altmarius

cultură şi spiritualitate

Newsletter Agentia de carte - 15 mai 2019

“COMEDIA ȚINE LA TINEri: 10 ediții și o nouă generație în teatrul r...


COMEDIA ȚINE LA TINEri: 10 ediții și o nouă generație în teatrul ro...

Posted: 14 May 2019 06:39 AM PDT

Duminică, 26 mai 2019, ora 16.00, la Sala Nouă, Teatrul de Comedie aniversează zece ediții ale proiectului COMEDIA ȚINE LA TINEri. Evenimentul va fi marcat prin organizarea conferinței „COMEDIA ȚINE LA TINEri: 10 ediții și o nouă generație în teatrul românesc”, moderată de criticul de teatru Octavian Saiu și avându-i ca invitați pe tinerii regizori Vlad Cristache, Vladimir Anton, Eugen Gyemant și Alexandru Mâzgăreanu. Aniversarea îi va reuni pe cei care au participat la acest proiect: actori, dramaturgi, regizori, scenografi, coregrafi, dar și critici de teatru, care vor lua parte la discuțiile libere, desfășurate la finalul conferinței. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi desemnat proiectul câștigător al ediției curente, care va fi pus în scenă în stagiunea 2019-2020. AgențiadeCarte.ro este partener media.

*** COMEDIA ŢINE LA TINEri este un proiect iniţiat de Teatrul de Comedie în anul 2005, care își propune să promoveze şi să susţină tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Silvia Roman, Ioana Petre, Dragoș Mușoiu, Radu Iacoban, Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță și alții. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

COMEDIA ŢINE LA TINEri în cifre:

38 spectacole 26 producții proprii 37 regizori 20 scenografi 165 actori 10.000 de spectatori

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Comedie.

 

Număr de vizualizări :38http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/ZinAIKzgsrk?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Expoziția „Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia”, la Muzeu...

Posted: 14 May 2019 06:34 AM PDT

Ambasada României în Regatul Spaniei, Institutul Cultural Român, Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin și Muzeul de Arheologie din Asturias, cu sprijinul Ministerului Educației și Culturii din Cadrul Guvernului Regional al Principatului Asturia, Consiliului Județean Mehedinți și al Fundației Cajastur, organizează expoziția „Pons Traiani Drvbeta. Între Hispania și Dacia” la Muzeul de Arheologie din Asturias (Oviedo), în perioada 15 mai – 15 iunie 2019. Acest proiect de diplomație publică și culturală marchează perioada deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.  Inaugurarea va avea loc în data de 15 mai, în prezenţa doamnei Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, a doamnei Maria Floarea Pop, directorul reprezentanței de la Madrid a Institutului Cultural Român, a doamnei Delia Losa, delegata Guvernului central în Comunitatea Autonomă Principatul de Asturias, şi a domnului Ignacio Alonso García, Directorul Muzeului de Arheologie Asturias din Oviedo. Actul inaugural, în prezența autorităților române și spaniole, va fi precedat de o conferință susținută de istoricul spaniol David Soria Molina, care va ilustra personalitatea împăratului Traian și strategiile romane în timpul războaielor dacice (101-106 d.C.), și de cercetătorul român Florian Matei Popescu, care va prezenta publicului date și informații despre extinderea Imperiului Roman, punând accent pe perioada cuceririlor de la Hispania la Dacia.

Expoziția valorifică pentru publicul larg rezultatele cercetărilor arheologice derulate la Drobeta și prezintă 94 de piese, din patrimoniul Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin, printre care artefacte romane, specifice secolelor II-III p. Chr, dar și informații, fotografii și planuri ale monumentelor care alcătuiesc ansamblul de arhitectură romană de la Drobeta (Podul lui Traian, castrul, termele și amfiteatrul militar). Podul lui Traian de la Drobeta, acest simbol al romanității nord-dunărene, reprezintă punctul central în tematica expoziției și, totodată, o punte de legătură între două civilizații europene, situate la extremitățile de vest și est ale Imperiului: Hispania și Dacia.

De asemenea, expoziția se organizează în contextul celebrării a 1900 de ani de la momentul la care împăratul roman Hadrianus, moștenitorul lui Traian, acorda Drobetei rangul de municipium, în ideea în care se acceptă anii 118/119 p. Chr. ca dată pentru acest eveniment.

Expoziția se poate vizita în perioada 15 mai -15 iunie la Muzeul de Arheologie Asturias din Oviedo, Calle San Vicente, 3, 33003 Oviedo, Asturias.

Program de vizită:

Miercuri-Vineri: 9:30-20:00 h

Sâmbătă: 9:30-14:00 h y 17:00-20:00 h

Duminica și sărbători legale: 9:30-15:00 h

Pentru mai multe detalii:

www.icr.ro/madrid  www.museoarqueologicodeasturias.com

 

Număr de vizualizări :35http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/B_b_8hlWEnU?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Artiști din România, la expoziția ”Design without Borders” din Buda...

Posted: 14 May 2019 06:29 AM PDT

Institutul Cultural Român Budapesta este din nou partenerul expoziției ”Design without Borders”, ajunsă la a șaptea ediție, care se deschide joi, 30 mai 2019, la ora 18.00 la Új Budapest Galéria (Bálna, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12). Expoziția prezintă creațiile a peste 100 de designeri din 12 țări europene: Austria, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria, reflectând varietatea și prospețimea ideilor actuale din industriile creative. Curatorii Szigeti Szilvia și Radnóti Tamás au ales atât lucrări care se încadrează în trendul internațional, cât și unele care reflectă viziunile specifice ale autorilor.

Creatorii invitați din România sunt:

Andrei Fenyo și Florina Lungu – 13×14 Studio (13×14.wordpress.com)

Agnes Lukacs – Agnes Lukacs Studio (agneslukacs.me)

Andreea Batros și Flavia Scrînteanu – Dare to rug (daretorug.com)

Ioana Ardelean – bijuterii (ioanaardelean.com)

 

Design without Borders este continuarea proiectului madeinhungary, un showcase anual al designului ungar timp de peste un deceniu, dar este și urmarea firească a expozițiilor MeeD, care prezenta designul autohton în context international. Evenimentul a devenit membru al EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), al Uniunii Felstivalelor din Ungaria și este inclus în programul Festivalului de Vară din Budapesta și în cel al Nopții Muzeelor.

Partenerii evenimentului sunt:  Ambasada Germaniei, Ambasada Regatului Spaniei, Institutul Cervantes din Budapesta, Institutul Camoes din budapesta, Institutul Francez din Budapesta, Institutul Italian de Cultură, ICR Budapesta, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Slovac, EUNCI, Timkett Srl etc. Sponsor principal: CIG Pannonia.

 

Mai multe informații și imagini: http://madeinhungary-meed.hu/

 

Expoziția poate fi vizitată între 31 mai – 23 iunie 2019.

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/eMUaHeIXl40?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Czesław Dżwigaj prezintă la FIPB șase poeme despre România

Posted: 14 May 2019 02:54 AM PDT

Joi, 17 mai 2019, ora 17:00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București (Str. Nicolae Crețulescu, nr.8), în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), va avea loc lectura publică și întâlnirea cu peoetul polonez Czesław Dżwigaj. Prezintă scriitorul și traducătorul Nicolae Mareș, alături de poetul Dan Mircea Cipariu. Czesław Dżwigaj va citi șase poeme despre România. Unul din marii artiști polonezi cu preocupări și realizări pe multiple planuri, sculptură, grafică, desen, ceramică, artă monumentală, poezie, Czesław Dżwigaj este profesor la Academia de arte plastice din Cracovia. S-a născut la 18 iunie 1950, în localitatea Nowy Wiśnicz. Albumele de poezie publicate de artistul polonez ne arată nu numai valențele artistice ale liricii sale, cât și angajarea în promovarea culturii poloneze în țară și peste fruntariile ei. Pentru ”Mica Romă” – cum a denumit Eminescu Blajul –  a realizat un impunător monument al Papei Ioan Paul al II-lea, concetățean al său, care așteaptă dezvelirea. Czesław Dżwigaj se manifestă ca un promotor al creației brâncușiene în Polonia, mai recent și al poetului din Lancrăm – Lucian Blaga. În 2017 i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

 

 

AgențiadeCart.ro vă prezintă cele șase poeme despre România scrise de Czesław Dżwigaj.

 

 

 

1.

 

Forța tăcerii la Blaga

 

în tăcere crește a slovei putere

în tăcere mai puternic viața o simțim

și tot mai profundă în noi o regăsim

 

forța ideii în tăcere se naște

din ea a fost luată pentru a se crea Omul

fapta și adevărul

 

la Sebeș am realizat că

liniștea plaiurilor sale Blaga le-a cântat

privind la conturul munților Carpați

 

ecoul vibrant din versurile sale

într-o triadă își află de-acum locul:

”adevărul, binele, frumosul”.

 

 

2.

 

 

Necruțătorilor

 

Voi cei la biserică neduși

Voi zilnicelor căzături

voi nespovediților

scăldați în aura strămoșilor

cu capul plini de aiureli, tăinuieli și trădări

scăldați în roua neputinței

vrăjiți de înșelătoare orizonturi

barzi ai rațiunii urii

și-ai adevărului la gunoi azvârlit

pe noi nu ne-nșelați cu ceața neîmpăcării

și nu ne cumpărați cu-un litru de mătrăgună

Noi în vâltoarea pierzaniei înfloritoare nu ne aruncăm

demni de strămoși ai Marelui Spirit rămânem

în luminile Luceferilor

cari în aburii speranței se zbat

conștienți de vină, auzim glasurile răzmeriței

care sărăcie naște

porțile deschise fiind-ne proslăvite

nu pierdeți din ochi Patria în care v-ați născut

asupra căreia veghează Dumnezeu cel Atotputernic.

 

 

 

3.

 

Lucian  Blaga

 

puternic l-am cunoscut dimineața

în picături cristaline de rouă

la obârșii și la Cluj-Napoca

 

mi-a zâmbit în strofele poemelor

cu bucuria păsării care nu ară

dar cântă croind așa o dragoste rară

 

stătea în penumbră spre a-mi evita privirea

de parcă ar fi făcut cândva milităria

în slujba Majestății Sale Împăratul

 

zenitul gândului său rămâne Patria

cea din depărtare și care pare tot mai luminată

cu gândul veșnic la a ei soartă

 

crezi că tăcând nimic n-a apreciat

dar în spațiul poeziei sale

rațiuni de stat a anticipat

 

 

 

La Sebeș în 2017

 

dimineața părea a fi din catifea

turturelele gângureau mai melodios

cu cântecul voios al unor cocoși

și strofe recitate de tineri actori

 

fără lacrimi în ochi

cu rime împletite la întâmplare

sinse în roua din soare

vindecând sufletele celor care le ascultau

 

ascultători care gândesc la fel

simt la fel

iubesc la fel

 

grăunte al pământului – cuvântul

un imn tainic al poeziei

 

Festivalul Internațional Lucian Blaga

 

 

5.

 

 

Polonez – Român

Lui Nicolae Mareș

 

gândurile din spații deschise

au spart prin prietenie concepțiile greșite

propagate ani de-a rândul în cotidian

dărâmând în felul acesta zidul necunoașterii

 

înălțați deasupra Carpaților

brodând pe platoul întins al ideii

frumoase a soartei noastre atât de diferită

rude apropiate am devenit prin artă

 

 

 

6.

 

 

Ecuație

 

doar în oglindă puși marii corifei sunt mai bine văzuți

indiferent de vremurile în care-au trăit

înfloresc necontenit și sunt mai de preț

 

Cyprian Kamil Norwid    –   Mihai Eminescu

Constantin Brâncuși                        –              Xawery Dunikowski

Karol Szymanowski              –         George Enescu

Lucian Blaga                        –          /fără pereche/

 

neobservați trecut-au într-al lor zbor

prin muncă și credință biruit-au

critica și orice suferință

 

herculeeni în victorii zbuciumate

precum egalii egalilor dintr-o ecuație

în care din ceea ce n-ai scăzut sporești adăugând

 

cât de minunat prin diversitate ați înflorit

lunca culturală universală, care doar așa s-a îmbogățit

 

 

 prezentare și traducere de Nicolae MAREȘ

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :65http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/vMXqYvpjWmE?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Recepție oferită de ICR Tel Aviv în onoarea delegației României la ...

Posted: 14 May 2019 01:50 AM PDT

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu TVR și cu Ambasada Republicii Moldova în Israel a organizat, la Tel Aviv, în data de 13 mai 2019, un eveniment de promovare pentru reprezentanta României la Eurovision Song Contest 2019. Acesta a constat într-un  mini-concert susținut de Ester Peony, reprezentanta României la ediția 2019 a concursului Eurovision din Israel, având-o ca invitat special pe Anna Odobescu, reprezentanta Republicii Moldova. Concertul a fost urmat de o standing receptionpentru delegațiile României și Moldovei la Eurovision, precum și pentru alte delegații invitate, autorități israeliene, reprezentanți ai comunității originarilor din România, membri ai corpului diplomatic acreditat în Israel și alți parteneri ai ICR Tel Aviv. Evenimentul a fost găzduit de Centrul Cultural Enav – Primăria din Tel Aviv.

Seara a fost deschisă de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, care a salutat publicul prezent și a subliniat buna colaborare dintre ICR Tel Aviv și Ambasada Republicii Moldova, ce a condus astfel la un dublu concert susținut de reprezentantele României și Republicii Moldova la ediția de anul acesta a Eurovision-ului. De asemenea, directorul ICR Tel Aviv a precizat că Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, va efectua o vizită oficială în Israel, în perioada 15-17 mai, timp în care va avea întâlniri de lucru cu omologii israelieni din Ministerul de Externe și de la importante instituții de cultură.

Excelența Sa, Gabriela Moraru, Ambasadoarea Republicii Moldova în Israel, a lăudat inițiativa ICR Tel Aviv de a organiza un concert ce a permis originarilor din România și Republica Moldova să le cunoască mai bine pe cele două concurente.

Smaranda Vornicu-Shalit, care conduce delegația României la Eurovision, a transmis publicului salutul Doinei Gradea, președintele Televiziunii Române, îndemnându-i în același timp pe cei prezenți să participe activ la vot. Totodată, a mulțumit comunității originarilor din România pentru prezența în număr mare la concert.

După discursurile de bun-venit a urmat momentul principal al serii, recitalurile susținute de Ester Peony și Anna Odobescu. Reprezentanta României a interpretat ”On a Sunday”, piesa României la Eurovision, dar și ”Dernière danse”, hitul lansat în 2013 de Indila și „De-ai fi tu salcie la mal”, șlagărul Mihaelei Mihai. Pe scenă a urcat apoi Anna Odobescu, reprezentanta Moldovei la Eurovision, care a cântat piesa din concurs, ”Stay” și a invitat audiența la o horă autentică moldovenească. Publicul a fost foarte receptiv la interpretarea celor două artiste și la programul muzical al acestora.

Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de prezența reprezentantului Rusiei la Eurovision, Sergey Lazarev, precum și a presei de specialitate acreditate.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori.

 

Număr de vizualizări :1http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/Xjxo4o6f2sQ?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Salonul Internațional de Carte de la Torino: Italienii preferă Mirc...

Posted: 14 May 2019 01:45 AM PDT

Pentru al unsprezecelea an consecutiv, publicul de limbă italiană și limbă română, sosit pentru cinci zile în orașul cărții, a putut descoperi literatura română la Salonul Internațional de Carte de la Torino. Standul României, organizat de Institutul Cultural Român, a fost gazda a nu mai puțin de 18 evenimente literare, la care au participat peste 40 de invitați în fața câtorva sute de vizitatori. Printre lansările de carte din Sala România cu cea mai mare priză la public s-au numpărat Il Levante de Mircea Cărtărescu, Il mito dell’eterno ritorno, Occultismo, stregoneria e mode culturali – Saggi di religioni comparate şi Patañjali e lo yoga de Mircea Eliade, L’insonniadello spirito. Lettere a Petre Ţuţea (19361941) de Emil Cioran, Compito per domani de Nicolae Dabija, La mia esagerata famiglia rom de Valeriu Nicolae, L’enigma di Otilia de George Călinescu, și L’immagine dell’ebreo. Stereotipiantisemiti nella cultura romena e dell’Europa centroorientale de Andrei Oișteanu.

Dintre personalitățile culturale și academice care au fost prezente la standul românesc îi menționăm pe prof. Roberto Scagno, profesorul și traducătorul Bruno Mazzoni, istoricul Riccardo Calimani, cercetătorul și traducătorul Horia Corneliu Cicortaș, acad. Nicolae Dabija, poeta Aura Christi, cercetătorul și eseistul Antonio Di Gennaro, scriitorul Igor Bergler, prof. Giovanni Rotiroti, prof. Giancarlo Baffo, scriitorul Vanni Santoni, profesorul și traducătorul Alessio Colarizi Graziani, etc. Din partea Institutului Cultural Român au luat cuvântul directorul IRCCU Veneția, Grigore Arbore-Popescu, directorul Accademia di Romania, Rudolf Dinu, directorul de programe din cadrul Accademia di Romania, Oana Boșca-Mălin și directorul adjunct al IRCCU Veneția, Cristian Luca. Duminică, 12 mai, au fost prezenți la Salonul de Carte Consulul General al României la Torino, Ioana Gheorghiaș și consulul Valentin Popescu.

 

Standul românesc  a fost vizitat de un public numeros de toate vârstele, o dovadă în plus că înclinația pentru lectură și curiozitatea sunt valori comune tuturor celor care au dorit să descopere Jocul Lumii/ Il Gioco del Mondo la această ediție, cu numărul 32, a Salone Internazionale del Libro di Torino, desfășurată în perioada 9-13 mai.

 

Prezența României la Salonul de Carte de la Torno a fost organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Cărții, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Accademia di Romania din Roma, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Reprezentanței Comisiei Europene în Italia și Consulatului General al României la Torino.

 

Parteneri media: Radio Torino International, Radio România, Observator Cultural și revista bilingvă „Orizonturi culturale italo-române”

 

Detalii despre programul românesc, pe zile, la Torino:

 

Număr de vizualizări :31http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/hUgLnSFz8kk?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

Laureaţii Galei Premiilor UNITER 2019, ediţia a XXVII-a

Posted: 14 May 2019 01:12 AM PDT

Cea de-a XXVII-a ediţie a GALEI PREMIILOR UNITER a avut loc luni, 13 mai 2019, în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca. Gala a fost transmisă în direct de la orele 22.00 pe TVR1 şi pe Radio România Cultural, prin livestreaming pe www.uniter.ro și www.tvr.ro, şi a fost preluată de pagina de facebook a UNITER.

Premiile pentru anul 2018:

 

Premiul pentru debut:

Andreea Tecla și Mădălina Niculae, pentru scenografia spectacolului R.U.R (Rossum’s Universal Robots) de Karel Čapek, regia Vlad Cristache la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, secția germană

 

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:

Lupoaica de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Țundrea, regia artistică Vasile Manta, producție a Societății Române de Radiodifuziune

 

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV:

Apostolul Bologa, adaptarea după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu, regia Dominic Dembinski, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR)

 

Premiul pentru critică de teatru:

Călin Ciobotari

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar:

Natalia Călin, pentru rolul Doamna Bologa din spectacolul Pădurea spânzuraților, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia și universul sonor Radu Afrim la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București

 

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar:

Richard Balint, pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul Navigatorul de Conor McPherson, regia Cristian Juncu la Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal:

Ofelia Popii, pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota din spectacolul Povestea prințesei deocheate, scenariul Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

 

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal:

Andrei Huțuleac, pentru rolul Randle P. McMurphy din spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman, direcția de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis, București

 

Premiul pentru cea mai bună scenografie:

Dragoș Buhagiar, pentru scenografia spectacolului Povestea prințesei deocheate, scenariul de Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

 

Premiul pentru cea mai bună regie:

Tompa Gábor, pentru regia spectacolului Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

 

Premiul pentru cel mai bun spectacol:

Povestea prințesei deocheate, scenariul de Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

 

Nominalizările au fost făcute de un juriu de selecţie alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Oana Borş şi Mircea Morariu.

 

Juriul final, care a desemnat câştigătorii, a fost format din Vlad Ivanov – actor, Doina Modola – critic de teatru, Maia Morgenstern – actriţă, Cristian Pepino – regizor și Viorica Petrovici – scenograf.

 

În cadrul Galei au mai fost acordate: Premiile Senatului UNITER, Premiul Preşedintelui UNITER, Premiul British Council (premiu găzduit), Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2018.

 

PREMIILE SENATULUI UNITER

 

Premiul de Excelenţă: unteatru

 

Premiul pentru întreaga activitate:

 

Actriţă: MAIA MORGENSTERN

 

Actor: FLORIN PIERSIC

Regizor: CRISTIAN PEPINO

 

Scenograf: NINA BRUMUŞILĂ

 

Critică şi istorie teatrală: DOINA PAPP

 

Premiul pentru întreaga activitate acordat actriței ILINCA TOMOROVEANU (post-mortem).

 

PREMII SPECIALE

 

Regizorului DECEBAL MARIN pentru teatrul de păpuşi şi marionete

 

Muzicianului MARIUS MIHALACHE pentru proiectul „Săftiţa”

 

Actriţei şi coregrafei ANDREA GAVRILIU pentru mişcare scenică

 

Criticului şi istoricului de teatru FLORICA ICHIM pentru activitatea editorială şi publicistică a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”

 

FACULTĂŢII DE TEATRU ŞI FILM din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

 

Premiul Preşedintelui UNITER: acordat marelui compozitor academician CORNEL ȚĂRANU

 

Premiul special British Council (premiu găzduit): acordat spațiului cultural Reactor Cluj (Reactor de creație și experiment), pentru activitatea de promovare şi susţinere a incluziunii sociale şi încurajarea implicării civice

 

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2018, concurs organizat de UNITER sub egida Casei Regale a României: Matilda și groparii de Stela Giurgeanu

 

Juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2018” a fost compus din criticii Marina Constantinescu, Dan C.Mihăilescu şi Marian Popescu.

 

 

FOTOGRAFIILE GALEI UNITER

Florin Biolan

https://www.uniter.ro/galerie/gala-premiilor-uniter-2019-vazuta-de-...

Adi Bulboacă

https://www.uniter.ro/galerie/gala-premiilor-uniter-2019-vazuta-de-...

Maria Ștefănescu

https://www.uniter.ro/galerie/gala-premiilor-uniter-2019-vazuta-de-...

Producător:

UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA – UNITER

 

Eveniment susținut de:

Primăria și Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca

 

Proiect cultural finanţat de:

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

 

Co-producător:

Televiziunea Română

 

Sponsor principal:

Raiffeisen Bank

 

Partener principal:

Farmexim

 

Partener special:

UniCredit Bank

 

Sponsori:

FARMEC

BANCA TRANSILVANIA

BORSEC

DOMENIILE BLAGA

NESCAFE Dolce Gusto

 

Partener instituțional:

Teatrul Național Cluj-Napoca

 

Partener de tradiţie:

Societatea Română de Radiodifuziune

 

Parteneri:

Fundaţia ANONIMUL

Consiliul Britanic

Centrul Român ITI

 

Parteneri media:

RFI

Ziarul Metropolis

 

Partener de monitorizare:

MediaTRUST

 

Mulțumim pentru sprijinul acordat:

Departamentului Modă-Design Vestimentar din cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, coordonatori: prof.univ.dr. Elena Basso Stănescu și conf.univ.dr. Lucian Broscățean. Numele tinerilor designeri care au conceput și transpus piesele vestimentare sunt menționate pe www.uniter.ro.

Echipei salonului VESTIGE Centre Ville, coordonate de Simina Diana Cheteleș și Raul Tișa care au asigurat partea de hair-style & make-up.

 

Număr de vizualizări :33http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/qPON6B4ebCU?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Un om din Est”, de Ioan Groșan, Editura Tracus Arte

Posted: 14 May 2019 12:20 AM PDT

Recent, la Editura Tracus Arte a apărut volumul Un om din Est, ediția a II-a.

Prin capacitatea excepțională de a sugera sensuri înalte în cele mai neînsemnate amănunte, prin vocația, tot mai rară azi, de a despica platitudinea în patru pentru a scoate la iveală drame mocnite și, desigur, prin maturitatea stilului, care e a unui autor îndelung exersat, Ioan Groșan a arătat, încă de la debut, o vocație, indiscutabil, de prozator. – Radu G. Țeposu

Ioan Groșan (n. 3 octombrie 1954, comuna Satulung, județul Maramureș) a absolvit în 1978 Facultatea de filologie, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. Secretar de redacție la revista Echinox (1974–1978). Profesor de limba și literatura română la Școala generală nr. 157, București (1978–1989). Director artistic al Studioului de creație cinematografică al Ministerului Culturii, condus de Lucian Pintilie (1990 –2 0 0 0 ). Redactor la Cațavencii (1991–2017). Din 2014, este șef birou Relații publice la Muzeul Național al Literaturii Române. A publicat cărțile: Caravana cinematografică (Editura Cartea Românească, 1985, Premiul de debut al USR), Trenul de noapte (Editura Cartea Românească, 1989), O sută de ani la Porțile Orientului (Ed. Polirom, 1992), Planeta Mediocrilor (Ed. Polirom, 2015), Un om din Est(Editura Tracus Arte, 2010), Lumea ca literatură (Ed. Polirom, 2017). Povestirile sale au fost traduse în Franța, Germania, Anglia, Rusia, Ungaria, Vietnam.

 https://edituratracusarte.ro/2019/05/14/un-om-din-est-de-ioan-grosan/

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/JjpIFW92HRg?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Măcelăria și alte poeme”, de Dumitru Păcuraru

Posted: 14 May 2019 12:15 AM PDT

Recent, la Editura Tracus Arte a apărut volumul Măcelăria și alte poeme, de Dumitru Păcuraru.

„Bătrânul credea că lumea va fi mereu ca o vânzătoare tânără, grasă și frumoasă, care îi va mătura în fiecare dimineață trotuarul din fața micului său magazin, apoi, învârtoșindu-și mădularul, o va gheboși de două-trei ori pe săptămână în spatele tejghelei.” (Măcelăria)

… la urma urmei împerecherile pe furiș la popândăii, nevăstuicile, iepurii sălbatici din Valea Someșului, din Valea Chioarului, din Valea Ieriului, ca de altfel și la românii, ungurii, șvabii, rareori la evreii, rutenii și țiganii din Transilvania, Banat și Părțile Ungurene – erau, dar nu mai știu, chiar nu mai știu, dacă sunt, sau dacă vor mai fi, de domeniul evidenței. (Împerecherile pe furiș la români și unguri)

Brusc totul devine atât de transparent încât din nimicul înconjurător vezi cum timpul își face cu mâna. Ca un diliu de la fereastra unui spital de psihiatrie. Nicio aluzie la Szécenyi, Eminescu, Petru Bran, morți în ospicii. Aici, cândva, într-o seară, pentru o clipă s-au întrevăzut oazele morții și umbrele strănepoților pe care nu avea cine să-i nască. (Satu Mare/Szatmár/Sătmar/Szatmárnémeti/Sathmar)

De același autor: Miere de viespi (Litera, București, 1988); Spirit de haită (Dacia, Cluj, 2002); Salutator universal (Limes, Cluj, 2008); Versuri/Versek (AB-ART, Budapesta, 2009); Poeme din altă carte (Brumar, Timișoara, 2010); Aurel Popp, între două culturi (RAO, București, 2017); Punctul de inversare a memoriei (Casa de editură Max Blecher, București, Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017); În atelierul lui Aurel Popp (Tracus Arte, București, 2019).

 

https://edituratracusarte.ro/2019/05/14/macelaria-si-alte-poeme-de-...

 

Număr de vizualizări :29http://feeds.feedburner.com/~r/AgentiaDeCarte/~4/PzANWsDncos?utm_so..." height="1" width="1" alt="" class="CToWUd" />

„Miile de tehnologii ale extazului”, de Frank Bidart, Editura Tracu...

Posted: 14 May 2019 12:11 AM PDT

La Editura Tracus Arte va apărea volumul Miile de tehnologii ale extazului, de Frank Bidart, Editura Tracus Arte, traducere din limba engleză și selecția poemelor de Tiberiu Neacșu.

Mai feroce, mai obsesiv, mai profund decât orice poet de la Berryman încoace (cu care nu seamănă în vreun fel), Bidart explorează vina individuală, dilema nerezolvabilă. – Louise Glück

Când vorbește, șovăielnic, apoi fluent, mergând din ce în ce mai departe, căutând perfecțiunea, pot simți încrederea brută în primordialitatea emoției, încrederea în arta ca emoție. – Langdon Hammer

[Frank Bidart] și-a dedicat viața literaturii și crede că scrisul trebuie să fie din ce în ce mai adânc, din ce în ce mai ambițios, mai onest, mai puțin autosuficient, mai puțin predictibil […]. – Lloyd Schwartz

Frank Bidart (n. 27 mai 1939, Bakersfield, California) e un poet american, câștigător al mai multor premii importante, printre care Shelley Memorial Award, Wallace Stevens Award, Bollingen Prize for Poetry, National Book Award sau Pulitzer. A studiat la Universitatea din California, apoi la Harvard, sub îndrumarea lui Robert Lowell sau Elizabeth Bishop. Este profesor la Wellesley College și locuiește în Cambridge, Massachusetts. Poemul său, „Herbert White”, a fost ecranizat într-un scurtmetraj, de către James Franco.

https://edituratracusarte.ro/2019/05/14/miile-de-tehnologii-ale-ext..

Vizualizări: 122

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor