altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 30 septembrie 2011

Stiri culturale - interne

Popasuri Enesciene, ediția a treia

Centrul de Excelență al Universității Naționale de Muzică București organizează, de astăzi și pană pe 3 octombrie, Festivalul Internațional Popasuri Enesciene. Ajuns la cea de-a treia ediție, evenimentul include concerte care vor avea loc in Aula Palatului Cantacuzino din Capitală, la Muzeul Național Peleș de la Sinaia, Muzeul Vasile Parvan din Barlad și la Casa Memorială Paul Constantinescu din Ploiesti. Concertul din această seară, care va incepe la ora 19,00, la Palatul Cantacuzino, cuprinde lucrări de Franz Liszt, George Enescu, Gaspar Cassado, Mihail Jora și David Popper. 

 

Concertul Cesariei Evora de la Bucuresti nu se anuleaza ci se amană pentru luna decembrie

Concertul pe care Cesaria Evora ar fi trebuit să-l susţină la Bucureşti pe 5 octombrie nu se anulează ci se amană pentru luna decembrie. Organizatorii anunţă ca dată probabilă pentru concertul 'Divei desculţe' ziua de 7 decembrie, aceasta urmand să fie confirmată de managementul artistei in maxim o săptămană. In pofida sfaturilor medicilor, Cesaria Evora işi va fuma pe scena Sălii Palatului legendara sa ţigară ce ii inlesneşte trecerea graniţei normalităţii către nonconformism. Cesaria va reuşi, ca intotdeauna, să transmită publicului emoţie, nostalgie, eleganţă, precum şi un puternic sentiment de relaxare. Reprogramarea concertului nu aduce modificări in preţurile biletelor. 

 

Spectacole de teatru şi expoziţii, la prima ediţie a Intalnirilor Internaţionale de la Cluj

Trei spectacole de teatru după Gellu Naum, lansări de carte şi expoziţii vor avea loc, in perioada 7-9 octombrie, la prima ediţie a Intalnirilor Internaţionale de la Cluj, eveniment organizat de Teatrul Naţional. Directorul instituției, Mihai Măniuţiu, a declarat că intalnirile iși propun promovarea dialogului internaţional prin teatru, diseminarea informaţiilor culturale şi realizarea de colaborări şi iniţiative culturale in spaţiul internaţional. Măniuţiu a spus că prima ediţie a festivalului ii este dedicată operei lui Gellu Naum, proeminent autor roman suprarealist. In cadrul "Intalnirilor Gellu Naum" va avea loc conferinţa "Gellu Naum şi avangarda europeană", va fi vernisată expoziţia de fotografie "Gellu Naum şi Jules Perahim" şi vor fi lansate cărţi şi CD-uri cu opere din şi despre creaţia autorului. 

 

Sibiu: Şase documentare romaneşti prezentate in premieră absolută la Astra Film Festival

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film Documentar "Astra Film Festival" de la Sibiu au anunţat că o treime din programul evenimentului se bazează pe documentare romaneşti, dintre care şase filme vor fi prezentate in premieră. Astra Film Festival este singurul loc din Romania unde se pot vedea documentarele romaneşti produse in ultimii doi ani. In cadrul festivalului vor putea fi vizionate filme despre romii din Valea Corlatului, ciobanii din Mărginimea Sibiului sau despre membri trupei de muzică Shukar Colectiv din Bucureşti. Potrivit organizatorilor, programul prezintă şi documentare care tratează, "dincolo de suprafaţa uneori rece a ştirilor, subiecte cunoscute de public doar prin intermediul mass-media, cum ar fi migratia muncii, cu mutiplele sale implicatii". De asemenea, in premieră absolută, va fi prezezentat documentarul "Părintele Arsenie Boca - omul lui Dumnezeu", "un documentar portret mult aşteptat al unui nume legendar". Evenimentul, care are loc la Sibiu intre 25 şi 30 octombrie, este organizat de Muzeul Astra şi Astra Film. 

 

Proiecţie-eveniment "Şoferul de taxi/ Taxi Driver" la festivalul Les Films de Cannes a Bucarest

Filmul-cult "Şoferul de taxi/ Taxi Driver", de Martin Scorsese, va fi prezentat, intr-o copie restaurată, la evenimentul Les Films de Cannes a Bucarest, care va avea loc in perioada 14 - 20 octombrie, la 35 de ani de la premiera sa, la Cannes, unde a fost distins cu Palme d'Or. Filmul "Taxi Driver" va rula in cadrul unei proiecţii-eveniment la Cinema Studio din Bucureşti. In anii comunismului, filmul cu Robert De Niro in rolul principal a fost distribuit, clandestin, pe casete VHS. Spectatorii care se prezintă in seara proiecţiei cu un film "Taxi Driver" pe un astfel de suport au intrare liberă. Unul dintre titlurile reper din istoria cinematografiei, premiat cu Palme d'Or la Cannes in 1976 şi nominalizat la patru premii Oscaruri, "Şoferul de taxi/ Taxi Driver" nu a rulat niciodată pe ecranele din Romania. Neoficial, filmul a fost proiectat cu o copie piratată la Cinemateca din Bucureşti, in anii 70-80, şi a circulat pe casete VHS, ca mai toate filmele venite dinspre Vest. Aflat la cea de-a doua ediţie, evenimentul Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Roman. In program sunt prezentate cateva dintre cele mai apreciate filme de la ediţia din 2011 a Festivalului de la Cannes, in premieră absolută in Romania, dar şi o selecţie de filme romaneşti care au ajuns la prestigiosul eveniment de pe Croazetă in ultimii zece ani. 

 

"Duelul viorilor - Stradivarius sau Guarnieri? ", la Sala Radio

Viorile Stradivarius şi Guarnieri, manuite de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela, astăzi, la Sala Radio din Bucureşti. După Tg Mureş şi Braşov, turneul naţional "Duelul viorilor - Stradivarius sau Guarnieri?" se opreşte, aşadar, pentru o seară, la Bucureşti, după care va continua, pe 3 octombrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, pe 4 octombrie la Sala Capitol din Timişoara şi pe 6 octombrie la Sala Filarmonicii din Craiova. Turneul aduce in sălile de concerte doi mari violonişti romani, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, insoţiţi de două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii, o provocare lansată de pianistul Horia Mihail, care le este alături pe scenă in permanenţă. Diseară, la Sala Radio, interpreţii vor prezenta publicului cele două opere de artă, după care Gabriel Croitoru va interpreta cu vioara Guarneri del Gesu "Catedrala" lui George Enescu, pusă la dispoziţie de Muzeul "George Enescu", lucrări de virtuozitate de Provost, Sarasate şi Kreisler. Apoi, Liviu Prunaru va canta la vioara Stradivarius "Pachoud" - un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius - piese celebre de Ceaikovski, Brahms, Kreisler, Jules Massenet şi Bazzini. In cea de-a doua parte a serii, cei trei artişti, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, vor fi prezenţi pe scenă impreună, spectatorii urmand să savureze imbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian. 

 

Spectacol de Gellu Naum, in premieră la Teatru Naţional "Radu Stanca" din Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu va prezenta, astăzi, premiera spectacolului "Insula" de Gellu Naum, in regia lui Vlad Massaci, un spectacol plin de "umor nebun" şi "absurd tragic" cu "acumulări de situaţii mereu imprevizibile". Insula este o montare după textul omonim al poetului suprarealist roman Gellu Naum. Piesa porneşte de la romanul Robinson Crusoe scris de Daniel Defoe şi păstrează cateva din elementele originale: insula pe care naufragiază personajul principal şi eforturile de supravieţuire ale acestuia, precum şi pe Vineri, sclavul devenit camarad". Scenografia şi designul de lumini poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, iar muzica pe cea a directorului artistic de la Disneyland Paris, compozitorul Vasile Şirli. 

 

Dan C. Mihăilescu şi Maia Morgenstern, la Noaptea Bibliotecilor

Dan C. Mihăilescu şi Maia Morgenstern se numără printre personalităţile care vor fi prezente la evenimentul Noaptea Bibliotecilor, ce se va desfăşura in Bucureşti şi in ţară, in noaptea de sambătă spre duminică. Noaptea Bibliotecilor este un proiect care işi propune să readucă in atenţia publicului plăcerea de a merge la bibliotecă. De-a lungul nopţii, vor fi organizate, in mai multe biblioteci din Capitală şi din toată ţara, conferinţe, ateliere, mese rotunde, spectacole de teatru, proiecţii de film, concerte unplugged, prezentări de carte rară, expoziţii şi vernisaje. Pasionaţii de lectură vor putea discuta deschis cu personalităţi ale realităţii culturale, din medii diverse: Dan C. Mihailescu, Maia Morgenstern, academicianul Gabriel Strempel, Florin Piersic jr, Mircea Vasilescu, Adrian Papahagi, Doina Ruşti, Mircea Toma, Dan Puric, Jean Lorin Sterian, Alex Ştefănescu sau Costi Rogozanu. Noaptea Bibliotecilor se va desfăşura simultan in Bucureşti şi in alte 34 de oraşe ale ţării, participanţii avand acces gratuit in oricare dintre bibliotecile partenere evenimentului. 

 

Radu Popescu, George Ştefan şi Bogdan Georgescu, pe lista scurtă a premiilor Ambasadei Irlandei

Radu Popescu, George Ştefan şi Bogdan Georgescu sunt cei trei dramaturgi care se află pe o listă scurtă pentru un premiu in valoare de 1.000 de euro care va fi acordat de Ambasada Irlandei la Bucureşti, in luna noiembrie. Cele trei texte luate in considerare sunt "Testament", de Radu Popescu, "Dacă te naşti luni probabil vei muri vineri", de George Ştefan, şi "Casa Poporului", de Bogdan Georgescu. Ambasada Irlandei la Bucureşti a infiinţat Irish Embassy Award for an Emerging Romanian Playwright, premiu care constă in suma de 1.000 de euro, traducerea profesionistă in limba engleză a piesei caştigătoare, in colaborare cu un autor irlandez, şi un spectacol-lectură la Abbey Theatre din Dublin, Teatrul Naţional al Irlandei. Premiul va fi atribuit unui autor pentru textul care a avut o montare profesionistă pe o scenă din Romania, fără a fi luate in considerare adaptările pentru radio, TV şi cinema. Au putut fi inscrise pentru acest premiu piese montate in stagiunea 2009/2010, pană pe 1 septembrie. 

 

Ministrul Culturii face apel la autorităţile locale să introducă şi elemente de patrimoniu construit in proiectele europene

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, face apel la autorităţile locale să fie fie receptive atunci cand fac proiecte pentru fondurile structurale şi să introducă in acestea elemente de patrimoniu cultural. Potrivit ministrului Culturii, orice ofertă turistică trebuie să aibă şi o componentă culturală, iar Romania, spune el, este foarte bogată din acest punct de vedere, dar nu valorifică acest aspect. Hunor Kelemen a precizat că iniţiativa de a propune un program sectorial pentru cultură pentru perioada 2014-2020 ar fi o soluţie pentru a finanţa şi domeniul culturii de la bugetul Uniunii Europene, aşa cum s-a intamplat in cazul Portugaliei sau Greciei. 

 

Concert cu ocazia Zilelor Culturii Spirituale Ruse in Romania, la Opera Naţională Bucureşti

Un concert susţinut de patru solişti ruşi cu fragmente din opere celebre va avea loc pe 12 octombrie, de la ora 19.00, la Opera Naţională din Bucureşti, in cadrul Zilelor Culturii Spirituale Ruse in Romania. Patru solişti importanţi din Rusia - Ecaterina Sergheeva, mezzo-soprană, Evgheni Akimov, tenor, Anna Aglatova, soprană, şi Vladimir Moroz, bariton - vor interpreta fragmente cunoscute din opere semnate de compozitori ruşi şi nu numai. Evenimentul se va desfăşura cu participarea orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, iar conducerea muzicală a spectacolul aparţine dirijorului Iurie Florea. In programul concertului sunt incluse fragmente din opere ca "Evgheni Oneghin" şi "Dama de pică", de Piotr Ilici Ceaikovski, "Albă ca Zăpada" şi "Mireasa Ţarului", de Nikolai Rimski-Korsakov, "Carmen" de Georges Bizet, "Faust" de Charles Gounod, "Gianni Schicchi" de Giacomo Puccini, "Rigoletto" şi "La Traviata", de Giuseppe Verdi și "Il Barbiere di Siviglia", de Gioacchino Rossini. 

 

Brăila: Festivalul Poeţilor din Balcani, dedicat in acest an culturii greceşti

Festivalul Poeţilor din Balcani, manifestare ajunsă la cea de-a cincea ediţie, este dedicat anul acesta culturii greceşti. Evenimentul se desfăşoară, astăzi și maine, şi işi propune promovarea poeziei contemporane din Romania şi ţările balcanice, aprofundarea conceptului de balcanism in literatură şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare intre poeţii aparţinand arealului balcanic. Evenimentul se deschide, astăzi, la Teatrul 'Maria Filotti', cu un recital susţinut de poeţii romani inscrişi la ediţia din acest an, seara lirică urmand să se incheie cu două lansări de carte - 'Fetele Nikas in lumina zilei mare şi albă' de Monica Vouduri şi 'Dincolo/ Dincoace de poezie' de Ştefania Mincu. Festivalul Poeţilor din Balcani se va incheia cu decernarea Premiului Balcanica şi cu un recital de poezie al autorilor premiaţi. 

 

Mureş: S-a incheiat preselecţia pentru Festivalul ALTER-NATIVE

In urma preselecţiei realizate de juriul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE de la Tg Mureş, din cele 605 producţii inscrise, au rămas in concurs 55 de filme din 23 de ţări. In cadrul Festivalului, care va avea loc in perioada 2-6 noiembrie la Palatul Culturii din Targu Mureş, filmele vor rula pe parcursul a 11 ore. In competiţie s-au putut inscrie filme a căror durată nu depăşeşte 30 de minute, la categoriile ficţiune, documentare, experimentale şi de animaţie. Un element de noutate al festivalului din acest an este prezentarea unei serii de documentare semnate de regizorul sarb Goran Radovanovic şi de Koós Anna, de la Televiziunea Romană. La ALTER-NATIVE XIX iubitorii de film vor putea viziona şi 13 filme de lung-metraj. 

 

Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol incep un nou atelier de actorie de film

Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol vor susţine, in perioada 3 octombrie 2011 - 3 februarie 2012, cea de-a treia ediţie a atelierului de actorie de film şi de televiziune demarat in primăvara anului trecut. Profesorii invitaţi la această ediţie sunt Victor Rebengiuc, Radu Muntean, Adrian Sitaru, Mimi Brănescu, Mirela Oprişor şi Cristi Tarnoveţchi. Conceput intr-un mod mai puţin tradiţional, proiectul are ca scop deprinderea tehnicii şi a disciplinei necesare pe platoul de filmare. Finalul cursului constă in conceperea a trei scurtmetraje realizate de regizori romani importanţi şi prezentate ulterior publicului.Cursurile sunt concepute fără ierarhii, fără manuale, examene şi note, şi se bazează pe experienţa celor trei actori, pe rigorile şi nuanţele actoriei de film şi de televiziune. 

 

Stiri culturale - externe

Cărtărescu, printre favoriţi la premiul Nobel pentru literatură, la casele de pariuri britanice

Scriitorul Mircea Cărtărescu se numără printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură pe 2011, potrivit caselor de pariuri din Marea Britanie, unde cea mai mare cotă o are poetul sirian Adonis, informează ediţia electronică a publicaţiei The Guardian. După ce, la inceputul acestui an, Adonis a caştigat premiul Goethe, cel mai prestigios trofeu literar oferit in Germania, poetul sirian este considerat marele favorit la premiul Nobel pentru literatură de anul acesta, al cărui caştigător va fi anunţat curand. Cu o cotă de 21/1, scriitorul roman Mircea Cărtărescu se numără şi el printre favoriţi, situandu-se pe locul 11. Numele persoanelor propuse pentru premiile Nobel nu sunt făcute publice. Acestora nu li se comunică dacă au fost propuse pentru prestigioasele trofee. Sezonul premiilor Nobel pe 2011 va debuta pe 3 octombrie, cand va fi anunţat caştigătorul trofeului pentru medicină și fiziologie. Deocamdată nu a fost stabilită ziua in care va fi anunţat caştigătorul premiului Nobel pentru literatură. 

 


Vizualizări: 59

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor