altmarius

cultură şi spiritualitate

Scrisoare deschisă către editori de Nicolae Manolescu

 http://www.romlit.ro/scrisoare_deschis_ctre_editori

Domnilor, 


Recunosc a nu fi fost câtuşi de puţin surprins să constat că, din comandoul care a descins în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, marţi, 27 septembrie, făceau parte patroni de edituri care consideră, de când se ştiu, că tipărirea cărţilor reprezintă o afacere ca oricare alta. M-a surprins, e drept, într-o oarecare măsură, că printre patroni s-au aflat scriitori, colegi ai noştri, unii foarte importanţi, membri ai Uniunii Scriitorilor şi beneficiari ai drepturilor pe care doar apartenenţa la asociaţia noastră de breaslă le permite. (Să fie aceştia din urmă chiar atât de „naivi”, încât să nu-şi dea seama că, dispărând Uniunea din cauza penuriei fondurilor, suplimentul de pensie pentru câteva sute de persoane sau indemnizaţia de merit, pe care nu pregetă să le încaseze, s-ar evapora pur şi simplu?) 
Dar ceea ce m-a lăsat perplex a fost principalul argument împotriva proiectului de amendare a legii taxei de timbru pe care, şi unii, şi alţii, l-aţi invocat şi anume că plata anticipată a timbrului vă condamnă la ruină. Pe cât de înduioşător, pe atât de falacios este argumentul. Ca să nu spun că e lipsit, pe lângă temei economic, şi de onestitate. Să vă aduc aminte câteva lucruri. A folosi argumentul de mai sus echivalează cu a pretinde că editorul ştie cu exactitate, când tipăreşte o carte, câte exemplare va vinde. În realitate, nici cel mai laborios studiu de piaţă nu e scutit de o marjă de risc. Iar faptul că se aplică timbrul cu pricina nu diminuează şi nu măreşte riscul, care rămâne acelaşi. Cu sau fără timbru pe exemplarul de carte, tirajul e tot o chestiune de apreciere relativă a şanselor de a fi vândut integral sau parţial. Să adaug şi că, în actualele condiţii tehnice de tipărire, un tiraj suplimentar nu constituie o dificultate. Temperatura pieţei de carte poate fi încercată la fel cu temperatura apei din cada de baie. Nimeni nu vă obligă, domnilor editori, să vă aruncaţi în cadă înainte de a constata dacă nu cumva sunteţi în pericol să vă opăriţi. Iar costurile de tipărire, cu timbrare sau fără, sunt, mai e nevoie să vă spun, anterioare încasărilor din vânzare. Aşa că falimentul e o poveste de adormit parlamentul. 
Un al doilea argument a fost că, plătind drepturi de autor, editorul nu mai trebuie impozitat suplimentar cu timbrul. Argument fals, ca şi cel dintâi. Mai întâi, timbrul nu-l plăteşte de fapt editorul, ci cititorul, el adăugânduse preţului de vânzare, nu de producere, al cărţii şi fiind, într-o măsură mai mare sau mai mică, recuperat. Apoi, valoarea adăugată este nesemnificativă: la un preţ de 20- 30 de lei, timbrul adaugă 40-60 de bani. Să nu-mi spuneţi că scad semnificativ vânzările ca urmare a acestui adaos ori că editorul dă faliment. Dacă nu ţinem neapărat să exagerăm consecinţele, trebuie să admitem că editorul nu pierde aproape nimic, cititorul nu simte cu adevărat un adaos de 2% (la un preţ mediu de carte, adaosul e jumătate preţul unui ziar), în schimb Uniunea Scriitorilor beneficiază de un sprijin major, venit, normal, nu de la stat, ci de la cei care citesc cărţile scrise de membrii ei. Sunt uluit să constat că nu ştiţi sau, mai curând, vă faceţi că nu ştiţi că dreptul de autor nu are nici o legătură cu taxa de timbru: el nu e un impozit sau o taxă, e un drept de proprietate intelectuală. Aceia dintre dv. care sunteţi, nu doar editori, ci şi autori, îl încasaţi fără să protestaţi. Şi, iertată să-mi fie insinuarea, îl încasaţi, aşa-zicând, firesc, adică, mai regulat şi mai substanţial decât scriitorii pe care îi publicaţi. Vreţi să vă dezvălui care e venitul mediu al unui membru al Uniunii? O fac cu condiţia să- mi dezvăluiţi şi domniile voastre venitul mediu al unui editor sau, de ce nu, care e şi scriitor. Destule cărţi nu mi-au fost plătite după 1989 sau mi-au fost plătite cu sume infime. Şi, ceea ce e mai grav, nu mi-a fost prezentată niciodată situaţia vânzărilor. Nici mie, ca persoană, dar, mai ales, nici Uniunii Scriitorilor, ca instituţie, deşi legea în vigoare a taxei de timbru prevede că o astfel de situaţie i se prezintă periodic. În cei şase ani de când sunt preşedinte, n-am primit nici o astfel de informare, cu toate că le-am cerut în repetate rânduri. 
Şi iată-ne la adevăratul motiv al opoziţiei feroce cu care întâmpinaţi proiectul de amendare a legii taxei de timbru: domniile voastre nu doriţi transparenţă în afaceri. Tirajele nu sunt menţionate pe cărţi. Despre vânzări, nu se suflă nici o vorbă. Autorii n-au habar câţi bani s-au cheltuit pe tiparul şi hârtia cărţilor lor, câţi au fost recuperaţi din vânzări şi câţi li se cuvin ca drepturi de autor, în procentele contractuale. Proiectul actual vă sprijină şi să nu vă mai pitiţi în spatele ideii că, vânzând cărţi la chioşcul de ziare, nu e vorba de acelaşi obiect ca acela din librării, ci de pachete (este cuvântul dv.), pe care legea actuală nu le prevede, după cum nu prevede audio-book-urile şi, în general, cărţile pe suport electronic. În definitiv, în aceste condiţii, nu pot să nu mă întreb pe ce bază plătesc editurile impozite. Presupun, dat fiind misterul tirajelor şi vânzărilor sau imprecizia definiţiei cărţii ca atare, că evaziunea fiscală e în floare. Nu vreau să fac proces de intenţie nimănui, dar, dacă doriţi să mă convingeţi, domnilor editori, că afacerile vă sunt limpezi ca lacrimile de crocodil care vi se scurg pe obraz de câte ori vi se oferă ocazia, şi asta destul de des, să vă plângeţi de criza pieţei de carte, soluţia cea mai bună este să lipiţi pe fiecare exemplar de carte un timbru, după ce l-aţi umezit bine de tot cu limba, ca nu cumva să se desprindă câtă vreme se află în librărie. Dacă o veţi face, voi retrage, cu scuzele de rigoare, urâta bănuială pe care am exprimat-o. 
À bon entendeur, salut! 

Nicolae Manolescu

Vizualizări: 35

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

197 state 

(ultimul: Anguilla)

Numar de steaguri: 260

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 45

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

28 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor