altmarius

cultură şi spiritualitate

Scriitorul Mario Vargas Llosa a împlinit 80 de ani

Publicat: Astăzi, 06:11

Mario Vargas Llosa, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din Peru, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2010, s-a născut la 28 martie 1936, la Arequipa, în Peru și a copilărit în Bolivia.

A urmat cursurile primare la Colegiul "La Salle" în Cochabamba (Bolivia). În 1945, familia s-a reîntors în Peru și s-a stabilit în orașul Piura, unde Mario Vargas Llosa a continuat studiile la Colegiul "Salesiano". Între 1950 și 1952, tatăl său l-a trimis să urmeze cursurile unei școli militare din Lima. Experiența din acești ani a fost descrisă în primul roman, "Orașul și câinii" (1963). În timpul vacanței de vară din 1952, Vargas Llosa a început să lucreze ca jurnalist la ziarul "La Cronica", din Lima, unde a publicat note și interviuri locale. 

Prima sa lucrare publicată a fost "La Huida del Inca" (1952), o piesă de teatru în trei acte. După aceea povestirile sale au început să apară în revistele literare din Peru, potrivit britannica.com.

În 1955, la vârsta de 19 ani, s-a căsătorit cu Julia Urquidi, mătușa din partea mamei, provocând un mare scandal în familie. Pentru a-și întreține familia a ajuns să aibă șapte locuri de muncă simultane, în cele din urmă lucrând ca jurnalist pentru Radio Panamericana.

Llosa a studiat artele și dreptul la Universitatea Națională San Marcos, din Lima. În 1959, a plecat în Spania primind o bursă "Javier Prado" pentru a face un doctorat la Universitatea "Complutense" din Madrid, obținând titlul de doctor în filosofie. După un an s-a stabilit la Paris.

Eforturile de a-și îndeplini vocația literară încep să dea roade, atunci când publică un set de povestiri, în 1959, cu titlul "Los jefes, colección de cuentos", pentru care primește Premiul "Leopoldo Arias", potrivit site-ului mvargasllosa.com.

Notorietatea literară și-a câștigat-o în 1963, cu romanul "Orașul și câinii", obținând două premii literare, romanul fiind tradus imediat în aproape douăzeci de limbi.

În 1964 s-a întors în Peru și a divorțat de Julia Urquidi. Un an mai târziu, s-a căsătorit cu verișoara lui, Patricia, de care s-a separat în anul 2015, și cu care are trei copii: Alvaro Vargas (1966), scriitor și editor; Gonzalo (1967), om de afaceri și Morgana (1974), fotograf.

În 1967 lucrează ca traducător pentru UNESCO în Grecia, cu Julio Cortazar. În 1969 apare romanul "Conversație la Catedrală", urmat de "Panteleone și vizitatoarele" (1972). Până în 1974 s-a stabilit în Europa, cu domiciliul alternativ la Paris, Londra și Barcelona.

A revenit la Lima în 1974, unde a continuat să scrie. În 1976, a fost ales președinte al PEN International. Romanul "Mătușa Julia și condeierul", o parte a biografiei sale, apare în 1977.

În 1981, apare romanul "Războiul sfârșitului lumii". În anii '80, Vargas Llosa a devenit un foarte activ politician și a devenit cunoscut pentru luările de poziție în favoarea liberalismului de piață și a admirației pentru "doamna de fier", Margaret Thatcher.

Romanul "Cine l-a ucis pe Palomino Molero" a fost publicat și a înregistrat un mare succes, în 1989.

Considerat candidatul favorit al alegerilor prezidențiale din 1990, din partea coaliției de centru-dreapta Frontul Democrat (Fredemo), Mario Vargas Llosa a fost învins în cel de-al doilea tur de scrutin de Alberto Fujimori, după care a plecat la Londra și și-a continuat activitatea literară.

După ce a trăit mai bine de 30 de ani în Europa, la Paris și Madrid, unde a obținut cetățenia spaniolă în 1993, fără a renunța la cea peruană, Vargas Llosa s-a întors să locuiască în Lima.

În 1994 a primit Premiul Cervantes și a fost numit membru al Academiei Regale Spaniole. În ciuda noii sale cetățenii, a continuat să scrie despre Peru în operele sale, precum "Caietele lui Don Rigoberto" (1997).

În 1996 a apărut romanul "Moartea în Anzi". Scriitorul peruan a continuat să scrie romane istorice, precum "Sărbătoarea țapului" (2000), care a fost vândut în peste 400.000 de exemplare în limba spaniolă și a fost publicat în limba engleză în 2001.

Din 2000, Llosa a lucrat la un roman inspirat din viața scriitoarei Flora Tristan și a nepotului ei, pictorul Paul Gauguin — "Calea spre paradis", roman, apărut în 2003.

Au mai urmat "Rătăcirile fetei nesăbuite" (2006), "Visul celtului" (2010), "Eroul discret" (2013) și "Cinco esquinas" (2016). 

Prestigiosul scriitor peruan Mario Vargas Llosa a primit titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) din partea Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB), în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în Aula Magna a instituției de învățământ superior din Cluj-Napoca. (20 mai 2013)

Considerat unul dintre cei mai importanți romancieri și eseiști contemporani a fost răsplătit, pentru munca sa, cu numeroase premii, sau titluri, printre care: Legiunea de Onoare a Franței (1985), Premiile Asturias (1986) Premiul pentru Pace din partea Asociației Germane a Comerțului de Carte (1996), Premiul pentru critică din partea Cercului Național pentru Critică de Carte (1997), premiul "Irving Kristo" din partea Institutul American de Inițiativă (2005), titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Florența (2014). 

Mario Vargas Llosa și traducătoarea Mariana Sipos la lansarea primei traduceri într-o limbă străină a volumului "Tentația imposibilului" a scriitorului peruan. (21 sept. 2005)

Scriitorul Mario Vargas Llosa a vizitat România, în septembrie 2005, pentru a participat la lansarea a două dintre romanele sale, publicate într-o serie de autor de Editura Humanitas, ocazie cu care a vernisat o expoziție de fotografii realizate de fiica sa, Morgana și a participat la Festivalului "Zile și Nopți de Literatură", organizat de Uniunea Scriitorilor din România la Neptun, unde i-a fost acordat Premiul "Ovidius", pentru "valoarea operei literare și contribuția la afirmarea libertății de expresie și a toleranței interetnice". De asemenea, a vizitat România, în 2013, când a asistat, la Cluj-Napoca, la spectacolul cu piesa "O mie și una de nopți", scrisă de el în 2008.Cu acest prilej a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității "Babeș-Bolyai" (UBB), din Cluj-Napoca. 

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa și scriitorul și editorul Gabriel Liiceanu au participat la dialogul '"Am putea trăi fără să evadăm în ficțiune?", organizat la Facultatea de Litere a Universității 'Babes-Bolyai' din Cluj-Napoca. (21 mai 2013)

În 2010 Vargas Llosa, a obținut Premiul Nobel pentru Literatură pentru "cartografierea structurilor puterii și imaginile crude ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individuale", În discursul său, Vargas Llosa a adus un omagiu mamei sale, precum și scriitorilor care i-au influențat scrierile — între care Gustave Flaubert, William Faulkner, Miguel de Cervantes, Charles Dickens, Lev Tolstoi ori Thomas Mann.

În 2011, primește din parte regelui Spaniei, Juan Carlos I, titlul de marchiz de Vargas Llosa.

În 2015, a apărut pe scena "Teatro Real" din Madrid, unde a interpretat rolul unui duce (Duke Ugolino, un nobil din secolul XIV) în "Los cuentos de la Pesta", adaptare din "Decameronul" lui Giovanni Boccaccio.

AGERPRES

Vizualizări: 58

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor