altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 25 iulie 2011

Stiri culturale - interne

Kelemen Hunor: România va avea, în sfârşit, Bibliotecă Naţională

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că pană la sfarşitul anului vor fi finalizate lucrările de construcţie la Biblioteca Naţională din Capitală. Totodată, el a precizat că in doi ani va fi finalizată şi reabilitarea Teatrului Naţional din Bucureşti, iar intre timp va fi finalizat şi proiectul de reabilitare a Palatului Culturii din Iaşi. Kelemen Hunor a participat, la sfarșitul săptămanii trecute, la Călăraşi, la recepţia finală a lucrărilor de restaurare a clădirilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional.
 

 

Un nou record de autor pentru Tonitza, cu lucrarea "Afizé", vândută pentru 160.000 de euro

Un nou record de autor pentru Nicolae Tonitza a fost stabilit recent, prin vanzarea lucrării "Afizé", pentru 160.000 de euro, la Licitaţia de Orientalism Artmark, potrivit rezultatelor postate pe site-ul casei de licitaţii. Vedetă a acestei ediţii a Licitaţiei de Orientalism, lucrarea "Afizé" a fost estimată la o valoare intre 90.000 şi 160.000 de euro. Recordul anterior al lui Tonitza a fost stabilit in iunie, la Licitaţia de Vară Artmark, cu lucrarea "Pe verandă", adjudecată pentru 155.000 de euro. Tonitza ocupă in prezent cu "Afizé" locul al zecelea in topul celor mai scumpe lucrări de artă vandute in Romania. Lucrarea "Afizé", un portret senzual de turcoaică, este una dintre cele mai reprezentative opere pe care Nicolae Tonitza le-a realizat in 1938, ultimul său an din viaţă. Verile petrecute in anii 1936 -1938 in pitoreasca aşezare de la Balcic, umbrite fie de conflictele sociale de la Iaşi, fie de boala care se agrava şi il obosea, au fost pentru Tonitza o etapă artistică deosebit de prolifică.
 

 

Ministerul Culturii îşi exprimă regretul faţă de decesul scriitorului Mircea Ivănescu

Ministerul Culturii işi exprimă regretul faţă de decesul scriitorului Mircea Ivănescu, descriindu-l pe acesta ca pe "un important şi necesar punct de reper in literatura romană de la sfarşitul veacului XX". Mircea Ivănescu a murit, joi, la Sibiu, unde se retrăsese in ultima perioadă a vieţii sale. "Prin creaţia sa, deopotrivă profundă şi diversă, Mircea Ivănescu rămane un important şi necesar punct de reper in literatura romană de la sfarşitul veacului XX", se spune intr-un comunicat al Ministerului Culturii. Mircea Ivănescu, născut pe 26 martie 1931, a contribuit esenţial la recuperarea narativităţii in poezia autohtonă din a doua jumătate a anilor '60 şi din anii '70. Multiplu premiat pentru poezia şi traducerile sale, Mircea Ivănescu a fost propus, in 1999, pentru premiul Nobel pentru literatură, de către Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din Romania, la solicitarea Comitetului Nobel al Academiei Suedeze. Ivănescu este cunoscut ca scriitor, eseist şi traducător. Mircea Ivănescu a fost nominalizat recent la premiile Prometheus pentru Opera Omnia pe 2011, la secţiunea Literatură. Distincţiile vor fi acordate in această toamnă.
 

 

BNR pune în circulaţie o monedă din aur dedicată aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Iorga

Banca Naţională a Romaniei pune in circulaţie, in scop numismatic, incepand de astăzi, o monedă din aur dedicată aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga. Moneda are o valoare nominală de 100 de lei, formă rotundă, diametru de 21 de milimetri și greutatea de 6,452 grame. Aversul prezintă un moment din istoria Romaniei - intrarea domnitorului Mihai Viteazul in Alba Iulia - suprapusă peste coperta unei lucrări de istorie scrise de Nicolae Iorga, inscripţia in arc de cerc "Romania", stema Romaniei, anul de emisiune "2011" şi valoarea nominală de "100 lei". Reversul prezintă portretul lui Nicolae Iorga şi semnătura acestuia, inscripţia in arc de cerc "140 de ani de la nastere" şi anii intre care a trăit savantul: "1871" şi "1940". Monedele din aur, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romană, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a Romaniei şi casierului central. Preţul de vanzare pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.450 de lei, exclusiv TVA.
 

 

Aleile din Cişmigiu iau nume de cărţi, într-o campanie a editurii Litera

Aleile din Cişmigiu au primit nume de cărţi in cadrul unei campanii a editurii Litera, menită să promoveze aceste titluri şi să ii indemne pe bucureşteni la lectură. Plimbandu-se prin parc, bucureştenii vor avea prilejul de a citi şi afla despre cărţi precum "O zi", de David Nicholls, "Tony & Susan", de Austin Wright, "Prea multă fericire", de Alice Munro, "Oamenii-delfin", de Torsten Krol, "Imperiul pierdut", de Clive Cussler, "Cu sufletul la gură", de Dean Koontz, şi "Roşu de rubin", de Kerstin Gier. Pancarte cu numele acestor cărţi, fotografia copertei şi o scurtă prezentare a volumului au fost plasate alături de indicatoarele cu numele aleilor din Cişmigiu, unde vor rămane pană la sfarşitul lunii august. Afişe asemănătoare se regăsesc şi pe gardul Palatului Şuţu.
 

 

Clădirea unui liceu din Arad va fi renovată în urma unei investiţii de peste 12 milioane de euro

Clădirea in care funcţionează Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din municipiul Arad, considerată monument istoric, va fi renovată in urma unei investiţii de peste 12 milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor fiind asigurată de Uniunea Europeană. Autorităţile locale au semnat contractul de executare a lucrărilor pentru reabilitarea clădirii in care funcţionează Colegiul Naţional "Moise Nicoară". Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 85 la sută, este asigurată de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, in timp ce 13 la sută din finanţare este guvernamentală. Potrivit autorităților, aceasta este cea mai mare investiţie in reabilitarea unei clădiri din sistemul educaţional din vestul ţării. Proiectul presupune atat renovarea faţadelor, a interioarelor, inlocuirea instalaţiilor sanitare şi electrice, cat şi modernizarea liceului prin dotarea cu mobilier nou, echipamente IT sau amenajarea de săli noi de studiu, divertisment şi sport. Proiectul prevede şi amenajarea unui observator astronomic. Clădirea in care funcţionează Colegiul Naţional "Moise Nicoară" a fost construită intre anii 1869 - 1873 şi este monument istoric. Unitatea de invăţămant are aproape o mie de elevi şi este şcoala cu cele mai bune rezultate in invăţămant din judeţ, mulţi dintre absolvenţi obţinand anual burse de studii la universităţi din străinătate.
 

 

Stiri culturale - externe

Angela Gheorghiu: 'Oamenii cred că sunt dificilă, dar cine nu este?'

Oricine doreşte un rezultat bun trebuie să fie dificil, uneori, este de părere soprana de origine romană, Angela Gheorghiu, intr-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian. ''Oamenii incă mai cred că sunt dificilă. Dar cine nu este aşa? Balzac a fost dificil; Tolstoi a fost dificil; mama mea poate fi dificilă'', a declarat Angela Gheorghiu atunci cand a fost intrebată cum ar dori să rămană in amintirea oamenilor. Ea iși amintește că realizarea sa majoră a fost prima audiţie la Londra, la Royal Opera House, pe cand se afla in ultimul an la Academia de Muzică din Bucureşti. Potrivit The Guardian, soprana romană are reputaţia de a fi sinceră cu directorii. Intrebată dacă relaţia dintre o cantăreaţă şi un director poate să fie una dificilă, Angela Gheorghiu a recunoscut că acest lucru se poate intampla, inainte de spectacol sau in timpul repetiţiilor. Intrebată ce piesă de muzică ar fi ''coloana sonoră'' a vieţii sale, soprana consideră că are nevoie de un compozitor pentru aceasta. ''Cineva care să ajungă să mă cunoască cu adevărat, să o descopere pe adevărata Angela şi nu doar să citească ziarele'', consideră diva. Solicitată să răspundă ce alţi artişti admiră, Angela Gheorghiu a precizat că prima cantăreaţă de operă pe care a ascultat-o pe CD a fost Virginia Zeani. ''Ea este una dintre cele mai perfecte cantăreţe de operă - o femeie frumoasă cu o voce frumoasă. Acum, ii spun 'Mama Virginia'. La intrebarea ce operă de artă ar dori să aibă in proprietate, soprana a subliniat că ii place foarte mult sculptorul roman Constantin Brancuşi. The Guardian aminteşte că Angela Gheorghiu a cantat la toate operele mari din lume şi a lansat zeci de inregistrări şi albume live. Deviza ei este: ''Nu cred in suişuri şi coboraşuri. Mă gandesc doar la faptul că sunt incă aici după 20 de ani''.
 

 

Pictorul britanic Lucian Freud a murit la vârsta de 88 de ani

Pictorul britanic Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit la varsta de 88 de ani. Deşi foarte bogat, Ludian Freud trăia modest, intr-o casă cu grădină, situată in cartierul Notting Hill, instalandu-şi atelierul de lucru la etajul imobilului. Artistul, care nu aprecia constrangerile vieţii de familie, a trăit singur in ultimii ani, după ce a avut totuşi două soţii şi apoi numeroase amante, zece copii şi mulți nepoţi. Pictorul era cunoscut mai ales pentru nudurile şi autoportretele sale, aşa cum stă mărturie cea mai de seamă operă a lui, datand din 1993, in care s-a pictat sub trăsăturile unui bătran gol care ameninţă cu periuţa de dinţi ca şi cum ar avea in mană o armă. De-a lungul ultimilor ani, operele lui s-au vandut pentru sume astronomice. Portretul său din 1995, "Benefits Supervisor Sleeping", a fost adjudecat la casa Christie's din New York pentru suma de 33,6 milioane de dolari. Născut in 1922 la Berlin, Lucian Freud a emigrat la Londra in 1934 odată cu părinţii lui, arhitectul Ernst Freud şi soţia sa, Lucie, care fugeau din calea nazismului. Sigmund Freud li s-a alăturat in 1938 şi a murit la Londra in anul următor.
 

 

Telescopul spaţial Hubble a descoperit al patrulea satelit al lui Pluto

Telescopul spaţial Hubble a descoperit un satelit de mici dimensiuni care orbitează in jurul planetei pitice Pluto, au anunţat reprezentanţii NASA. Hubble se afla in căutarea unor inele in jurul lui Pluto, aflată la marginea sistemului nostru solar, in momentul in care a descoperit P4 - numele provizoriu pentru satelitul găsit recent. Cu un diametru cuprins in intervalul 12-32 de kilometri, P4 este cel mai mic dintre cei patru sateliţi ai lui Pluto, au declarat experţii NASA. Observaţiile făcute de Hubble sunt incluse intr-un program care sprijină misiunea New Horizons iniţiată de NASA, care speră să aibă "o intalnire" cu Pluto şi sateliţii săi in 2015. Cercetătorii cred că toţi cei patru sateliţi s-au format atunci cand Pluto şi un alt corp ceresc de mărimea unei planete s-au ciocnit, in primii ani din istoria sistemului nostru solar. Luna, satelitul Terrei, ar fi putut să se fi format in acelaşi fel. Iniţial considerată planeta cea mai indepărtată de Soare, Pluto a fost clasată in categoria "planetelor pitice" de către Uniunea Internaţională a Astronomilor, in 2006, reducand astfel la opt numărul planetelor din sistemul nostru solar.
 

 

Vizualizări: 36

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor