altmarius

cultură şi spiritualitate

Vizita papei Francisc în Sicilia sub semnul contrastului dintre Biserică și ”Cosa nostra”

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, Sfântul Părinte efectuează o vizită pastorală în diecezele de Piazza Armerina și Palermo. Vizita pontifului este prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la moartea Fericitului Iosif (Pino) Puglisi, preot, martir, ucis de grupările mafiote în fața bisericii.

Cetatea Vaticanului – A. Dancă

10 septembrie 2018 – Vatican News. Sfântul Părinte efectuează sâmbătă, 15 septembrie a.c., o vizită pastorală în două dieceze din Sicilia, Piața Armerina și Palermo. Vizita pastorală de o zi este prilejuită de comemorarea a 25 de ani de la moartea Fericitului Iosif Puglisi, preot, martir, ucis în aceeași zi de grupările mafiote ”Cosa nostra” în fața bisericii sale din cartierul Brancaccio. Mafioții i-au luat viața în chiar ziua sa de naștere, 15 septembrie, când împlinise 56 de ani.

Anunțul vizitei pe care papa Francisc o efectuează în diecezele siciliene amintite mai sus a fost dat în 26 mai a.c. de Prefectura Casei Pontificale.

De la Roma, la Piazza Armerina

Potrivit programului oficial, difuzat succesiv de Sala de presă a Sf. Scaun, papa pleacă din Cetatea Vaticanului la ora 6.30 a dimineții de sâmbătă, 15 septembrie, și ajunge la aeroportul Roma – Ciampino de unde pleacă spre Catania cu avionul. La ora 8.00, plecarea cu elicopterul de la Catania spre orașul Piazza Armerina, în provincia Enna. Aici are loc întâlnirea cu autoritățile religioase și civile, iar la ora 9.00, în Piața Europa, o întâlnire cu credincioșii diecezei, cărora papa le adresează primul discurs al vizitei pastorale.

De la Piazza Armerina la Palermo și din nou la Roma

A doua și cea mai lungă etapă a vizitei în Sicilia începe la Palermo, unde pontiful ajunge cu elicopterul în jurul orei 11.00. Papa celebrează Sf. Liturghie la ora 11.45 în Foro Italico în comemorarea liturgică a Fericitului Iosif (Pino) Puglisi și prezintă omilia. La ora 13.30, prânzul cu oaspeții ”Misiunii de Speranță și Caritate” (Fra' Biagio Conte), la care au fost invitați mai mulți deținuți și imigranți. La ora 15.00, vizita privată la locurile legate de memoria curajosului Fericit: biserica parohială ”San Gaetano” din cartierul Brancaccio și casa Fericitului Pino Puglisi, din Piața Anita Garibaldi. Un alt moment semnificativ are loc în catedrala din Palermo la ora 15.30, unde pontiful are o întâlnire cu preoții, persoanele consacrate și seminariștii, aici prezentând cel de-al doilea discurs oficial al vizitei. În fine, la ora 17.00, în Piazza Politeama, așteptatul moment al întâlnirii cu tinerii, cărora Sfântul Părinte le adresează cel de-al treilea discurs oficial. Papa Francisc se întoarce de la Palermo cu avionul, plecarea din capitala Siciliei fiind programată în jurul orei 18.30, iar sosirea în Cetatea Vaticanului, la ora 19.20.

10 septembrie 2018, 09:08
”Perla preoțimii palermitane”: cu aceste cuvinte este cinstit în Sicilia preotul Iosif – ”Pino” – Puglisi, ucis de mafioții ”Cosa nostra” pe 15 septembrie 1993 în fața bisericii sale din Palermo. Papa Francisc merge la Palermo și Piazza Armerina pe 15 septembrie 2018 pentru a cinsti memoria curajosului preot italian.

Cetatea Vaticanului – A. Dancă

11 septembrie 2018 – Vatican News. Papa Francisc efectuează sâmbătă, 15 septembrie 2018, o vizită pastorală de o zi în Sicilia pentru a cinsti memoria preotului italian Iosif (Pino) Puglisi, ucis în aceeași zi de acum 25 de ani de gruparea mafiotă ”Cosa nostra”. Papa sosește mai întâi în orașul Piazza Armerina pentru ca de la ora 11.00 să fie la Palermo. Aici celebrează Sf. Liturghie în comemorarea liturgică a Fericitului Iosif Puglisi, preot, martir, ia prânzul cu un grup de deținuți și imigranți, are o întâlnire cu preoții, persoanele consacrate și seminariștii în catedrala din Palermo și, în fine, o așteptată întrevedere cu tinerii în Piazza Politeama din capitala Siciliei.

Pelerinajul papei Francisc pe urmele Fericitului Iosif Puglisi

Unul din cele mai sugestive momente ale agendei pontifului din această zi îl reprezintă, fără îndoială, pelerinajul în formă privată la locurile legate de memoria smeritului, dar curajosului preot italian care a fost ucis în chiar ziua sa de naștere – împlinise 56 de ani - pentru că îi scotea pe copii și adolescenți de sub influența mafiei și le oferea șansa unei educații integrale în spiritul valorilor creștine.

Fericitul Iosif Puglisi, ”perla preoților” din Palermo

La scurt timp după anunțul oficial al vizitei pastorale a papei Francisc la Palermo, arhiepiscopul metropolei siciliene, mons. Corrado Lorefice, a organizat o conferință de presă pentru a ilustra semnificația vizitei papale. ”În formă privată”, a spus prelatul catolic, ”papa va merge în cartierul Brancaccio ca să cinstească locurile martiriului părintelui Iosif (Pino, cum i se spune pe scurt și familiar în italiană). Așadar, va vizita biserica în care pr. Pino și-a exercitat slujirea preoțească, dedicată Sfântului Gaetan, și se va opri în reculegere la locul în care preotul a fost ucis, în Piazza Anita Garibaldi. Fericitul Pino Puglisi este perla preoțimii palermitane, iar noi avem deosebita onoare de a-l număra printre preoții noștri datorită luminoasei sale mărturii”. Nu întâmplător, s-a mai spus la conferința de presă, după pelerinajul privat la locurile martiriului acestui preot, papa Francisc va merge în catedrala din Palermo pentru întâlnirea cu preoții, persoanele consacrate și seminariștii.

Evanghelia eliberează, mafia face sclavi

La rândul său, postulatorul cauzei de beatificare a pr. Iosif Puglisi, mons. Vincenzo Bertolone – arhiepiscop de Catanzaro-Squillace – a spus că alegerea papei Francisc de a face o vizită pastorală în Sicilia chiar pe 15 septembrie, comemorarea liturgică a Fericitului preot și martir, ”trezește o adâncă emoție în toți cei care își inspiră activitatea lor socială, creștină și pastorală din mărturia pr. Pino. Este o vizită extraordinară care dovedește înalta valoare și actualitate a exemplului pe care l-a dat un preot de o normalitate extraordinară”. Prezența papei cu această ocazie reprezintă, de aceea, ”un îndemn de a merge înainte, fără ezitări, pe calea Evangheliei”. În același timp, vizita pastorală a pontifului ”reiterează vitalitatea modelului sacerdotal întruchipat de Fericitul Pino Puglisi, care și-a trăit în plinătate misiunea într-un context mafiot”. Mărturia eroică, plătită cu prețul vieții de preotul martir sicilian, a mai spus postulatorul, ”este o nouă confirmare a faptului că mafia și Biserica sunt într-un radical contrast și într-o inconciliabilă opoziție: Evanghelia eliberează omul, pe când mafia îl face sclav”.

O vizită în periferiile existențiale

În fine, sinceră și plină de gratitudine, mărturia episcopului diecezei de Piazza Armerina, mons. Rosario Gisana, la conferința de presă. Vizita papei în mijlocul nostru, a spus mons. Gisana preluat de agenția SIR, ”este un dar neașteptat din partea sa”, ținând cont că, a mărturisit prelatul, ”nu am cerut în mod explicit să vină la noi”. Vizita sa rămâne oricum ”un dar prețios”, dar cu atât mai mult în acest moment istoric în care ”sute de familii pleacă în altă parte pentru că aici nu reușesc să-și găsească de muncă”. ”Deși se află în centrul geografic al Siciliei”, a mai spus episcopul, orașul Piazza Armerina ”este o adevărată periferie existențială. De aceea, vizita papei ”este confirmarea unui pontificat atent la periferii. Prezența sa aici este un motiv de speranță și sper ca în acest fel locuitorii din această zonă să se simtă consolați, ușurați și încurajați”.

11 septembrie 2018, 10:11

Vizualizări: 26

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

197 state 

(ultimul: Anguilla)

Numar de steaguri: 260

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 45

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

28 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26. POVESTI SASESTI

http://povestisasesti.com/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

29. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

30. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

31. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

32. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Evenimente

Ianuarie 2019
SLMMMVS
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor