altmarius

cultură şi spiritualitate

Valea Neagră, patria isihasmului vrâncean

Valea Neagră, patria isihasmului vrâncean

Așezământul monahal Valea Neagră din comuna Nistorești, județul Vrancea, a fost prin excelență Schitul Obștilor Vrancei, simbol al religiozității răzeșilor vrânceni. Fondat de preotul Maftei din Spinești în 1755, cu binecuvântarea Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului, așezământul s-a identificat pentru început cu numele acestei republici de mocani, numindu-se chiar Schitul Vrancea sau Schitul de la Vrancea.

A fost locul unde cre­dincioșii veneau la icoana făcătoare de minuni din Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”, dăruită de Cuviosul Vasile, să ceară alinare în suferință, adăpost pentru bătrânii singuratici, spațiu prin care s-a luminat norodul, la Valea Neagră funcționând prima școală din Țara Vrancei. A înfruntat dispo­zițiile Regulamentului Organic și ale Legii secularizării, reușind până la venirea comuniștilor să-și păstreze munții dăruiți de obști. Închis ca mai toate schiturile din România în 1959, așe­zământul a fost redeschis oficial după 1989. Sunt câteva elemente care singularizează acest așeză­mânt monahal.

„I-am așezat cum să viețuiască viața cea sihăstrească...”

Deși aveau în preajmă celebrele mănăstiri medievale Soveja, Vizantea și Mera, moșnenii au dorit să ridice un schit independent, așa cum independentă era Țara Vrancei în cadrul Principatului Moldovei. Temători în fața expansiunii mănăstirilor aflate în vecinătatea moșiei Vrancei, deja închinată la Locurile Sfinte și Muntele Athos, vrâncenii s-au atașat de centrul isihast de la Dălhăuți - Poiana Mărului și când au dorit să ridice schit, l-au trimis pe Maftei din Spinești la Cuviosul Vasile. Iată ce spune părintele neoisihasmului pe pământ românesc despre începutul așezământului monahal din Vrancea, în Diata din 1764: „(…) Deci a venit unul dintr-înșii și mi-a spus zicând așa: «Cinstite părinte, știi că venise un preot de la Moldova, de la Vrancea, de cerea la sfinția ta să-i dai câțiva frați, că face un schit la loc de sihăstrie. Să cercăm și acolo!» Deci auzind eu acest cuvânt, i-am trimis și acolo, și au văzut, și le-a plăcut cum a fost, de vreme ce și preotul acela i-a primit cu toată bunăvoința. Și au venit și mi-au spus toate. Atunci eu chemând pe ucenici și frații mei, partea muntenească, i-am așezat cum să viețuiască viața cea sihăstrească. Și după cum se cade ca un părinte fiilor mei celor sufletești, parte muntenească, le-am dat zestrea lor, adică am împărțit averea mea fiilor mei, și rușilor, și muntenilor, după cât am putut. Și am dat fiilor mei care sunt din partea muntenească, partea lor, cărțile cele ce trebuiesc bisericii și odăjdiile cu orânduiala lor și icoanele cele mari câte patru, și le-am făcut și hrisoave de la domnul Moldovei și le-am dat lor, ca să aibă pace și milă, viețuind în țară străină; și după ce i-am așezat, le-am mai dat bani de le-am făcut chilii ca și acestora alți frați de aici (…).”

Manuscrisele de aici îmbogăţesc azi muzee şi se studiază în biblioteci

Cu binecuvântarea părintelui, vrâncenii au purces a înzestra schitul cu cele necesare traiului, donând, an după an, părți din munții și fânețele pe care le stăpâneau în devălmășie. La capătul a câteva zeci de ani, Schitul de la Valea Neagră devenise plămânul duhovnicesc al Vrancei, unde mocanii se cuminecau după ce reveneau din transhumanță. Mai târziu aduceau pruncii mai răsăriți să buchisească; unii ajungeau cântăreți bisericești și învățători, iar cei cu vocație pentru slujirea Sfântului Altar erau trimiși la seminarul din Roman. Printre aceștia s-a aflat și cel mai mare pedagog creștin român, Simion Mehedinți, al cărui tată era cântăreț la biserica fostei Mănăstiri Soveja. Formați în pepiniera spirituală a Schitului Poiana Mărului, unde viața se desfășura după un tipic de sorginte capadociană: muncă și rugăciune, monahii trimiși de cuvios la Valea Neagră au rămas credincioși principiilor vasiliene. Obișnuiți cu munca pe texte, la tradus și copiat, având și liniștea necesară, monahii au amenajat un centru al artei monahale românești, unde circulau texte din tot spațiul răsăritean și de unde plecau traduceri și litografii care îmbogățesc astăzi muzee și colecții. Unul dintre cei mai cu­noscuți monahi care s-au nevoit la schit către sfârșitul secolului al XVIII-lea a fost Ilarion Dascălul. Numele său îl întâlnim pe mai multe manuscrise aflate la Biblioteca Academiei Române.

Schit cu statut privilegiat în Episcopia Romanului

Dacă Țara Vrancei era o provincie independentă în cadrul voievodatului, și schitul a fost „independent” față de Episcopia Romanului, de care depindea numai administrativ și cultic. Obștea Vrancei a înzestrat schitul cu averi, din care monahii puteau să obțină pâinea cea de toate zilele, dar a instituit reguli precise: au hotărât ca egumenul schitului să fie ales de obște și recunoscut de Episcopia Romanului, iar averile să fie administrate de obști. Starețul schitului era ales de membrii epitropiei dintre monahi și trimis la episcopie pentru confirmare. La începutul secolului trecut, schitul era condus de o epitropie formată din trei persoane: unul numit de stat prin Ministerul Cultelor, al doilea numit de Casa Bisericii și al treilea numit de obștea Vrancei. Statutul de organizare era așa de bine înrădăcinat, încât aplicarea Regulamentului Organic nu s-a putut face, cum nu s-a putut aplica nici secularizarea din 1863, întrucât sutele de hectare de pădure a munților apar­țineau de drept obștilor, schitul lua doar uzufructul. Acest lucru a ținut până la venirea comu­niștilor, care au confiscat averea schitului - munții mocanilor - și în 1959 au pus lacăt pe poarta așezământului. La începutul anilor ‘50, monahii au fost trimiși la alte mănăstiri, iar la Valea Neagră au fost aduse monahii. În a doua parte a secolului XX, administrativ Vrancea a trecut la Episcopia Buzăului și după 1989 episcopia a redeschis schitul, pe care l-a transformat în mănăstire, amenajând un paraclis cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” și o casă pentru pelerini. În ciuda anilor care s-au scurs, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” dă mărturie despre epoca de început, păstrând arhitectura veacului al XVIII-lea. Măiestriei lemnarilor care au ridicat biserica şi sculptat catapeteasma i s-a adăugat arta pictorilor. Catapeteasma bisericii din Valea Neagră anticipează prin vivacitatea culorilor lumina care emană din picturi şi măiestria artistului, ce amestecă pictură naivă cu pictură bisericească elaborată, catapetesmele de influenţă rusească de la bisericile Schitului Poiana Mărului.

Galerie foto:
   

Vizualizări: 62

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor