altmarius

cultură şi spiritualitate

09:00 Pe urmele lui Chopin | Acum la TV
Biografia legendarului compozitor şi pianist polonez Fréderic Chopin – de la copilăria sa petrecută la Varşovia până la ultimii ani, petrecuţi la Paris, unde Chopin a trăit în exil.
Cu toţii credem că îl cunoaştem pe Fréderic Chopin – un compozitor esenţial al curentului romantic – dar câte dintre cele 225 de piese ale sale am ascultat de fapt ? Să fie 60 ? Poate 80 ? Deşi este considerat un simbol al etosului polonez, Chopin era pe jumătate francez, şi-a trăit cei mai mulţi ani în Franţa şi cea mai importantă femeie din viaţa sa a fost inimitabila franţuzoaică George Sand. Originea sa dublă îl urmăreşte şi după moarte. Chopin este înmormântat în cimitirul P?re-Lachaise din Paris, dar inima sa se află la Varşovia. În acest documentar pornim pe urmele lui Chopin, din anii copilăriei petrecute la Varşovia, până la verile creative petrecute la Nohant; extraordinarii ani din Majorca, unde şi-a compus incomparabilele Preludii şi, în final, anii petrecuţi la Paris, unde şi-a încheiat „exilul”. Renumitul pianist polonez Janusz Olejniszak, care a interpretat muzica lui Chopin în filmul lui Roman Polanski, ne prezintă copilăria acestuia la Varşovia, iar pianistul Yves Henry, director artistic al „Rencontres internationales”, relevă Parisul lui Chopin şi cântă muzica sa la Nohant.
 
10:00 Avro Lancaster la război
Povestea lui „Avro Lancaster” – uimitorul bombardier britanic cu patru motoare folosit în cel de-al Doilea Război Mondial.
Avro Lancaster a fost descris ca fiind cel mai eficient bombardier din cel de-al Doilea Război Mondial. Într-un moment când armatele lui Hitler răspândeau ideologia şi hegemonia nazistă în Europa ocupată, bombardierele grele erau singurele mijloace de ofensivă asupra sediului puterii naziste. Detaliem abilităţile Lancasterului şi excepţionalul său palmares, care a inclus raiduri de precizie împotriva punctelor de lansare a rachetelor „V” ale lui Hitler. Istoricul operaţiunilor la care a participat Lancasterul merge de la distrugerea oraşului Hamburg la masivele paraşutări de hrană în teritoriile ocupate, care au salvat vieţile a milioane de oameni. Încorporând materiale de arhivă obţinute în urma unor cercetări atente şi interviuri exclusive cu echipaje supravieţuitoare de pe bombardiere Lancaster, acest documentar nu se adresează doar celor pasionaţi de aviaţia militară, ci şi celor care apreciază spiritul, hotărârea, rezistenţa şi curajul de care pot da dovadă oamenii obişnuiţi.
 
11:00 Iubita secretă a lui Dickens
Povestea aventurii secrete dintre Charles Dickens şi o actriţă de 18 ani. Actorul englez Charles Dance vizitează locurile unde s-a desfăşurat acest capitol din viaţa lui Dickens şi discută cu experţi.
n 1857, anul în care începe acţiunea documentarului nostru, Dickens era, probabil, cel mai faimos englez în viaţă. Nu numai că Dickens a fost cel mai de succes autor englez şi un reformator al societăţii, dar a creionat şi idealul victorian al familiei fericite. Cu toate acestea, scriitorul şi-a părăsit soţia şi a început o toridă aventură, ţinută în cel mai mare secret, cu Nelly Ternan, o actriţă de 18 ani, suficient de tânără încât să-i fi putut fi fiică. Actorul englez Charles Dance face pe detectivul în acest documentar, vizitând locurile unde s-a desfăşurat acest capitol din viaţa lui Dickens şi discutând cu cinci experţi în opera acestuia. Discuţiile sunt întreţesute cu reconstituiri ale momentelor-cheie din viaţa marelui scriitor.
 
12:00 Fiii lui Avraam
Acest serial porneşte în explorarea rădăcinilor comune şi inamiciţiilor dintre trei religii principale ale lumii – creştinismul, iudaismul şi Islamul – pentru a descoperi dacă au un viitor comun.
Profetul Avraam este o figură crucială pentru trei religii monoteiste – creştinismul, iudaismul şi Islamul. În ciuda originilor comune şi a promisiunii primite de Avraam cum că „toate triburile de pe Pământ vor fi binecuvântate de tine”, descendenţii săi seamănă mai degrabă cu o familie disfuncţională. Acest captivant serial în trei episoade încearcă să găsească răspunsuri la marile întrebări: de ce, dacă există un singur Dumnezeu, există trei aşa-zise credinţe monoteiste? Şi de ce unii oameni folosesc religia pentru a-şi demoniza duşmanii, în timp ce alţii o folosesc pentru a crea legături cu alţi oameni? Pornim într-o călătorie de descoperire prin Ţara Sfântă, Egipt, Turcia, Bosnia şi SUA, pentru a explora rădăcinile comune ale celor trei religii, dar şi inamiciţiile profunde dintre ele şi pentru a afla dacă există speranţa unui viitor comun.
 
13:00 Animalele sacre ale faraonilor
Acest documentar explorează de ce animalele faraonilor erau venerate ca sacre şi imortalizate în uluitoarea artă a Egiptului antic.
Animalele faraonilor erau venerate ca sacre şi imortalizate în uluitoarea artă a Egiptului antic. Acest fascinant documentar explorează lumea antică prin ochii animalelor sale, descoperind surprinzătoare informaţii despre cum erau folosite animalele şi cum şi-au schimbat egiptenii lumea.
 
14:00 Aşii căzuţi
Povestea a doi aşi ai zborului din Primul Război Mondial, decoraţi cu Crucea Victoria pentru actele lor de bravură.
Aceasta este povestea a doi aşi ai zborului din Primul Război Mondial, decoraţi cu Crucea Victoria. James McCudden şi Edward Mannock au zburat într-o vreme când pierderile din Aviaţia britanică erau cele mai grele. În 1917, speranţa de viaţă a unui pilot începător era de 11 zile. Pentru că piloţii nu aveau paraşute, mulţi purtau pistoale ca să se poată sinucide dacă avionul lua foc. Aceşti doi piloţi, însă, au supravieţuit suficient încât să devină experţi în tactica de zbor; au înfruntat frigul aspru şi au zburat razant deasupra inamicului, unde mitralierele lor îşi atingeau întotdeauna ţinta. Amândoi au murit în împrejurări tragice şi absurde: McCudden când motorul avionului i s-a defectat, iar Mannock când a făcut greşeala ridicolă pe care n-ar fi tolerat-o niciodată la alţii.
 
15:00 Stonehenge
Investigaţia unei teorii radicale conform căreia Stonehenge nu a fost nici pe departe un loc de îngropăciune, ci unul de vindecare – un fel de Lourdes al Epocii Bronzului.
Doi dintre cei mai importanţi arheologi din Marea Britanie, experţi renumiţi în fenomenul Stonehenge, profesorul Tim Darvill şi profesorul Geoff Wainwright, consideră că au elucidat, în sfârşit, misterul celui mai faimos cerc de piatră din lume. Ei sunt convinşi că Stonehenge a fost un loc de vindecare, unde oamenii veneau în pelerinaj pentru a se face bine. Într-o lume lipsită de medicamentele de azi, aceste pietre aveau puteri magice.
 
16:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
După război, un grup de evrei numiţi „Răzbunătorii” au fost îngroziţi de numărul mare de nazişti cu mâinile pătate de sânge cărora li s-a permis să-şi reia viaţa normală. Aceştia au decis să-i vâneze pe nazişti. Printre cei ţintiţi de ei se afla avocatul Wilhelm Stuckart, autorul Legilor de la Nürnberg, a cărui sarcină fusese de a găsi o justificare legală a “Soluţiei finale”. Alţii au fost Aleksander Laak, răspunzător de moartea a 100.000 de evrei în Estonia, şi Otto Abetz, fost ambasador al Germaniei în Franţa, din ordinul căruia fuseseră deportaţi în lagăre de concentrare mulţi evrei francezi. La un moment dat, Răzbunătorii au avut drept ţintă şase milioane de nemţi, doar pentru că erau nemţi.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.
 
17:00 Geniul designului
Acest program examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
Pentru designeri, noile materiale şi noile tehnologii sunt ca aerul şi apa. După compromisurile războiului, anii 1950 şi 1960 au oferit un adevărat festin (ale cărui rămăşiţe au fost puse deoparte într-un uimitor nou produs pentru bucătărie numit „Tupperware”). Posibilităţile infinite ale plasticului, combinate cu miracolele miniaturizării electronice, le-au permis proiectanţilor să le ofere consumatorilor postbelici ceva nou: autonomie. În concordanţă cu stilul de viaţă experimental al anilor 1960, designerul Verner Panton a încercat să realizeze visul aparent imposibil al unui scaun făcut dintr-o unică bucată de plastic şi al unui „uter cu vedere”, în timp ce Joe Colombo propunea "patul cabrio" în stil Austin Powers, cu brichetă şi casetofon. În acest timp, în Japonia, proiectanţii de la Sony micşorau radiourile la dimensiuni cât palma, pavând calea pentru primul casetofon portabil, "walkman"-ul. Dar optimismul epocii s-a împotmolit brusc când au început să iasă la iveală problemele de mediu generate de plastic.
Un documentar care urmează după seria „Geniul fotografiei”, acest serial examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
 
18:00 Secrete din adâncuri
De la investigarea cunoştinţelor navale ale egiptenilor antici până la căutarea avioanelor pierdute în al Doilea Război Mondial, aruncăm o privire asupra descoperirilor şi evenimentelor de pe mări.
Familia Fisher din Key West este prima familie de căutători subacvatici de comori. Acum două decenii, Mel Fisher a descoperit 450 de milioane de dolari în aur şi argint pe epava galionului spaniol Atocha. De atunci, succesul familiei a cam „secat”. Astăzi, ei îşi câştigă existenţa ca ghizi subacvatici ai altor căutători de comori şi, în acelaşi timp, continuă să-şi caute propria comoară. Într-unul dintre tururi, familia face o misterioasă descoperire care, speră ei, le va aduce din nou gloria…
Filmat exclusiv în HD, acest serial aruncă o privire asupra descoperirilor şi evenimentelor istorice petrecute pe mări. Echipe de istorici pasionaţi, oameni de ştiinţă renumiţi şi căutători de comori redescoperă corăbiile egiptenilor antici, găsesc avioane pierdute în al Doilea Război Mondial şi caută comori scufundate pe epave.
 
19:00 Ginghis Han
Acest documentar explorează imaginea negativă a lui Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mongol.
ntotdeauna să loveşti primul şi întotdeauna să te răzbuni”. Ginghis Han a învăţat aceste reguli dure în timpul unei copilării marcate de violenţă. Tatăl său a fost ucis şi Ginghis a crescut în stepa mongolă neiertătoare. Dar cum a reuşit un paria, crescut în sărăcie, să devină un mare Han ? Şi de ce este înfăţişat adesea ca un psihopat care şi-a ucis fratele şi a pus să fie omorât cel mai bun prieten al său ? Este corect să ni-l amintim pe Ginghis ca pe un măcelar nemilos ? Veţi hotărî singuri după ce veţi urmări faptele istorice prezentate în acest documentar.
 
20:00 Rebelul din Beijing
Vă prezentăm povestea tânărului care a stat, singur şi neînarmat, în calea coloanei de tancuri la Beijing, în ziua masacrului din Piaţa Tienanmen. Care a fost soarta acestui om?
Pe 5 iunie 1989, la o zi după ce armata chineză înăbuşise în sânge protestele din Piaţa Tienanmen, un tânăr a stat, singur şi neînarmat, în calea coloanei de tancuri ce străbătea Bulevardul Liniştii Eterne. Surprinsă pe peliculă de jurnaliştii occidentali, această extraordinară confruntare a devenit un simbol al luptei pentru libertate în întreaga lume. Omul care a înfruntat tancurile. Cine a fost el? Ce s-a întâmplat cu el? Şi ce înseamnă el pentru o Chină care s-a ridicat astăzi la statutul de superputere economică mondială?
 
21:00 Sacrificiile druizilor
Cu ajutorul accesului exclusiv la noi descoperiri arheologice, experţilor intervievaţi în acţiune, mărturiilor oculare şi reconstituirilor, investigăm adevărul despre cultura druizilor celţi.
ntr-o carieră de pietriş din Essex sunt dezgropate rămăşiţele unui personaj misterios, înmormântat cu mantie şi bijuterii şi înconjurat de instrumente chirurgicale sofisticate din fier şi cupru, care au condus iniţial arheologii la concluzia că personajul a fost un doctor roman. Dar apoi este descoperită în mormânt o extraordinară colecţie de obiecte rituale, printre care o serie de baghete neobişnuite şi un joc unic cu piese de sticlă. Se desprinde o concluzie incitantă: a fost descoperit, se pare, primul mormânt al unui druid celt ! Până acum au fost descoperite foarte puţine dovezi fizice ale existenţei druizilor şi ale ritualurilor lor. Este vreun sâmbure de adevăr în sângeroasele poveşti romanilor despre sacrificii umane ? Sau au fost druizii doar învăţaţi şi consilieri ai regilor, calomniaţi de duşmani pentru a justifica exterminarea în masă căreia i-au căzut victime ? Prin această senzaţională nouă descoperire şi datorită altor descoperiri de pe câmpurile de luptă ale antichităţii, din gropile de var sau din mlaştinile de turbă din Marea Britanie, investigăm adevărul din spatele sacrificiilor druide, revelând o nouă imagine, vie şi înfiorătoare, a ultimelor zile ale acestui cult antic al celţilor.
 
22:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
It's May and, with Empire Day approaching, a very special boat comes to the Valley. The paddle steamer, Monarch, is arriving: one of only 3 in the country that's still operational. It's the first time such a vessel has arrived at Morwellham Quay in 80 years Back in the Edwardian period 1000s of tourists began coming to the Tamar Valley by paddle steamer every summer. The combination of reduced working hours and greater mobility encouraged a new form of tourism – day-tripping. Workers from towns and cities like Plymouth flocked to rural spots like Morwhellham Quay for festivities. Local farmers cashed in on the visitors - selling cream teas, fresh fruit, postcards and anything else they could think of - and also used the steamers to send their produce to market. So Ruth, Alex and Peter pull out all the stops to put on a party for the tourists: they've got to milk a cow who has never been milked before; take lessons in traditional clotted cream making from the instructors at a 'travelling dairy school'; and learn to make a special Devon accompaniment to cream teas – the highly popular 'cut round' (a Devonshire version of a scone). On top of that, they must harvest their strawberries to get them to market on the paddle steamer. They must also come up with more things to sell: drawings of the Tamar Valley, bouquets of flowers, and ice cream - not easy to make when you don't have a freezer.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.
 
23:00 Bun venit în anii '80
O fascinantă călătorie muzicală prin anii 1980, prezentând toate faţetele acestei incitante perioade.
Synthpop & New Romantic.
n anii 1980, percepţia oamenilor era formată de liste cu ce este la modă şi ce nu, iar formatorii de opinie erau hotărâţi să bage la naftalină hainele largi şi tunsorile neîngrijite ale anilor 1970 şi să se lanseze într-o bătălie cu autenticitatea însăşi, pe muzica unor formaţii ca Talking Heads, ABC sau Yazoo. Filozofii pop post-modernişti vorbeau despre curente şi hipsteri, raliindu-se împotriva oricărui lucru care le amintea de era hippie, iar oamenii obişnuiţi dansau pe muzica Madonnei, a trupei Modern Talking sau a lui Michael Jackson în discoteci uriaşe. Acasă, lumea începea să recicleze selectiv deşeurile şi să folosească detergenţi ecologici pentru a face rufele mai albe. De la influenţa curentului punk, a cărui opoziţie faţă de „hipioţi” a marcat un întreg deceniu, s-a ajuns la comercialismul total al muzicii pop. De la primii paşi nesiguri ai contraculturii negrilor, sub forma muzicii rap şi house, iniţial încă influenţate de „disco”, s-a ajuns la uriaşele evenimente rave care au anunţat anii 1990. De la primele experimente cu echipamente Casio sau C64, s-a ajuns la synthpopul care avea să definească soundul unui deceniu, în care tehnologia digitală şi samplingul au multiplicat exponenţial posibilităţile de producţie.
 
00:00 Vânătorii de nazişti
Poveştile organizaţiilor, grupărilor şi indivizilor care i-au vânat pe criminalii de război nazişti, a hăituirii acestora şi a luptei pentru echilibrarea balanţei justiţiei.
Reinhard Heydrich a fost unul dintre principalii autori ai holocaustului, dându-i socoteală direct lui Hitler. Heydrich a prezidat scandaloasa conferinţă de la Wannsee, care a aprobat deportarea evreilor în lagăre de exterminare. Tot el a fost răspunzător de dispariţia fără urmă a celor care au criticat Reich-ul, o politică denumită “Noapte şi ceaţă”. Apoi a devenit Protectorul Reich-ului în teritoriile ocupate cehe ale Moraviei şi Boemiei, pe care le-a condus cu o mână de fier. La Londra, guvernul cehoslovac aflat în exil a fost încurajat de către guvernul britanic să pună la cale asasinarea lui Heydrich. Atât britanicii, cât şi cehii erau conştienţi că moartea lui va duce la represalii, dar au considerat că preţul merită plătit. Au fost aleşi pentru operaţiune doi bărbaţi, Jan Kubiš şi Jozef Gabčík, care au fost antrenaţi special de către SOE.
Vânătorii de nazişti i-au hăituit pe unii dintre cei mai detestaţi oameni de pe pământ, criminalii de război nazişti. Uneori au făcut-o cu cele mai nobile scopuri, alteori în feluri care, dezvăluite, i-ar oripila chiar şi pe propriii lor susţinători. Crimele celor urmăriţi fuseseră oribile şi, pentru ele, aceştia trebuiau să plătească. Mulţi erau pregătiţi să-i urmărească pe făptaşi până când se va fi făcut dreptate – de la Churchill la SAS, de la strategii care au plănuit debarcarea din Normandia până la Mossad. Aceste poveşti despre hăituire şi despre lupta pentru echilibrarea balanţei justiţiei sunt pline de dramă şi tragedie.
 
01:00 Geniul designului
Acest program examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
Pentru designeri, noile materiale şi noile tehnologii sunt ca aerul şi apa. După compromisurile războiului, anii 1950 şi 1960 au oferit un adevărat festin (ale cărui rămăşiţe au fost puse deoparte într-un uimitor nou produs pentru bucătărie numit „Tupperware”). Posibilităţile infinite ale plasticului, combinate cu miracolele miniaturizării electronice, le-au permis proiectanţilor să le ofere consumatorilor postbelici ceva nou: autonomie. În concordanţă cu stilul de viaţă experimental al anilor 1960, designerul Verner Panton a încercat să realizeze visul aparent imposibil al unui scaun făcut dintr-o unică bucată de plastic şi al unui „uter cu vedere”, în timp ce Joe Colombo propunea "patul cabrio" în stil Austin Powers, cu brichetă şi casetofon. În acest timp, în Japonia, proiectanţii de la Sony micşorau radiourile la dimensiuni cât palma, pavând calea pentru primul casetofon portabil, "walkman"-ul. Dar optimismul epocii s-a împotmolit brusc când au început să iasă la iveală problemele de mediu generate de plastic.
Un documentar care urmează după seria „Geniul fotografiei”, acest serial examinează istoria designului, concentrându-se asupra unor invenţii – precum inelul de desfacere sau bucătăria utilată – care au transformat viaţa modernă.
 
02:00 Secrete din adâncuri
De la investigarea cunoştinţelor navale ale egiptenilor antici până la căutarea avioanelor pierdute în al Doilea Război Mondial, aruncăm o privire asupra descoperirilor şi evenimentelor de pe mări.
Familia Fisher din Key West este prima familie de căutători subacvatici de comori. Acum două decenii, Mel Fisher a descoperit 450 de milioane de dolari în aur şi argint pe epava galionului spaniol Atocha. De atunci, succesul familiei a cam „secat”. Astăzi, ei îşi câştigă existenţa ca ghizi subacvatici ai altor căutători de comori şi, în acelaşi timp, continuă să-şi caute propria comoară. Într-unul dintre tururi, familia face o misterioasă descoperire care, speră ei, le va aduce din nou gloria…
Filmat exclusiv în HD, acest serial aruncă o privire asupra descoperirilor şi evenimentelor istorice petrecute pe mări. Echipe de istorici pasionaţi, oameni de ştiinţă renumiţi şi căutători de comori redescoperă corăbiile egiptenilor antici, găsesc avioane pierdute în al Doilea Război Mondial şi caută comori scufundate pe epave.
 
03:00 Ginghis Han
Acest documentar explorează imaginea negativă a lui Ginghis Han, fondatorul Imperiului Mongol.
ntotdeauna să loveşti primul şi întotdeauna să te răzbuni”. Ginghis Han a învăţat aceste reguli dure în timpul unei copilării marcate de violenţă. Tatăl său a fost ucis şi Ginghis a crescut în stepa mongolă neiertătoare. Dar cum a reuşit un paria, crescut în sărăcie, să devină un mare Han ? Şi de ce este înfăţişat adesea ca un psihopat care şi-a ucis fratele şi a pus să fie omorât cel mai bun prieten al său ? Este corect să ni-l amintim pe Ginghis ca pe un măcelar nemilos ? Veţi hotărî singuri după ce veţi urmări faptele istorice prezentate în acest documentar.
 
04:00 Rebelul din Beijing
Vă prezentăm povestea tânărului care a stat, singur şi neînarmat, în calea coloanei de tancuri la Beijing, în ziua masacrului din Piaţa Tienanmen. Care a fost soarta acestui om?
Pe 5 iunie 1989, la o zi după ce armata chineză înăbuşise în sânge protestele din Piaţa Tienanmen, un tânăr a stat, singur şi neînarmat, în calea coloanei de tancuri ce străbătea Bulevardul Liniştii Eterne. Surprinsă pe peliculă de jurnaliştii occidentali, această extraordinară confruntare a devenit un simbol al luptei pentru libertate în întreaga lume. Omul care a înfruntat tancurile. Cine a fost el? Ce s-a întâmplat cu el? Şi ce înseamnă el pentru o Chină care s-a ridicat astăzi la statutul de superputere economică mondială?
 
05:00 Sacrificiile druizilor
Cu ajutorul accesului exclusiv la noi descoperiri arheologice, experţilor intervievaţi în acţiune, mărturiilor oculare şi reconstituirilor, investigăm adevărul despre cultura druizilor celţi.
ntr-o carieră de pietriş din Essex sunt dezgropate rămăşiţele unui personaj misterios, înmormântat cu mantie şi bijuterii şi înconjurat de instrumente chirurgicale sofisticate din fier şi cupru, care au condus iniţial arheologii la concluzia că personajul a fost un doctor roman. Dar apoi este descoperită în mormânt o extraordinară colecţie de obiecte rituale, printre care o serie de baghete neobişnuite şi un joc unic cu piese de sticlă. Se desprinde o concluzie incitantă: a fost descoperit, se pare, primul mormânt al unui druid celt ! Până acum au fost descoperite foarte puţine dovezi fizice ale existenţei druizilor şi ale ritualurilor lor. Este vreun sâmbure de adevăr în sângeroasele poveşti romanilor despre sacrificii umane ? Sau au fost druizii doar învăţaţi şi consilieri ai regilor, calomniaţi de duşmani pentru a justifica exterminarea în masă căreia i-au căzut victime ? Prin această senzaţională nouă descoperire şi datorită altor descoperiri de pe câmpurile de luptă ale antichităţii, din gropile de var sau din mlaştinile de turbă din Marea Britanie, investigăm adevărul din spatele sacrificiilor druide, revelând o nouă imagine, vie şi înfiorătoare, a ultimelor zile ale acestui cult antic al celţilor.
 
06:00 Ferma eduardiană
Echipa de la „Ferma victoriană” – istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn – petrece un an învăţând să facă faţă provocărilor vieţii la o fermă din perioada eduardiană.
It's May and, with Empire Day approaching, a very special boat comes to the Valley. The paddle steamer, Monarch, is arriving: one of only 3 in the country that's still operational. It's the first time such a vessel has arrived at Morwellham Quay in 80 years Back in the Edwardian period 1000s of tourists began coming to the Tamar Valley by paddle steamer every summer. The combination of reduced working hours and greater mobility encouraged a new form of tourism – day-tripping. Workers from towns and cities like Plymouth flocked to rural spots like Morwhellham Quay for festivities. Local farmers cashed in on the visitors - selling cream teas, fresh fruit, postcards and anything else they could think of - and also used the steamers to send their produce to market. So Ruth, Alex and Peter pull out all the stops to put on a party for the tourists: they've got to milk a cow who has never been milked before; take lessons in traditional clotted cream making from the instructors at a 'travelling dairy school'; and learn to make a special Devon accompaniment to cream teas – the highly popular 'cut round' (a Devonshire version of a scone). On top of that, they must harvest their strawberries to get them to market on the paddle steamer. They must also come up with more things to sell: drawings of the Tamar Valley, bouquets of flowers, and ice cream - not easy to make when you don't have a freezer.
Creatorii serialului de succes „Ferma victoriană” se întorc pentru a dezvălui lumea dispărută a fermelor din perioada eduardiană, la o scară şi cu o profunzime nemaiîntâlnite până acum. Istoricul Ruth Goodman şi arheologii Alex Langlands şi Peter Ginn vor munci timp de un an pentru a readuce la viaţă ferma Morwellham. Reflectând spiritul întreprinzător al erei eduardiene, ei îşi extind orizonturile pentru a explora o comunitate diversă şi plină de viaţă în care agricultura, grădinăritul, mineritul şi pescuitul se îngemănau. Recreând viaţa tradiţională a fermierilor eduardieni şi explorând o serie întreagă de meşteşuguri ale acestora, acest fascinant serial ne oferă o privire unică asupra unei ere aflate în pragul unor mari transformări.

Vizualizări: 60

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor