altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfântul Vasile cel Mare în iconografia bisericilor tulcene

„Sfântul Vasile cel Mare în iconografia bisericilor tulcene“ Alexandru CHITUŢĂ

Miercuri, 30 Decembrie 2009
Episcopia Tulcii s-a aflat în mare sărbătoare duminică, 27 decembrie 2009. Într-un cadru festiv a fost realizată, unică în Patriarhia Română, o expoziţie de icoane vechi şi contemporane din întreaga eparhie. A fost lansat şi un DVD cu un film despre reprezentarea marelui Părinte al Bisericii - „Sfântul Vasile în iconografia bisericilor tulcene“.


Anul 2009 s-a aflat sub binecuvântarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare şi a celorlalţi Părinţi Capadocieni, fiind serbaţi pe tot parcursul acestui an. În toate eparhiile Patriarhiei Române s-au realizat multiple manifestări care au evocat viaţa, teologia şi activitatea marelui Capadocian. În data de 27 decembrie 2009, la orele serii, a avut loc însă la Tulcea o manifestare unică prin tematică şi prin lansarea unui DVD. Astfel, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a consilierilor eparhiali, a preoţilor din oraş şi a unui numeros public, a avut loc, în foaierul Teatrului „Jean Bart“ din Tulcea, vernisajul expoziţiei de icoane şi lansarea unui DVD intitulat sugestiv „Sfântul Vasile în iconografia bisericilor tulcene“.

Vernisajul a debutat cu un cuvânt ţinut de PS Visarion, Episcopul Tulcii: „Chipul Sfântului Vasile, zugrăvit în icoane, ne revarsă har şi înţelepciune, blândeţe şi bunătate, dar ne îndeamnă, în acelaşi timp, la acţiune susţinută întru apărarea dreptei-credinţe şi a săvârşirii faptelor celor bune. Şi în cuprinsul Eparhiei Tulcii, Sfântul Ierarh Vasile ne vorbeşte tăcut din icoanele sale zugrăvite pe pereţii bisericilor, pe zid sau pe lemn, şi ne povăţuieşte, ca slujitori ai sfântului altar, slujba noastră să ne-o facem pe deplin, să apărăm tezaurul credinţei ortodoxe şi să punem în lucrare porunca cea mare dată nouă de Mântuitorul Iisus Hristos, aceea a iubirii lui Dumnezeu şi a aproapelui“. Apoi, consilierul cultural pr. Felix Lucian Neculai a vorbit despre realizarea şi conţinutul DVD-ului. Acesta conţine un cuvânt-înainte al Întâistătătorului Eparhiei, iar apoi un amplu studiu şi icoane ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, provenite de la Centrul eparhial, cât şi din cele trei protopopiate tulcene. Profesoara Axenia Hogea, directorul executiv al Direcţiei Judeţeane pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul cultural naţional Tulcea, a subliniat însemnătatea patrimoniului bisericesc în România, inclusiv a valoroaselor icoane realizate de strămoşi.


„Icoana ierarhului capadocian“


Sfântul Ierarh Vasile cel Mare este nelipsit din iconografia bisericilor ortodoxe. În volumul „Erminia picturii bizantine“ a lui Dionisie din Furna, acesta arată că marele sfânt ierarh se pictează „la statutul trupului foarte înalt, drept şi slab; la faţă smerit, uscăţiv, amestecat cu gălbiciune; cu tâmplele adâncite, cu fruntea puţin încreţită, cu umerii obrazului prelungi şi cu nasul lungăreţ; cu sprâncenele rotunde, cam ridicate şi încreţite, asemenea omului îngrijorat, cu barba lungă şi pe jumătate căruntă şi cam pleşuv“.

Astfel, prin această descriere amănunţită, fiecare credincios poate recunoaşte chipul Sfântului Vasile cel Mare în orice biserică ortodoxă din lume.

Marele ierarh şi învăţător al lumii este reprezentat în toate bisericile ortodoxe, mai ales în altar, unde se pictează în primul registru, alături de ceilalţi ierarhi, cât şi pe iconostas dacă biserica respectivă îl are ca ocrotitor. Dat fiind faptul că Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit la data de 1 ianuarie a fiecărui an, singur, iar apoi la 30 ianuarie împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur şi cu Sfântul Grigorie de Nazianz sau Teologul, icoanele îl reprezintă atât singur, cât şi împreună cu ceilalţi doi ierarhi. Dintre icoanele expuse în foaierul Teatrului „Jean Bart“ din Tulcea, menţionăm: icoana Sfântului Vasile de la Valea Teilor, din anul 1853, realizată de Radu Zugravu, o altă icoană de mari dimensiuni de la Biserica „Sf. Grigorie Luminătorul“ din Tulcea, pictor Enache Cardaş, 1884, de la Dunăvăţul de Jos, semnată tot de Enache Cardaş, 1903, sau din localităţile Sarinasuf şi Tudor Vladimirescu. Au fost expuse şi icoane mai recente, cum ar fi icoana Sfântului Vasile, opera pictorului Petru Botezatu, 1970, din localitatea Garvăn, sau cea a lui Vasile Roşu de la Nifon, sau cea din localitatea Grindu, din anul 1959, etc.


Excepţii iconografice ale Sfântului Vasile


Eparhia Tulcii are în valorosul său patrimoniu câteva icoane unice ca reprezentare şi alcătuire a planului iconografic. Astfel, în colecţia Centrului eparhial Tulcea se găseşte o icoană realizată de Matache Orăşianu în anul 1875, care îl reprezintă pe Sfântul Vasile şezând pe tron, îmbrăcat în veşminte arhiereşti, purtând mitră şi cârjă şi binecuvântând, iar în partea superioară, în stânga şi dreapta sa, fiind reprezentată Sfânta Treime, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. O altă excepţie întâlnită în ceea ce priveşte reprezentarea Sfântului Vasile o întâlnim la o icoană din Măcin din sec. al XIX-lea, în care este reprezentată Maica Domnului cu Pruncul pe tron, străjuită la dreapta de Sfântul Ierarh Vasile, iar în partea stângă - de Sfântul Ierarh Nicolae. Alte excepţii se întâlnesc la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Tulcea, unde este reprezentat pe pereţii amvonului alături de Mântuitorul Hristos, cei patru Evanghelişti şi Apostoli, aceasta datorită importantei sale propovăduiri cu „timp şi fără timp“ a Evangheliei. O altă icoană provenind de la aceeaşi biserică, realizată de Hiriciaschi în anul 1892, şi care îi înfăţişează pe cei trei mari ierarhi, ni-l prezintă pe Sfântul Vasile cel Mare în centru, ţinând în mâini un potir, exprimând faptul că Sfântul Vasile cel Mare este autorul unei Liturghii ce-i poartă numele. În biserica parohiei Sarinasuf, icoana Sfântului Vasile, pictată de Enache Cardaş în anul 1903, apare pe latura dreaptă a scaunului arhieresc. Sfântul Vasile apare pictat şi în biserica din localitatea Făgăraşul Nou, dar pe uşa diaconească. Menţionăm şi faptul că la Mănăstirea Saon se întâlnesc şase icoane vechi cu Sfântul Vasile.

În legătură cu aceste reprezentări unice în Biserica Ortodoxă Română care se întâlnesc în Episcopia Tulcii, pr. consilier Felix Lucian Neculai, cel care s-a ostenit pentru realizarea DVD-ului, ne-a declarat că „aflată şi în contact direct cu slavii şi ruşii care au exercitat aici o puternică amprentă a unui aşa-zis stil slav, Ortodoxia dobrogeană a preluat sau, mai bine zis, a moştenit câteva caracteristici ale acestui stil, cunoscut, în parte, prin modul aplicării mitrei pe capul ierarhului, sobrietatea expresiei, dar mai ales prin părul care apare despletit în două şi curge uneori pe spatele personajului“.

Astfel, prin această manifestare, ultima închinată anului acestuia, al Sfântului Vasile şi celorlalţi Sfinţi Capadocieni, s-a dorit a fi de bun augur editarea şi unui DVD pentru a fi, aşa cum sublinia PS Visarion, „mai întâi un smerit omagiu marelui Părinte şi un imbold pentru noi toţi, cler şi credincioşi, şi de a pune în valoare şi în lucrare cele moştenite de la acest mare dascăl al vieţii liturgice, al vieţii de familie, al vieţii monahale şi al lucrării filantropice, spre folosul nostru sufletesc şi spre a noastră mântuire“.

Vizualizări: 449

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor