altmarius

cultură şi spiritualitate

Sfantul Teofil cel nebun pentru Hristos

Sfantul Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos este praznuit pe 28 octombrie.

Sfantul Cuvios Teofil cel "nebun pentru Hristos" s-a nascut in luna octombrie a anului 1788 si a trecut la cele vesnice in data de 28 octombrie 1853, la varsta de 65 de ani. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti sfinti "nebuni pentru Hristos", alaturi de Sfantul Cuvios Andrei.

Nebunul pentru Hristos nu e nebun cu adevarat, aceasta fiind marea deosebire. El este deplin sanatos la minte; el numai "fatareste" nebunia; el alege sa para nebun; el face totul pentru ca toti ceilalti sa-l socoteasca cu adevarat nebun, ramanand insa stapan pe gesturile si vorbele sale, folosite intotdeauna cu un anume rost.

Sfantul Teofil cel nebun pentru Hristos

Sfantul Cuvios Teofil s-a nascut in luna octombrie a anului 1788, in localitatea Mahnovo, aflata in apropiere de Kiev. Parintii sai, preotul Andrei Gorenkovski si prezbitera Eufrosina, au primit de la Dumnezeu doi baieti gemeni. Primul a fost numit Toma, iar cel de-al doilea a fost numit Calinic.

Inca de la inceput, Toma nu a supt lapte de la sanul mamei sale, lasandu-l pe tot celuilalt frate. Singura hrana pe care o primea Toma era zeama de la niste legume fierte. Datorita acestui fapt, precum si a unor superstitii aruncate de unele vecine, Eufrosina a inceput sa creada ca pruncul nu este in regula. Astfel, avand mintea intunecata de un diavol, femeia a hotarat sa scape de pruncul Toma.

 Sfantul Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos

Chemand la sine pe o slujnica, Eufrosina i-a spus sa ia copilul si sa il arunce in apa raului din apropiere. A doua zi, slujnica l-a luat pe Toma, l-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si l-a aruncat in apa raului. Din mila lui Dumnezeu, apele nu l-au inghitit, ci l-au dus pana pe celalalt mal, unde l-au aruncat afara. Luandu-l iarasi si aruncandu-l in apa, s-a intamplat intocmai. Vazand pentru a doua oara minunea, slujnica s-a pocait si, plangand, l-a intors pe acesta mamei lui, povestindu-i cele intamplate.

Necrezand cuvintele slujnicei, Eufrosina a certat-o aspru, dupa care l-a luat pe prunc si a mers la o moara de apa din apropiere, unde l-a aruncat in valuri. Morarul, fiind aproape de locul cu pricina si auzind plansetele copilului, l-a scos pe acesta din apa. Recunoscand pruncul, morarul l-a dus tatalui sau, care l-a incredintat, mai apoi, unei doici batrane si credincioase.

Cand tatal pruncului si-a simtit sfarsitul aproape, acesta l-a incredintat pe prunc morarului care il salvase de la inec. Dupa o vreme, un om instarit, dintr-un sat vecin, a cerut morarului pruncul, spre a-l creste. Pana sa implineasca trei ani, pruncul a ramas iarasi singur, omul instarit trecand la cele vesnice. Vaduva acestuia l-a luat pe prunc si l-a incredintat preotului din sat, care l-a luat in grija, alaturi de ceilalti copii ai sai, pana la varsta de sapte ani.

Sfantul Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos

Pe cand avea abia sapte ani, preotul care se ingrijea de el a murit, iar Toma a ramas iarasi singur. Un satean credincios l-a luat luat pe prunc si l-a dus mamei sale (Eufrosina), spre a-l primi inapoi. Refuzand sa-l primeasca, sateanul l-a dus pe Toma in Manastirea Bratski, din Kiev, unde se nevoia un unchi al copilului. In aceasta manastire, Toma a invatat sa scrie si sa citeasca, indragind rugaciunea si slujbele.

Intre timp, mama lui Toma a inceput sa patimeasca de o boala grea, suferind din ce in ce mai mult pentru fapta cea nelegiuta de a-si prigoni copilul. Cu putin timp mai inainte de a muri, aceasta s-a invrednicit de a-l vedea pe Toma, care nu i-a reprosat nici un cuvant.

Nu dupa multa vreme, vrednicul Toma a ramas si fara unchiul sau cel bun. In anul 1810, nemaiputand continua studiile, s-a angajat ca dascal, la biserica din satul Cighirin. Deoarece nu avea un glas puternic, preotul l-a numit paraclisier, in targusorul Obuhov.

In anul 1812, tanarul Toma a intrat in Manastirea Bratski, unde a primit urmatoarele ascultari: brutar, bucatar, ajutor de felcer, paraclisier si clopotar. In ziua de 11 decembrie 1821, el a fost tuns in monahism, cu numele de Teodorit. Dupa aceasta, el a fost randuit responsabil cu vesmintele bisericii. In ziua de 30 septembrie 1822, monahul Teodorit a fost hirotonit ierodiacon, iar mai apoi, in ziua de 6 februarie 1827, a fost hirotonit ieromonah si randuit iconom.

Sfantul Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos

Dorind insa a se indeletnici si mai mult cu rugaciunea, sfantul a cerut binecuvantare pentru a se retrage in pustnicie, in pesterile sapate de Cuviosul Teodosie, in satul Lesniki. Neprimind binecuvantarea dorita, cuviosul a inceput a se nevoi din ce in ce mai aspru, sub chipul "nebuniei pentru Hristos".

In ziua de 9 decembrie 1834, el a fost randuit schimnic, sub numele de Teofil. Din aceasta zi, sfantul s-a retras intr-o livada izolata, langa satul Glubocita, unde s-a nevoit multi ani. Datorita varstei inaintate, in ziua de 1 decembrie 1844, ieroschimonahul Teofil a cerut sa fie inchinoviat in Lavra Pecerska. Insa, arhiepiscopul Filaret l-a mutat in pustia Goloseev, aflata tot in apropiere de Kiev.

In anul 1848, fiind ocarat pentru comportamentul sau "ciudat", cuviosul a fost alungat din pustia Goloseev, retragandu-se intr-o livada din apropiere de Kitaev. In ziua de 23 aprilie 1853, cuviosul s-a intors insa in pustia Goloseev. La indemnul mitropolitului, in ziua de 15 iulie 1853, Sfantul Teofil s-a intors in lavra de la Kitaev.

Sfantul Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos a trecut la cele vesnice in ziua de 28 octombrie 1853, la varsta de 65 de ani. Dupa adormirea sa, sfantul a fost inmormantat in sicriul pe care l-a pastrat in chilia sa toata viata.

"O, preamarite ales al lui Hristos si facator de minuni, parinte al nostru, Teofil! Primeste aceasta putina rugaciune a noastra, adusa tie spre lauda, de noi, nevrednicii si pacatosii, dar care, cu nemarginita dragoste, te cinstim pe tine. Roaga-L pe Domnul Dumnezeu sa ne izbaveasca de toate primejdiile, napastele si necazurile, iar mai vartos de caderile in pacat, de moartea cea napraznica si de muncile cele vesnice. Nu ne lasa pe noi sa murim fara pocainta. Fii noua povatuitor spre Imparatia Cerului, ca acolo, impreuna cu tine, sa cantam pururea lui Dumnezeu: Aliluia!"

Teodor Danalache

Sfantul Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos

Troparul Sfantului Teofil cel Nebun pentru Hristos 
Din tinerete iubindu-L pe Mirele Hristos si numai Lui tu cu ravna dorind ai slujit. In pustia Kitaev te-ai salasluit si cu neincetate rugaciuni te-ai facut urmator sfintilor de la Pecerska. Pentru aceasta, Parinte Sfinte Teofil, roaga pe milostivul Dumnezeu sa ne daruiasca noua pace si mare mila.

Despre autor

Teodor DanalacheTeodor Danalache

Senior editor

Vizualizări: 130

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor