altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru si Cuart

Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru si Cuart

Acesti sfinti fac parte din cei saptezeci de apostoli. Olimp si Rodion au suferit moarte martirica in vremea lui Nero, in cetatea Romei.

Erast a fost iconom al bisericii din Ierusalim si episcop al Paneadei, iar Sosipatru episcop la Iconiu (pomenit de Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre romani). Cuart a fost episcop al cetatii Beirutului, a botezat multi elini si a patimit pentru credinta in Hristos. 

In aceasta zi facem si pomenirea Sfantului Mucenic Orest. Acesta a patimit in vremea imparatului Diocletian. A fost prins de guvernatorul Maximin si obligat sa cinsteasca zeilor. Sfantul Orest a raspuns: "Te inseli amarnic, ighemoane, necunoscand adevarul! Iata, zeii acestia sunt facuti din aur si argint, din arama si din fier, pentru inselaciunea omeneasca. Ei nici nu vad si nici nu aud, fiind lucruri facute de maini omenesti, care nu pot a-si ajuta lor, nici a face bine altcuiva. Pentru ce dar sa ma inchin lor?" Sfantul a fost batut fara mila cu diferite unelte, atat de mult, incat s-au schimbat patruzeci de ostasi, iar uneltele s-au rupt si s-au sfaramat, iar pe trupul lui nu era loc fara rani. 

Mucenicul, cautand in sus a zis: „Dumnezeule, fa cu mine semn spre bine, ca sa vada cei ce ma urasc si sa se rusineze. Zicand acestea, a suflat asupra idolilor care erau in capiste si indata toti au cazut si s-au risipit ca praful. Apoi, Sfantul a strigat catre ighemon, zicandu-i: "Unde este taria zeilor tai, pentru ce nu si-au ajutat lor?" Si indata au fugit toti afara din capiste, fiind cuprinsi de frica; si a iesit si mucenicul. Dupa aceea, toata capistea s-a cutremurat si a cazut.

Este tinut in temnita sapte zile fara mancare si bautura, coastele ii vor fi arse cu fierul, i se vor bate 20 de cuie in calcaie si va fi legat de un cal salbatic ca sa fie tarat. In aceste chinuri isi va da duhul Sfantul Orest.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:
- Sfantului Arsenie Capadocianul;
- Sfantului Cuvios Teostirict din Simvola; 
- Sfantului Cuvios Nonnos;
- Sfantului Sfintitului Mucenic Mil, episcopul, cu doi ucenici ai sai;
- Sfintilor Mucenici Caliopie, Nir si Orion.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi praznuim pe:

Sfântul Ier. PROBIE, episcop de Ravenna (Italia, +175); 
Sfântul Ier. EUCHARIUS, primul episcop de Trier (sec. III); 
Sfinţii Mc. TIBERIU, MODEST şi FLORENTIA, care au pătimit la Agde, în sudul Franţei (+303);
Sfinţii Mc: EVOR, PAPA şi SEVOR (sau ŞINA), diacon, ucenicii Sfântului Mc. Mii, episcop de Telepolis, în Persia (+341)
Sfânta Muceniţă NIMFA din Sicilia, ocrotitoarea oraşului Palermo (sec. V); 
Sfântul Ier. MONITOR, episcop de Orleans (Franţa, cca +490); 
Sfântul Ier. AEDH MacBRICC, episcop în Irlanda (sec. VI);
Sfântul Cuv. ELAETH, care a fost rege şi s-a făcut monah cu Sfântul Seiriol, în Anglesey (Anglia, sec. VI);
Sfântul Ier. IUSTUS, arhiepiscop de Canterbury (+627); 
Sfântul Mc. CONSTANTIN, prinţ din Kartli (Georgia, +853);
Sfântul Ier. HADELIN (sau ADELHEIM), episcop de Seez (Franţa, cca +910);
Sfântul Cuv. GUEREMBALD, monah la Hirschau (Germania, +965);
Sfântul Ier. GRIGORIE, episcop de Assos; mutarea Sf. sale moaşte lângă Efes în 1150;
Sfântul Cuv. ARSENIE din Capadocia, făcător de minuni (+1923);
Sfântul Sf. Nou Mc. BORIS (Semenov), diacon, şi cei împreună cu el, NICOLAE (Smirnov) şi ANA (Ostroglazova), mireni (Rusia, +1930); 
Sfântul Sf. Nou Mc. NIFON (Vâblov), ieromonah, şi Sfântul Nou Mc. ALEXANDRU (Medem), din Rusia (+1931);
Sfântul Sf. Nou Mc. AUGUSTIN (Beliaev), arhiepiscop de Kaluga, şi cei împreună cu el (Rusia, +1937): IOAN (Speranski), protoereu, IOANICHIE (Dmitriev), arhimandrit, şi mirenii: ALEXIE (Gorbacev), APOLON (Babicev) şi MIHAIL (Arefev);
Sfinţii Sf. Noi Mucenici PROCOPIE (Titov), arhiepiscop de Cherson, IOAN (Skadovski) şi DIONISIE (Şcegolev) preoţii PETRU (Pavluşkov), protoereu (Rusia, +1937);
Sfintele Noi Muceniţe OLGA (Maslenikova) şi TEOCTISTA (Cenţova) din Rusia (+1941 şi +1942);
Sfântul Ier. EFREM, episcop de Unia şi mărturisitor;
Sfântul Mc. MARCELIN,
Pomenirea muceniciei Sfântului Mare Mc. Gheorghe (ziua în care Sf. Gheorghe a fost torturat pe roată)

Maine, 11 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfantului Mare Mucenic Mina.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

.

Calendar Ortodox

Sfantul Arsenie Capadocianul

Sfantul Arsenie Capadocianul

Sfantul Arsenie Capadocianul (1840-1924) este praznuit pe 10 noiembrie.

Sfantul Arsenie Capadocianul este unul dintre sfintii cuviosi ai secolulului al XX-lea. Cuviosul Paisie Aghioritul, un alt mare parinte al vremurilor noastre, s-a ostenit cat a putut de mult, atat trupeste, cat si sufleteste, sa adune tot ce se poate despre Sfantul Arsenie, mult-iubitul sau sfant.

Sfantul Arsenie, numit adesea si Farasiotul, este originar din Farasa, o regiune cu doar cateva localitati crestine, aflata la aproximativ doua sute de kilometri departare de Capadocia. Crestinii din Farasa erau renumiti pentru viata lor curata, precum si pentru taria cu care acestia Il marturiseau pe Hristos inaintea paganilor. In aceasta regiune, micuta ca intindere, se aflau in jur de 50 de bisericute crestine, majoritatea functionanad ca manastiri.

Sfantul Arsenie Capadocianul

Sfantul Arsenie s-a nascut in anul 1840, in localitatea farasiota Kefalohori. Parintii sai, Elefterie si Varvara, au avut numai doi copii: Vlasie si Teodor. Ramand orfani inca de mici, cei doi copilasi vor fi crescuti de o matusa de-a lor. Dupa cativa ani, matusa sa il trimite pe tanarul Teodor la o alta matusa, in localitatea Nigdi, spre a invata mestesugul invataturii.

Copilaria cuviosului a fost una grea, crestinii fiind adesea prigoniti de musulmanii din jurul lor. Rautatile facute de musulmani crestinilor nu merita nici macar amintite, aceia neavand pic de omenie."

Odata, pe cand se afla impreuna cu fratele sau pe pamantul parintilor sai, Teodor a cazut intr-o apa in care era aproape sa se inece. Vlasie, fratele cel mare, a inceput sa se roaga Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. In scurt timp, Teodor s-a aflat scos din apa, marturisind fratelui sau cum un calugar l-a apucat de mana si l-a tras afara.

Nu putine dintre rudele sale avand meseria de invatatori, tanarul Teodor a imbratisat si el acest drum curat. Dupa ce l-a invatat pe copil tot ce a putut, matusa l-a trimis pe acesta in localitatea Smirna, unde tanarul se va deprinde cu limbile straine: armeana, turca si franceza.

Nu dupa multa vreme, Teodor intra in Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul, aflata langa orasul Flaviana, undeva la 15 kilometri de Cezareea. La varsta de 26 ani, tanarul Teodor este tuns in monahism, primind numele de Arsenie. Nu dupa multa vreme, el este hirotonit ierodiacon.

Ajungand la varsta de 30 de ani, cuviosul Arsenie a fost hirotonit ierodiacon, iar mai apoi arhimandrit, de catre mitropolitul Paisie al II-lea. Cu aceasta ocazie, el a primit drept canon sa mearga in regiunea natala si sa ii ajute pe crestinii de acolo, invatandu-i si slujind pentru ei.

Ajuns in satul natal, sfantul s-a ocupat foarte mult de copii, educandu-i deopotriva in cele ale scolii si ale Bisericii. Cu toate acestea, el nu a trecut cu vederea pe nimeni, "facandu-se tuturor toate”. In vremea sfintelor slujbe, sfantul citea Sfanta Evanghelie in greaca, in farasiota si in turca, astfel incat intregul popor sa poata intelege Cuvantul lui Dumnezeu.

Sfantul Arsenie Capadocianul facea adesea colecte, prin satele invecinate, pentru cei mai nevoiasi ai zonei. Inca din vremea vietii sale, sfantul ii vindeca pe cei bolnavi, ii izgonea pe diavoli si mijlocea de la Dumnezeu nasterea de prunci. In urma oricarui ajutor daruit, sfantul nu primea niciodata nimic, nici bani, nici daruri, zicand: Credinta ortodoxa nu este de vanzare.

Mai inainte de a pleca fortat spre Grecia, sfantul a proorocit ca astfel se va intampla. De asemenea, el a spus ca dupa ce va ajunge in Grecia, dupa 40 de zile va adormi intru Domnul, iar satul lor se va risipi complet. Astfel, in ziua de 14 august 1924, intreaga comunitate va porni spre Grecia, astfel incat in ziua de 14 septembrie se vor opri in portul Pireu. Dupa o scurta vreme, in ziua de 10 noiembrie 1924, Sfantul Arsenie Capadocianul a adormit intru Hristos tinand in maini moastele Sfantului Ioan Gura de Aur. La vreme, el a fost inmormantat in insula Cherchira.

In toamna anului 1958, fiind convins de sfintenia sfantului Arsenie, cuviosul Paisie Aghioritul a ajuns in insula Cherchira, oprindu-se la mormantul aceluia. Nu putine au fost minunile ce au insotit scoaterea din pamant a moastelor sfantului, precum nici transportarea lor spre Manastirea Sfantul Ioan Teologul, din localitatea Sourouti. Patriarhia Ecumenica il va canoniza pe Sfantul Arsenie Capadocianul in ziua de 11 februarie 1986, asezandu-i ca zi de pomenire ziua de 10 noiembrie.

Teodor Danalache

Troparul Sfântului Arsenie Capadocianul

Viaţă plăcută lui Dumnezeu petrecând şi vas cinstit Mângâietorului făcându-te, purtătorule de Dumnezeu Arsenie, te-ai arătat şi primitor al darului facerii de minuni, tuturor dându-le grabnic ajutor, Părinte Cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Arsenie Capadocianul

Pe floarea cea de curând răsărită a Capadociei şi pe vasul cel de mult preţ al virtuţilor, pe Sfinţitul Arsenie să îl lăudăm, căci acesta ca un înger în trup petrecând, s-a făcut părtaş tuturor Sfinţilor, cu care se roagă totdeauna lui Hristos, să ne dăruiască iertare de greşeli.

Vizualizări: 125

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor