altmarius

cultură şi spiritualitate

ȘTIRI CULTURALE
14 decembrie 2012
arhiva stiri culturale


 O expoziţie de măşti tradiţionale este deschisă în aceste zile la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian' din Botoşani. Manifestarea, organizată de Muzeul Judeţean de Istorie, se intitulează ,,Masca şi alte accesorii pentru obiceiurile de iarnă - tradiţie, artă, simbol'. Alături de măşti, organizatorii au expus lucrări de artă contemporană (pictură şi grafică), piese din patrimoniul etnografic, precum şi noi creaţii ale artiştilor plastici botoşăneni şi ale unor meşteri populari recunoscuţi. Expoziţia îşi propune să marcheze sărbătorile de iarnă, Crăciunul, Anul Nou şi - de ce nu? - anotimpul pe care îl traversăm, adică iarna. Sunt lucrări atât din colecţia Secţiei de artă a Muzeului Judeţean, cât şi lucrări aparţinând unor artişti plastici botoşăneni. Manifestarea va rămâne deschisă până după sărbătorile de iarnă, iar programul de vizitare este zilnic, între orele 9.00 şi 17.00. Accesul publicului este gratuit.

 Românca Felicia Simion, în vârstă de 18 ani, s-a numărat printre finaliştii concursului internaţional de fotografie de călătorie Travel Photographer of the Year 2012. Felicia Simion a concurat la secţiunea "Tineri fotografi de călătorie", la care participă artiști fotografi ale căror vârste sunt cuprinse în intervalul 15-18 ani. Fotografia cu care a fost selecţionată se numeşte "Smiling in the time of freeze" şi prezintă portretul unei bătrâne din satul Ciocăneşti, din judeţul Dolj. Cel mai bun fotograf de călătorie al anului 2012 a fost desemnat britanicul Craig Easton, cu o fotografie realizată în Western Isles din Scoţia. Fotografia câştigătoare face parte dintr-un proiect al artistului britanic, intitulat "Dreich" - un străvechi cuvânt scoţian care descrie vremea mohorâtă şi ploioasă din Marea Britanie. Printre celelalte fotografii din concurs se remarcă peisaje din Namibia, Siberia, mediul natural, dar şi scene culturale şi urbane.

 Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă "Florile dalbe" se va desfăşura, mâine şi duminică, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală. Într-o atmosferă de basm, uliţele Muzeului Satului vor răsuna de colinde şi urături, de jocurile cu măşti şi căluşari şi de teatru popular. Atmosfera specifică sărbătorilor va fi completată de vin, cozonaci, covrigi şi colaci. Frumuseţea datinilor şi a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea şi ineditul, fac din programul oferit de Muzeul Satului un eveniment cultural la care sunt aşteptaţi să participe vizitatori din ţară şi din străinătate. Astfel, cei prezenţi în weekend la Muzeul Satului vor participa la manifestări tradiţionale dedicate sărbătorilor de iarnă precum "Capra", "Vasilca", "Moşoaiele", "Pluguşorul", "Căluşarii", "Ursul" şi "Steaua". Aromele cozonacilor, covrigii cu sare sau susan, plăcintele cu dovleac şi mere, cârnaţii afumaţi şi brânza de oaie în cetină sunt doar câteva dintre produsele pe care organizatorii le promit vizitatorilor. Deschiderea festivalului va avea loc mâine dimineață, la ora 11.00, cu vernisajul expoziţiilor de fotografie "Portret de adolescent" şi "Marea hoinăreală".

 Un concert tradiţional de colinde susţinut de ansambluri de datini şi obiceiuri şi grupuri de colindători din Arad, Sibiu, Mehedinţi, Suceava, Tulcea, Vrancea şi Maramureş va readuce farmecul copilăriei duminică la Sala Radio. Sub titlul 'Începem a colinda...', iubitorii tradiţiilor româneşti îi vor asculta pe Marcel Părău şi grupul de colindători 'Merghindeal' (jud. Sibiu), Alina şi Genuca Ceuca, Elena Mimiş Trancă şi grupul 'Liliacul' (jud. Mehedinţi), ansamblul 'Junii Crişului' (jud. Arad), ansamblul 'Măgura-Cerneşti' (jud. Maramureş), ansamblul 'Poieniţa' (jud. Suceava), ansamblul de colindători 'Moşoaiele' (jud. Tulcea) şi ansamblul de colindători 'Chipăruşul' (jud. Vrancea). Evenimentul va fi prezentat de actriţa Nataşa Raab, şef producţie este Anca Negoescu iar realizarea întregului concert i-a revenit Violetei Ianculescu. Biletele sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Luna decembrie înseamnă pentru melomanii de toate vârstele, iubitori ai unor genuri muzicale diverse, concerte-surpriză pe scena Sălii Radio, din care nu puteau lipsi colindele şi cântecele de Crăciun, un prilej pentru spectatori să intre în atmosfera plină de farmec a sărbătorilor. 

 Spectacole de teatru radiofonic după textele lui Caragiale, regizate de Alexa Visarion, Alexandru Darie, Alexandru Dabija şi Dragoş Galgoţiu, vor fi prezentate la postul Radio România Cultural între 17 şi 20 decembrie. Astfel, pe 17 decembrie, de la ora 19.00, va fi prezentat spectacolul de teatru radiofonic "Nocturnele lu' Leonida", în regia lui Alexa Visarion, inspirat de universul lui Caragiale. Din distribuţie fac parte Florin Zamfirescu, Carmen Tănase, Anda Saltelechi. Pe 18 decembrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural va fi prezentat spectacolul de teatru radiofonic "O noapte furtunoasă". Adaptarea radiofonică şi regia artistică sunt semnate de Dragoş Galgoţiu. În distribuţie se regăsesc Florin Călinescu. Pe 19 decembrie, de la ora 19.00, Radio România Cultural prezintă spectacolul "O scrisoare pierdută". Adaptarea radiofonică şi regia artistică sunt semnate de Alexandru Dabija. Din distribuţie fac parte Şerban Pavlu, Dragoş Huluba, Valentin Teodosiu, Mihaela Teleoacă, Florin Dobrovici. Cântecele sunt compuse de Ada Milea. Pe 20 decembrie, de la ora 19.00, va fi prezentat spectacolul "D'ale carnavalului". Adaptarea radiofonică si regia artistică sunt semnate de Alexandru Darie. În distribuţie se regăsesc Cornel Scripcaru, Claudiu Stănescu, Dan Aştilean, Marian Râlea. 

 Pianistul cipriot Martino Tirimo, unul dintre purtătorii flăcării olimpice în 2004, va susţine, în această seară, la Sala Radio din Capitală, un concert extraordinar dedicat preşedinţiei Ciprului la Consiliul Uniunii Europene în care va interpreta Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră de Beethoven. Concertul susţinut de Orchestra Naţională Radio, se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Tiberiu Soare. Concertul va mai cuprinde uvertura operei "Rosamunda - Prinţesa Ciprului", partitură semnată de Franz Schubert, Kaiser Waltz de Johann Strauss şi "Rapsodia română nr. 1", capodoperă a lui George Enescu.

 Royal Symfony Orchester sub bagheta dirijorului Michael Beck va susţine, duminică, la Biserica Romano-Catolică "Sf. Ioan Nepomuk" din Suceava, concertul "Bijuterii imperiale vieneze", manifestare inclusă în programul "Crăciun în Bucovina". Potrivit directorului Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, concertul este organizat de Consiliul Judeţean Suceava împreună cu Clubul oamenilor de afaceri germani, la care vor asista reprezentanţi de la cel mai înalt nivel al ambasadelor Austriei, Germaniei şi Elveţiei. Emil Ursu a adăugat că orchestra va avea ţinute de epocă, iar în program sunt incluse Concertul pentru pian şi orchestră în Re major de Joseph Hayden având-o ca solistă pe pianista Tatiana Pocinoc, "Ave Maria" de Franz Schubert avându-l ca solist pe tenorul Florin Gusgă. Concertul se va încheia cu două lucrări de Crăciun.

 Drama "Lincoln", musicalul "Les Misérables" şi comedia "Silver Linings Playbook" au primit, săptămâna aceasta, câte patru nominalizări la premiile decernate de Sindicatul actorilor americani, inclusiv la categoria "cea mai bună distribuţie dintr-un film". La această categorie au mai fost selecţionate drama "Argo" şi comedia britanică "The Best Exotic Marigold Hotel". SAG Awards este una dintre cele mai urmărite gale din sezonul premiilor cinematografice de la Hollywood, care culminează cu ceremonia Oscar, în luna februarie, întrucât actorii alcătuiesc una dintre cele mai mari categorii din rândul membrilor cu drept de vot din cadrul Academiei de film americane. Din acest motiv, nominalizaţii lor vor primi multe voturi de la membrii Academiei de film americane, organizaţia care înmânează premiile Oscar. La categoria "cel mai bun actor într-un film" au fost nominalizaţi Daniel Day-Lewis, pentru rolul din "Lincoln", Bradley Cooper, pentru evoluţia sa din "Silver Lining Playbook", John Hawkes, pentru rolul din "The Sessions", Hugh Jackman, pentru interpretarea sa din "Les Misérables", şi Denzel Washington, pentru rolul din drama "Flight". Cea de-a 19-a gală SAG Awards va avea loc pe 27 ianuarie 2013, la Los Angeles. 

 Spectacolul de operă "O scrisoare pierdută", semnat de compozitorul Dan Dediu şi regizat de Ştefan Neagrău, va avea premiera absolută duminică, la Opera Naţională Bucureşti.Transpunerea muzicală a celebrei comedii semnate de Ion Luca Caragiale este montată în regia lui Ştefan Neagrău, iar decorurile aparţin Vioricăi Petrovici. Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 22 decembrie şi anul viitor, pe 13 ianuarie. Semnată de Dan Dediu, "O scrisoare pierdută" - o poveste cu "zevzeci şi zombies", aşa cum o numeşte autorul - este o lucrare omogenă pe placul tuturor. Autor a 147 de lucrări din toate genurile muzicale, Dan Dediu a declarat pentru ONB că punctul de pornire pentru partitura creată se află în anul 2009, urmând trei ani de muncă asiduă pentru a scoate la lumină o partitură de peste 600 de pagini. Noua producţie ONB este pusă în scenă de regizorul Ştefan Neagrău, cel care a conceput şi libretul operei. De-a lungul carierei, acesta a montat mai multe spectacole la diferite teatre lirice din ţară, dintre care "Turandot" şi "Madama Butterfly" de Giacomo Puccini, "L'Elisir d'amore" ("Elixirul dragostei") de Gaetano Donizetti. Conducerea muzicală va fi asigurată de dirijorul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai valoroşi şi cunoscuţi şefi de orchestră din tânăra generaţie. 

 Actorii Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu, Şerban Ionescu vor primi, post-mortem, stele pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, într-un eveniment organizat astăzi, de la ora 13.00, în Piaţa Timpului. Acțiunea face parte dintr-o serie de manifestări organizate de Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti şi centrul comercial Cocor, în care vor fi omagiaţi marii artişti ai scenei româneşti, cu ocazia Sfântului Filimon, ocrotitorul făuritorilor de spectacole. Astfel, de la ora 9.30, la Mănăstirea Radu Vodă (Zona Unirii), în prezenţa a numeroase personalităţi din lumea teatrului şi filmului românesc, a avut loc Sfânta Liturghie cu slujba de pomenire a actorilor decedaţi şi slujba de binecuvântare a celor vii. Totodată, începând cu ora 13.00, vor fi decernate, in memoriam, pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, patru stele, actorilor Liviu Ciulei, Ion Lucian, Emil Hossu şi Şerban Ionescu. Decernarea celor patru stele se va face în prezenţa foştilor colegi, a prietenilor şi a rudelor artiştilor decedaţi. De asemenea, la eveniment, rudele artiştilor vor primi Placheta Bucureştiului, oferită de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

 Cea de-a cincea ediţie a Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală care se desfăşoară până pe 28 februarie 2013, la Palatul Mogoşoaia, Victoria Art Center şi Atelier 030202 din Capitală, aduce în atenţie gravura contemporană din Austria, Polonia şi Ungaria. Evenimentul, organizat de Asociaţia Experimental Project, în parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, are ca invitate, să expună în cadrul Pavilionului Austriac, atât nume consacrate în domeniul artei contemporane, cât şi tinere talente emergente - Ilse Haider, Eva Möseneder, Sigrid Langrehr, Marusa Sagadin şi Janine Pölzl. Expoziţia celor trei pavilioane de la Victoria Art Center (curatoare Olivia Niţiş) va aduce în atenţie perspectivele experimentale asupra gravurii contemporane din Austria, Polonia şi Ungaria. A cincea ediţie a evenimentului avându-l curator pe britanicul Richard Noyce pentru secţiunea principală a bienalei, se va concentra asupra aspectelor socio-politice ale Europei centrale şi de est, puse în evidenţă prin tehnicile de multiplicare a imaginii. Richard Noyce este un reputat scriitor şi expert în artă contemporană, mai ales în zona de artă digitală. Experienţa sa în domeniu s-a consolidat pe parcursul celor 30 de ani în care a scris, pentru o serie de publicaţii din Marea Britanie, recenzii şi articole despre artişti şi expoziţii.

 Lungmetrajul "The Master", regizat de cineastul Paul Thomas Anderson, este cel mai bun film al anului 2012, afirmă editorii revistei Rolling Stone, care alcătuiesc în fiecare an o listă cu cele mai bune 10 producţii cinematografice. Filmul "The Master", despre care presa de specialitate afirmă că este inspirat din viaţa fondatorului Bisericii scientologice, Ron Hubbard, a fost lăudat de majoritatea criticilor de cinema. Actorul Joaquin Phoenix interpretează în acest film rolul unui veteran din Al Doilea Război Mondial, alcoolic şi cu moralul "complet în derivă", care îşi găseşte consolarea într-un cult religios condus de un lider carismatic, interpretat de Philip Seymour Hoffman. Românul Mihai Mălaimare Jr. a lucrat ca director de imagine pentru acest lungmetraj. Pe locul al doilea în lista întocmită de editorii revistei Rolling Stone se află thrillerul de acţiune "Zero Dark Thirty", iar poziţia a treia a revenit dramei cu accente mistice "Beasts of the Southern Wild". Peliculele "Lincoln" şi "Argo" ocupă locurile al patrulea, respectiv al cincilea pe această listă.

 Christian Badea este dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" din Capitală începând cu stagiunea 2012 - 2013, acesta alăturându-se celorlalţi doi dirijori principali ai instituţiei - Horia Andreescu şi Camil Marinescu. Obiectivul principal al Filarmonicii “George Enescu” rămâne cel enunţat la începutul mandatului actualului director general, Andrei Dimitriu, formaţiile muzicale - în primul rând Orchestra simfonică şi Corul academic - să reintre în rândul celor mai bune orchestre de profil din Europa. Cu această motivaţie s-a apelat la dirijori de mare valoare, cu consacrare internaţională, care pot conferi personalitate şi identitate muzicală ansamblurilor Filarmonicii. Christian Badea a studiat vioara la Conservatorul de Muzică din Bucureşti şi a urmat studiile de dirijat de orchestră la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub îndrumarea lui Herbert von Karajan şi s-a perfecţionat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein. În Europa, Christian Badea a condus, printre altele, orchestrele Royal Philharmonic şi BBC Symphony din Londra, Residentie Orchestra din Haga, Amsterdam Philharmonic şi Orchestra Radio din Olanda.

 Chitaristul Mike Stern, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori contemporani de jazz, şi percuţionistul Trilok Gurtu vor concerta, pe 21 decembrie, pe scena Operei Române din Cluj-Napoca. Alături de cei doi pasionaţi ai jazz-ului, în concert vor evolua chitaristul Csaba Toth Bagi, Maria Guessous Majda (vocal), Laszlo Mathe (bas), Zsolt Kasza (clape) şi Akos Kertesz (baterie). Cariera lui Mike Stern se întinde pe trei decenii, cu o discografie ce include peste 12 albume. A fost nominalizat de şase ori la Premiul Grammy. Născut în Boston, în 1953, Mike Stern şi-a început cariera de chitarist la 22 de ani, în formaţia 'Blood, Sweat & Tears'. Albumul propriu 'Standards (And Other Songs)', din 1993, i-a adus titlul de 'Cel mai bun chitarist de jazz al anului' din partea revistei 'Guitar Player', iar următoarele două albume, 'Is What It Is' şi 'Between the Lines', i-au adus fiecare câte o nominalizare la Premiile Grammy. Pentru albumul 'Give and Take', din 1997, a primit Premiul 'Orville W. Gibson' pentru 'Cel mai bun chitarist de jazz al anului', iar 'Voices' (2001) a însemnat a nouă nominalizare la Grammy.

 Ada Condeescu a fost selectată în programul Shooting Stars, dedicat tinerelor talente europene, care se desfăşoară între 9 şi 11 februarie 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Actriţa a fost selectată în programul care a lansat de-a lungul anilor carierele internaţionale ale unor nume precum Rachel Weisz, Daniel Craig, Carey Mulligan, Mélanie Laurent. Condeescu este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars de anul viitor. Ada Condeescu devine astfel al cincilea actor român selectat în prestigiosul program, după Ana Ularu (2012) , Dragoş Bucur (2009), Anamaria Marinca (2008) şi Maria Popistaşu (2007). Ajuns la a 16-a ediţie, programul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion, în colaborare cu organizaţiile membre ale sale, printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene. Shooting Stars are ca scop promovarea pe plan internaţional a celor mai talentaţi tineri actori europeni, cărora le facilitează întâlnirea cu membri importanţi ai industriei cinematografice (actori consacraţi, regizori, producători de renume, directori de casting). Evenimentul se va încheia cu ceremonia de decernare a premiilor Shooting Stars. Născută pe 2 iulie 1988, la Bucureşti, Ada Condeescu este absolventă a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Rolul principal din filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" (regia Florin Şerban) marchează debutul său într-un lungmetraj. În 2011, interpretarea din "Loverboy" (regia Cătălin Mitulescu) i-a adus premiul The Heart of Sarajevo pentru cea mai bună actriţă. Recent, Ada Condeescu a jucat în filmul "Lupu" (regia Bogdan Mustaţă), care urmează să fie lansat pe marile ecrane anul viitor.

Vizualizări: 15

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor