altmarius

cultură şi spiritualitate

Tortura la români în timpul Evului Mediu

Tortura la români în timpul Evului Mediu

Daniel Dancea


Fotografii: Remus Runcan Codul Mariei Terezia a fost publicat la 1767

„Codul Penal“ din vremea Imperiului Habsburgic a fost scos la lumină de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Timiş. El este expus acum într-o expoziţie. Un document publicat în 1768 arată tortura la care erau supuşi suspecţii de comiterea unor infracţiuni. Chinuiţi, unii inculpaţi mărturiseau şi ce nu au făcut.

Metodele de anchetă din ziua de astăzi au ajuns la un nivel de tehnologie greu de imaginat şi în urmă cu 20 de ani, cu atât mai mult în urmă cu câteva sute de ani. Există printre anchetatorii zilelor noastre specialişti care susţin că tehnica a ajuns atât de avansată încât poţi fi urmărit şi în gaură de şarpe pentru administrarea probelor. În urmă cu câteva sute de ani, colectarea probelor se făcea cu mijloace la-ndemână. Spre exemplu, în secolul al XIV-lea, vinovăţia se stabilea de către divinitate, suspecţii de comiterea unor infracţiuni erau arşi în palmă şi bandajaţi, iar dacă după un anumit interval de timp rana se vindeca, suspectul era declarat nevinovat. Dacă plaga avansa, suspectul era declarat vinovat.

În 1768, Împărăteasa Maria Terezia introduce Codul Terezian, prin care erau stabilite torturile la care erau supuşi inculpaţii. „Maria Terezia şi-a dorit foarte mult să laicizeze lumea dreptului. A încercat, prin acest cod penal, să instituie nişte sancţiuni foarte dure. El a fost rezultatul unei munci titanice a unor jurişti austrieci. Ei au vrut nu să întărească autoritatea centrală, ci să creeze un instrument de disciplinare a dominioanelor de la distanţă", a explicat Cristian Clipa, lector universitar doctor la Facultatea de Drept din Timişoara. 

Crimă recunoscută sub tortură

Specialiştii Bibliotecii Judeţene care au studiat documentul susţin că Timişoara a primit Codul Terezian în 1769, iar exemplarul ajuns aici era folosit la judecată într-o clădire din Piaţa Libertăţii de astăzi. „Groaza oamenilor faţă de clădirea în care codul era folosit era atât de mare, încât trotuarul din faţa imobilului, deşi central, era necirculat", a spus Carina Galiş, coordonatorul secţiei Patrimoniu de la Biblioteca Judeţeană. Potrivit acesteia, în cartea lui Bela Schiff, „Vechea noastră Timişoară", sunt relatate două cazuri despre oameni care au fost supuşi torturii. „Într-una dintre situaţii, cetăţeanul Gyura Mutavicia a fost dovedit ca fiind ucigaşul soţiei sale gravide şi a soţului iubitei sale Suzana.

Strivitul degetelor era una dintre cele mai uşoare torturi (stânga), „Cizma spaniolă“ zdrobea gleznele, tendoanele şi gamba (dreapta)

A recunoscut acuzaţiile şi a scăpat de tortură", povesteşte Carina Galiş. Înainte de a fi condamnat la moarte, Mutavicia a declarat însă că amanta sa, Suzana, l-a pus să-i omoare soţul. „Au dus-o în sala de judecată în care era un judecător, un grefier, un traducător şi trei asesori (juraţi - n.r.). Nu a recunoscut nimic şi, potrivit procedurilor, i s-au prezentat instrumentele de tortură. Nici aşa tânăra de 20 de ani nu a mărturisit şi a fost supusă primei metode de tortură: şurubul pe degete", a mai arătat Galiş.

După jumătate de oră, văzând că nu cedează, anchetatorii au trecut la următoarea etapă, cizma spaniolă, un instrument montat pe picior care zdrobea gleznele, tendoanele şi gamba. „Fata a început să urle şi a recunoscut, dar când i-a fost scoasă cizma s-a declarat nevinovată şi a spus că a făcut declaraţie sub tortură", a povestit reprezentantul Bibliotecii Judeţene.

Atunci, fata a fost supusă celei mai grele metode de tortură, legarea mâinilor la spate cu o funie şi ridicarea. „Erau dureri insuportabile. Sunt mai multe oase care se dislocă. A recunoscut din nou că l-a pus pe Gyura să-i omoare soţul şi a fost condamnată la moarte împreună cu Gyura", a povestit Galiş. Potrivit aceleiaşi surse, Gyura Mutavicia a fost condamnat la moarte prin tragerea pe roată, iar Suzana, prin decapitare. „Înainte de execuţie, Gyura Mutavicia a fost torturat prin ciupituri executate cu cleştele. Suzana a scăpat de ciupituri pentru că era tânără, dar înaintea ei, unei femei i s-au smuls ambii sâni cu un cleşte înroşit în foc", a mai arătat Carina Galiş.

Hoţ eliberat prin tortură

Un alt caz relevant pentru funcţionarea Codului Terezian este al unui afacerist al vremii respective numit Craioveanu. Acesta, împreună cu un sârb şi cu încă un român, Cucu, făceau negoţ. Mai exact, vindeau porci în Valahia şi cumpărau cai, pe care îi vindeau maghiarilor. După o astfel de tranzacţie, sârbul şi-a luat banii şi a plecat, iar Craioveanu şi Cucu au ascuns banii într-un loc sigur, în pădure. După ce a constatat că toţi banii au dispărut, Cucu a făcut plângere împotriva principalului suspect, Craioveanu. „A fost dus la acelaşi judecător şi s-a urmat aceeaşi procedură. A stat cu cizma spaniolă două ore, i-au zdrobit picioarele. A urmat apoi o tortură foarte dureroasă. Legat de o scară cu mâinile în sus, a fost ars cu smoală sub braţ. Nici atunci nu a recunoscut şi a fost supus ultimei torturi, iar după trei ore de stat cu mâinile legate la spate şi ridicat în sus, a fost declarat nevinovat şi predat pe mâna medicilor", a povestit Galiş.

"Maria Terezia şi-a dorit foarte mult să laicizeze lumea dreptului. A încercat, prin acest cod penal, să instituie nişte sancţiuni foarte dure.''
Cristian Clipa lector universitar doctor

Ocupaţia habsburgică

În perioada Mariei Terezia (1717-1780), Banatul şi Transilvania erau sub ocupaţie habsburgică. Banatul era una dintre provinciile imperiului şi se supunea unui regulament adaptat la cerinţele centrale. În anumite provincii, regulamentele erau mai dure, în timp ce în republicile fidele, regulamentele erau mai lejere. Banatul a beneficiat de o serie de privilegii care au permis dezvoltarea rapidă a zonei. Maria Terezia nu a venit niciodată în Timişoara. În schimb, fiul său Iosif al II-lea a venit în Banat. De asemenea, soţul Mariei Terezia, Francisc Ştefan de Lorena, a venit în Timişoara în calitate de ofiţer.

Vizualizări: 63

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor