altmarius

cultură şi spiritualitate

09:00 Vincent: Întreaga poveste | Acum la TV
Un documentar în trei părţi despre unul dintre cei mai deosebiţi artişti ai lumii, Vincent van Gogh, care îi prezintă capodoperele, infamele luni de nebunie şi noi poveşti despre anii tinereţii sale.
Acum unul dintre artiştii preferaţi ai lumii, care ne suscită curiozitatea mai mult ca oricând, povestea lui Vincent van Gogh începe în oraşul său natal, Zundert, din Olanda. Acest episod relatează copilăria lui van Gogh, dragostea lui pentru o verişoară văduvă şi încercările sale zadarnice de a se înscrie la Universitatea din Amsterdam.
Un documentar ambiţios în trei părţi, care comemorează viaţa şi moartea unui artist deosebit şi extrem de popular, Vincent van Gogh. Documentarul se concentrează nu doar pe infamele luni de nebunie ale lui van Gogh, perioadă în care a pictat cele mai cunoscute tablouri ale sale, ci şi pe poveştile necunoscute până acum despre anii săi ca profesor, lingvist, fanatic religios şi obsedat sexual.
 
10:00 Ce ne-a adus Revoluţia Industrială
Acest documentar în şase episoade dezvăluie realizările ştiinţifice, tehnologice şi politice ale secolului XIX care ne-au transformat vieţile – de la ceainicul de pe foc la munca de la birou.
n mişcare. În 1750, transportul era la fel de primitiv ca pe vremea romanilor. Cu mai puţin de 100 de ani mai târziu, Marea Britanie dădea tonul noilor mijloace de transport. Descoperim cum a fost posibil acest lucru şi cine a fost răspunzător pentru primele drumuri bune din Marea Britanie, pentru inventarea primului automobil şi a locomotivei cu aburi.
De la ceainicul de pe foc la munca de la birou, o mare parte din lumea modernă este modelată de cuceririle Revoluţiei Industriale. Acest documentar în şase episoade prezentat de Dan Cruickshank, istoric al arhitecturii, dezvăluie schimbările ştiinţifice, tehnologice şi politice din secolul XIX care au transformat viaţa fiecărui bărbat şi fiecărei femei.
 
10:30 Ce ne-a adus Revoluţia Industrială
Acest documentar în şase episoade dezvăluie realizările ştiinţifice, tehnologice şi politice ale secolului XIX care ne-au transformat vieţile – de la ceainicul de pe foc la munca de la birou.
Medicina modernă. Medicina era încă medievală la începuturile Revoluţiei Industriale. Bolile bântuiau peste tot şi speranţa de viaţă era de 36 de ani. Aceasta este uimitoarea poveste a pionierilor raţiunii şi ştiinţei care au pus la îndoială vechea ordine a lucrurilor, povestea primelor experimente de laborator, a primelor vaccinuri create împotriva unor maladii mortale şi a invenţiei unui instrument-cheie de diagnostic, stetoscopul.
De la ceainicul de pe foc la munca de la birou, o mare parte din lumea modernă este modelată de cuceririle Revoluţiei Industriale. Acest documentar în şase episoade prezentat de Dan Cruickshank, istoric al arhitecturii, dezvăluie schimbările ştiinţifice, tehnologice şi politice din secolul XIX care au transformat viaţa fiecărui bărbat şi fiecărei femei.
 
11:00 Rasputin: Diavolul încarnat
Cu ajutorul unor mărturii recent descoperite ale cunoştinţelor şi prietenilor apropiaţi, acest documentar readuce la viaţă lumea întunecată, erotică şi animalică a lui Rasputin, Antihristul Rusiei.
n parte film de groază, în parte investigaţie jurnalistică, acest documentar readuce la viaţă lumea întunecată, erotică şi animalică a lui Rasputin, Antihristul Rusiei. De la pustietatea de coşmar a Siberiei şi sectele ei clandestine, până la grandoarea Sankt Petersburgului care ascundea o lume ilicită a saunelor şi frustrărilor sexuale, aceasta este povestea unui personaj neînţeles care a venit din est predicând un nou tip de „sfinţenie” şi aducând distrugerea ţarilor. În urma descoperiri unui dosar secret care conţine mărturii la prima mână a multora dintre cunoştinţele şi prietenii apropiaţi ai lui Rasputin, vom trezi la viaţă vocile celor care l-au cunoscut îndeaproape – amante, rivali sau discipoli. Vocile lor însoţesc imagini revelatoare, care ne oferă o privire tulburătoare asupra întâmplărilor din mănăstirile şi băile din lumea lui Rasputin.
 
12:00 1929: Marele Crah
Cea mai mare catastrofă financiară din istorie – Marele Crah de pe Wall Street din 1929 – povestită de oameni care au trăit-o pe viu.
n 1919, Statele Unite ieşiseră victorioase din Primul Război Mondial. Marea Britanie şi aliatele sale europene erau epuizate financiar după război. Prin contrast, economia SUA era înfloritoare şi întreaga lume dansa după cum cânta America. Creditele uşor de obţinut şi producţia de masă au transformat sălbaticii ani '20 într-o eră a consumului de o amploare nemaivăzută până atunci. Bursa a crescut şi investitorii s-au înmulţit, împrumutând bani pentru a profita de expansiune. În 1928, piaţa a crescut cu 50% în doar 12 luni. Dar după aceea s-a produs dezastrul. În octombrie 1929, acţiunile de la Bursa newyorkeză au scăzut cu o treime. Investitorii au pierdut peste 25 de milioane de dolari. Mai apoi, trei mii de bănci au dat faliment, scufundând economiile oamenilor odată cu ele. Crahul a fost urmat de o criză mondială devastatoare care a durat până la al Doilea Război Mondial. Acţiunile nu au revenit la valoarea de dinainte de crah până în 1954. Aceasta este povestea unui dezastru financiar care speram să nu se repete niciodată...
 
13:00 Insula Minotaurului
Explorând peisajul încântător al insulei Creta alături de importantele situri arheologice de aici, acest documentar spune povestea civilizaţiei minoice.
n labirint.
Misterioasa insulă Creta ne-a înflăcărat întotdeauna imaginaţia. Este legendarul loc de naştere al lui Zeus şi tărâmul crudului tiran Minos, a cărui frumoasă fiică l-a condus pe Tezeu prin labirintul subteran al înfricoşătorului om-bestie, „Minotaurul”. Istoricul Bettany Hughes explorează peisajul încântător al Cretei şi siturile sale arheologice majore pentru a pune cap la cap povestea civilizaţiei minoice. Cântărind teorii arheologice rivale din trecut şi prezent, ea îşi prezintă propriile concluzii asupra unei civilizaţii antice coborâte în mitologie.
 
14:00 Masacru pe plaja Omaha
Combinând ultimele cercetări arheologice şi strategii militare cu relatări ale martorilor oculari, veteranii americani, acest documentar spune povestea întâmplărilor din ziua Z de pe plaja Omaha.
Ziua Z” a fost cea mai amplă operaţiune militară amfibie organizată vreodată şi s-a dovedit a fi momentul de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial. Dar dacă totul mergea rău ? Şi pe una dintre plaje, nenorocirea era să se întâmple – şi i-ar fi costat pe Aliaţi victoria. Pe plaja Omaha, forţele americane au dus lupte mai intense decât pe oricare altă plajă şi au pierdut peste 2.000 de oameni. Dar pe plaja Utah, de alături, debarcarea a fost incomparabil mai uşoară. De ce ? Timp de peste 60 de ani, experţii au căutat răspunsuri la această enigmă – şi acum, în sfârşit, noile descoperiri fac ca ceaţa războiului să se risipească. Combinând ultimele cercetări arheologice şi strategii militare cu relatări ale martorilor oculari, veteranii americani, acest documentar spune povestea întâmplărilor de pe plaja Omaha.
 
15:00 Misterul unei civilizaţii dispărute
Povestea tribului Chachapoya, un trib din Anzi care a trăit din anii 800 e.n. până la jumătatea secolului XVI în pădurile amazoniene din Peru, unde a creat o cultură de războinici şi şamani.
n pădurile alpine din Peru, în vârf de munte, se ivesc din junglă zidurile de piatră ale unei misterioase fortăreţe. În interiorul acestor ziduri de 30 m sunt răspândite oasele unui popor dispărut, numit Chachapoya, „războinicii norilor”. Din anii 800 până la mijlocul secolului XVI, ei au trăit pe înălţimile andine şi au creat o cultură de şamani şi războinici, străbătând o reţea de drumuri comerciale între coasta Americii de Sud şi Amazon. Arheologii au descoperit sute de cimitire în întreaga aşezare care au dezvăluit incitante detalii despre identitatea tribului Chachapoya şi despre cum şi-a construit o fortăreaţă atât de impunătoare. Dar un mister rămâne neelucidat: de ce a dispărut brusc întreaga civilizaţie Chachapoya la mijlocului secolului XVI ?
 
16:00 Sporturile Chinei antice
Prin reconstituiri şi interviuri cu experţi, explorăm lumea sportivă a Chinei antice – de la primele meciuri de fotbal din lume la rolul ceremonial al tirului cu arcul şi până la artele marţiale.
Sporturile Chinei antice” ne poartă în centrul unei lumi sportive care prospera cu secole înainte de Jocurile Olimpice. De la primele meciuri de fotbal din lume la rolul ceremonial al tirului cu arcul şi până la artele marţiale, povestea noastră aduce la viaţă lumea unică a sportului din China antică. Prin reconstituiri dramatice şi interviuri cu experţi, explorăm această lume puţin cunoscută pentru a dezvălui o altă faţă a Chinei.
 
17:00 Raiul pe Pământ
De la religiile păgâne ale antichităţii la budism şi hinduism, aceasta este o călătorie spre 14 destinaţii din diferite ţări, concentrată asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
Păgânismul. Păgânismul a fost credinţa fundamentală pe care s-au clădit marile religii ale lumii. Pentru păgâni, Dumnezeu nu era sus, în Rai, ci era printre noi, o forţă vitală ce există în pământ, în ape, în văzduh şi în toate fiinţele vii. Primul episod ne dezvăluie cum reflectă creaţiile păgânilor credinţa lor în această forţă vitală. Vizităm dolmenul Pentre Ifan din Ţara Galilor, catedrala megalitică Newgrange din Irlanda, misterioasele pietre verticale din Carnac, din Bretania, şi peşterile de la Altamira, din Spania.
De la începuturile civilizaţiei, oamenii au folosit arta şi arhitectura pentru a-şi ilustra credinţa. “Raiul pe Pământ” vă prezintă o multitudine de forme ale credinţei de-a lungul secolelor. Acesta este o călătorie spre locuri sfinte din 14 ţări, de pe vârful unui deal izolat din Ţara Galilor până în oraşul sfânt Varanasai din India, o călătorie care se concentrează asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
 
17:30 Raiul pe Pământ
De la religiile păgâne ale antichităţii la budism şi hinduism, aceasta este o călătorie spre 14 destinaţii din diferite ţări, concentrată asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
Iudaismul. Oriunde au găsit refugiu, evreii s-au exprimat prin artă şi arhitectură. Moştenirea pe care o lasă lumii civilizate este izvorâtă din suferinţa lor. Vom merge la Roma, unde, odinioară, evreii erau târâţi în procesiuni ca sclavi şi unde acum există impresionantul Temple Israelitico, un superb exemplu de arhitectură italo-iudaică. Alte importante situri arhitecturale evreieşti prezentate în acest episod se găsesc în Spania, Ungaria şi SUA.
De la începuturile civilizaţiei, oamenii au folosit arta şi arhitectura pentru a-şi ilustra credinţa. “Raiul pe Pământ” vă prezintă o multitudine de forme ale credinţei de-a lungul secolelor. Acesta este o călătorie spre locuri sfinte din 14 ţări, de pe vârful unui deal izolat din Ţara Galilor până în oraşul sfânt Varanasai din India, o călătorie care se concentrează asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
 
18:00 Cele mai urâte joburi din istorie
Actorul Tony Robinson ne prezintă cele mai urâte joburi pe care oamenii le-au avut de-a lungul istoriei şi care au fost cruciale pentru societate, de la invazia romană a Britaniei la epoca victoriană.
Epoca victoriană.
Unele dintre joburile oribile pe care oamenii le-au avut de-a lungul istoriei au jucat un rol esenţial în societate. Acest serial dezvăluie cum existenţa unor evenimente, instituţii, embleme şi mecanisme economice a fost făcută posibilă de miile de bărbaţi şi femei care trudeau la munca de jos. De la invazia romană a Britaniei la epoca victoriană, actorul englez Tony Robinson caută cele mai urâte joburi din fiecare perioadă.
 
19:00 Cel mai viteaz cavaler
Istoricul Saul David porneşte într-un voiaj al descoperirilor pentru a explora o temută competiţie a Evului Mediu, numită m?lée, participanţii, tacticile acestora, armura purtată şi armele folosite.
Turnirurile medievale ne trezesc în minte imagini ale unor cavaleri în armură care se luptă unu la unu pentru dragostea unei frumoase. Dar la început, turnirurile Europei medievale se concentrau, de fapt, în jurul unei competiţii mult mai de temut, numită m?lée. Într-o luptă liberă purtată între două echipe de cavaleri, atacul era furtunos şi obiectivul participanţilor era acela de a captura duşmanul pentru recompensă, fără a-l ucide, consolidându-şi astfel reputaţia. „Cel mai viteaz cavaler” din lume în zilele de glorie ale m?lée-ului a fost William Marshal, un bărbat cu origini umile, dar al cărui succes la turniruri i-a adus faimă, avere, o soţie-trofeu şi în cele din urmă, regenţa Angliei. Prin povestea vieţii lui şi reconstituiri dramatice ale m?lée-ului, acest documentar explorează tacticile participanţilor, armura purtată şi armele folosite, oferindu-ne o nouă perspectivă asupra acestor extraordinare competiţii ale Evului Mediu timpuriu.
 
20:00 Puterea grânelor
O călătorie prin istorie şi prin diverse culturi, în căutarea semnificaţiei economice şi spirituale a grânelor, care dezvăluie istoria culturală a pâinii ca formidabilă sursă de energie.
O călătorie prin istorie şi prin diverse culturi care dezvăluie istoria culturală a pâinii ca formidabilă sursă de energie şi examinează originile cultivării grânelor, semnificaţia economică şi spirituală a acestora. Ne vom opri în locaţii relevante, din Arabia în America, din Egipt în jurul Mediteranei, traversând Balcanii pentru a ajunge în regiunile alpine ale Europei. Mituri, legende şi obiceiuri, precum şi citate din literatură, completează acest „turneu topografic” al pâinii.
 
21:00 Lumi ascunse: Roma subterană
Arheologii şi exploratorii urbani coboară în lumea subterană a Romei pentru a descoperi rămăşiţele unui alt „Oraş Etern”, îngropate sub dinamica metropolă încă de la căderea Imperiului Roman.
Turiştii se adună în număr mare să vadă spectaculoasele monumente ale Romei, dar ce văd ei este doar vârful aisbergului. Sub dinamica metropolă zac rămăşitele unui alt „Oraş Etern”, îngropate încă de la căderea Imperiului Roman. Sunt locuri întunecate şi ascunse – case, sanctuare, drumuri, apeducte – încărcate de minuni şi provocări. Aceasta este povestea unui oraş pe care credeaţi că-l cunoaşteţi şi a unei echipe devotate care se străduieşte să-i descopere cele mai ascunse secrete. Veniţi cu noi într-o incitantă călătorie în timp, împreună cu arheologii şi exploratorii urbani care coboară în subteranele Romei, purtându-ne către locuri pe care puţini le-au văzut şi unde şi mai puţini se aventurează.
 
22:00 Temerarii medicinei
Poveştile unor oameni de ştiinţă care au transformat medicina folosindu-se pe sine drept cobai şi experimentând cu anestezice, boli infecţioase şi vaccinuri.
Acest episod arată cum, auto-infectându-se cu sifilis, febră galbenă şi holeră, doctorii au îmbogăţit fundamental cunoştinţele noastre despre boli.
n ultimii 100 de ani, medicina a avansat mai repede decât oricând în istorie. Şi pentru acest progres sunt responsabili, în mare parte, câţiva curajoşi cercetători care s-au folosit pe sine drept cobai; eroii improbabili care au decis că singura cale etică era să experimenteze întâi pe ei înşişi. Incitant şi înfiorător, cu dezvăluiri surprinzătoare, acest serial povesteşte cum auto-experimentarea a contribuit la cele mai mari descoperiri ale medicinei. Poveştile includ istoria anestezicelor, experimente cu boli infecţioase, măsurile uneori disperate luate în căutarea unor vaccinuri şi descoperirea legăturilor intrinseci dintre hrană şi sănătate.
 
23:00 Mari regizori
Acest documentar omagiază carierele a zece dintre cei mai aclamaţi, provocatori şi individualişti regizori în viaţă, printre care Bernardo Bertolucci şi David Lynch.
Acest documentar este un omagiu adus filmului şi cineaştilor şi se concentrează asupra a zece dintre cei mai aclamaţi, provocatori şi individualişti regizori în viaţă. Este o privire profund personală şi intimă asupra artei cinematografice şi a artiştilor săi creatori. Documentarul a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Veneţia din 2009 şi conţine interviuri originale şi detaliate cu cineaşti de talie mondială precum Bernardo Bertolucci, David Lynch, Stephen Frears, Agnes Varda, Ken Loach, Liliana Cavani, Todd Haynes, Catherine Breillat, Richard Linklater şi John Sayles. Presărat cu clipuri şi imagini din arhivele operei subiecţilor, el dezvăluie personalităţile deosebite care au creat imaginile fără vârstă ce ne-au inspirat în decursul vremurilor.
 
00:30 Filmul şi Godard
Acest documentar examinează cariera faimosului regizor francez Jean-Luc Godard – cel mai experimental regizor al vremii sale şi unul dintre fondatorii mişcării Nouvelle Vague.
Acest documentar face portretul unei legende contemporane – regizorul francez Jean-Luc Godard, unul dintre fondatorii mişcării Nouvelle Vague, considerat a fi cel mai experimental regizor al vremii sale. Filmele sale exprimă adesea propria sa ideologie politică şi au fost de multe ori prilej de controverse. Mereu pregătit să-şi afirme convingerile, Godard a declarat odată: „Dacă vrei să faci un film, n-ai nevoie decât de o fată şi de o armă”.
 
01:00 Raiul pe Pământ
De la religiile păgâne ale antichităţii la budism şi hinduism, aceasta este o călătorie spre 14 destinaţii din diferite ţări, concentrată asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
Păgânismul. Păgânismul a fost credinţa fundamentală pe care s-au clădit marile religii ale lumii. Pentru păgâni, Dumnezeu nu era sus, în Rai, ci era printre noi, o forţă vitală ce există în pământ, în ape, în văzduh şi în toate fiinţele vii. Primul episod ne dezvăluie cum reflectă creaţiile păgânilor credinţa lor în această forţă vitală. Vizităm dolmenul Pentre Ifan din Ţara Galilor, catedrala megalitică Newgrange din Irlanda, misterioasele pietre verticale din Carnac, din Bretania, şi peşterile de la Altamira, din Spania.
De la începuturile civilizaţiei, oamenii au folosit arta şi arhitectura pentru a-şi ilustra credinţa. “Raiul pe Pământ” vă prezintă o multitudine de forme ale credinţei de-a lungul secolelor. Acesta este o călătorie spre locuri sfinte din 14 ţări, de pe vârful unui deal izolat din Ţara Galilor până în oraşul sfânt Varanasai din India, o călătorie care se concentrează asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
 
01:30 Raiul pe Pământ
De la religiile păgâne ale antichităţii la budism şi hinduism, aceasta este o călătorie spre 14 destinaţii din diferite ţări, concentrată asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
Iudaismul. Oriunde au găsit refugiu, evreii s-au exprimat prin artă şi arhitectură. Moştenirea pe care o lasă lumii civilizate este izvorâtă din suferinţa lor. Vom merge la Roma, unde, odinioară, evreii erau târâţi în procesiuni ca sclavi şi unde acum există impresionantul Temple Israelitico, un superb exemplu de arhitectură italo-iudaică. Alte importante situri arhitecturale evreieşti prezentate în acest episod se găsesc în Spania, Ungaria şi SUA.
De la începuturile civilizaţiei, oamenii au folosit arta şi arhitectura pentru a-şi ilustra credinţa. “Raiul pe Pământ” vă prezintă o multitudine de forme ale credinţei de-a lungul secolelor. Acesta este o călătorie spre locuri sfinte din 14 ţări, de pe vârful unui deal izolat din Ţara Galilor până în oraşul sfânt Varanasai din India, o călătorie care se concentrează asupra celor mai importante religii ce au modelat lumea.
 
02:00 Cele mai urâte joburi din istorie
Actorul Tony Robinson ne prezintă cele mai urâte joburi pe care oamenii le-au avut de-a lungul istoriei şi care au fost cruciale pentru societate, de la invazia romană a Britaniei la epoca victoriană.
Epoca victoriană.
Unele dintre joburile oribile pe care oamenii le-au avut de-a lungul istoriei au jucat un rol esenţial în societate. Acest serial dezvăluie cum existenţa unor evenimente, instituţii, embleme şi mecanisme economice a fost făcută posibilă de miile de bărbaţi şi femei care trudeau la munca de jos. De la invazia romană a Britaniei la epoca victoriană, actorul englez Tony Robinson caută cele mai urâte joburi din fiecare perioadă.
 
03:00 Cel mai viteaz cavaler
Istoricul Saul David porneşte într-un voiaj al descoperirilor pentru a explora o temută competiţie a Evului Mediu, numită m?lée, participanţii, tacticile acestora, armura purtată şi armele folosite.
Turnirurile medievale ne trezesc în minte imagini ale unor cavaleri în armură care se luptă unu la unu pentru dragostea unei frumoase. Dar la început, turnirurile Europei medievale se concentrau, de fapt, în jurul unei competiţii mult mai de temut, numită m?lée. Într-o luptă liberă purtată între două echipe de cavaleri, atacul era furtunos şi obiectivul participanţilor era acela de a captura duşmanul pentru recompensă, fără a-l ucide, consolidându-şi astfel reputaţia. „Cel mai viteaz cavaler” din lume în zilele de glorie ale m?lée-ului a fost William Marshal, un bărbat cu origini umile, dar al cărui succes la turniruri i-a adus faimă, avere, o soţie-trofeu şi în cele din urmă, regenţa Angliei. Prin povestea vieţii lui şi reconstituiri dramatice ale m?lée-ului, acest documentar explorează tacticile participanţilor, armura purtată şi armele folosite, oferindu-ne o nouă perspectivă asupra acestor extraordinare competiţii ale Evului Mediu timpuriu.
 
04:00 Puterea grânelor
O călătorie prin istorie şi prin diverse culturi, în căutarea semnificaţiei economice şi spirituale a grânelor, care dezvăluie istoria culturală a pâinii ca formidabilă sursă de energie.
O călătorie prin istorie şi prin diverse culturi care dezvăluie istoria culturală a pâinii ca formidabilă sursă de energie şi examinează originile cultivării grânelor, semnificaţia economică şi spirituală a acestora. Ne vom opri în locaţii relevante, din Arabia în America, din Egipt în jurul Mediteranei, traversând Balcanii pentru a ajunge în regiunile alpine ale Europei. Mituri, legende şi obiceiuri, precum şi citate din literatură, completează acest „turneu topografic” al pâinii.
 
05:00 Lumi ascunse: Roma subterană
Arheologii şi exploratorii urbani coboară în lumea subterană a Romei pentru a descoperi rămăşiţele unui alt „Oraş Etern”, îngropate sub dinamica metropolă încă de la căderea Imperiului Roman.
Turiştii se adună în număr mare să vadă spectaculoasele monumente ale Romei, dar ce văd ei este doar vârful aisbergului. Sub dinamica metropolă zac rămăşitele unui alt „Oraş Etern”, îngropate încă de la căderea Imperiului Roman. Sunt locuri întunecate şi ascunse – case, sanctuare, drumuri, apeducte – încărcate de minuni şi provocări. Aceasta este povestea unui oraş pe care credeaţi că-l cunoaşteţi şi a unei echipe devotate care se străduieşte să-i descopere cele mai ascunse secrete. Veniţi cu noi într-o incitantă călătorie în timp, împreună cu arheologii şi exploratorii urbani care coboară în subteranele Romei, purtându-ne către locuri pe care puţini le-au văzut şi unde şi mai puţini se aventurează.
 
06:00 Temerarii medicinei
Poveştile unor oameni de ştiinţă care au transformat medicina folosindu-se pe sine drept cobai şi experimentând cu anestezice, boli infecţioase şi vaccinuri.
Acest episod arată cum, auto-infectându-se cu sifilis, febră galbenă şi holeră, doctorii au îmbogăţit fundamental cunoştinţele noastre despre boli.
n ultimii 100 de ani, medicina a avansat mai repede decât oricând în istorie. Şi pentru acest progres sunt responsabili, în mare parte, câţiva curajoşi cercetători care s-au folosit pe sine drept cobai; eroii improbabili care au decis că singura cale etică era să experimenteze întâi pe ei înşişi. Incitant şi înfiorător, cu dezvăluiri surprinzătoare, acest serial povesteşte cum auto-experimentarea a contribuit la cele mai mari descoperiri ale medicinei. Poveştile includ istoria anestezicelor, experimente cu boli infecţioase, măsurile uneori disperate luate în căutarea unor vaccinuri şi descoperirea legăturilor intrinseci dintre hrană şi sănătate.
 

Vizualizări: 69

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor