Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

george vraca remember annie musca

annie-musca-eterne-revenri-in-luna-noiembrie-rubrica-rtrAstăzi, 26 noiembrie 2014 ne amintim de actorul George Vraca (26 noiembrie 1896–17 aprilie 1964).

Nume de rezonanță al scenei românești, George Vraca se distingea prin eleganța împrumutată personajului pe care îl interpreta cu o dicție rar întâlnită, chiar în lumea actorilor. A strălucit pe scena Teatrului Național, dar și a altor teatre bucureștene pe care le-a slujit cu pasiune. A fost și conducător de colective artistice, și director de teatru, și profesor de dicție la Institutul de Cinematografie, iar în adolescență, un îndrăgostit de flori și de rugby. A străbătut marile capitale europene, avid de a-și perfecționa arta teatrală, cunoscând staruri și regizori celebri de la care nu a contenit să-și însușească tainele profesiei de actor.rubrica remember annie musca revista teatrala radio

Acest bărbat seducător, cu privirea tăioasă dată de arcuirea sprâncenelor de sub care se înfățișau ochii parcă de un albastru nedefinit sticlos, aparent rece, trăise războiul și visase în patul rănitului, poate fără să știe, la Arta Thaliei.

Acest „boier al teatrului românesc” – cum îl numea regizorul Dan Puican, care îl văzuse în timpul studenției la Ateneu recitând din Scrisoarea a III-a de Mihai Eminescu, cu gestul său inimitabil de a-și scoate batista din buzunarul de la piept, a trăit intens pe scenă, rămânând în memoria afectivă a spectatorului.

george-vraca-la-50-de-ani

George Vraca

26 noiembrie 1896

Actorul s-a născut într-o familie de aromâni admiratori și cunoscători ai teatrului, în noaptea dinspre 26 noiembrie 1896, când iarna se instalase deja cu zăpadă și viscol pe strada Sf. Ștefan din București. Mama, Maria, se afla în chinurile facerii, iar tata, Ion, funcționar, se întorcea cu emoție de la spectacolul de operă Faust de Gounod, reprezentat atunci pe scena Teatrului Național. Fiul își va ferici cei doi părinți cu un Faust, la fel de zbuciumat, pe 18 decembrie 1925 pe aceeași vestită scenă. Despre Faust și alte creații spectaculoase interpretate de George Vraca, despre frământările și visele de tinerețe, despre anii războiului și întâlnirile providențiale va scrie Valeria Vraca alături de Dinu Bondi, prozator și traducător, în singura biografie autorizată a actorului apărută la Editura Meridiane în 1967.

Citește integral: Remember: George Vraca, Revista Teatrală Radio, 17 aprilie 2014Fragmente din piese de teatru radiofonic: Don Carlos de Friedrich Schiller, Prometeu încătușat de Eschil, Regele petrece de Victor Hugo; George Vraca despre rolul Hamlet și monologul lui Hamlet, actul al III-lea; poeme eminesciene recitate de George Vraca; Liviu Rebreanu despre „bătălia celor trei Hamleți”; George Vraca în filmul Tudor, regia: Lucian Bratu, 1963.

annie-musca

Annie Muscă