altmarius

cultură şi spiritualitate

08:00 Bun venit în anii '80 | Acum la TV
O fascinantă călătorie muzicală prin anii 1980, prezentând toate faţetele acestei incitante perioade.
Post-Punk & Neue Deutsche Welle.
n anii 1980, percepţia oamenilor era formată de liste cu ce este la modă şi ce nu, iar formatorii de opinie erau hotărâţi să bage la naftalină hainele largi şi tunsorile neîngrijite ale anilor 1970 şi să se lanseze într-o bătălie cu autenticitatea însăşi, pe muzica unor formaţii ca Talking Heads, ABC sau Yazoo. Filozofii pop post-modernişti vorbeau despre curente şi hipsteri, raliindu-se împotriva oricărui lucru care le amintea de era hippie, iar oamenii obişnuiţi dansau pe muzica Madonnei, a trupei Modern Talking sau a lui Michael Jackson în discoteci uriaşe. Acasă, lumea începea să recicleze selectiv deşeurile şi să folosească detergenţi ecologici pentru a face rufele mai albe. De la influenţa curentului punk, a cărui opoziţie faţă de „hipioţi” a marcat un întreg deceniu, s-a ajuns la comercialismul total al muzicii pop. De la primii paşi nesiguri ai contraculturii negrilor, sub forma muzicii rap şi house, iniţial încă influenţate de „disco”, s-a ajuns la uriaşele evenimente rave care au anunţat anii 1990. De la primele experimente cu echipamente Casio sau C64, s-a ajuns la synthpopul care avea să definească soundul unui deceniu, în care tehnologia digitală şi samplingul au multiplicat exponenţial posibilităţile de producţie.
 
09:00 Ferma victoriană
Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn se întorc la moşia Acton Scott pentru a afla cum au creat oamenii epocii victoriene tradiţiile de Crăciun, aşa cum le cunoaştem azi.
n sfârşit, a sosit timpul mesei de Crăciun, organizată în Sala de Educaţie a moşiei. Cu un încântător toast închinat reginei Victoria şi un drum rapid către staulul vacilor, ziua trece, se lasă seara şi este timpul pentru jocurile victoriene de salon. În dimineaţa următoare, echipa îşi va lua la revedere de la dl Acton şi va părăsi moşia Acton Scott pentru totdeauna.
După succesul serialului „Ferma victoriană”, au mai apărut trei episoade despre viaţa fermierilor din secolul al XIX-lea. La moşia Acton Scott din Shropshire Ruth, Peter şi Alex se întorc pentru a învăţa o serie de noi sarcini agricole, pentru a explora viaţa la ţară şi a descoperi cum au creat oamenii epocii victoriene tradiţiile de Crăciun, aşa cum le cunoaştem azi: de la felicitările de Crăciun şi colinde la paleta largă de mâncăruri de Sărbători pe care le puneau pe mese.
 
10:00 Corabia pierdută a lui Barbă-neagră
Acest documentar explorează epava corăbiei „Răzbunarea reginei Anne”, un faimos vas de piraţi care s-a scufundat în împrejurări misterioase lângă coasta de est a Americii.
Barbă-neagră a fost, odată, cel mai temut şi mai de succes pirat de pe mări. Dar în culmea gloriei sale, nava sa amiral, „Răzbunarea reginei Anne”, s-a scufundat în împrejurări misterioase lângă coasta de est a Americii. O echipă de arheologi submarini se scufundă sub valuri pentru a explora epava şi a afla de ce s-a scufundat faimoasa corabie. A căzut oare victimă unei erori de navigaţie sau s-a scufundat din motive mai întunecate ?
 
11:00 Komeda: Muzica unei vieţi
Acest documentar prezintă viaţa şi cariera lui Krzysztof Komeda (1931-1969), compozitor de muzică de film şi jazzist polonez care a colaborat îndeaproape cu Roman Polanski şi Andrzej Wajda.
Krzysztof Komeda (1931-1969) a fost un celebru pianist de jazz şi compozitor de muzică de film polonez. Colaborând îndeaproape cu Roman Polanski şi Andrzej Wajda, Komeda a reuşit să-şi scrie propriul capitol în istoria muzicii de film. Ca muzician de jazz, el a devenit celebru în Polonia. Ca şi compozitor de muzică de film, a intrat în Panteonul muzical hollywoodian. Dar acolo, cariera sa s-a întrerupt brusc.
 
12:00 Imperiul mărilor
Dezvăluim cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării.
n acest episod relevăm o Marină aflată la apogeul puterii, care se scaldă în lumina geniului lui Horatio Nelson, dar facem şi cronica decăderii ei până la umilinţa suferită în Iutlanda în 1916.
Timp de patru secole, Marina a făcut din Marea Britanie cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Dar impactul ei trece dincolo de bătăliile de pe mări. Aceasta este povestea felului cum a transformat Marina Regală politica, cultura şi economia Marii Britanii, lăsându-şi amprenta asupra peisajului, democraţiei şi chiar identităţii ţării. La apogeul său, ea devenise forţa motrice din spatele răspândirii unui sistem de comerţ şi de valori care va schimba lumea pentru totdeauna. Şi apoi, toate acestea s-au pierdut…Istoricul pasionat şi navigatorul Dan Snow ne spune povestea epică a istoriei Marii Britanii prin prisma celei mai măreţe instituţii a acesteia. Călătorind peste oceane şi în jurul lumii, el reinsuflă romantismul în trecutul marinăresc al Marii Britanii, descoperind fascinante viniete de curaj şi îndrăzneală şi poveşti umane ascunse în spatele dioramelor bătăliilor.
 
13:00 Orfanii lui Ochberg
Povestea lui Isaac Ochberg, un om de afaceri sud-african de origine rusă care a iniţiat o vastă campanie de strângere de fonduri pentru a salva măcar câţiva dintre orfanii evrei din estul Europei.
La mijlocul anului 1920, Isaac Ochberg, un om de afaceri sud-african de origine rusă, a iniţiat o campanie de strângere de fonduri pentru a salva măcar câţiva dintre orfanii evrei din estul Europei. La începutul anului 1921, el strânsese deja 10.000 de lire sterline (echivalentul de astăzi a două milioane de dolari) şi a plecat din Cape Town pentru a-şi îndeplini periculoasa misiune. Obiectivul său: acela de a salva cât de mulţi evrei putea din Polonia, Bielorusia şi Ucraina. Timp de două luni, el a călătorit cu căruţa, trenul, maşina şi pe jos în toată această regiune afectată de război, adunând copii. Deşi povestea centrală a documentarului este cea a salvării copiilor de către Ochberg, aflăm şi detalii despre istoria uitată a genocidurilor purtate împotriva evreilor în acele zone, cunoscute sub numele de „pogromuri”. În valul de antisemitism care a măturat Europa în acea vreme, aproximativ 150.000 de bărbaţi, femei şi copii de origine evreiască au fost ucişi de naţionaliştii ucraineni, polonezi sau germani, de cazaci, comunişti sau armata ţaristă. Aproximativ 50.000 de evreice au fost violate şi peste un milion de evrei au fost afectaţi, într-un fel sau altul, de pogromuri.
 
14:00 Al Doilea Război Mondial în culori
Folosind cele mai recente tehnici de colorare, acest documentar în serial ne înfăţişează lumea celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu am mai văzut-o până acum.
Victorie în Europa. Ultimele luni de război în Europa au fost şocante şi pline de disperare. Acest episod urmăreşte forţele britanice şi americane care trec Rinul şi pe ruşii care pătrund din Polonia în Germania. Prezentăm ororile eliberării lagărelor de la Belsen şi Buchenwald şi ferocele lupte de stradă din Berlin. Povestea culminează cu sinuciderea lui Hitler, divizarea Germaniei între Aliaţi şi procesele de la Nurnberg.
Acest serial prezintă cea mai bună colecţie de imagini rare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial existentă în lume. Folosind cele mai recente tehnici de colorare, putem înfăţişa întreaga poveste a celui de-al Doilea Război Mondial aşa cum nu a mai fost văzută până acum. Cu ajutorul hărţilor de teren obţinute din satelit şi a graficii pe computer de ultimă generaţie, această poveste poate fi spusă cu ajutorul unor date de care niciunul dintre serialele mai vechi nu a dispus. Din ce în ce mai multe secrete au fost dezvăluite în ultimii 5-10 ani, datorită eliberării din arhive a unor documente, dosare şi fotografii. Revelaţii din domeniul spargerii codurilor şi documente oficiale recent desecretizate de pe ambele maluri ale Atlanticului adaugă o nouă dimensiune la înţelegerea celui mai amplu conflict care a avut loc pe glob.
 
15:00 Insula Paştelui: Întoarcere în timp
Acest documentar investighează istoria Insulei Paştelui din Pacificul de Sud, cunoscută pentru fascinantele sale statui gigantice.
Soarta Insulei Paştelui, cu fascinantele sale statui gigantice din piatră, este prezentată ca exemplu principal al colapsului unei civilizaţii ca rezultat al unui dezastru ecologic de mare amplitudine. În acest scenariu, despăduririle de pe insulă au declanşat haos, foamete şi războaie, ducând la distrugerea moştenirii sale sculpturale, declinul civilizaţiei sale şi măcinându-i aproape în întregime populaţia. La 65 de ani după prima expediţie franco-belgiană din anii 1930, Nicolas Cauwe, directorul Musée du Cinquantenaire din Bruxelles, a lansat o nouă campanie de excavaţii pentru a afla mai multe despre istoria acestor statui şi a miticei insule. Zece ani mai târziu, această cercetare ştiinţifică multidisciplinară a condus la uimitoare noi descoperiri. Contrazicând teoria războaielor tribale şi a distrugerii violente a statuilor, ele ne ajută să regândim şi să înţelegem mai bine soarta acestei populaţii polineziene.
 
16:00 Bun venit în anii '80
O fascinantă călătorie muzicală prin anii 1980, prezentând toate faţetele acestei incitante perioade.
Post-Punk & Neue Deutsche Welle.
n anii 1980, percepţia oamenilor era formată de liste cu ce este la modă şi ce nu, iar formatorii de opinie erau hotărâţi să bage la naftalină hainele largi şi tunsorile neîngrijite ale anilor 1970 şi să se lanseze într-o bătălie cu autenticitatea însăşi, pe muzica unor formaţii ca Talking Heads, ABC sau Yazoo. Filozofii pop post-modernişti vorbeau despre curente şi hipsteri, raliindu-se împotriva oricărui lucru care le amintea de era hippie, iar oamenii obişnuiţi dansau pe muzica Madonnei, a trupei Modern Talking sau a lui Michael Jackson în discoteci uriaşe. Acasă, lumea începea să recicleze selectiv deşeurile şi să folosească detergenţi ecologici pentru a face rufele mai albe. De la influenţa curentului punk, a cărui opoziţie faţă de „hipioţi” a marcat un întreg deceniu, s-a ajuns la comercialismul total al muzicii pop. De la primii paşi nesiguri ai contraculturii negrilor, sub forma muzicii rap şi house, iniţial încă influenţate de „disco”, s-a ajuns la uriaşele evenimente rave care au anunţat anii 1990. De la primele experimente cu echipamente Casio sau C64, s-a ajuns la synthpopul care avea să definească soundul unui deceniu, în care tehnologia digitală şi samplingul au multiplicat exponenţial posibilităţile de producţie.
 
17:00 C S Lewis: Dincolo de Narnia
O captivantă biografie a autorului Cronicilor din Narnia, scriitorul englez C S Lewis, filmată la Oxford, unde Lewis a trăit şi a muncit.
Cititorii şi cinefilii din întreaga lume cunosc în amănunt tărâmul Narnia şi creaturile magice care trăiesc în el. Dar puţini cunosc detalii despre geniul care a creat această iubită fantezie. Această captivantă biografie ni-l prezintă pe C S Lewis, o extraordinară forţă creatoare. A fost filmată la Oxford, în Marea Britanie, unde Lewis a trăit, a muncit şi a creat „Leul, vrăjitoarea şi şifonierul”.
 
18:00 Zero absolut
Examinăm munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme şi dând naştere „tehnologiilor frigului”.
Zero absolut” examinează munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme, dând naştere „tehnologiilor frigului” care ne-au transformat societatea şi căutând să înţeleagă mai bine conceptul însuşi. Zero absolut a devenit Sfântul Potir al fizicienilor frigului, care căutau să vadă ce se întâmplă pe măsură ce temperaturile scad sub limitele restului lumii fizice. Aproape de zero absolut, ei au pătruns într-o lume cuantică ciudată în care electricitatea circulă liber, fără a întâmpina rezistenţă, iar fluidele sfidează gravitaţia.
 
19:00 Monarhiile Asiei
Asia este în prezent regiunea globului cu cea mai rapidă dezvoltare economică. Vor reuşi monarhiile Asiei să ţină pasul cu celelalte ţări ?
Timp de secole, bărbaţii au urcat pe tronul Japoniei, una dintre cele mai vechi monarhii ereditare din lume. Opt femei au domnit ca împărătese, dar nu au născut moştenitori, aşa că Tronul Crizantemei s-a întors mereu la o dinastie masculină neîntreruptă. Deşi rolul monarhiei nu este, în prezent, ameninţat, problema succesiunii la tron a condus la o introspecţie a japonezilor în ce priveşte rolul esenţial al unei monarhii pur ceremoniale într-o naţiune foarte modernă. Relaţia dintre popor şi monarhie s-a schimbat irevocabil după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când monarhia a fost văduvită de natura sa „divină”. Dar ce rămâne oare dacă fiecare tradiţie este considerată schimbătoare ?
Fiecare dintre monarhiile Asiei este unică în felul său, dar toate au un lucru în comun: se găsesc într-un punct fascinant al istoriei lor naţionale. Călătorim către inima acestor frumoase ţinuturi pentru a înţelege relaţia dintre oameni şi monarhii lor. Pentru mulţi, monarhia este un anacronism, o instituţie care stă în calea progresului. Pentru alţii, însă, ea este sufletul naţiunii lor, o parte a istoriei comune şi o pavăză împotriva pericolelor modernismului. Pentru a explora aceste variate puncte de vedere, vom începe prin a examina poziţia fiecăreia dintre monarhii în lumea contemporană, felul cum definesc acestea politica naţională şi relaţia pe care o au cu propriul popor şi cu lumea în ansamblu.
 
20:00 Când maurii domneau în Europa
Povestea maurilor, o populaţie musulmană istorică, ce a trăit în sudul Spaniei peste 700 de ani şi care a influenţat major istoria, cultura şi identitatea europeană.
Istoricul englez Bettany Hughes analizează şi celebrează influenţa imperiului musulman asupra istoriei, culturii şi identităţii europene. Filmat în întregime în exterior în Spania şi în Maroc, documentarul descrie cum Orientul şi Occidentul s-au întâlnit în sudul Spaniei timp de peste 700 de ani, în perioada în care a apărut gândirea europeană modernă. Hughes dezvăluie poveşti uitate despre o perioadă de o toleranţă ieşită din comun, când creştinii şi musulmanii convieţuiau şi depindeau reciproc unii de alţii.
 
21:00 1929: Marele Crah
Cea mai mare catastrofă financiară din istorie – Marele Crah de pe Wall Street din 1929 – povestită de oameni care au trăit-o pe viu.
n 1919, Statele Unite ieşiseră victorioase din Primul Război Mondial. Marea Britanie şi aliatele sale europene erau epuizate financiar după război. Prin contrast, economia SUA era înfloritoare şi întreaga lume dansa după cum cânta America. Creditele uşor de obţinut şi producţia de masă au transformat sălbaticii ani '20 într-o eră a consumului de o amploare nemaivăzută până atunci. Bursa a crescut şi investitorii s-au înmulţit, împrumutând bani pentru a profita de expansiune. În 1928, piaţa a crescut cu 50% în doar 12 luni. Dar după aceea s-a produs dezastrul. În octombrie 1929, acţiunile de la Bursa newyorkeză au scăzut cu o treime. Investitorii au pierdut peste 25 de milioane de dolari. Mai apoi, trei mii de bănci au dat faliment, scufundând economiile oamenilor odată cu ele. Crahul a fost urmat de o criză mondială devastatoare care a durat până la al Doilea Război Mondial. Acţiunile nu au revenit la valoarea de dinainte de crah până în 1954. Aceasta este povestea unui dezastru financiar care speram să nu se repete niciodată...
 
22:00 Indochina: Războiul poporului
Acest documentar evocator spune povestea dramatică a chinurilor îndurate de locuitorii Indochinei, care au purtat trei războaie în decurs de trei decenii, şi a curajului acestora.
n 1937, Indochina se afla sub stăpânire colonială franceză. Ascensiunea lui Ho Chi Minh şi Vo Nguyen Giap ca lideri ai mişcării de independenţă Vietminh, înainte de al Doilea Război Mondial şi de ocupaţia japoneză, modifică dramatic peisajul strategic al zonei. Statele Unite sprijină pe Ho Chi Minh şi Vietminh-ul în lupta contra Japoniei, dar după război, Aliaţii îi permit Franţei să-şi recapete controlul colonial asupra regiunii. Însă rezistenţa Vietminh se intensifică şi, în cele din urmă, francezii suferă o înfrângere zdrobitoare la Dien Bien Phu, în 1954. Convenţia de la Geneva acordă apoi independenţa Laosului şi Cambodgiei, dar împarte Vietnamul în două pe linia paralelei 17, dând naştere unui Vietnam comunist condus de Ho Chi Minh la nord şi unui Vietnam capitalist, sprijinit de SUA, la sud.
Aceasta este povestea dramatică a chinurilor îndurate de locuitorii Indochinei, care au purtat trei războaie în decurs de trei decenii, şi a curajului acestora. Este povestea colonialismului şi oprimării franceze, a sângerosului război purtat contra Japoniei, a răsturnării triumfale a regimului francez şi războiului civil care a urmat, precum şi a amestecului străin continuu în politica acestei regiuni. Acest documentar în două părţi descrie complexa şi înfiorătoarea experienţă a SUA în Vietnam, dar dintr-o nouă perspectivă. Cercetările detaliate şi minuţioase făcute în arhivele franceze, chineze, ruseşti, vietnameze şi americane au relevat că unele dintre imaginile de război prezentate iniţial în alb şi negru au fost filmate, de fapt, pe peliculă color. Aceste descoperiri ne permit acum să spunem adevărata poveste a războiului din Vietnam şi a celorlalte conflicte din Indochina din perspectiva unică a înşişi locuitorilor de aici, beneficiind de impactul sporit al arhivei în culori.
 
23:00 Astronomii preistorici
O investigaţie ştiinţifică ce pune sub semnul întrebării toate studiile precedente despre originile astronomiei şi afirmă că aceasta a fost inventată de omul preistoric.
Concepţia generală este aceea că acum 35.000 de ani, omul era o fiinţă primitivă, ale cărei principale activităţi erau împreunarea, vânătoarea şi culesul. Dar dacă omul preistoric era suficient de inteligent pentru a acumula cunoştinţe ştiinţifice detaliate? Oricât de neverosimil ar părea, noile date par să confirme că astronomia a fost inventată de omul preistoric ! Timp de 20 de ani, Chantal J?gues-Wolkiewiez, astronom şi etnolog independent, a condus o riguroasă investigaţie pentru a dovedi această teorie. Conform studiilor sale, oamenii preistorici îşi alegeau peşterile în funcţie de orientarea faţă de Soare, au inventat un calendar lunar, iar printre picturile lor murale s-au găsit şi primele hărţi ale cerului şi stelelor.
 
00:00 Bun venit în anii '80
O fascinantă călătorie muzicală prin anii 1980, prezentând toate faţetele acestei incitante perioade.
Synthpop & New Romantic.
n anii 1980, percepţia oamenilor era formată de liste cu ce este la modă şi ce nu, iar formatorii de opinie erau hotărâţi să bage la naftalină hainele largi şi tunsorile neîngrijite ale anilor 1970 şi să se lanseze într-o bătălie cu autenticitatea însăşi, pe muzica unor formaţii ca Talking Heads, ABC sau Yazoo. Filozofii pop post-modernişti vorbeau despre curente şi hipsteri, raliindu-se împotriva oricărui lucru care le amintea de era hippie, iar oamenii obişnuiţi dansau pe muzica Madonnei, a trupei Modern Talking sau a lui Michael Jackson în discoteci uriaşe. Acasă, lumea începea să recicleze selectiv deşeurile şi să folosească detergenţi ecologici pentru a face rufele mai albe. De la influenţa curentului punk, a cărui opoziţie faţă de „hipioţi” a marcat un întreg deceniu, s-a ajuns la comercialismul total al muzicii pop. De la primii paşi nesiguri ai contraculturii negrilor, sub forma muzicii rap şi house, iniţial încă influenţate de „disco”, s-a ajuns la uriaşele evenimente rave care au anunţat anii 1990. De la primele experimente cu echipamente Casio sau C64, s-a ajuns la synthpopul care avea să definească soundul unui deceniu, în care tehnologia digitală şi samplingul au multiplicat exponenţial posibilităţile de producţie.
 
01:00 C S Lewis: Dincolo de Narnia
O captivantă biografie a autorului Cronicilor din Narnia, scriitorul englez C S Lewis, filmată la Oxford, unde Lewis a trăit şi a muncit.
Cititorii şi cinefilii din întreaga lume cunosc în amănunt tărâmul Narnia şi creaturile magice care trăiesc în el. Dar puţini cunosc detalii despre geniul care a creat această iubită fantezie. Această captivantă biografie ni-l prezintă pe C S Lewis, o extraordinară forţă creatoare. A fost filmată la Oxford, în Marea Britanie, unde Lewis a trăit, a muncit şi a creat „Leul, vrăjitoarea şi şifonierul”.
 
02:00 Zero absolut
Examinăm munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme şi dând naştere „tehnologiilor frigului”.
Zero absolut” examinează munca de patru secole a filosofilor, oamenilor de ştiinţă şi inginerilor ce au încercat să înţeleagă natura frigului, explorând limitele sale extreme, dând naştere „tehnologiilor frigului” care ne-au transformat societatea şi căutând să înţeleagă mai bine conceptul însuşi. Zero absolut a devenit Sfântul Potir al fizicienilor frigului, care căutau să vadă ce se întâmplă pe măsură ce temperaturile scad sub limitele restului lumii fizice. Aproape de zero absolut, ei au pătruns într-o lume cuantică ciudată în care electricitatea circulă liber, fără a întâmpina rezistenţă, iar fluidele sfidează gravitaţia.
 
03:00 Monarhiile Asiei
Asia este în prezent regiunea globului cu cea mai rapidă dezvoltare economică. Vor reuşi monarhiile Asiei să ţină pasul cu celelalte ţări ?
Timp de secole, bărbaţii au urcat pe tronul Japoniei, una dintre cele mai vechi monarhii ereditare din lume. Opt femei au domnit ca împărătese, dar nu au născut moştenitori, aşa că Tronul Crizantemei s-a întors mereu la o dinastie masculină neîntreruptă. Deşi rolul monarhiei nu este, în prezent, ameninţat, problema succesiunii la tron a condus la o introspecţie a japonezilor în ce priveşte rolul esenţial al unei monarhii pur ceremoniale într-o naţiune foarte modernă. Relaţia dintre popor şi monarhie s-a schimbat irevocabil după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când monarhia a fost văduvită de natura sa „divină”. Dar ce rămâne oare dacă fiecare tradiţie este considerată schimbătoare ?
Fiecare dintre monarhiile Asiei este unică în felul său, dar toate au un lucru în comun: se găsesc într-un punct fascinant al istoriei lor naţionale. Călătorim către inima acestor frumoase ţinuturi pentru a înţelege relaţia dintre oameni şi monarhii lor. Pentru mulţi, monarhia este un anacronism, o instituţie care stă în calea progresului. Pentru alţii, însă, ea este sufletul naţiunii lor, o parte a istoriei comune şi o pavăză împotriva pericolelor modernismului. Pentru a explora aceste variate puncte de vedere, vom începe prin a examina poziţia fiecăreia dintre monarhii în lumea contemporană, felul cum definesc acestea politica naţională şi relaţia pe care o au cu propriul popor şi cu lumea în ansamblu.
 
04:00 Când maurii domneau în Europa
Povestea maurilor, o populaţie musulmană istorică, ce a trăit în sudul Spaniei peste 700 de ani şi care a influenţat major istoria, cultura şi identitatea europeană.
Istoricul englez Bettany Hughes analizează şi celebrează influenţa imperiului musulman asupra istoriei, culturii şi identităţii europene. Filmat în întregime în exterior în Spania şi în Maroc, documentarul descrie cum Orientul şi Occidentul s-au întâlnit în sudul Spaniei timp de peste 700 de ani, în perioada în care a apărut gândirea europeană modernă. Hughes dezvăluie poveşti uitate despre o perioadă de o toleranţă ieşită din comun, când creştinii şi musulmanii convieţuiau şi depindeau reciproc unii de alţii.
 
05:00 1929: Marele Crah
Cea mai mare catastrofă financiară din istorie – Marele Crah de pe Wall Street din 1929 – povestită de oameni care au trăit-o pe viu.
n 1919, Statele Unite ieşiseră victorioase din Primul Război Mondial. Marea Britanie şi aliatele sale europene erau epuizate financiar după război. Prin contrast, economia SUA era înfloritoare şi întreaga lume dansa după cum cânta America. Creditele uşor de obţinut şi producţia de masă au transformat sălbaticii ani '20 într-o eră a consumului de o amploare nemaivăzută până atunci. Bursa a crescut şi investitorii s-au înmulţit, împrumutând bani pentru a profita de expansiune. În 1928, piaţa a crescut cu 50% în doar 12 luni. Dar după aceea s-a produs dezastrul. În octombrie 1929, acţiunile de la Bursa newyorkeză au scăzut cu o treime. Investitorii au pierdut peste 25 de milioane de dolari. Mai apoi, trei mii de bănci au dat faliment, scufundând economiile oamenilor odată cu ele. Crahul a fost urmat de o criză mondială devastatoare care a durat până la al Doilea Război Mondial. Acţiunile nu au revenit la valoarea de dinainte de crah până în 1954. Aceasta este povestea unui dezastru financiar care speram să nu se repete niciodată...
 
06:00 Voiajul care a zguduit lumea
Un interesant documentar despre expediţia ştiinţifică a lui Charles Darwin în jurul lumii (1831-1836), care l-a ajutat ulterior să formuleze celebra Teorie a Evoluţiei.
n 1831, un tânăr om de ştiinţă amator pe nume Charles Darwin se îmbarca pe vasul HMS Beagle şi pornea într-un voiaj al descoperirilor ştiinţifice. Observaţiile pe care le-a făcut în aceşti cinci ani şi reflecţiile de mai târziu au avut ca rezultat o carte care a avut un impact profund asupra lumii. Publicarea „Originii speciilor” a generat o controversă care continuă şi astăzi. Acest captivant documentar porneşte pe urmele lui Darwin, investigând locurile şi descoperirile cruciale pentru formularea Teoriei Evoluţiei. Reconstituiri veridice de epocă se împletesc cu investigaţia ştiinţifică şi cu imagini ale locaţiilor istorice esenţiale pentru povestea lui Darwin, printre care oraşul copilăriei sale, Shrewsbury, Christ’s College de la Cambridge şi casa lui din Kent, unde a trăit şi a lucrat.

Vizualizări: 31

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor