altmarius

cultură şi spiritualitate

https://www.facebook.com/evreiescdisparut/?fref=ts

Strada Olteni, segmentul dintre străzile Goldfaden (la stânga, nord) şi Bradului (la dreapta, sud), numerele impare.
Imaginea generală este luată de pe terasa blocului interbelic de 7 etaje, aflat pe str. Rovine, la nr. 3, colţ cu str. Smeurişului.
Pe centru, se vedea, la linia orizontului, "perdeaua" de blocuri de pe T. Speranţia. În extremitatea stângă, se vede Spitalul Clinic Caritas, iar la dreapta, ascunsă după plop, Poşta Vitan.
În primul rând de case, str. Olteni, ştirbită deja de clădirile de la numerele pare, păstra încă farmecul cartierului; clădirile antebelice cu etaj, construite în oglindă, pe lotul alungit de la nr. 35, formau unul dintre multele ansambluri întâlnite în zonă. La stânga, în afara cadrului, biserica Olteni era încă în picioare, însă în faţa ei se deschidea un teren liber, plat, dezolant.
foto: Cristian Malide (1985)

Lodroman Gheorghe In prim plan de la stanga spre dreapta se observa strada Olteni. In partea stanga apar mai multi stalpi, cred ca sunt de pe str. Avram Goldfaden, devenita apoi Dudesti. Imediat dupa acesti stalpi, spre dreapta, apar doua imobile, la unul apare numai acoperisul, cel de al doilea este dispus pe doua nivele, parter si etaj, cu balcon la strada. Curtea se afla la mijloc, nu era mare, aici au locuit, cel putin pe care i-am cunoscut eu, Daniel Cozac, fiind fiul unei surori, din cele doua, care formau cuplul de cantarete, "surorile Cozac", cunoscute la timpul respectiv. Daniel mi-a fost coleg de clasa, a VIII a, si a XIa, la Liceul "Matei Basarab", dupa care a fost transferat la alt liceu. Era un tip cu sarm, blond, ochi deschisi, cu carlig la fete. Am auzit ca ar fi facut parte din corul Madrigal. Tot aici a locuit si un fost coleg de la Scoala Domneasca nr. 73, apoi 76,"Barbu Delavrancea", pe nume Raducanu. A urmat o scoala de soferi, si l-am intalnit mai tarziu, la volanul unei masini mari, "Tatra". A mai locuit si un alt coleg, Puiu Velcescu. Daca privim mai in dreapta , central apar cele doua imobile de la nr. 35 (str. Olteni), cu o curte lunga, in forma de U, o curte aglomerata, cu multi copii. Mergand pe aceasta strada spre numerele crescatoare se ajungea la intersectie, cu str. Bradului, si mai departe, tot pe partea stanga de mers, cu numere impare, la nr. 45 era "Studioul Animafilm". Cele doua colege de liceu, de care am amintit, intr-un comentariu, la postarea, Biserica Olteni, locuiau in aceasta zona. De una eram indragostit. Multe teme (de scoala) am pregatit impreuna. Pentru ai da un semnal ca sunt pe aproape, fluieram o melodie di filmul "Sapte neveste pentru sapte frati", ca apoi iubita colega sa si apara. De mana, plecam spre scoala, sau la sectacole de film, teatru. Frumoasa tinerete. Eram cunoscuti in cartier, ca un cuplu, frumos, decent si cuminte. Anul trecut, am trait bucuria sa o revad dupa 40 de ani, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la absolvirea Liceului Matei Basarab.
 · 
Billie Madeleine
Billie Madeleine Le tin minte pe surorile Cozac. Si studioul Animafilm, pe langa care treceam in drum spre scoala Generala.Bob Calinescu venea de pe Vacaresti, pe Olteni la intersectia cu Bradului, apoi mergea la stanga, spre studio. Mai tarziu si-a luat o masinuta de care era foarte mandru si o parca in terenul jumatate viran, jumatate parc aflat exact acolo unde intrai din Vacaresti in Olteni (a fost o poza la un moment dat cu un colt al parcului.
Lodroman Gheorghe
Lodroman Gheorghe Prima data l-am cunoscut, dar nu personal, pe marele regizor Bob Calinescu, (avea pe fata o cicatrice), pe cand, elev fiind, frecventam la Palatul Pionierilor, actual Palatul Cotroceni, cursuri la sectia Foto-Cinematografie. Impreuna cu bunul sau prieten, un alt regizor de mare clasa, Ion Popescu-Gopo, ne-a prezentat prin mai multe lectii tehnica desenului animat, si cum poate fi el transpus pe pelicula de film. Se intampla in perioada anilor 55-60. Sala aceasta de spectacol se afla la intrarea principala, imediat pe partea dreapta, dar, ulterior aceasta a fost demolata. Dupa douazeci de ani, am avut ocazia si deosebita satisfactie, ca prin munca pe care o prestam la aceea vreme, sa-i facilitez posibilitatea de a i se repartiza si de a se muta, intr-o mica vila, pe str. Harsova, sector 3. Asa este, pe str. Olteni, mergand pe partea dreapta, numerele cu sot, pana in Bd. Marasesti, se afla un mic parculet, acesta fiind transformat de noi, baiatii, in teren de fotbal. Tot pe aceasta parte, si nu departe de parculet, in sensul invers de mers, spre str. Bradului, la cateva case, a locuit marea actrita Gina Patrichi, cu sotul sau, un cunoscut avocat, Anagnoste. Este poza cu acest parculet.
Billie Madeleine
Billie Madeleine Da, cred ca avea cicatricea pe obrazul stang; nu arata grozav dar chipul lui si personalitatea lui erau absolut fermecatoare.
Billie Madeleine Dle Lodroman, cred ca ati venit in parc dupa mine; nu aveam prea multi baieti la vremea aceea, iar jocurile noastre-baieti si fete, erau mai "traditionale". Oblic vis-a-vis de parc era pe colt o casa, chiar la intersectia cu Bradului; era Olteni nr 55-...Vezi mai mult
Billie Madeleine
Billie Madeleine Si mi-am mai adus aminte-cred ca in scoala in care invatam erau foarte multi copii de evrei ale caror familii se pregateau sa plece-iar scoala organizase lectii de ivrit cu acesti copii, dupa ore. Eram prin clasa a IV-a sau a III-a si eram suparata ca ei invata ceva si noi ceilalti nu aveam voie....
Lodroman Gheorghe
Lodroman Gheorghe Asa, cum descrieti, str. Olteni nr. 55 era la intersectie cu str. Cernisoara (Dimitrie Cantemir). Colt cu str. Bradului se afla imobilul de pe str. Olteni nr. 41. Parculetul respectiv, l-am frecventat in perioada anilor 1961-65, elev fiind la Liceul "Matei Basarab". De fapt, in acea perioada, eu am locuit la Sf. Vineri, dar pe str. Olteni, in zona respectiva a locuit o colega, de care m-am indragostit, si asa mi-am facut unele relatii cu baiatii din cartier (zona Olteni), care cu greu te primea in gasca lor.

Vizualizări: 140

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor