altmarius

cultură şi spiritualitate

Astăzi : 2017-11-27

Ştiri muzicale din Bucuresti

Concert aniversar - 50 de ani de Schimburi muzicale în Uniunea Europeană de Radio

Bookmark and Share

Uniunea Europeană de Radio (European Broadcasting Union sau, pe scurt, EBU) marchează aniversarea a 50 de ani de la primul concert transmis în cadrul programului Music Exchange (Schimburi muzicale) printr-o seară muzicală specială, pe care Radio România Muzical o difuzează în direct de la Londra luni, 27 noiembrie 2017, de la ora 21.00. Nu întâmplător acest concert are loc la Londra - de acolo, din proaspăt inaugurata Queen Elizabeth Hall, BBC și alte radiodifuziuni europene au transmis, cu 50 de ani în urmă, primul concert al acestei "stagiuni europene". 

Acel prim concert a propus opusuri semnate, între alții, de Bach, Haydn, Mozart și Britten - acesta din urmă fiind, de altfel, și dirijorul aflat atunci la pupitru. Și acum, în 2017, programul muzical include muzică de Britten (Suită pe teme folclorice engleze), precum și premiera mondială a piesei Orpheus' Comet (Cometa lui Orfeu), comandată de EBU compozitoarei Dobrinka Tabakova - în prezent compozitor în rezidență al Orchestrei BBC. Programul din 27 noiembrie mai cuprinde Sinfonia concertantă K. 364 de Wolfgang Amadeus Mozart (de asemenea cântată în 1967) și Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră de Beethoven, ales de ascultătorii din întreaga Europă printr-un process de vot organizat de Uniunea Europeană de Radio. Orchestra de Concert BBC va fi dirijată de Johannes Wildner. 

În comunicatul de presă emis de Uniunea Europeană de Radio cu prilejul momentului aniversar sunt precizate și următoarele date: 

În cinci decenii de existență Schimburile Muzicale Euroradio au crescut de la colaborarea a 13 posturi membre ale Uniunii dedicate muzicii clasice, la o vastă activitate zilnică ce include transmisiuni regulate ale altor genuri: rock, pop, folk, jazz și world music, proiectul implicând acum majoritatea celor 73 de membri ai Uniunii din 56 de țări, precum și a celor 33 de posturi asociate, din 21 de alte teritorii. 

Directorul departamentului muzical al Uniunii Europene de Radio, Pascale Labrie, a declarat cu acest prilej: "În ultimii 50 de ani, EBU și membrii săi au construit cea mai prestigioasă sală de concert virtuală din lume. În fiecare săptămână milioane de ascultători se bucură de reprezentații muzicale din cele mai importante săli, reprezentând fiecare gen, de la hip-hop și folk la operă și muzică simfonică. Suntem extrem de mândri de succesul acestor schimburi, care ajută radiodifuziunile publice să dăruiască publicului lor cele mai diverse oferte muzicale." 

Un studio recent al membrilor EBU arată importanța muzicii din programele lor radio. 45% din totalul programelor este reprezentat de muzică. Schimburile muzicale Euroradio oferă aproximativ 3000 de concerte anual, dintre acestea două treimi fiind de muzică clasică. Se estimează că fiecare concert are în jur de 2 milioane de ascultători, în anumite ocazii numărul acestora ridicându-se la 7 milioane. 

Datorită noilor oportunități oferite de mediul digital, Schimburile muzicale vor juca un rol și mai important în viitor. În prezent 61% dintre posturile digitale oferite de membrii Uniunii se concentrează pe difuzarea muzicii. 

Schimburile muzicale vor continua să evolueze în anii ce vor veni, se mai precizează în comunicat. În plus față de muzica interpretată live și de transmisiunile directe, accentul va cădea, din ce în ce mai mult, pe punerea la dispoziția membrilor a materialelor extra (interviuri, arhive, video etc.), care să reprezinte o sursă de ajutor pentru canalele de social media aferente. 

 

Andrei Ioniţă în direct de la Wigmore Hall din Londra - ora 15.00

Bookmark and Share

Astăzi, 27 noiembrie 2017, puteţi urmări în transmisiune directă de la Wigmore Hall din Londra, recitalul susţinut de violoncelistul Andrei Ioniţă şi de pianistul Itamar Golan, un eveniment din stagiunea Lunchtime Concerts 2017-2018, organizată de postul BBC 3. Recitalul este transmis în direct de Radio România Muzical, de la ora 15.00.
Andrei Ioniţă este văzut de presă ca unul dintre cei mai interesanţi violoncelişti ai acestui deceniu, publicaţia engleză "The Guardian" descriindu-l drept "muzician cu o tehnică scânteietoare şi cu o calitate foarte preţioasă, aceea de a empatiza perfect cu ceilalţi muzicieni pe care îi întâlneşte pe scenă."
Andrei Ioniță va interpreta la Wigmore Hall din Londra Suita I BWV 1007 în Sol major pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach, urmată de Sonata op.40 în re minor pentru violoncel şi pian de Dmitri Sostakovici, unde va colabora cu pianistul Itamar Golan, un muzician deosebit de apreciat şi foarte căutat pentru diverse ansambluri camerale. În prezent el este profesor de muzică de cameră la Conservatorul Naţional din Paris. 
 

 

Ştiri muzicale din ţară

Recital de clavecin în Festivalul Craiova muzicală

Bookmark and Share

Continuă Festivalul Internaţional Craiova muzicală. Astăzi, 27 noiembrie 2017, în penultima zi a evenimentului, o puteţi asculta pe Alina Rotaru, care evoluează sub genericul "Clavecinul vrăjitor". Instrumentista stabilită în Lituania va prezenta publicului opusuri de Johann Caspar Kerll, Johann Jacob Froberger, Marco Lo Muscio şi Louis Couperin.
Recitalul are loc pe scena Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, de la ora 19.00.
Tema acestei a 44-a ediţii a Festivalului Craiova muzicală este muzică "braock", "termenul fiind un pretext de a ne bucura împreună de muzica autentică, în complexitatea şi evoluţia sa tumultoasă!", precizează organizatorii. 
 

Filarmonica Râmnicu Valcea - concert aniversar

Bookmark and Share

Orchestra simfonică a Filarmonicii din Râmnicu-Vâlcea susţine astăzi, 27 noiembrie 2017, un concert în compania Corului Academic "Euphonia". Programul muzical al serii cuprinde Variaţiunile Rococo de Piotr Ilici Ceaikovski şi fragmente din Oratoriul "Messiah" de Georg Friedrich Haendel. Solişti sunt violoncelistul Constantin Borodin şi soprana Hung Jung Ku, din Coreea de Sud. La pupitrul dirijoral se va afla Florin Totan. Concertul are loc la Sala Lahovari, cu începere de la ora 19.00, şi este unul aniversar, dedicat Filarmonicii. 
 

Continuă turneul Twenty shades of music

Bookmark and Share

Marți, 28 noiembrie 2017, are loc un nou recital din turneul susținut, până în 9 decembrie, de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi chitaristul Costin Soare. Cei doi muzicieni îşi promovează discul "Twenty shades of music", lansat în primăvara acestui an. Potrivit prezentării din broşura albumului, discul reprezintă "O propunere unică pentru piața muzicală din România şi [...] aduce în prim plan exotismul, nuanţele subtile, emoţiile primare conținute în muzica Americii Latine şi a Balcanilor, de la Istoria tangoului de Astor Piazzolla la Dansurile româneşti de Bela Bartok, de la muzica populară braziliană la cea macedoneană."
Recitalul are loc la Filarmonica din Sibiu. Programul include lucrări de Celso Machado, Béla Bártok, Ariel Ramirez, Astor Piazzolla, Jorge Morel şi Miroslav Tadic. Ora de începere este 19.00. 

Vizualizări: 66

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor