altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 29 martie 2011

Stiri culturale - interne

Gabriela Adameşteanu, Ion Vianu, Emil Brumaru şi Doina Uricariu, printre laureaţii Premiilor ''Observator cultural''

Scriitorii Gabriela Adameşteanu, Ion Vianu, Emil Brumaru şi Doina Uricariu se numără printre laureaţii celei de-a cincea ediţii a Premiilor ''Observator cultural'', desfăşurate aseară la Teatrul Odeon din Capitală. La categoria 'Proză', premiul a fost obţinut de Gabriela Adameşteanu, pentru volumul 'Provizorat' şi Ovidiu Nimigean, pentru 'Rădăcina de bucsau', ambele apărute la Editura Polirom, in timp ce la 'Poezie' au fost desemnaţi caştigători Ion Mureşan, pentru cartea 'Alcool', Editura Charmides şi Radu Vancu pentru 'Sebastian in vis', Editura Tracus Arte. La 'Critică/ Istorie literară/ Teorie literară', juriul a desemnat-o caştigătoare pe Corina Ciocarlie pentru 'In căutarea centrului pierdut', Editura Art, iar la 'Eseu/ Memorialistică/ Publicistică' pe Ion Vianu pentru 'Amor intellectualis. Romanul unei educaţii', Editura Polirom. Raluca Dună a obţinut premiul la categoria 'Debut', pentru volumul 'Eu, Autorul. Reprezentări auctoriale in literatură şi pictură. Din Antichitate pană in Renaştere', apărut la Editura Tracus Arte. In cadrul Galei au mai fost acordate alte două distincții: Premiul 'Gheorghe Crăciun' pentru Opera Omnia, care a revenit poetului Emil Brumaru, şi Premiul Cititorilor, care a ajuns la Doina Uricariu, pentru cartea 'Maxilarul inferior', de la Editura Polirom.
 

 

Scurtmetraje incitante, glamour şi interactive, in premieră la NexT 2011

Un program de filme mai variat ca niciodată, pentru toate varstele şi gusturile, dar şi trei secţiuni in premieră ii aşteaptă pe cinefili la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, care are loc intre 6 şi 10 aprilie, la Bucureşti. Pe langă competiţia festivalului, care cuprinde 26 de titluri din 19 ţări, şi programele deja tradiţionale in cadrul acestuia, NexT işi aşteaptă spectatorii cu alte trei secţiuni in premieră, cu teme pe cat de diferite intre ele, pe atat de irezistibile pentru public. Una din surprizele pe care NexT le pregăteşte anul acesta publicului este proiecţia-eveniment Oscars Night. Pe 8 aprilie, festivalul va recrea la Cinema Scala din Bucureşti atmosfera glamour a premiilor Academiei de film americane şi va prezenta spectatorilor scurtmetrajele premiate la Oscar in ultimii cinci ani. Publicul NexT va păşi pe covorul roşu alături de vedete din showbiz-ul autohton şi de invitaţii străini ai festivalului. O altă noutate a Festivalului NexT 2011 este programul Necenzurat, cu filme pentru publicul lipsit de inhibiţii si prejudecăţi. Abonamentele şi biletele pentru Festivalul NexT 2011 s-au pus deja in vanzare. Organizatorii vor anunța, astăzi, toate detaliile legate de eveniment in cadrul unei conferințe de presă care se va desfășura, de la ora 11,00, la Ceainăria Cărturești Verona.
 

 

Au inceput inscrierile pentru atelierul de film "Let s Go Digital! ", organizat in cadrul TIFF 2011

Tinerii care vor să inveţe să facă film se pot inscrie, pană pe 13 mai, la atelierul "Let s Go Digital!", care va avea loc in cadrul TIFF 2011, cel mai bun film realizat de cursanţi urmand să fie premiat şi proiectat in cadrul Galei de Inchidere a festivalului. Devenit o tradiţie de succes a TIFF, care il găzduieşte din iunie 2005, şi susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, "Let s Go Digital!" se adresează tinerilor cu varste cuprinse intre 14 şi 18 ani, din toata ţara, pasionaţi de film, fotografie şi editare video. Timp de zece zile, participanţii la proiect vor lua contact cu lumea filmului din interior, parcurgand intensiv toate etapele realizării unui film: scrierea scenariului, filmare și editare. Ei vor avea acces la aparatură profesională, fiind indrumaţi de profesionişti din cinematografia romană.
 

 

Pianul călător ? Pe urmele lui Franz Liszt

Pianistul Horia Mihail ? solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio ? va incepe un turneu de recitaluri in 12 oraşe din Romania, pentru a marca implinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt. Urmand exemplul compozitorului maghiar care intre anii 1846 şi 1847 susţinea concerte in ţările romane pe un pian Erard care-l insoţea peste tot, in 5 din cele 12 orase in care pianistul Horia Mihail va susţine recitaluri, va avea alături un pian calator. Recitalul care marchează inceputul turneului şi totodată plecarea unui pian de concert spre o destinaţie finală va avea loc in capitală, la Sala Radio, pe 15 aprilie. La sfarşitul turneului, in data de 21 aprilie, pianul de concert va ajunge la Mediaş, unde va fi predat autorităţilor locale in cadrul unei ceremonii urmată de ultimul recital al turneului. Instrumentul va fi dat in folosinţă comunităţii locale a oraşului Mediaş de către Societatea Romană de Radiodifuziune.
 

 

Conferintele de la Sosea - Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio

Clubul Țăranului va găzdui, astăzi, de la ora 18,00, o nouă dezbatere din seria Conferintelor de la Sosea, intitulată Covorul otoman, intre arhetipul transilvan si pictura lui Ghirlandaio. Conferinta va fi moderata de Vintila Mihailescu și susținută de Dan Sava Ionescu. Discuția va pleca de la ideea că, in vechime, covorul era un element esential al locuirii. Pentru populatiile nomade, el reprezenta materia insasi a arhitecturii. Pana astazi se poate vorbi despre o moda a locuintei cu pereti si mobile imbracate, a unui interior cald si colorat, in paralel cu cea a locuirii intr-un spatiu luminos, aerisit si pur, in care rolul tesaturilor decorative este preluat de culoarea uniforma sau de tapetul discret al peretilor.
 

 

O după-amiază cu Nichita

Fundaţia Teatrul ACT organizează, joi, 31 martie, de la ora 18, la ceainăria Sala de Lectură, un dublu eveniment: vernisajul expoziţiei de fotografie ?O după-amiază cu Nichita? şi lansarea audiobook-ului ?Albastru de Prusia: Nichita Stănescu despre scriitori şi literatură?, apărut la Editura Casa Radio. Din dorinţa de a dezvălui dimensiunea personalităţii lui Nichita Stănescu in viaţa culturii romane, atat pentru contemporanii săi dar şi pentru cei mai tineri, Editura Casa Radio aniversează 78 de ani de la naşterea poetului printr-o expoziţie de fotografii realizate acasă la Nichita, intr-o după-amiază din primăvara lui ?82, prin rostirea poemelor sale şi discuţii cu cei care l-au cunoscut. Mărturiilor fotografice expuse li se va alătura şi vocea poetului sărbătorit, restituită de abumul intitulat ?Albastru de Prusia: Nichita Stănescu despre literatură şi scriitori?, care conţine inregistrări din arhivele Radio Romania, realizate intre 1969-1983.
 

 

Raul de sticlă va fi lansat in prezența autorului bulgar

Scriitorul bulgar Emil Andreev işi lansează romanul Raul de sticlă la Libraria Humanitas Kretzulescu din București. Evenimentul va avea loc, maine, de la ora 18,00, in prezența autorului, care ii va avea invitați pe Mircea Cărtărescu, Mariana Mangiulea și Ivan Stankov. Volumul Raul de sticlă, apărut de curand la Editura Humanitas, in colecţia ?Cartea de pe noptieră?, in traducerea Marianei Mangiulea, a obţinut in 2005 Premiul Vick pentru cel mai bun roman bulgar, precum şi Premiul cititorilor. Tradus in engleză, germană, polonă, rusă, sarbă şi slovacă, romanul a fost ecranizat in 2010 de regizorul Stanimir Trifonov.
 

 

Veronica Anuşca, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice'

Soprana romancă, Veronica Anuşca, este caştigătoarea Premiului I, care constă in 3.000 euro şi două roluri principale in spectacolele Operei Naționale București, premiu acordat in cadrul Concursului Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice', desfăşurat in perioada 22-27 martie. Premiul al II-lea, ex aequo, a revenit baritonului canadian, Jean Kristof Bouton, şi bas baritonului Iurie Maimescu din Republica Moldova, fiecare dintre cei doi artişti primind cate 1.000 euro şi un rol principal intr-un spectacol al Operei bucureștene. In cadrul aceluiaşi concurs, mezzosoprana Emanuela Pascu şi baritonul Alexandru Aghenie, ambii din Romania, au obţinut menţiuni, constand in cate un rol intr-un spectacol al Studioului Experimental de Operă şi Balet 'Ludovic Spiess'. Cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de Canto 'Maeştrii artei lirice' a fost inchinată baritonului Petre Ştefănescu-Goangă, artist aplaudat pe toate scenele importante din ţară şi străinătate, care a marcat lumea lirică romanească şi prin bogata sa activitate pedagogică, mulţi dintre studenţii formaţi sub indrumarea sa devenind solişti vocali de mare valoare.
 

 

Olandezii de la Epica concertează la Bucureşti

Trupa olandeză 'Epica' se reintoarce in Romania, după trei ani, pentru un concert dedicat promovării albumului 'Design your Universe'. Spectacolul va avea loc, diseară, de la ora 19,00, in clubul Silver Church din București. Pentru o bună desfăşurare a evenimentului, organizatorii anunţă cateva reguli pe care participanţii sunt obligaţi să le respecte. Astfel, este interzis accesul cu aparate de fotografiat şi filmat, alimente, băuturi sau alte obiecte nepotrivite pentru ţinuta spectacolului. 'Epica' este o formaţie de symphonic-gothic metal din Olanda. A fost fondată in 2002 de fostul membru al trupei 'After Forever', Mark Jansen, sub numele de 'Sahara Dust'. Numele 'Epica' a fost inspirat de albumul cu acelaşi nume al trupei americane Kamelot.
 

 

Fragmente din vechiul castru al Legiunii a XIII-a Gemina, descoperite in Cetatea din Alba Iulia

Arheologii din Alba Iulia au descoperit, in timpul unor lucrări de reamenajare a zonei interioare a Cetăţii Vauban, fragmente din vechiul castru al Legiunii a XIII-a Gemina, peste care a fost construită fortificaţia. Prima descoperire a fost făcută in apropierea Porţii a III-a a cetăţii, unde a fost găsită fundaţia uneia dintre barăcile soldaţilor romani din Legiunea a XIII-a Gemina. Baraca are o lăţime de 22 de metri şi in ea locuiau aproximativ 200 de soldaţi romani. O altă descoperire importantă a arheologilor a fost făcută in zona Porţii a IV-a a cetăţii, unde săpăturile au scos la iveală un altar din perioada romană. Se presupune că acesta ar face parte dintr-un templu, iar in funcţie de descoperirile ulterioare arheologii vor stabili dacă poate fi conservat "in situ".
 

 

Cluj: 22 de morminte medievale, descoperite intr-o biserică din Feleacu

22 de morminte din secolul al XIII-lea au fost descoperite de arheologi intr-o biserică din localitatea clujeană Feleacu, patru putand fi ale unor episcopi, arhiepiscopi sau mitropoliţi. Scheletele vor fi cercetate la Cluj, in cadrul unui proiect derulat de Universitatea "Babeş-Bolyai" şi Academia Romană. Analizele vor mai scoate la iveală detalii despre varsta, inălţimea, greutatea sau bolile de care suferea populaţia din acea vreme. Toate aceste descoperiri duc la ipoteza că in zonă ar fi existat cu secole in urmă o fortificaţie mai veche de anul 1.300. Despre biserica din Feleacu se spune că a fost ctitorită de Ştefan cel Mare, insă istoricii afirmă că nu există nicio dovadă in acest sens.
 

 

Covasna: Ministerul Culturii alocă fonduri pentru reabilitarea a peste 300 de monumente istorice

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va aloca in acest an fonduri pentru reabilitarea a 314 monumente istorice din intreaga ţară. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, la Sfantu Gheorghe, că pentru reabilitarea acestor monumente se vor aloca 55 de milioane de lei. Kelemen Hunor a precizat că printre aceste monumente se numără 18 din judeţul Covasna, majoritatea biserici vechi, pentru care se vor aloca aproape 4,3 milioane de lei. Intre anii 2007 şi 2009 in judeţul Covasna au fost reabilitate 9 monumente istorice cu sprijinul Ministerului Culturii, iar in 2010, 11 monumente.
 

 

"Eu cand vreau să fluier, fluier" - trofeul pentru cel mai bun film la gala Gopo 2011

"Eu cand vreau să fluier, fluier" a caştigat trofeul pentru cel mai bun film la cea de-a cincea ediţie a galei Gopo, care a avut loc, aseară, la Bucureşti, iar Florin Șerban a primit statueta pentru cea mai bună regie a aceleiași pelicule. "Eu cand vreau să fluier, fluier", debutul in lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film romanesc din ultimii 17 ani care a intrat in competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer". De asemenea, filmul a fost nominalizat la premiul de debut al Academiei de Film Europene - EFA Discovery Award. In cadrul aceleiași gale, Victor Rebengiuc a caştigat premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal, pentru cel din filmul "Medalia de onoare". Mirela Oprişor a caştigat, la randul ei, premiul pentru cea mai bună actriţă intr-un rol principal, pentru interpretarea din filmul "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean.
 

 

Stiri culturale - externe

Norman Manea, in programul de dialoguri literare organizate de Royal Society of Literature şi ICR Londra

Celebrul scriitor Norman Manea vine la Londra pentru o conversaţie in premieră despre viaţa şi opera sa, cu autorul şi jurnalistul britanic Paul Bailey. Organizat de Institutul Cultural Roman din Londra, in parteneriat cu prestigioasa Royal Society of Literature, evenimentul va avea loc, maine, la sediul ICR din 1 Belgrave Square. Moderatorul discuţiei este Elaine Fenstein, binecunoscută scriitoare, poetă şi jurnalistă britanică. Acesta este al doilea proiect din programul de lecturi şi conferinţe susţinute in colaborare cu organizaţia britanică Royal Society of Literature, prin care ICR urmăreşte să pună in evidenţă excelenţa literaturii romane contemporane, in randul unui public puţin familiar cu autorii noştri. Norman Manea a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Literatură de diverse personalităţi ale lumii literare şi academice, din SUA, Suedia, Romania, Italia şi Franţa.
 

 

Colecţia europeană Polaroid, cu clişee de Ansel Adams şi Andy Warhol, cumpărată de un muzeu vienez

Colecţia europeană a companiei Polaroid, cu 4.400 de fotografii, printre care lucrări semnate de artişti de la Ansel Adams la Andy Warhol, a fost cumpărată de muzeul vienez Westlicht după intrarea in faliment a intreprinderii. Colecţia cumpărată de muzeul vienez se afla in arhivele Muzeului Elysée de la Lausanne, de unde a fost retrasă pentru a fi adăugată la bunurile Polaroid in momentul falimentului. Compania a fost fondată de fizicianul Edwin Herbert Land, care a inventat aparatele de fotografiat la sfarşitul anilor '40. Numărul de aparate Polaroid existente in lume de circa 60 de ani este estimat la 300 de milioane de exemplare.
 

 

Austria: O orgă barocă veche de 369 de ani a fost repusă in funcţiune

Cea mai veche orgă barocă din Viena şi una dintre cele mai vechi din lume, aflată in biserica franciscanilor, avand o vechime de 369 de ani, a fost repusă in funcţiune, după trei ani de lucrări de restaurare. Lucrările, care au costat 1,3 milioane de euro, bani stranşi din subvenţii publice şi din donaţii ale credincioşilor sau ale amatorilor de muzică, au fost realizate de compania specializată Kuhn, din Elveţia. Instrumentul a fost inaugurat printr-un concert oferit de organistul austriac, Friedrich Lessky.
 

 

Carte de management in stilul lui Ginghis Han pentru dentişti, premiată pentru cel mai ciudat titlu

Volumul "Managing a Dental Practice the Genghis Khan Way" (Cum să faci afaceri ca dentist in stilul lui Ginghis Han) a caştigat premiul pentru cel mai ciudat titlu de carte din 2010, distincţie decernată anual de revista britanică The Bookseller. Cartea este semnată de Michael Young, un fost dentist, şi oferă sfaturi despre cum poate fi construit un imperiu in acest domeniu, urmand calea celebrului cuceritor mongol. Capitole din acest manual se referă la managementul conflictelor, team building şi "pregătirea pentru dezastre". Volumul caştigător a fost desemnat prin votul publicului, pe site-ul publicaţiei The Bookseller.
 

 

Extinderea ideii de artă in spaţiul public - dezbatere la ICR Stockholm

Institutul Cultural Roman de la Stockholm organizează, astăzi, dezbaterea "Expanding the Notion of Public Art", la care participă reprezentanţi ai organizaţiilor fondatoare ale reţelei European Network for Public Art Producers. In cadrul evenimentului, instituţiile işi vor prezenta activitatea de cercetare şi producţie de artă destinată spaţiului public, precum şi argumentele infiinţării reţelei ENPAP. Moderatorul discuţiei este Alicia Miller, cercetător britanic specializat in arta destinată spaţiului public şi economie creativă. Proiectul ENPAP a fost lansat in mai 2010, cu scopul de a inființa o rețea a producătorilor de artă pentru spaţiul public. In cadrul proiectului, fiecare organizaţie contribuie cu experienţa proprie, reţeaua identificand astfel diverse contexte şi cadre instituţionale, precum şi posibilităţi de colaborare. Romania este singura ţară din regiune reprezentată in această reţea, prin intermediul Asociaţiei Vector.
 

 

Vizualizări: 31

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor