altmarius

cultură şi spiritualitate

Jurnalul cinefilului călător. Episodul 1. Grecia –  magia călătoriei prin film


Foto: Pixabay

Cu o istorie bogată ce răsună din fiecare stâncă și adiere de vânt, e aproape imposibil să nu te simți inspirat de aceste meleaguri.

De: Sabina Scarlat
Foto: sursele citate

Unele dintre cele mai importante creații ale romanticilor au luat naștere datorită interesului acestora pentru cultura și istoria greacă. Keats, Byron, Shelley și mulți alții au dedicat fragmente importante din opera lor Greciei.

Astfel, de-a lungul anilor Grecia a lărgit orizonturile unora dintre cele mai creative minți ale lumii, inspirându-le prin intermediul istoriei și locurilor sale. Putem vedea și un număr impresionant de creatori de film ce aleg să-și spună poveștile pe acest teritoriu.

Ce metodă mai bună prin care să călătorești și să vizitezi lumea, când nu ai posibilitatea de a te deplasa, dacă nu prin intermediul filmelor?


Foto: Film O’Clock International Festival

Peloponez  – Before Midnight

Unele dintre cele mai frumoase filme pentru cinefilii călători fac parte din trilogia Before în regia lui Richard Linklater. Filmele sale par a construi orașele în jurul personajelor, ceea ce ne face să ne simțim mai aproape de acțiune și loc în sine.  Ultimul film din trilogie, Before Midnight, ni-i prezintă pe Ethan Hawke și Julie Delpy în rolul celor doi îndrăgostiți ajunși acum părinți. Aflăm mai multe despre ei și ultimii nouă ani din viața lor, în timp ce se plimbă în sudul minunatei peninsule Peloponez din sudul Greciei. Suntem vrăjiți de peisajul grecesc din jurul celor doi.

Într-o călătorie pe această peninsulă nu doar că poți călca pe urmele celor doi îndrăgostiți, dar poți descoperi comori neprețuite, poți vizita nenumărate situri arheologice, precum și castelul Mourzinos. Stâncoasele margini ale peninsulei au permis formarea unor plaje ascunse, perfecte pentru momente de liniște și intimitate, asemenea celor ale protagoniștilor.


Foto: Ketarina Tzova, Post Nomads Collective

Skopelos  – Mamma Mia!

Mamma Mia! este filmul perfect pentru a te ajuta să hotărăști că trebuie să vizitezi Grecia. Cu o acțiune construită pe baza pieselor celor de la ABBA și un peisaj specific litoralului grecesc, filmul te poate convinge că merită să treci pe lista ta și insula Skopelos.

În apropierea insulei Skiathos, Skopelos se află la doar o cursă de feribot distanță. Poziționată pe marea Egee, ca o invitație la reconectarea cu natura și cu sinele, insula combina relieful stâncos cu plajele pe care te poți relaxa. Hotelul Donnei (Meryl Streep) se află pe plaja Glysteri, o îmbinare superbă a plajei și stâncilor specifice zonei. Te poți plimba pe nisipul fin în timp ce asculți „Our Last Summer” pe aceeași plajă pe care au călcat și cei trei presupuși tați, Colin Firth, Pierce Brosnan și Stellan Skarsgård, simțindu-te parte din film pentru câteva clipe.

Insula Nisyros –  Window to the Sea

Magica insulă Nisyros, cu al său vulcan aburitor, a reprezentat decorul ideal pentru filmul Window to the Sea, în regia lui Miguel Ángel Jiménez. Filmul ne prezintă povestea Mariei, interpretată de Emma Suárez, care, după ce primește vești care o fac să-și reconsidere anumite aspecte ale vieții, decide să viziteze insula Nisyros pentru a lua o pauză de la viața de zi cu zi și provocările pe care le întâmpină în agitatul oraș Bilbao.

Calmul și liniștea plajelor și străzilor insulei îmbinate cu agitația din jurul vulcanului creează o atmosferă paradisiacă. Inspirată de armonia de pe insulă, Maria trăiește o poveste luminoasă de dragoste care îi oferă încredere, putere și o ajută să învețe că se poate baza și pe cei din jurul său.


Foto: Petros Kolotouros, Post Nomads Collective

Insula Evia – Triangle Of Sadness

Pandemia nu împiedică creatorii de film din a aduce în continuare imagini și povești din toate colțurile lumii sau de a transforma un loc într-un adevărat personaj.

Regizorul suedez Ruben Östlund (aclamat și premiat în câteva rânduri la Festivalul Internațional de la Cannes) a ales să filmeze următorul său film pe insula Evia. Aleasă de acesta pentru asemănarea sa cu o junglă, insula uimește prin relieful său divers. Cu zone puternic împădurite, plaje, zone stâncoase și chiar zone puțin aride, insula pare a uni toate acestea în stilul său simplu și minunat.


Foto: Petros Kolotouros, Post Nomads Collective

Deși aproape de Atena și a doua cea mai mare insula din Grecia, după Creta, nu este foarte cunoscută. Insula oferă o varietate de metode prin care să te liniștești și să-ți pui gândurile în ordine, printre ele numărându-se și băile termale de la Edipsos, care au fost menționate chiar și de Aristotel și Plutarch în lucrările lor. Pe plan cultural Muzeul de Arheologie din Eretria oferă multe obiecte de o importanță absolută, precum urne sau sculpturi antice. Câteva dintre acestea se află la muzee precum cel din Atena și la Louvre în Paris. Dacă ești în căutarea unor momente de liniște și introspecție, Insula Evia este potrivită pentru asta. Fie că vei fi în căutarea picăturilor de istorie din muzee sau vei reflecta asupra abundenței de inspirație pe care insula o oferă, o călătorie aici iți poate acorda toate acestea.


Foto: Petros Kolotouros, Post Nomads Collective

Eghina – Man Of God

Nu putem vorbi despre Grecia fără a menționa relația strânsă a poporului său cu religia. Încă din antichitate grecii au acordat religiei un loc aparte, de maximă importanță. Aceștia au construit temple pentru zeii lor, au sărbătorit în cinstea lor, au făcut tot ce puteau pentru a-și arăta devotamentul și respectul față de aceștia. Timpul a trecut, dar situația este asemănătoare și astăzi. Pe teritoriul Greciei se află un număr impresionant de biserici și mănăstiri, care ar trebui să fie pe lista oricărei persoane doritoare să se inspire din cultura și tradițiile grecești.

În mult-așteptatul film Man of God, semnat de Yelena Popovic, ce urmează să apară în 2021, îi vom putea urmări călătoria prin nedreptate a Sfântului Nectarie din Eghina. Filmul are ca subiect principal credința, Sfântul Nectarie fiind cel mai cunoscut pentru credința statornică și miracole făcute de-a lungul vieții, dar și după moarte. Insula Eghina a devenit un loc important de pelerinaj, aici aflându-se Mănăstirea Sfânta Treime ctitorită de acesta. Atmosfera din curtea mănăstirii este propice pentru momente de regăsire, iar priveliștea se întipărește în suflet și în memorie. Un alt loc de pe insulă, excelent pentru inspirație în domeniul artelor, precum și ca potențial decor natural de filmare este dealul Kolona pe care se află templul lui Apollo, zeul artelor și al luminilor.


Foto: Petros Kolotouros, Post Nomads Collective


Foto: Petros Kolotouros, Post Nomads Collective

Prin intermediul filmelor putem să ne simțim mai aproape de zonele dragi nouă sau cele pe care ne dorim să le explorăm în viitor. O sărbătoare a filmelor și meleagurilor grecești, precum și o ocazie cu care Grecia poate fi vizitată prin ochii regizorilor este Film O’Clock International Festival, ce va avea loc simultan în România, Grecia, Lituania, Egipt și Africa de Sud, în perioada 27 februarie – 3 martie 2021.

Regizorii văd în Grecia atât potențialul estetic al locurilor, cât și istoria ce șoptește în fiecare cadru, completând și adăugând profunzime poveștilor personajelor. Prin filme, noi cinefilii ne îndrăgostim de diversele atracții ale Greciei, fie că vorbim despre plaje, situri arheologice, ruine ale templelor ce semnifică gloria vremurilor trecute, toate acestea creând o atmosferă unică în care suntem invitați la o călătorie în timp și către sine.

Vizualizări: 84

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor