altmarius

cultură şi spiritualitate

Tema de dezbatere: Brand de tara la indemina noastra

Pina la urma, si contrar obiceiului de a nu implica NING in dezbaterile politice, m-am hotarit sa continui dezbaterea si in aceasta retea. Este vorba de dezbaterea asupra brandului de tara, iar aceasta hotarire imi este data de aparitia unui disc cu muzica lui Dimitrie Cantemir.

Este cel mai uluitor brand de tara care il puteam inchipui. Jordi Savall este un arheolog muzical - dezgroapa partituri uitate de secole, repune in circuit valori muzicale atestate ca atare atunci, dar trecute sub tacere de-a lungul timpului. Formatiile pe care le-a creat Jordi Savall (Hesperion XX, Le Concert des Nations), interpretii si instrumentistii care l-au acompaniat (printre care soprana Montserrat Figueras) au cintat cu o voiosie, veselie, bucurie molipsitoare Toate discurile lor (din care o parte la propria casa de discuri Alia Vox) sunt absolut extraordinare

Si in aceste conditii, asemenea arheologi ai muzicii s-au hotarit sa se concentreze asupra celui mai ascuns, mai putin cunoscut dintre compozitorii romani: Dimitrie Cantemir. Cine poate marturisi ca a ascultat vreodata macar intimplator vreo nota muzicala scrisa de Cantemir? Stiam ca invatatul a scris si o serie de partituri - in notatie otomana - dar in afara unei formatii a Conservatorului bucurestean, nimeni nu s-a aplecat asupra lui Cantemir in postura de compozitor.

A facut-o Jordi Savall. Ce brand de tara mai bun doriti in afara acestuia? Jordi Savall este ascultat si adulat in intreaga lume. A construit el insusi instrumentele la care a cintat, in spiritul si litera epocilor trecute. Acum s-a ocupat de Dimitrie Cantemir. Credeti ca mai avem nevoie de frunzulite plagiate? Nu sunt suficienti ca brand de tara Dimitrie Cantemir, Voronet, Brancusi, Enescu? Nu sunt un brand de tara cetatile sasesti din Transilvania, Culele oltenesti, manastirile din Moldova, si peisajele superbe din Delta? De ce mai trebuie aruncati sute de mii de euro pe niste plagiaturi?

Va rugam sa raspundeti.

Vizualizări: 29

Comentariu publicat de judit ionescu pe August 10, 2010 la 2:26pm
Poate niciodata nu a fost mai importanta reprezentarea tarii noastre prin valorile proprii ca acum. Suntem inconjurati de zeci de obiective care atesta fara tagada ca pe acest pamant s-au realizat lucruri de pret, avem la indemana munca a mii si mii de oameni, care au ajutat la recunoasterea numelui nostru in lume. Insa nu stim sa apreciem ceea ce avem. Adesea vedem cum lumea ne huleste doar auzind denumirea tarii, ca ceva fara valoare. Ma revolta atitudinea oficialitatilor care, in loc sa ne laude valorile in lungul si latul lumii, spun ca "brandurile" straine sunt mai importante decat orice provenit del a noi. Va rog sa nu ma intelegeti gresit, nu patriotismul sufocant si pompos ma face sa scriu aceste randuri, ci revolta ca sunt desconsiderata doar pentru aici m-am nascut. M-am straduit ca si pe paginile acestui NING sa arunc in lume valorile noastre literare, sa le cunoasca nu doar romanii de pretutindeni, dar si strainii de pamantul nostru ca si aici s-au nascut Andreseni, sau Shakesperare-i, doar ca se numesc Creanga, Sadoveanu sau Caragiale. Trebuie sa vina altii, strainii sa ne arate ca avem valori, ca muzica scrisa de Dimitrie Cantemir si s-o valorifice prin arta sa..Noi, chiar nimic nu mai vedem de praf? Cu toate acestea ma bucur ca avem parte de aprecierea lui Jordi Savall, pentru a carui arta am doar cuvinte de lauda si un desoebit respect. Intr-adevar s-au aruncat banii la cos pe asa zisul brand de tara, pentru o frunzulita superficiala, si reprezinta neindemanarea, incultura, lipsa de respect fata de adevarata valoare a celor care au primit votul de incredere a unei tari.
Comentariu publicat de Alexandru AMOQ pe August 10, 2010 la 2:32pm
Cum se obtin,cu usurinta,fonduri imense pentru noii mandarini ai unui "teritoriu"in disolutie? Si,pana la urma, "Totul este politica",dupa cum spunea Napoleon.
Comentariu publicat de altmarius pe August 10, 2010 la 2:44pm
Domnule Amoq,
Am initiat o dezbatere, al carei subtitlu ar fi putu fi: "Poate fi cultura un brand de tara"? Raspunsul meu implicit ar fi fost ca da... Si chiar nu vrem sa reducem totul la politica, fiindca nici Napoleon nu putea fi omul perfect, asa cum nu a fost nimeni pina acum.
Comentariu publicat de altmarius pe August 10, 2010 la 2:47pm
Judy,
Intotdeauna pamintul acesta a creat valori: asa cum intreaga zona central si sud-est europeana a creat, numai ca valorile acestei zone au fost cu greu recunoscute, in primul rind de guvernanti! Aceste este de fapt aproape un blestem, sa nu stim a ne pune in valoare!
Comentariu publicat de Alexandru AMOQ pe August 10, 2010 la 3:32pm
Asa este:numai cultura poate fi un brand (natura face parte din cultura).
Comentariu publicat de Croitoru Grigorie pe August 10, 2010 la 5:09pm
Cu scuzele de rigoare, dragi prieteni, trebuie să vă spun că sunteţi naivi. Credeţi dumneavoastră că ar mai fi putut cheltui sutele de mii de euro ca să-l descopere pe Cantemir, Brâncuşi, Enescu, Putna, Voroneţul şi mai ştiu eu ce minune de pe pământul ăsta?! Erau la îndemână, dar frunza aia, crăpată pe-o parte şi călare, zice-se, pe Dunăre, trebuia căutată, trebuia umblat după ea peste mări şi ţări, şi pe bani, pe mulţi bani. Şi mai este ceva: de ce să dăm cuiva din ţărişoara asta un ban când putem să-l dăm foarte uşor străinilor? Atât! Gr. M. Croitoru
Comentariu publicat de altmarius pe August 10, 2010 la 5:45pm
Domnule Valeriu,
Nu cred ca Jordi Savall sa confunde Romania cu Moldova, fiindca a fost de doua ori la Festivalul Enescu, si a facut sali arhipline! Pe de alta parte, din punct de vedere istoric are dreptate, caci Dimitrie Cantemir, nu s-a considerat niciodata decit moldovean - dar ce ne impiedica pe noi sa aratam lumii intregi ca am avut si noi in istorie pe Cantemir?
Nu, domnule Croitoru nu suntem naivi. Aceasta tema nu face decit sa incearca trezirea la realitate a diriguitorilor. Poate daca ni s-ar alatura si alte ninguri, poate si alte retele, poate si niste ziare... Vise...
Comentariu publicat de Nicoleta Cimpoae pe August 10, 2010 la 7:10pm
In ceea ce priveste activitatea lui Jordi Savall, am toata admiratia si respectul! Exista totusi regretul ca descoperirea si punerea in valoare a muzicii lui Dimitrie Cantemir nu a fost facuta de catre noi, romanii! Oricum, promovarea acestor creatii este un lucru bun si in avantajul nostru, ca tara si popor!
Exista o vorba: "Interesul poarta fesul". Cu siguranta ca in spatele contractului de sute de mii de euro stau interese pe masura acestei sume mari de bani! S-ar fi putut gasi un brand de tara mult mai inspirat si sugestiv ... Istoria acestei tari, cultura, natura specifica sunt surse de inspiratie si ofera multiple variante. Un concurs national pe aceasta tema cred ca ar fi fost mult mai indicat!
Desi situatia este una foarte serioasa, am sa incerc sa o mai destind putin prin cateva variatiuni pe tema controversatului brand de tara ... Imaginile au circulat pe Internet si cred ca sunt o dovada a faptului ca romanul are simtul umorului, dar si imaginatie foarte bogata :)

Comentariu publicat de altmariusgeo pe August 10, 2010 la 7:33pm
Fantastic! Multumesc, Nicoleta! Romanul intotdeauna va sti sa rida - asta poate fi cea mai mare pedeapsa pentru guvernanti...
Comentariu publicat de judit ionescu pe August 10, 2010 la 10:05pm
Desi m-am amuzat copios, Nicoleta, este trist si adevarat!

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor