altmarius

cultură şi spiritualitate

08:00

Călători în timp | Acum la TV

http://programetv.program24.ro/post/viasat-history/

Excavând situri din orice perioadă, din vremurile Paleoliticului şi până în trecutul recent, acest popular serial cu temă arheologică dezvăluie secretele lungii şi bogatei istorii britanice.
Călătorii în timp ajung în insulele Shetland pentru a dezvălui adevărul din spatele unui mit local, o movilă de pe vârful unei stânci numită „Mormântul Uriaşului”. Dar ce ascunde aceasta de fapt ? Şi ar putea fi ea legată de ceramica vikingă găsită într-o grădină din apropiere ? Luptând cu timpul şi cu vremea rea, echipa face câteva descoperiri rare şi extraordinare. Vor găsi ei oare indiciile de care au nevoie ?
Dintr-un subiect aparent banal, echipa de la „Călători în timp” face din arheologie un subiect popular datorită entuziasmului dovedit în dezgroparea secretelor lungii şi bogatei istorii britanice. Excavând situri din orice perioadă, din vremurile Paleoliticului şi până în trecutul recent, realizatorii acestui documentar vă vor distra şi, în acelaşi timp, vă vor îmbunătăţi cunoştinţele de istorie.
 
09:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Anglia la ananghie. În iulie 1940, Marea Britanie a ţinut singură piept Germaniei naziste. Hitler era convins că englezii vor cere pacea în câteva zile. Germania beneficia de superioritate numerică, o aviaţie mai eficientă şi arme mai puternice. Acest episod ne arată cât de aproape a fost Marea Britanie de înfrângere atunci când aviaţia sa epuizată se lupta să respingă atacurile Luftwaffe. Totuşi, din cauza unor erori grave comise de comandantul Luftwaffe, Hermann Goering, Marea Britanie a reuşit să se regrupeze. Apoi, folosindu-şi extraordinara echipă de spărgători de coduri şi spioni, Anglia a început contraofensiva, alături de mişcările de rezistenţă din teritoriile ocupate.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
10:00 Celula
n acest fascinant serial, explorăm istoria înţelegerii celulei – de la primele observări ale structurii celulare a plantelor până la cercetările moderne în domeniul biologiei sintetice.
Dr Adam Rutherford explorează cum au început oamenii de ştiinţă să sondeze mai adânc celula pentru a elucida secretele vieţii. El îşi continuă călătoria la Tübingen, în Germania, unde un experiment din 1869 a furnizat primul indiciu. Folosind bandaje pline de puroi de la soldaţi răniţi în Războiul Prusac şi conţinutul unui stomac de porc, Friedrich Miescher, un tânăr şi entuziast savant care lucra în primul laborator de biochimie din Europa a făcut o descoperire crucială legată de nucleul tuturor celulelor. El a găsit o moleculă ciudată, nemaivăzută până atunci în natură. Pentru că se găsea doar în nucleu, i-a spus „nucleină”. Astăzi, o cunoaştem sub numele de ADN.
Porniţi într-o incitantă, uimitoare şi complexă călătorie pe parcursul a 300 de ani de istorie, pentru a descoperi secretele celulei – şi ale vieţii însăşi. În acest fascinant serial, dr Adam Rutherford se întoarce în timp până la primele observări ale structurii celulare a plantelor. Apoi, el urmăreşte căutarea secretelor vieţii, care i-a condus pe oamenii de ştiinţă adânc în interiorul celulelor, şi examinează cercetările în domeniul biologiei sintetice care ne-ar putea ajuta să creăm viaţă de la zero. Este o poveste a rivalităţilor şi secretelor, a greşelilor şi accidentelor şi a revelaţiilor bruşte care au demontat dogmele religioase şi ştiinţifice.
 
11:00 Secretul scufundat al lui Hitler
O expediţie pe fundul lacului Tinn din Norvegia aruncă lumină asupra ambiţiilor nucleare ale Germaniei naziste.
Timp de şaizeci de ani, apele îngheţate ale lacului Tinn din Norvegia au ascuns un secret. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub ocupaţia nazistă, regiunea a fost martora unui război insidios, al spionilor şi sabotorilor. Bătălia s-a dat pentru apa grea a Norvegiei: o misterioasă substanţă pe care rezistenţa norvegiană a luptat cu disperare s-o ferească de germani. Într-un disperat act de sabotaj, un feribot de pasageri care transporta butoaie cu apă grea a fost scufundat în apele lacului Tinn. Acest documentar spune povestea acelei disperate lupte şi urmăreşte o echipă de arheologi submarini care caută butoaiele. Sunt acestea cu adevărat cheia singurei arme care l-ar fi putut ajuta pe Hitler să câştige războiul – o bombă nucleară nazistă ? Sau este adevărul chiar mai şocant de atât ?
 
12:00 Nelson Mandela, un om al păcii
Documentarul explorează un fenomen modern de PR – promovarea lui Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud care a făcut 27 de ani de închisoare şi a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993.
Născut în familia regală a tribului Xhosa din Africa de Sud, dar fără şanse de a ajunge conducătorul tribului, tânărul Nelson Mandela a hotărât să-şi caute norocul la Johannesburg. Într-o vreme în care segregarea rasială devenea din ce în ce mai inflexibilă, Mandela s-a alăturat rezistenţei şi în 1964 a fost judecat şi condamnat la închisoare pe viaţă. Jefuit de identitatea sa şi redus la un simplu număr, Mandela şi-a petrecut următorii 27 de ani în închisoare şi a fost, în final, eliberat în februarie 1990. De aici, el şi-a început întoarcerea triumfală, întoarcere care a culminat cu acordarea Premiului Nobel pentru Pace în 1993 şi, un an mai târziu, cu ridicarea la preşedinţia Africii de Sud. Acest documentar ne oferă portretul unui om care, mai mult decât oricare altul, a devenit o lumină călăuzitoare pe Continentul Negru şi un fenomen modern de relaţii publice. Naraţiunea documentarului baleiază între noua Africă de Sud şi episoade istorice din lungul drum al ţării către abolirea apartheidului, prezentând, pe parcurs, momentele definitorii şi pe cele controversate ale vieţii lui Nelson Mandela.
 
13:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
It’s January and the harshest winter in living memory forces to further explore the ways in which an Edwardian farmer would look to make a living away from the farm. Alex and Peter go down a copper mine, just a few hundred yards from their cottage, which was once the major source of Morwhellam Quay’s wealth. In the 19th century the largest deposit of copper in Europe was discovered in Devon. And the mining industry made Morwhellham the busiest inland port in Britain. In the latter half of the century rising costs and cheap foreign imports put the copper mining industry into decline. But resourceful Devon farmers found other ways to extract income from copper – such as fossicking (literally scavenging by breaking up rocks overground) and building precipitation tanks which extracted copper deposits from the water which flowed out of the mines. Meanwhile Ruth learns the art of lace-making, visiting the town of Honiton which became world famous for producing Honiton Lace, renowned for its beauty, delicacy and intricacy. Once half the inhabuitants of East Devon were lace-makers. The boys also go tin mining in Cornwall – an industry which survived until the end of the 20th century when the last mine closed in 1998. But it’s a grueling trade full of risks – as they drill blast holes by hand and get to grips with tools such as the grimly nick-named “the widow-maker”.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.
 
14:00 Baroana jazzului
Povestea baroanei engleze Pannonica Rothschild, care s-a îndrăgostit de geniul jazzului american, Thelonious Monk, şi şi-a părăsit ţara şi familia pentru a începe o viaţă nouă în America.
Povestea baroanei engleze Pannonica Rothschild, care s-a îndrăgostit de geniul jazzului american, Thelonious Monk. Pannonica Rothschild s-a născut într-o familie extrem de bogată, s-a căsătorit şi a născut cinci copii, dar o melodie a unui bărbat pe care nu-l întâlnise niciodată a făcut-o să lase totul în urmă şi să ia viaţa de la capăt în America. Acest documentar, realizat de strănepoata baroanei Rothschild, cuprinde secvenţe cu Sonny Rollins, TS Monk Junior, ducesa de Devonshire, Quincy Jones şi multe alte celebrităţi. Helen Mirren este vocea „baroanei jazzului”.
 
15:30 Prim-plan
O întâlnire intimă cu două dintre cele mai frumoase şi de succes actriţe din Franţa contemporană – Charlote Gainsbourg şi Monica Bellucci.
Talentata cântăreaţă şi actriţă Charlotte Gainsbourg, de o eleganţă impecabilă, ne vorbeşte deschis despre viaţa şi cariera ei, de la colaborările din tinereţe cu tatăl ei, Serge Gainsbourg, până la cunoscutul rol din Antihristul lui Lars von Trier şi colaborarea muzicală cu starul rock Beck. Născută într-o familie căreia celebritatea nu-i era nicidecum străină, Charlotte Gainsbourg este o artistă cu picioarele pe pământ care adoptă succesul şi faima cu naturaleţe. Mereu căutând proiecte surprinzătoare şi fără să se teamă de controverse, Charlotte Gainsbourg este un talent îndrăzneţ şi reconfortant al vremurilor noastre.
O întâlnire intimă cu două dintre cele mai frumoase şi de succes actriţe din Franţa contemporană – Charlote Gainsbourg şi Monica Bellucci.
 
16:00 Călători în timp
Excavând situri din orice perioadă, din vremurile Paleoliticului şi până în trecutul recent, acest popular serial cu temă arheologică dezvăluie secretele lungii şi bogatei istorii britanice.
Echipa porneşte spre Greenwich pentru a vizita palatul favorit al lui Henric al VIII-lea. Armurăria acestuia a fost construită chiar lângă palat şi se pare că aici îşi satisfăcea Henric pasiunea pentru turnire, în impresionanta incintă special amenajată. Palatul a fost transformat de mult, găzduind în prezent Academia Navală şi Muzeul Maritim britanic. Tony şi echipa sa au doar trei zile la dispoziţie pentru a săpa frumoasele pajişti cu gazon în căutarea vechii armurării şi a terenului de turnire. Iar Phil, desigur, nu poate rezista şi probează o armură autentică.
Dintr-un subiect aparent banal, echipa de la „Călători în timp” face din arheologie un subiect popular datorită entuziasmului dovedit în dezgroparea secretelor lungii şi bogatei istorii britanice. Excavând situri din orice perioadă, din vremurile Paleoliticului şi până în trecutul recent, realizatorii acestui documentar vă vor distra şi, în acelaşi timp, vă vor îmbunătăţi cunoştinţele de istorie.
 
17:00 Celula
n acest fascinant serial, explorăm istoria înţelegerii celulei – de la primele observări ale structurii celulare a plantelor până la cercetările moderne în domeniul biologiei sintetice.
n acest episod, dr Adam Rutherford îşi încheie incitanta sa călătorie prin 350 de ani de ştiinţă pentru descoperirea secretelor celulei şi ale vieţii însăşi. Ultimul episod din serial începe cu prezentarea câtorva dintre cele mai timpurii dovezi ale vieţii pe Pământ: celule fosilizate cu uluitoarea vechime de un miliard de ani. Acum se crede că viaţa pe Pământ a pornit de la o singură celulă primordială, din care au evoluat toate fiinţele vii. Iar în prezent, cunoştinţele despre celule au adus omenirea în pragul unei descoperiri cu adevărat epocale. Oamenii de ştiinţă ar putea fi pe cale să creeze celule vii în laborator şi, dacă reuşesc, acestea ar fi primele forme de viaţă de pe Pământ care nu au evoluat din acea celulă originară. Ar fi ca o a doua Geneză ! Pentru a vă arăta cum a devenit posibil acest lucru, Adam urmăreşte cercetările ştiinţifice menite să înţeleagă cum au apărut primele celule pe Pământ, în trecutul îndepărtat. De la experimente bizare care recreează toxica „supă primordială” de pe Pământ, până la noi şi uimitoare descoperiri din interiorul meteoriţilor, dr Rutherford porneşte pe urmele primelor celule vii de pe planeta noastră.
Porniţi într-o incitantă, uimitoare şi complexă călătorie pe parcursul a 300 de ani de istorie, pentru a descoperi secretele celulei – şi ale vieţii însăşi. În acest fascinant serial, dr Adam Rutherford se întoarce în timp până la primele observări ale structurii celulare a plantelor. Apoi, el urmăreşte căutarea secretelor vieţii, care i-a condus pe oamenii de ştiinţă adânc în interiorul celulelor, şi examinează cercetările în domeniul biologiei sintetice care ne-ar putea ajuta să creăm viaţă de la zero. Este o poveste a rivalităţilor şi secretelor, a greşelilor şi accidentelor şi a revelaţiilor bruşte care au demontat dogmele religioase şi ştiinţifice.
 
18:00 Călătoria omului
Descoperiţi originile noastre urmărind călătoria făcută de primii Homo sapiens porniţi din Africa de Est cu misiunea de a popula planeta şi felul cum ne-am schimbat pe parcurs.
Continuăm călătoria în Asia, cel mai întins continent de pe Pământ. Cum au reuşit primii vânători-culegători să supravieţuiască în câteva din cele mai neospitaliere locuri de pe Pământ şi de ce au adoptat acest traseu ? Un indiciu s-ar putea găsi în stilul de viaţă al tribului Evenki din nordul Siberiei, a cărui viaţă este strâns legată de reni (atât domestici, cât şi sălbatici) şi ale cărui tehnici de supravieţuire par să fi fost transmise din generaţie în generaţie.
Când Homo sapiens a pornit din Africa de Est într-o periculoasă călătorie pentru a popula lumea, nu era singura specie umanoidă de pe planetă. Dar a fost singura care a supravieţuit, până la final. De ce ? Şi cum ne-am schimbat pe parcursul cele mai mari călătorii din istorie, devenind cei care suntem azi ? Acest fascinant serial face cinci călătorii epice pe întregul glob, urmând traseele antice ale strămoşilor noştri pentru a dezvălui extraordinarele şi durele provocări cu care s-au confruntat. Folosind ultimele dovezi genetice şi arheologice, arătăm cum oamenii s-au adaptat gradat, cultural şi fizic, ca răspuns la mediul în care au trăit.
 
19:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
It’s February and the team approach the half way point in their year on the Edwardian Farm. To mark the occasion we explore one single day in a typical Edwardian Farmer’s life – delving as never before into the details of daily existence and giving a fresh insight into the rhythms and routine of a way of life that’s long been forgotten. Incorporating a remarkable cache of letters written in the 1900s and hidden for almost a century in a cottage at Morwhellham Quay, ‘A Day in the Life’ reveals the hidden stories of how ordinary rural Edwardians got by. We see how Edwardians prepared for the day when they got up in the morning – from struggling into a corset and Edwardian hair-styling to shaving and what they used to brush their teeth. Through the day we follow the team’s routine – managing the animals; re-stocking the feed-store; tending the land; caring for an injured goose that’s been attacked by a fox; going shopping; receiving a visit from an eccentric travelling salesman (whose wares include a remarkable range of Edwardian innovations such as the world’s first “tea’s-made”!) and a football match against the Plymouth Argyle legends played under strict Edwardian rules – which means no off-side, no red or yellow cards, and wearing very, very heavy boots. And in between, of course, there’s breakfast, lunch, dinner and a visit to the local pub to round-off the day.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.
 
20:00 Războiul secret
Iată câteva din aventurile necunoscute ale agenţilor britanici de operaţiuni speciale din al Doilea Război Mondial, printre care şi povestea agentului triplu Henri Dericourt şi a Operaţiunii Tombola.
Aceasta este povestea soldatului SAS Roy Farran şi a agentului SOE Michael Lees, care au condus un atac asupra unui cartier general german din Italia. Era în iarna lui 1945, în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial. Un aprig război „uitat” s-a purtat în Italia.
Din mai 1940 şi până în iunie 1944, Europa a fost invadată de nazişti. În timp ce Armata Roşie lupta cu al Treilea Reich în Est, Marea Britanie şi aliaţii săi întârziau deschiderea unui front de Vest. Churchill a încercat să liniştească furia lui Stalin iniţiind o campanie de bombardare a Germaniei. Dar Aliaţii purtau şi un alt război, la sol. Acest război era unul secret. El a implicat nenumărate acte de curaj, dar şi duritate, înşelăciune şi trădare. Nici un agent, de nicăieri de pe continent, nu ştia în cine se poate încrede. Unii au devenit agenţi dubli pentru că au crezut că este cea mai bună strategie pentru a rămâne în viaţă. Iar alţii jucau pentru ambele tabere pentru a simţi fiorul pericolului. Aceasta este povestea operaţiunilor şi oamenilor care au purtat războiul secret şi au aprins Europa în flăcări. Şi adesea, aceste flăcări au dat naştere unor asemenea duşmănii, încât focurile intrigilor şi trădării nu s-au stins.
 
21:00 Primul război aerian
Acest documentar urmăreşte doi foşti piloţi din RAF şi Săgeţile Roşii, care pornesc în misiunea de a descoperi originile războiului aerian purtat în Primul Război Mondial.
Doi foşti piloţi din RAF şi Săgeţile Roşii (acum piloţi civili în echipa de acrobaţii aeriene The Blades) pornesc în misiunea de a descoperi originile războiului aerian purtat în timpul Primului Război Mondial. Ei descoperă cum, în doar patru ani, avioanele s-au transformat din delicate maşini zburătoare în aeronavele de război pe care le cunoaştem azi şi află că toate aspectele războiului aerian modern – de la spionaj la bombardamente de la mare altitudine – au fost deja rafinate de pionierii zborului care au trăit cu aproape o sută de ani în urmă. Cei doi pilotează avioane de epocă şi replici ale acestora şi se confruntă cu provocări similare celor întâlnite de piloţii din Primul Război Mondial. Ei pornesc în misiuni simulate de recunoaştere, misiuni de testare a distanţelor de tragere şi misiuni de bombardament, culminând cu o luptă aeriană unu la unu în avioane de epocă echipate cu camere video.
 
22:30 Animale care au făcut istorie
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru.
Deşi sunt consideraţi de mulţi drept dăunători, descoperim surprinzător de influentul rol pe care l-au jucat porumbeii în dezvoltarea societăţii umane. La început, porumbeii au fost doar o sursă de hrană, dar curând, oamenii au observat puternicul instinct de orientare care îi ghidează pe porumbei înapoi către un anumit loc. Această abilitate a fost folosită în multe feluri. Porumbeii puteau transmite mesaje rapid şi la distanţe lungi, ca un soi de poştaşi înaripaţi. Aceştia au transmis chiar şi ordine vitale printr-o Europă sfâşiată de război, influenţând cursul unor sângeroase bătălii. Astăzi, „porumbeii de curse” sunt o marfă valoroasă, care poate aduce un milion de dolari pentru o singură victorie.
Acest serial realizează profilul rolurilor-cheie pe care multe animale le-au jucat pe parcursul istoriei pentru a ne ajuta să înţelegem mai bine lumea din jurul nostru. De la umilul vierme de mătase, care a ajutat la ridicarea sau căderea unora dintre culturile antice, până la porumbeii care i-au atras pe exploratori într-unele dintre cele mai izolate regiuni din lume, animalele au asigurat succesul imperiilor economice şi, în cazul porumbeilor, au hotărât soarta războaielor. Acest serial prezintă modul cum au fost folosite şi povestea din spatele unora dintre cele mai mari succese obţinute cu ajutorul lor.
 
23:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Anglia la ananghie. În iulie 1940, Marea Britanie a ţinut singură piept Germaniei naziste. Hitler era convins că englezii vor cere pacea în câteva zile. Germania beneficia de superioritate numerică, o aviaţie mai eficientă şi arme mai puternice. Acest episod ne arată cât de aproape a fost Marea Britanie de înfrângere atunci când aviaţia sa epuizată se lupta să respingă atacurile Luftwaffe. Totuşi, din cauza unor erori grave comise de comandantul Luftwaffe, Hermann Goering, Marea Britanie a reuşit să se regrupeze. Apoi, folosindu-şi extraordinara echipă de spărgători de coduri şi spioni, Anglia a început contraofensiva, alături de mişcările de rezistenţă din teritoriile ocupate.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
00:00 Călătoria omului
Descoperiţi originile noastre urmărind călătoria făcută de primii Homo sapiens porniţi din Africa de Est cu misiunea de a popula planeta şi felul cum ne-am schimbat pe parcurs.
Continuăm călătoria în Asia, cel mai întins continent de pe Pământ. Cum au reuşit primii vânători-culegători să supravieţuiască în câteva din cele mai neospitaliere locuri de pe Pământ şi de ce au adoptat acest traseu ? Un indiciu s-ar putea găsi în stilul de viaţă al tribului Evenki din nordul Siberiei, a cărui viaţă este strâns legată de reni (atât domestici, cât şi sălbatici) şi ale cărui tehnici de supravieţuire par să fi fost transmise din generaţie în generaţie.
Când Homo sapiens a pornit din Africa de Est într-o periculoasă călătorie pentru a popula lumea, nu era singura specie umanoidă de pe planetă. Dar a fost singura care a supravieţuit, până la final. De ce ? Şi cum ne-am schimbat pe parcursul cele mai mari călătorii din istorie, devenind cei care suntem azi ? Acest fascinant serial face cinci călătorii epice pe întregul glob, urmând traseele antice ale strămoşilor noştri pentru a dezvălui extraordinarele şi durele provocări cu care s-au confruntat. Folosind ultimele dovezi genetice şi arheologice, arătăm cum oamenii s-au adaptat gradat, cultural şi fizic, ca răspuns la mediul în care au trăit.
 
01:00 Fotbalul african
Această poveste ne prezintă impactul fotbalului asupra continentului african şi asupra relaţiilor sale cu restul lumii.
Această poveste ne prezintă impactul fotbalului asupra continentului african şi asupra relaţiilor sale cu restul lumii. Este şi o prezentare a luptei personale, a pasiunii pentru sport şi incredibilei credinţe a unui continent. Cum poate un singur gol, într-o singură clipă, să schimbe viaţa unui jucător şi felul în care Africa se priveşte pe sine ?
 
02:00 Mao: O poveste chinezească
Captivanta poveste a preşedintelui Mao, de la rădăcinile sale rurale la rolul său de părinte al comunismului chinez.
1959-1969: Marea foamete şi Revoluţia culturală
Preşedintele Mao, părintele comunismului chinez, este unul dintre giganţii istoriei mondiale – strateg militar, om de stat, vizionar, filosof, poet, revoluţionar şi politician. Pentru realizarea acestui serial în patru părţi, autorităţile chineze şi-au deschis pentru prima oară arhivele pentru a spune pentru prima oară întreaga poveste a vieţii liderului comunist. Acest documentar prezintă istoria Chinei de la vremurile ultimului ei împărat, când era degradată şi controlată de puterile occidentale în urma Războaielor Opiului şi până la China semi-capitalistă de astăzi. El spune povestea lui Mao Zedong, născut într-o familie de ţărani şi crescut printre ţărani, care a devenit un cărturar eminent, membru al Congresului Partidului Comunist Chinez şi, în cele din urmă, preşedintele partidului.
 
03:00 n căutarea lui Sherlock Holmes
Actorul scoţian David Hayman se transformă în detectiv pentru a examina adevărul din spatele poveştii lui Sherlock Holmes – unul dintre cele mai importante şi iubite personaje literare.
Este cel mai des portretizat personaj din toate timpurile. Mai mult de 70 de actori l-au jucat în peste 200 de filme. În acest documentar revelator, respectatul actor scoţian David Hayman îşi desfăşoară propria investigaţie a fenomenului Sherlock Holmes. În întâlnirile cu scriitori, istorici şi fani precum Stephen Fry şi Lynda LaPlante, David pune întrebarea: de ce este atât de iubit marele detectiv ?
 
04:00 Un vaccin esenţial
Acest documentar îl comemorează pe Jonas Edward Salk (1914 – 1995) – cercetătorul şi virusologul american cunoscut pentru descoperirea şi dezvoltarea primului vaccin antipolio sigur şi eficient.
Nici filmele de groază nu sunt mai dramatice... O boală misterioasă afectează copiii şi terorizează familii întregi în fiecare vară. Nimeni nu mai merge la piscine sau cinematografe, de frică să nu contracteze boala potenţial fatală care adesea îşi schilodeşte victimele, lăsându-le pe multe pe respiraţie artificială. Un preşedinte iubit, Franklin D. Roosevelt, afectat şi el de poliomielită, inspiră publicul american să finanţeze cercetările şi o parte din aceşti bani ajung la un ambiţios om de ştiinţă de 33 de ani care, dintr-un laborator de subsol, va schimba istoria medicinei. Acest documentar foloseşte importante interviuri şi contribuţii din partea unor experţi de renume pentru a spune povestea doctorului Jonas Edward Salk, care a învins poliomielita, cea mai temută maladie a secolului XX.
 
05:00 Eroi, culturi şi gastronomie
O călătorie culinară în zona mediteraneeană, din Antichitate până în prezent, ce explorează legătura dintre faptele eroilor şi mâncărurile naţionale‚ un mozaic al gastronomiei, zvonurilor şi istoriei.
Soare şi umbră – Cele două feţe ale Spaniei.
Din vremuri străvechi, mâncarea şi modurile de preparare au fost strâns legate de fapte istorice, mituri şi aventuri. Acest serial documentar poartă telespectatorii într-o călătorie culinară din Antichitate până în prezent şi îmbină cu dibăcie atât isprăvile şi greşelile războinicilor şi eroilor, cât şi miracolele de zi cu zi, într-un mozaic de mâncăruri, zvonuri şi istorie. De la faraonii Egiptului antic la fenicieni şi romani, cruciaţi şi veneţieni. De la spanioli la turci şi de la aventurierii solitari ai Antichităţii la reţelele internaţionale de hoţi de artă de azi. Nenumărate şi variate peisaje, precum şi redarea fidelă a locuitorilor lor, a bucătăriei şi mentalităţii lor, aduc la viaţă misterioasa istorie a regiunii mediteraneene în imagini spectaculoase.
 
06:00 Baroana jazzului
Povestea baroanei engleze Pannonica Rothschild, care s-a îndrăgostit de geniul jazzului american, Thelonious Monk, şi şi-a părăsit ţara şi familia pentru a începe o viaţă nouă în America.
Povestea baroanei engleze Pannonica Rothschild, care s-a îndrăgostit de geniul jazzului american, Thelonious Monk. Pannonica Rothschild s-a născut într-o familie extrem de bogată, s-a căsătorit şi a născut cinci copii, dar o melodie a unui bărbat pe care nu-l întâlnise niciodată a făcut-o să lase totul în urmă şi să ia viaţa de la capăt în America. Acest documentar, realizat de strănepoata baroanei Rothschild, cuprinde secvenţe cu Sonny Rollins, TS Monk Junior, ducesa de Devonshire, Quincy Jones şi multe alte celebrităţi. Helen Mirren este vocea „baroanei jazzului”.

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor