altmarius

cultură şi spiritualitate

Anglia este oarecum celebră prin faptul că găzduieşte locuri şi clădiri aflate sub semnul paranormalului, unde se petrec fenomene inexplicabile asupra cărora logica nu mai are nicio putere. Întunericul pare să transforme metropolele ultra-moderne în locuri fantastice, iar supranaturalul intră în normalitate cu o uşurinţă încă şi mai anormală. Pe străzi stranii luminate de felinare ce împrăştie scânteieri palide, prin clădiri seculare ale căror ziduri rostesc mut fraze neînţelese, vizitând castele încărcate de legende cu episoade trecute sub tăcere sau … intrând în biblioteci unde nu doar cărţile conţin poveşti necunoscute încă – Anglia îşi păstrează tainele, dar este dispusă oricând să îşi prezinte latura întunecată, fără însă a lăsa vreo explicaţie.

Patrimoniul cultural al Marii Britanii este unul demn de invidiat la nivel mondial, iar cărţile au o foarte mare însemnătate pentru poporul englez, de aceea bibliotecile – publice sau particulare – sunt destul de multe şi de bine dotate atât cu volume cât şi cu alte facilităţi. Ultra-moderne sau cu aspect medieval, unele dintre bibliotecile britanice ascund secrete şi fantasme ce încă îşi fac simţită prezenţa la ceasuri târzii din noapte, când timpul pare să ofere o şansă la viaţă fantasticului.

Blackheath Library

Blackheath Library este o bibliotecă modernă situată în capitala Marii Britanii ce oferă numeroase facilităţi celor care îi trec pragul. La prima vedere, instituţia amplasată în St. John’s Park nu ridică absolut niciun semn de întrebare şi nici nu pare a avea vreun secret macabru. Cu toate acestea, Blackheath Library este una dintre bibliotecile bântuite ale Angliei. La lăsarea nopţii, când clădirea este goală, luminile se aprind de nicăieri şi fantoma lui Elssie Marshall porneşte prin casa în care s-a născut şi a crescut . Fiica unui pastor, Elssie a locuit iniţial în Birmingham, abia în 1874 mutându-se cu familia în Londra la Blackheath. Ani mai târziu, Elssie Marshall urmează nişte cursuri de asistentă medicală şi pleacă în China, unde era nevoie de misionari. Aici va îndura ororile războiului dar se va şi folosi de abilităţile sale religioase şi medicale pentru a ajuta oamenii. Într-una dintre scrisorile sale, Elssie detaliază groaza care o înconjoară. „Dacă asta e voinţa Domnului, atunci aşa să fie. Noi nu ştim dacă femeile de aici vor fi în pericol, dar dacă vor fi, l-am rugat pe Mr. Stewart să ne lase să le fim alături.” În 1895 este ucisă într-un atac armat asupra locului unde îşi aveau tabăra misionarii şi nu se va mai întoarce niciodată fizic în Blackheath. Masacrul de la Kucheng va distruge clădiri şi va ucide unsprezece misionari britanici. Fantoma lui Elssie va reveni însă în casa unde a copilărit, bântuind pentru eternitate clădirea şi răsfoind cărţile care întotdeauna i-au fost dragi.

Windsor Castle – Royal Library

Cel mai vechi castel din Marea Britanie şi totodată din lume este situat în comitatul Berkshire şi, pe lângă faptul că deţine o multitudine de legende şi poveşti, este o mărturie vie a imortalităţii istoriei. Găzduind de-a lungul timpului regi şi regine, palatul este şi astăzi reşedinţă regală, regina-mamă preferând să îşi petreacă uneori timpul aici. Fiind el însuşi o atracţie, Winsdor Castle dispune de Biblioteca Regală – o colecţie de cărţi rare puse la dispoziţia publicului. Deasemenea, în cadrul bibliotecii, sunt organizate grupuri de lectură şi expoziţii tematice. Se crede că ar fi bântuit, datorită zgomotelor auzite de paznici în timpul nopţii, dar şi datorită cărţilor mutate de la locul lor. Legendele spun că printre cărţi se plimbă multe capete încoronate ale Angliei, printre care chiar regele Henry al VIII-lea, ale cărui strigăte încă se lovesc de pereţii castelului în noapte, stârnind fiori de groază. Se spune că acesta se refugiază întotdeauna în bibliotecă, de unde i se mai aud doar gemetele de durere. Elisabeth I, fiica lui Henry al VIII-lea, ar bântui şi ea clădirea încă din momentul morţii sale (1603). Fantoma ultimei regine din neamul Tudorilor a fost văzută în bibliotecă inclusiv de Prinţesa Margareta şi de Împăratul Frederick al Germaniei. O altă fantasmă neobosită a bibliotecii din Windsor Castle este şi regele decapitat, Charles I, urmat apoi de spiritul lui George al III-lea care şi-a trăit aici ultimii ani din viaţă.

Red Library

Biblioteca şi arhivele de la Longleat House conţin materiale şi documente din Evul Mediu şi până astăzi, valoarea lor fiind una inestimabilă. Adunate cu grijă de Sir John Thynne, colecţiile de la Longleat sunt şi astăzi admirate de vizitatori. Red Library – biblioteca din Longleat – este deschisă în special pentru elevi, iar pentru cei ce doresc să se documenteze, este necesară o programare prealabilă, precum şi comunicarea materialelor necesare cercetării. În cadrul bibliotecii pot fi folosite doar creioane pentru notiţe. Este bine de ştiut că pentru mai multe materiale de cercetare se percepe o taxă. Despre Red Library se spune că ar fi bântuită de un bărbat înveşmântat într-o mantie neagră. Bibliotecarii susţin că ar fi vorba despre fantoma proprietarului care iubea cărţile atât de mult încât chiar şi după moarte se asigură că acestea nu părăsesc conacul. Sir John Thynne a proiectat şi construit conacul Longleat House în aproximativ treizeci şi şapte de ani. Clădirea în stil neoclasic cu faţade dorice, ionice şi corintice a reprezentat mândria arhitecturală a proprietarului care a dotat-o în plus, cu materiale extrem de valoroase (opere de artă, documente vechi, cărţi rare, etc). Se spune că a iubit atât de mult această clădire şi era atât de ataşat de „comorile” strânse, încât nici trecerea în nefiinţă nu l-a putut constrânge să se despartă de ele. Întoarcerea sa ca spirit are ca scop verificarea stării exponatelor, construcţiei şi a celorlalte valori.

Farnham Library

Localizată în Vernon House pe 28 West St., Farnham Library este o bibliotecă publică, primitoare, cu aspect simplu dar organizat în cel mai mic detaliu, cu ofertă de carte variată şi cu grădini unde vizitatorii se pot bucura de un tenis în aer liber. Nu lipsesc accesul la internet sau cursurile gratuite. Biblioteca este deschisă patru zile pe săptămână, iar cei dornici să împrumute sau să citească o carte trebuie să ştie că instituţia nu dispune de parcare proprie. Farnham Library este la rândul ei trecută pe lista bibliotecilor bântuite ale Marii Britanii, iar fantoma este însuşi Charles I despre care se spune că a rămas peste noapte în această clădire de unde a doua zi a fost ridicat pentru decapitare. Suspectând proprietarii de trădare, spiritul acestuia s-a întors pentru răzbunare. Din câte se pare… nu s-a gândit însă să mai şi plece. Camera în care regele şi-a petrecut ultima noapte în libertate este acum un birou; atmosfera este însă una apăsătoare, în special datorită dezordinii petrecute peste noapte în încăperea respectivă. Personalul a declarat chiar că s-a observat prezenţa stranie a unui bărbat răsfoind cărţi şi documente în bibliotecă – acesta dispare brusc atunci când realizează că a fost văzut. În parcul de lângă bibliotecă se vorbeşte de asemenea de prezenţa unei fantome – un bărbat ale cărui haine par desprinse din epoca victoriană şi care merge şchiopătând; acesta se face nevăzut atunci când i se notifică prezenţa.

British Library

Aflată tot în Londra, pe Euston Road, British Library este o bibliotecă foarte frecventată ce oferă pe lângă cărţi şi săli de lectură, şi camere de muzică, săli de informatică sau destinate ştiinţelor şi studiilor de specialitate. Deasemenea, biblioteca oferă spaţiu pentru conferinţe şi întâlniri, asigurând şi catering pentru diferitele reuniuni. Aparent, totul pare în regulă dar, atunci când întunericul învăluie Londra şi sunetul liniştii adoarme, zgomote bizare, voci vorbind o engleză veche şi mai rar, chiar şi necunoscuţi plimbându-se prin sălile bibliotecii încep să bântuie clădirea. Se spune că totul a început din 1996 când pentru prima dată a fost văzut fugitiv în incinta British Library, un bărbat îmbrăcat în haine ciudate, ca şi cum ar fi venit din alt secol. Pe atunci, biblioteca era în renovare, iar muncitorii, martori ai prezenţei bizare, afirmă că omul părea de pe alte meleaguri. „Vizitele” au continuat şi după redeschiderea bibliotecii, provocând teamă şi panică în rândul oamenilor ce se ocupă de securitatea clădirii. Conducerea instituţiei a preferat să nu atragă atenţia asupra acestor zvonuri, care s-au împrăştiat totuşi destul de rapid aducând numeroşi vizitatori interesaţi nu doar de lectură ci şi de bizara poveste a fantomei ce bântuie British Library.

E bine de ştiut că the dark side of England nu se rezumă doar la biblioteci. Fie că este vorba de case nelocuite, de locuri periferice sau chiar de obiective turistice foarte bine cunoscute, Anglia are din câte se pare o atracţie pentru fantome şi paranormal. Este suficient să ne gândim la Turnul Londrei şi la numeroasele investigaţii care s-au făcut aici pentru a se elucida misterul fantomelor ce bântuie celebrul monument istoric, ca să ne dăm seama că Marea Britanie, pe lângă faptul că este mândră să fie gazda unor asemenea fenomene, este probabil cel mai „bântuit” loc din lume.

Bibliografie:

Haunted England: The Penguin Book of Ghosts, Jennifer Westwood , Jacqueline Simpson
Haunted Britain and Ireland, Richard Jones
The Complete Idiot’s Guide to Ghosts & Hauntings, 2nd Edition, Tom Ogden

Sursa:http://dozeculturale.com/biblioteci-bantuite-din-anglia/

Vizualizări: 490

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor