altmarius

cultură şi spiritualitate

Strălucirea diamantului şi sacerdotala smerenie

Lumina din inimi

Strălucirea diamantului şi sacerdotala smerenie

Joi, 28 februarie 2013

Întâlneşti uneori oameni ai lui Dumnezeu dăruiţi cu sumedenie de virtuţi şi daruri, a căror pre­zen­ţă rafinată te molipseşte pur şi simplu, pentru un ceas măcar, pentru mai mult timp ori chiar pentru viaţa întreagă.

Părinţii Bisericii ne sfătuiesc să avem prieteni mai buni decât noi, de la care să putem învăţa ru­găciunea,paceafacerea de bine,smerenialucrarea de tai­nă a faptelor bune. Dacă ne ru­găm puţin, să avem alături oameni care se roagă îndelung, da­că suntem gâlcevitori, să că­u­tăm prieteni tăcuţi şi înţelepţi, da­că nu avem inima largă, să pri­vim la cei care fac, de bu­nă­vo­ie, milostenie. Adaug eu, să că­u­tăm şi pe cei care au darul cu­vin­telor frumoase, rostite ori scri­se, oameni care privesc dincolo de cenuşiul întâlnit pretu­tin­deni.

Ce se întâmpla oare dacă ochiul vigilent al Securităţii nu ajun­gea până în Împărăţia Ro­hiei, unde un tânăr cu suflet curat venise să primească jugul lui Hristos... Era pe atunci elev de liceu, care-l descoperise pe Dom­nul într-o veche biserică de lemn pic­tată de grecul Zaharia Api­t­tis, la Runcu, în universul fru­mu­seţii satului transilvănean, ajungând să-L slujească la Chin­telnic mai târziu, prin exem­plaritatea unei pastoraţii care seamănă izbitor de mult cu aceea de la Nazianz sau Mira Lichiei, în vremea când oameni ai lui Dumnezeu trecuseră pe acolo...

Dacă tânărul Ioan Pintea ar fi rămas la Rohia şi ar fi devenit monahulIoachimIrineuIuve­na­lie sau Iachint (ori altcumva cum Duhul ar fi dorit să se numească), am fi avut astăzi măr­tu­risirea şi mărturia de foca unui monah misionar pe care Dum­nezeu l-ar fi chemat la slu­ji­rea deApostol. A fost să fie alt­fel. Preot de enorie, şi nu monah, cum bine i-ar fi stat, strălucitor prin educaţie, cultură şi statură su­fletească, cărturar, dar nu fa­ri­seu, smerit, dar nu slugarnic, preotul Ioan Pintea aduce cu­vân­tul viu şi înmiresmat al Evan­gheliei într-o lume nu foar­te binevoitoare, aridă chiar pe alocuri, în care Dumnezeu Îşi caută sălaş, acum ca şi altădată, până la sfârşitul veacurilor.

Căutările dintâi au rămas aceleaşi. A urmat drumul Teo­lo­gi­ei, citind cu nesaţ cuvintele Scripturii, ale Patericului şi Filocaliei, dar şi cărţi de căpătâi din literatura universală şi românească deopotrivă. Uce­ni­cul Rohiei, binecuvântat pă­rin­teş­te de stareţul Serafim Man şi cres­cut sub atenta grijă a mona­hu­lui Nicolae de la Rohia (Stein­hardt), a urmat Teologia la Cluj-Napoca şi a primit hirotonia în­tru diacon prin rugăciunile şi pu­nerea mâinilor episcopului Jus­tinian Chira, iar preoţia, de la mitropolitul de pioasă amin­tire Bartolomeu Anania.

Poet, scriitor, om de mare sen­sibilitate şi acrivie, stăruitor în misia preoţească şi fin observator al lucrurilor şi lucrărilor din lumea cea mare, cititor pa­si­o­nat şi condeier inspirat, evla­vi­o­sul preot Ioan Pintea constituie, de-a dreptul, fără nici o exa­gerare, un model în vremea noastră, înaintea căruia, trebuie, după cum zice o vorbă din bătrâni, să-ţi ridici pălăria.

Drept argument, dacă mai este nevoie, am să vă prezint o în­tâmplare din viaţa monahului Nicolae Steinhardt. Cu ceva timp înainte de moarte, din varii motive, monahul scriitor se lup­ta cu gândul plecării de la Ro­hia. Dacă era sau nu motivat, Dum­nezeu ştie cu siguranţă. În pe­rioada acelor încercări l-a che­mat în chilia sa pe Ioan Pintea şi l-a întrebat: „Mă poţi primi la tine acasă, să stau împreună cu voi, ca într-o familie?“ Până la ur­mă, acesta fusese doar un gând fugar, trecător. Şi a fost mai bine aşa! Dar simţindu-se îm­presurat de spinii urii şi ai altor păcate, a apelat la un om de su­flet pe care se putea bizui. Ce rar se întâlnesc astfel de cazuri. Nicolae Steinhardt spunea când­va (citez din memorie): „în mă­năs­tire nu-s grele metaniile, aju­nările, postirile, privegherile. E greu să-l suporţi pe cel de lângă tine, aşa cum este, cu bune şi rele...“

Într-o altă situaţie, simţin­du-se bolnav, slăbit de o an­ghină pectorală, Nicolae Stein­hardt i-a scris lui Ioan Pintea câteva rânduri, prevestindu-şi oarecum sfâr­şitul şi spunându-i că cea mai mare parte a manuscriselor din chilia sa îi rămân în custo­die. Nu uitase să amintească acest lucru şi în obştea Rohiei, un­de se aflau monahi tineri, în­tre ei actualul Arhi­ereu-vicar al Episcopiei Mara­mureşului şi Săt­marului, vlă­dica Iustin Si­ghe­teanul.

M-am bucurat să pot aduce aminte despre aceste mari da­ruri pe care le-a primit preotul Ioan Pintea, cel care şi-a legat nu­mele, fără tăgadă, de Nicolae Steinhardt.

Iarăşi m-am întrebat dacă nu cumva în urmă cu 30 de ani, când am poposit la Rohia, tăi­fă­su­ind în chip de neuitat cu Ni­colae Steinhardt o seară în­trea­gă şi o dimineaţă plină, nu se afla şi Ioan Pintea pe acolo, cum erau destui tineri seminarişti şi studenţi teologi, ucenici într-una din puţinele mănăstiri misio­na­re transilvane ale acelor vremi?

Parcă-l cunosc de când mă ştiu pe părintele Ioan Pintea, e­di­­torul şi îngrijitorul multor cărţi care poartă semnătura lui Nicolae Steinhardt, dar şi autor de poezie (Frigul şi fricaMor­mân­tul golGrădina lui Ion,Ca­sa teslarului), eseuri, convorbiri, pa­gini de jurnal şi memorii.

Între acestea, Proximităţi şi mărturisiri, apărută la Editura Cartea Românească în anul 2012, este înainte de toate o car­te de suflet. Meditaţii teologice, frânturi de predici, file de jurnal, note de lectură, reflecţii, amin­tiri şi nostalgii după satul natal ori locul preoţiei de inimă (Chin­tel­nic), întâlniri cu oameni ai lui Dumnezeu sau cu oameni mici de tot (la suflet), bucuria lecturii şi prezenţa Duhului Sfânt în via­ţa unui preot exemplar, toate se în­tâlnesc în cele peste 300 de pa­gini ale opusului menţionat.

Bogăţia informaţiei şi frumuseţea cuvintelor încântă cititorul. Ce poate fi mai frumoasă de­cât viaţa unui preot care să­vâr­şea Liturghia în linişte şi sme­renie, cu păsări minunate tri­mise din înaltul Cerului să cân­te antifonic cu psalţii! Ce li­niş­tit e preotul care-şi vizitează eno­riaşii, ce-l consideră ca şi co­pi­lul lor, în pastoraţia unde în­tâl­neşti oameni diferiţi, dar ani­maţi de aceeaşi credinţă fier­binte


Vizualizări: 19

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor