poate fi văzut ca o extensie a flâneurului, un fin observator al spațiului urban, un soi de călător solitar, aflat într-o căutare continuă a pitorescului orașului.

O expunere de imagini va conduce publicul prin marile metropole ale lumii, cât și prin orașele de mici dimensiuni, pornind cu bulevardele și colțurile de stradă din Paris, Berlin, Londra sau New York-ul secolelor XIX-XX și terminând cu Bucureștiul, Ierusalimul și Tel Avivul ultimelor două veacuri. Vor fi analizate și discutate imaginile unora dintre cei emblematici fotografi de stradă, ca de exemplu Jacques Louis – Mande Daguerre, Eugene Atget, Henry Cartier-Bresson, Willy Römer, Lee Friedlander. De asemenea, Ruth Oren va mai discuta despre lucrări reprezentative pentru societatea românească, precum cele ale lui Iosif Berman sau Andrei Pandele, alături de cele revelatoare pentru societatea israeliană, referindu-se la imaginile lui Shmuel Yoseph Schweig, Zoltan Kluger, Yacob Rosner, Alex Levac și alții.

În prezent conferențiar la Universitatea din Haifa, Dr. Ruth Oren îmbină activitatea artistică și cea academică, în domeniul fotografiei și al comunicării vizuale. S-a născut în România în anul 1949 și a emigrat în Israel în 1961. Este licențiată în istoria teatrului, precum și în limba și literatura ebraică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, are un masterat în media și jurnalism de la aceeași universitate și a obținut titlul de doctor de la Universitatea din Haifa, cu o lucrare despre tematici și aspecte ale peisajului israelian în fotografía anilor 1945 – 1963. Pe lângă activitatea artistică și academică, dna. Ruth Oren colaborează ca jurnalist cu diverse publicații din Israel.

Vizualizări: 175

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor