altmarius

cultură şi spiritualitate

Stiri culturale SRR - 13 iulie 2011

Stiri culturale - interne

O comisie formată la Ministerul Culturii analizează lucrările efectuate la Sarmizegetusa

Membri ai Comisiei Naţionale de Arheologie s-au deplasat la Sarmizegetusa Regia, după ce Ministerul Culturii a fost sesizat că un zid al porţii de vest a cetăţii a fost afectat de lucrările executate pentru amenajarea unei parcări. Zidul a fost afectat pe o lungime de 30 de metri de lucrările executate de o firmă privată pentru amenajarea unei parcări, bucăţi din piatră desprinzandu-se după ce un utilaj a săpat in apropiere. Lucrările au fost oprite de Consiliul Județean Hunedoara. Dacă se va dovedi că săpăturile au fost efectuate fără avizele şi autorizaţiile legale, reprezentantul firmei care execută lucrarea riscă dosar penal pentru distrugerea unei părţi din zona de protecţie a unui monument istoric.
 

 

Cluj: Filme de succes proiectate de Ziua Naţională a Franţei

Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca invită cinefilii să vizioneze, astăzi, la Cinematograful Victoria, două filme realizate de regizorii Claude Miller şi Eric Rohmer, lungmetrajele fiind proiectate cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, 14 iulie. Filmul 'Betty Fisher şi alte povestiri', regizat pe un scenariu propriu, de Claude Miller, in 2001, este o dramă care prezintă lumile diferite a două femei, Betty şi Carole. Prima este o tanără şi talentată scriitoare, mama unui copil de patru ani, iar cea de-a doua o chelneriţă la un bar dintr-un centru comercial, abrutizată de greutăţile vieţii, care se poartă dur cu fiul ei, Jose. In rolurile principale joacă Sandrine Kiberlain, actriţă nominalizată la Premiul Cezar, membră a juriului Festivalului de film de la Cannes, in 2001, Nicole Garcia şi Roschdy Zem. Lungmetrajul 'Noaptea mea la Maud', creaţie din 1969 a regizorului Eric Rohmer, este o comedie-dramă, nominalizată la două premii la Festivalul de la Cannes, in acelaşi an. Personajul principal, Jean-Louis, un tanăr inginer, se decide să se căsătorească cu o tanără pe care a cunoscut-o intr-o catedrală, dar ulterior in viaţa lui intervine o femeie cuceritoare. Rolurile principale sunt jucate de Françoise Fabian şi celebrul Jean-Louis Trintignant.
 

 

Lansarea volumului "Întoarcerea din neguri", de Dan Lucinescu, fost deţinut politic

Scriitorul şi fostul deţinut politic, Dan Lucinescu, lansează, astăzi, la ora 18:00, ediţia a II-a a cărţii ?Intoarcerea din neguri? din ciclul Vitralii, la Uniunea Scriitorilor din Romania. Volumul este o continuare a binecunoscutei cărţi Jertfa, scrisă de acelaşi autor. Dumitru Dan Lucinescu s-a născut la 21 mai 1927 in Botoşani. A fost arestat in 1948 şi condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru activitate anticomunistă. A fost inchis la Targu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Văcăreşti şi Aiud, fiind coleg de celulă cu părintele Iustin Parvu. A trecut prin ?reeducarea? de la Piteşti, in cadrul căreia a fost torturat timp de aproape 6 luni. Parte din această experienţă este impărtăşită in documentarul ?Lupta si jertfa lui Dan Lucinescu?. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania şi Suedia, Dan Lucinescu este autorul a numeroase cărţi pe teme istorice, filosofice şi autobiografice.
 

 

Ultimul Harry Potter va fi omagiat in premiera de fani si vedete

Dupa emotionanta despartire de la Londra, este randul fanilor din Romania sa-si demonstreze devotamentul fata de celebra serie Harry Potter. Astăzi, la Cinema City Cotroceni din București, 150 de fani vor avea ocazia sa vizioneze gratuit marea premiera Harry Potter si Talismanele Mortii ? Partea a 2-a, in variantă IMAX 3D. Fanii trebuie doar sa se imbrace precum personajul lor preferat din Harry Potter si sa se numere printre primii 150 sositi la eveniment. In plus, trei dintre cei care vor prezenta cele mai mari similitudini cu personajele favorite din Harry Potter si Talismanele Mortii vor fi rasplatiti cu premii speciale. Alaturi de fani, vor participa la eveniment si vedete surpriza, special reunite pentru a aduce un omagiu celebrei serii care a marcat o generatie intreaga. Harry Potter si Talismanele Mortii, ultimul film al fenomenului mondial care are la baza romanele lui J.K. Rowling, este si cel mai spectaculos de pana acum, oferind pentru prima oara o experienta cinematografica unica, datorata inaltei tehnologii 3D si IMAX 3D.
 

 

La Constanţa a început Festivalul Naţional de Film Românesc

Constanţa şi staţiunea Mamaia găzduiesc, pană pe 17 iulie, "Festivalul Naţional de Film Romanesc", organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio şi Aleea Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Potrivit organizatorilor, in cele şase zile de festival, cinefilii pot urmări producţiile care au intrat in cele patru secțiuni ale festivalului: Lungmetraj, Scurtmetraj, Documentare, Film studenţesc, precum şi medalioane comemorative pentru caţiva dintre marii actori care au dispărut in ultimii ani: Jean Constantin, Dina Cocea, Gheorghe Dinică, Marga Barbu, Ştefan Iordache şi Lucia Mureşan. In cadrul festivalului vor fi acordate premiile pentru cel mai bun film al fiecărei secţiuni, pentru cel mai bun actor, pentru cea mai bună regie, pentru cel mai bun scenariu original, cel mai bun scenariu adaptat, cea mai bună imagine, cea mai bună coloană sonoră, pentru cele mai bune costume, pentru cel mai bun machiaj şi un premiu de Excelenţă.
 

 

Festivalul de film rusesc Kino+, lansat simultan la Târgu Mureş, Timişoara şi Braşov

Festivalul de film rusesc Kino+, care se află in plină desfășurare, pană pe 17 iulie, a fost lansat simultan, la Targu Mureş, Timişoara şi Braşov, caravana premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din Romania urmand să ajungă, la sfarşitul lunii august, in alte zece judeţe. In această perioadă, marele public va avea acces gratuit la filme de calitate in regia mai multor generaţii de regizori ruşi, traduse de studenţii Universităţii din Bucureşti. Organizatorii susțin că festivalul naţional de film rusesc Kino+ vine să acopere golul creat in urma absenţei din sălile romaneşti a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume.
 

 

Bacău: Festival de teatru, în limba engleză, deschis trupelor de adolescenţi

Festivalul naţional de teatru in limba engleză, 'Igenious Drama Fest', manifestare anuală deschisă trupelor de teatru compuse din adolescenţi, a inceput, la Bacău. Spectacolele celei de a XII-a ediţii a acestui eveniment, găzduite de scena Teatrului ,,Bacovia', sunt susţinute de 16 formaţii cuprinzand mai bine de 120 de tineri din Bacău, Bucureşti, Braşov, Botoşani, Suceava şi Timişoara. Repertoriul propus publicului, care are intrare liberă, include creaţii ale unor cunoscuţi dramaturgi din literatura universală ori romanească, dar şi compoziţii create special pentru acest festival de tinerii ce compun trei dintre trupele participante, inspirate din viaţa liceenilor romani. Cele mai bune trupe vor fi recompensate cu diplome şi premii in bani de un juriu al cărui preşedinte este actriţa Coca Bloos, de la Teatrul Mic din Bucureşti, in cadrul unei Gale, care va avea loc pe 16 iulie.
 

 

Aglomerație la Festivalul de la Gărâna

Cărăşenii se pregătesc intens pentru apropiatul Festival de Jazz, care, anual, adună peste 15.000 de participanţi. Deşi solicitările de a vinde bilete online curg incă de la inceputul anului, organizatorii Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărana, ajuns la cea de a 15-a ediţie, nu au renunţat, nici anul acesta, la obiceiul instituit la poalele Muntelui Semenic, in locul numit Poiana Lupului, de a nu vinde bilete in avans. De vină pentru faptul că biletele vor putea fi cumpărate doar in perioada festivalului, direct de la poarta de acces, este vremea capricioasă de la Gărana, care, in fiecare an, se incăpăţanează să incurce socotelile iubitorilor de jazz. Preţul biletului pentru o zi de concert este de 60 de lei, iar abonamentul costă 200 de lei. Anul acesta, Festivalul de Jazz se va desfăşura in perioada 21 - 24 iulie, iar la fel ca in fiecare an pe scena din Poiana Lupului vor urca, in cele patru zile de concerte, nume mari ale jazz-ului mondial şi autohton, printre care Horia Crişovan Quartet din Romania, Lars Danielsson din Suedia, Nicolas Simion şi Sorin Romanescu tot din Romania, Hiromi Feat. Anthoni Jackson şi Simon Philips din Japonia şi, respectiv, SUA, Frederika Krier Quartett din Germania, Mathias Eick Quintet din Norvegia sau Avishai Cohen Trio din Israel. Pe toată perioada festivalului va putea fi admirată expoziţia de fotografie 'All My Jazz', aparţinand marelui artist american Charles Giuliano.
 

 

Stiri culturale - externe

Anthony Hopkins a asistat emoţionat la premiera internaţională a valsului pe care l-a compus

Celebrul actor, Anthony Hopkins, şi-a ascuns cu greu emoţiile in faţa unui 'vis implinit', la Viena, unde violonistul Andre Rieu a interpretat in premieră un vals compus chiar de laureatul premiului Oscar. Starul din 'The Silence Of The Lambs' compune muzică clasică de mai mulţi ani şi a aşternut pe portativ notele vasului 'And The Waltz Goes On', sperand că celebrul violonist olandez ii va aduce acordurile la viaţă. Cu ocazia acestui concert, Andre Rieu a primit Marea medalie din aur pentru servicii aduse Republicii Austria, ca o recunoaştere a eforturilor sale de a promova muzica vieneză peste tot in lume.
 

 

Alice Popescu şi Boris Buden, în dialog la Universitatea Liberă din Berlin

Institutul Cultural Roman ?Titu Maiorescu? din Berlin organizează, maine, conferinţa cu titlul "O socio - psihanaliză a realismului socialist", avandu-i ca invitaţi pe Alice Popescu - autoarea cărţii cu acelaşi nume, lector la Facultatea de Psihologie a Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti" - şi pe filosoful croat Boris Buden. Conferinţa işi propune să aducă in discuţie influenţa realismului socialist asupra unui intreg spaţiu cultural, cum a fost cazul in Europa de Est. Alice Popescu şi Boris Buden vor discuta şi despre condiţia post-comunistă, in general, dar şi despre modul in care este abordată moştenirea culturală lăsată de trecutul comunist.
 

 

Unul din cinci adolescenţi şi mulţi adulţi din Europa nu pot citi corect

Unul din cinci adolescenţi in varstă de 15 ani, dar şi numeroşi adulţi din Europa nu pot citi corect, deşi cele mai multe state au făcut progrese privind alfabetizarea, potrivit unui studiu publicat de Comisia Europeană. Cercetarea, care arată ce fac statele pentru imbunătăţirea alfabetizării la citire, acoperă 31 de ţări, respectiv statele membre ale Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia. Potrivit autorilor studiului, deşi cele mai multe state au făcut progrese in elaborarea de politici privind alfabetizarea, adesea lipseşte concentrarea pe grupurile cu gradul cel mai ridicat de risc, precum băieţii, copiii din gospodării dezavantajate şi cei proveniţi din familii de migranţi. Miniştrii educaţiei din Uniune au stabilit un obiectiv de reducere a procentajului de persoane cu competenţe scăzute de citire de la 20 la sută la mai puţin de 15 procente pană in 2020. Numai Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda şi Polonia au atins deja acest obiectiv.
 

 

La Berlin, penitenciarele şi-au deschis porţile pentru public

Institutul Cultural Roman ?Titu Maiorescu? din Berlin a sprijinit simpozionul internaţional ?Teatru in inchisori?, la care Romania a fost reprezentată prin Dana Cenuşă de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi de Bogdan Georgescu, coordonatorul proiectului "Casa Poporului" ? teatru activ la Penitenciarul Craiova. Proiectul a avut rolul de a crea o legătură intre metodele şi instituţiile diverselor ţări şi de a analiza situaţia actuală a culturii teatrale in penitenciare. In opinia lui Holger Syrbe, reprezentantul societăţii aufBruch, care a organizat simpozionul, Romania poate fi luată drept exemplu in ceea ce priveşte activitatea teatrală in penitenciare, mai ales datorită Festivalului de Teatru pentru Deţinuţi ? proiectul care se desfăşoară anual şi la care participă in jur de 80 de deţinuţi. Petru anul viitor, ICR Berlin şi societatea aufBruch doresc să organizeze un simpozion cu focus pe Romania, incluzand o prezentare la Berlin a pieselor puse in scenă cu ocazia Festivalului pentru Deţinuţi de la Bucureşti, din toamna acestui an, o expoziţie de fotografii, un atelier de creaţie şi prezentarea unor filme documentare realizate in inchisori.
 

 

Roland Petit, unul dintre cei mai renumiţi coregrafi francezi, a murit

Coregraful francez, Roland Petit, creatorul a peste 100 de spectacole de balet care au fost puse in scenă in lumea intreagă, a murit, la Geneva, la varsta de 87 de ani. De la Marsilia la Hollywood, de la Teatrul Balşoi la celebrul Casino de Paris, bun prieten cu Jean Cocteau, Rudolf Nureev şi Fred Astaire, Roland Petit a explorat toate faţetele dansului, fiind inspirat pe parcursul intregii sale vieţi de muza lui dintotdeauna, soţia sa, Zizi Jeanmaire. Apreciat incă de la primele lui spectacole, recompensat cu nenumărate decoraţii, Roland Petit a fost, alături de Maurice Béjart, unul dintre cei mai mari coregrafi francezi din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Petit a inventat spectacole de balet pline de senzualitate pentru unii dintre cei mai mari balerini clasici - Rudolf Nureev şi Mihail Barişnikov -, dar şi pentru staruri de la Hollywood, precum Fred Astaire şi Leslie Caron, inspirandu-se din "Carmen" de Bizet şi muzica lui Duke Ellington. Artişti precum Yves Saint-Laurent, Vasarely şi César l-au ajutat, prin decoruri şi costume, să creeze opere de o teatralitate impresionantă.
 

 

Vizualizări: 36

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor