altmarius

cultură şi spiritualitate

Statutul de autonomie al ținutului secuiesc girat de UDMR– război hibrid al Moscovei la adresa României sau simplă miză electorală ungară!?

https://www.historia.ro/sectiune/actualitate/articol/statutul-de-au...

Autor 

Presa maghiară a anunțat în data de 22.12.2017 că în ultima zi a sesiunii din acest an a Camerei Deputaților, paramentarul UDMR Kulcsar Terzsa Jozsef a depus, spre legiferare, Statutul de autonomie al ținutului secuiesc, act normativ care a mai fost respins, în două rânduri, de legislativul român, sub principalul argument că acesta încalcă flagrant Constituția României. Pe bună dreptate, orice se poate întreba care este miza unui asemenea demers al UDMR, făcut înaintea Crăciunului, în liniște, parcă fără a atrage atenția cuiva, în condițiile în care este de la sine înțeles că o asemenea propunere, care practic enclavizează definitiv județele Covasna, Harghita și Mureș, nu va fi niciodată acceptată de Parlamentul României. 

Și atunci care este strategia de acțiune gândită oare de Kelemen Hunor în tandem cu unii oficiali de la Budapesta referitor la acest subiect? Pentru cine nu își mai aduce aminte, trebuie să menționăm că domnul Kulcsar Terzsa Jozsef reprezintă, de fapt, Partidul Civic Maghiar, entitate al cărei președinte de onoare este Kover Laszlo, actualul președinte al Parlamentului Ungariei, omul care la finalul anilor 90 coordona activitatea serviciilor de informații ungare. Același Kover Laszlo care, împreună cu șeful său de cabinet, Veress Laszlo, originar din județul Harghita, a răscolit ca niciodată diplomația ungară și română cu intenția lor de a-l reînhuma, în pofida opoziției autorităților de la București și a principalelor organizații evreiești mondiale, pe scriitorul fascist și antisemit Nyiro Jozsef. Detalii relevante se pot găsi in articolul nostru despre Vila Nyiro din Odorheiul Secuiesc

Așadar care sunt argumentele avute în vedere oare de Kelemen Hunor, Kover Laszlo și Veress Laszlo atunci când au decis că acest statut pentru autonomie trebuie reînaintat in Parlamentul României? Tocmai acum când același Parlament al României le-a făcut o concesie gratuită si de o mare dărnicie, votând mai întâi posibilitatea ca legislativul să înființeze școli iar, mai apoi, aprobând în prima cameră, în urmă cu o zi, înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, împotriva opoziției manifestate de mai mulți parlamentari din Târgu Mureș dar și de majoritatea românilor din orasul transilvan!

Să le analizăm pe rând:

  1. promovarea propriei imagini în fața electoratului maghiar, mai ales a celui cu dublă cetățenie, română și ungară, care este așteptat la urne la alegerile generale din Ungaria din aprilie 2018. Evident că după un asemenea gest, va curge multă cerneală în limba maghiară care să arate curajul parlamentarilor UDMR, susținuți de Budapesta, de a promova conceptul autonomiei teritoriale la unul din cele mai înalte nivele în stat. Se va scrie, astfel, despre lupta continuă pentru afirmarea drepturilor minorității maghiare, asuprită de Bucureștiul care nu ține cont de sensibilitățile regiunii și de faptul că aceasta s-ar dezvolta mult mai bine dacă ar beneficia de autoniomie teritorială (și de sprijinul Ungariei am adăuga noi...); 
  2.  specularea unor momente sensibile de pe scena politică românească din perioada imediat următoare (UDMR având o bogată experiență în acest sens) care să dea posibilitatea lui Kelemen Hunor să negocieze direct, cu actuala putere, adoptarea altor proiecte legislative mai “soft” ale UDMR decât acest statut pentru autonomie (evident că aici avem în vedere modificările la legea administrației publice privind utilizarea limbii maghiare și, de ce nu, faimosul Statut al minorităților naționale din România). Dar putem avea și un “best case scenario” (pentru UDMR și Ungaria) în care actuala putere, dornică să își păstreze nealterate toate pârghiile decizionale, să accepte chiar legiferarea acestui Statut de autonomie, fără a mai ține cont de consecințele nefaste produse asupra țării (la fel cum au procedat prin adoptarea, în prima cameră, a legii de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic, unde au fost ingorate atât legislația în vigoare cât și faptul că pe rolul instanței de judecată se află un proces pe această temă!); 
  3. servirea unor interese ale Federației Ruse, fiind arhicunoscută apropierea economică și politică a Budapestei de Moscova din ultimii ani de zile, in acest caz Kelemen Hunor și Kulcsar Terzsa Jozsef fiind simpli pioni ai unor interese mai mari. Pentru Moscova, apariția unei regiuni autonome în inima României ar corespunde filosofiei războiului hibrid practicat în ultimii ani de zile în statele din vecinătatea sa, tensiunile interetnice fiind speculate de minune de Kremlin pentru slăbirea coeziunii Uniunii Europene. Ca să nu mai vorbim de faptul că singura perioadă de timp în care a existat o regiune autonomă maghiară, similară cu cea solicitată de Kelemen Hunor și Kover Laszlo prin acest statut de autonomie a existat la câțiva ani după cel de-al Doilea Război Mondial, când politica internă și externă a României era dictată de consilierii sovietici de la București. Un posibil argument în sprijinul demonstrării implicării Moscovei în promovarea statutului de autonomie al ținutului secuiesc poate fi dat de intâlnirea avută la mijlocul acestui an de Kulcsar Terzsa Jozsef cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, sub pretextul de a studia autonomia funcțională prezentă în inima Moldovei, autonomie care a fost legiferată, evident, când la Chișinău s-au aflat la putere partide cu o orientare pro-rusă ....;probabil o simplă coincidență! 

Detalii în limba maghiară aici : https://kronika.ro/erdelyi-hirek/szorosabbra-fuzne-szekelyfold-es-g...

Curios este faptul că în ultima perioadă, prin acțiunile inițiate, Kelemen Hunor a pierdut din ce în ce mai mult din sprijinul politic european ce era acordat UDMR, considerându-se că organizația se radicalizează cu fiecare zi care trece. Un ultim exemplu este comunicatul de presă emis de președintele Partidului Popular European, Joseph Daul (în care UDMR a fost prima entitate din România cu drepturi depline), prin care acesta condamnă, fără echivoc, susținerea acordată de UDMR legilor care pretind că reformează sistemul judiciar românesc. Desi Kelemen Hunor a emis imediat o replică la acuzațiile lui Joseph Daul, acestea nu au nicio valoare, situația fiind una evidentă chiar și pentru electoratul maghiar care, de regulă, este unul mult mai disciplinat decât cel român. 

Rețelele de socializare sunt pline, în aceste zile, de comentarii negative la adresa deciziei UDMR referitoare la legile justiției, liderii acesteia fiind acuzați că prin această manieră de acțiune nu fac altceva decât să-si salveze proprii lor corupți (care nu sunt, evident, puțini la număr...) 

Nu știm dacă această radicalizare progresivă a lui Kelemen Hunor este orchestrată tot de Kover Laszlo sau nu, cert este însă că ea se confirmă cu fiecare zi care trece, dovadă fiind înaintarea acestui statut pentru autonomie in legislativul român, constient fiind că gestul său va produce resentimente în rândul partenerilor români de dialog, mai ales după favorurile gratuite făcute de aceștia din urmă formațiunii conduse de Kelemen Hunor.

Vizualizări: 51

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

194 state 

(ultimul: Somalia)

Numar de steaguri: 258

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 48

1 stat are peste 550,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

26 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. COLTUL COLECTIONARULUI

http://www.coltulcolectionarului.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26. POVESTI SASESTI

http://povestisasesti.com/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

29. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

30. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

31. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

32. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

© 2018   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor