cultură şi spiritualitate
Înţeleptul nu este, spun iar, creator al unor instrumente ce ţin de nevoile omului. De ce îi pui în seamă fapte atît de mărunte? Tu ai dinaintea ta un artizan al vieţii. Viaţa are în stăpînirea sa alte arte: căci cel căruia i se supune viaţa, are ca supuşi şi toate podoabele vieţii; în rest, tinde către o stare de fericire, către ţelul acesta se îndreaptă, într-acolo îşi deschide calea.
Ne arată care este răul adevărat şi cel părelnic; ne eliberează mintea de orice deşertăciune, îi dă o măreţie trainică şi îi stinge făloşenia aceea, făcută dintr-o mîndreţe găunoasă, voieşte să ştim deosebirea dintre măreţie şi trufie; ni se dezvăluie pe sine şi întregul firii. Ne arată esenţa şi felul de a fi al zeilor, ce anume sînt divinităţile subpămîntene, larii, geniile protectoare, spiritele ce supravieţuiesc sub forma unor divinităţi de rang secund, sălaşurile lor, faptele lor, ce pot şi ce vor ei. Acestea sînt iniţierile prin care ea ne deschide nu altarul unei cetăţi, ci templul cuprinzător al tuturor zeilor, universul însuşi: a pus dinaintea spiritului, ca să le scruteze, imaginea lor adevărată, chipul lor adevărat: ochii sînt prea slabi pentru un spectacol atît de grandios. S-a întors, mai apoi la începuturile lucrurilor, la raţiunea eternă cuprinsă în tot şi la forţa tuturor seminţelor, în stare să dea fiecărei existenţe în parte propria ei formă. A început să se aplece asupra spiritului, asupra originii lui, a sălaşului, a duratei şi a părţilor care îl compun. A trecut după aceea de la corporal la incorporal şi a cercetat adevărul şi probele pe care se sprijină; a demonstrat mai apoi în ce fel se pot discerne elementele îndoielnice, în viaţă şi în cuvinte, pentru că şi într-una, şi în celelalte adevărul şi falsul s-au amestecat laolaltă.
După mine, înţeleptul nu s-a îndepărtat de ocupaţiile acestea, cum spune Posidonius: el nu s-a îndreptat niciodată înspre ele. Pentru înţelept nu ar fi fost un merit să inventeze ceva ce nu socotea demn de un folos pentru veşnicie; nu ar fi început să făptuiască ceva ce mai apoi trebuia să părăsească. „Anacharsis”, spune el, „a inventat roata olarului, care face ca, prin rotirea ei continuă, să se dea formă vaselor.” Şi, pentru că în Homer este vorba despre roata olarului, au preferat să socotească false versurile acestuia, nu informaţia lui Posidonius.
Eu, unul, nu contest că Anacharsis ar fi inventat roata olarului; în cazul acesta, el a fost cu siguranţă un înţelept care a făcut o descoperire, dar nu este înţelept prin faptul acesta: înţelepţii înfăptuiesc multe în calitate de oameni, nu de înţelepţi. Să zicem că un înţelept este foarte iute la alergare: îi va întrece pe toţi pentru că este rapid, nu pentru că este înţelept. Aş vrea să-i arăt lui Posidonius un sticlar ce, suflînd, obţine din sticlă felurite forme, pe care o mînă iscusită cu greu ar reuşi să le plăsmuiască. Acestea au fost descoperite însă după ce am încetat să mai găsim vreun înţelept. „Se spune că Democrit a inventat bolta”, zice Posidonius, „în care piatra din centru le ţine pe celelalte, care se înclină treptat.” Eu aş spune însă că este fals: trebuie să fi fost şi mai înainte de Democrit poduri şi porţi, care sînt de obicei arcuite în partea de sus.
În schimb, nu mai băgaţi de seamă că tot Democrit a inventat felul în care se lucrează fildeşul, înmuindu-l, sau felul în care se schimbă o pietricică oarecare în smarald, după ce a fost ţinută în foc puternic – procedeul acesta este folosit şi în zilele noastre pentru a colora astfel anumite pietre. Acestea pot fi descoperiri ale unui înţelept, dar nu în calitatea lui de înţelept: căci el face multe de felul celor pe care le vedem înfăptuite ori la fel ori cu mai multă pricepere ori cu mai multă experienţă de oameni pe de-a-ntregul ignoranţi. Ramîi cu bine.
Seneca
Numar de steaguri: 264
Record vizitatori: 8,782 (3.04.2011)
16,676 (3.04.2011)
Steaguri lipsa: 42
1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)
1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)
1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)
1 stat are peste 20,000 clickuri (Italia)
2 state au peste 10.000 clickuri (Franta, Germania)
6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, Ungaria, Spania )
10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia, Australia, Irlanda, Israel, Grecia, Elvetia , Brazilia, Suedia, Austria)
50 state au peste 100 clickuri
24 state au un click
1. ANTICARIAT ALBERT
2. ANTICARIAT ODIN
3. TARGUL CARTII
5. MAGAZINUL DE CARTE
http://www.magazinul-de-carte.ro/
6 ANTICARIAT PLUS
7. DEPOZITUL DE CARTI
8. CARTEA DE CITIT
9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/
10. ANTICARIATUL DE NOAPTE
http://www.anticariatuldenoapte.ro/
12. ANTICARIAT NOU
https://anticariatnou.wordpress.com/
13. ANTICARIAT ALEPH
https://www.anticariataleph.ro/
14. ANTIKVARIUM.RO
15.ANTIKVARIUS.RO
16. ANTICARIAT LOGOS
http://www.anticariat-logos.ro/
17. ANTICARIAT.NET
http://www.anticariat.net/informatii-contact.php
18. TIMBREE
19. FILATELIE
20 MAX
http://romanianstampnews.blogspot.com
22. LIBMAG
23. DAFFI'S BOOKS
24. MAGIA MUNTELUI
http://magiamuntelui.blogspot.com
25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/
26.RADIO ARHIVE
https://www.facebook.com/RadioArhive/
27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI
http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1
28. EDITURA ISTROS
https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/
29. EDITURA HOFFMAN
https://www.editurahoffman.ro/
30. SA NU UITAM
31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o
32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA
Iunie 1, 2020 la 10am spre Ianuarie 31, 2021 la 8pm – Muzeul Valentin Banciu
0 Comentarii 0 Îi placeIanuarie 25, 2021 la 9am spre Ianuarie 29, 2021 la 6pm – Biblioteca ASTRA
0 Comentarii 0 Îi place Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ
1. Radu Sorescu - Petre Tutea. Viata si opera
2. Zaharia Stancu - Jocul cu moartea
3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi
4. Ioan Slavici - Inchisorile mele
5. Gib Mihaescu - Donna Alba
6. Liviu Rebreanu - Ion
7. Cella Serghi - Pinza de paianjen
8. Zaharia Stancu - Descult
9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte
10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani
11. George Calinescu Cartea nuntii
12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…
Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic ieri.
© 2021 Created by altmarius.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !
Alătură-te reţelei altmarius