altmarius

cultură şi spiritualitate

Scriitoarea Virginia Woolf, 75 de ani de la moarte

Publicat: Astăzi, 07:49
Virginia Woolf, scriitoare și critic literar, considerată una dintre cele mai mari romanciere ale secolului al XX-lea, este unul dintre reprezentanții de seamă ai curentului modernist, purtând romanul de la realismul bazat pe detaliul exterior către străfundurile conștiinței umane.

Adeline Virginia Stephen s-a născut la 25 ianuarie 1882, la Londra, fiind fiica lui Leslie Stephen, istoric și scriitor, primul editor al Dictionary of National Biography, lucrare ce avea să o inspire ulterior, în biografiile experimentale. Mama sa, Julia Prinsep Stephen, se născuse în India și servise drept model pentru pictori pre-rafaeliți. Ambii părinți fuseseră căsătoriți înainte, tatăl având din prima căsătorie o fiică, iar mama — trei copii. Din această a doua căsătorie a părinților au rezultat alți patru copii, iar toți cei opt frați locuiau împreună, în districtul londonez Kensington, potrivitwww.virginiawoolfsociety.co.uk/.

Doi dintre frații ei au fost trimiși la școală, desăvârșindu-și studiile la Universitatea Cambridge, unde unul dintre ei, Thoby, s-a împrietenit cu Leonard Woolf, Clive Bell, Saxon Sydney-Turner, Lytton Strachey și Maynard Keynes, cei care au reprezentat nucleul grupului Bloomsbury, o societate informală de artiști, scriitori și filosofi din Anglia, care au trăit și au lucrat în zona Bloomsbury din centrul Londrei.

Fetele, însă, au învățat acasă, dar au avut privilegiul de a avea acces la impresionanta bibliotecă victoriană a familiei. Mai mult decât atât, din cercul de prieteni ai părinților făceau parte numeroși oameni de cultură ai vremii, printre aceștia numărându-se romancieri, filosofi sau critici literari. Virginia Woolf a avut, astfel, șansa de a aprecia și chiar de a experimenta arta scrisului încă de la o vârstă fragedă.

Până în anul 1895, Virginia își petrecea vacanțele de vară într-un orășel pe malul mării, St Ives, situat în Cornwall, într-o casă ce purta numele Talland House, iar acest loc a jucat un rol important în imaginația viitoarei scriitoare. În majoritatea romanelor sale, acțiunea se petrecea la Londra și la St Ives. Mai mult decât atât, scriitoare avea să descrie orășelul St Ives cu multă căldură, în memoriile sale, dar și în romanul ''To the Lighthouse'' (1927).

Virginia Woolf a fost un copil vesel și plin de viață. A înființat chiar un ziar al familiei, Hyde Park Gate News, în care nota toate anecdotele familiei. Lucrurile s-au schimbat, însă, la vârsta de șase ani, când a fost abuzată de unul dintre frații săi vitregi, iar câțiva ani mai târziu, hărțuită de un altul. În 1895, își pierde mama, decedată subit, iar tânăra Virginia suferă prima cădere nervoasă. Sora sa vitregă, Stella, a preluat de atunci atribuțiile mamei, ocupându-se de toate treburile casei. Stella s-a căsătorit în 1897, dar și ea a murit subit, la întoarcerea din luna de miere. Sarcinile casei au revenit atunci unei alte surori, Vanessa. 

Sursa foto: Captură YouTube

Cu toate traumele prin care a trecut, Woolf a reușit să urmeze cursuri de germană, greacă și latină la King's College din Londra. În cei patru ani pe care i-a petrecut aici, a intrat în contact cu reprezentantele feminismului radical.

În 1904, Virginia își pierde și tatăl și suferă o nouă cădere nervoasă, necesitând, din nou, spitalizare. Cam în aceeași perioadă, sora ei, Vanessa, împreună cu fratele Adrian au vândut casa din Hyde Park Gate, cumpărând o alta în Gordon Square, casele de aici devenind, ulterior, locul de naștere al grupului Bloomsbury.

Din 1905, Virginia Woolf a început să scrie, timp de câțiva ani, recenzii pentru suplimentul literar al publicației Times, dar un an mai târziu, avea să sufere o nouă pierdere grea. După o călătorie în Grecia, fratele său, Thoby, a murit. Înainte de a muri, Thoby inițiase așa-numitele ''serate de joi de la Bloomsbury'', la care se reuneau prietenii care împărtășeau aceleași pasiuni artistice, întâlniri care au fost continuate, apoi, de către Vanessa și, ulterior, de Virginia și de fratele lor, Adrian. Aici, Virginia i-a cunoscut pe membrii grupului Bloomsbury, printre care și pe scriitorul Leonard Woolf, cu care s-a căsătorit, în 1912, și care avea să-i fie alături întreaga viață. Vanessa se căsătorise și ea, cu câțiva ani înainte, tot cu un reprezentant al aceluiași cerc literar, Clive Bell.

Virginia Woolf a înființat, alături de soțul său, o editură, Hogarth Press, unde, pe lângă propriile opere, apar volume de T.S. Eliot, Katherine Mansfield, E.M. Forster, iar mai târziu cărțile lui Freud, potrivit site-ului humanitas.ro. Cei doi soți au continuat să-și imprime singuri lucrările până în 1932.

Încă dinainte de a se căsători, mai exact din anul 1908, Virginia Woolf începuse să lucreze la primul său roman, denumit inițial ''Melymbrosia''. L-a definitivat în 1913, dar din cauza unei noi căderi nervoase ce a survenit imediat după căsătorie, nu l-a putut publica până în 1915, când a apărut sub titlul de ''Călătorie în larg'' (The Voyage Out). Imediat după publicarea primului roman, a început să lucreze la cel de-al doilea, ''Noapte și zi'' (Night and Day), care a apărut în 1919. Primele ei opere erau convenționale, folosind metodele tradiționale, dar, începând cu ''Camera lui Jacob'' (1922), ''Doamna Dalloway'' (1925), ''Spre far'' (1927) și ''Valurile'' (1931), autoarea devine din ce în ce mai inovativă, ultimele trei fiind și romanele care au consacrat-o printre scriitorii de primă mărime ai modernismului. Romanul ''Doamna Dalloway'' a fost și ecranizat, dar a reprezentat și subiectul romanului (scris de Michael Cunningham) și al filmului ''The Hours'' (2002).

Virginia Woolf a adus inovații semnificative în discursul literar, remarcându-se prin folosirea tehnicii monologului interior și a reprezentării fluxului conștiinței (stream of consciousness). Ea abordează, în scrierile sale, problematica timpului și a memoriei, nu pune accentul pe intrigă, ci dezvoltă tehnica fluxului de conștiință, dobândită prin impresii subiective diferite, aparținând unor persoane diferite, în faze temporale diferite.

În ''Valurile'', scriitoarea urmărește viețile a șase personaje, din copilărie și până la bătrânețe, dar, așa cum scria Louis Kronnenberg, în publicația ''The New York Times'', Virginia Woolf nu se concentra pe oameni, ci pe ''simbolurile poetice ale vieții în dinamica anotimpurilor, a zilei și nopții, a pâinii și vinului, a nașterii și morții, precum și a schimbării'', menționează autoarea Daniela Popescu, într-un articol publicat pe site-ul confluente.ro.

Tema recurentă a romanelor sale, ''dinamismul clipei'', se regăsește și în ''Doamna Dalloway'', unde viața personajelor se desfășoară pe parcursul unei singure zile, dar și în ''Orlando'' (1928), unde un singur personaj traversează mai multe secole. Proza autoarei este simbolică, plină de imagini vizuale. Totodată, Virginia Woolf a influențat reconsiderarea rolului femeii — scriitor în viața artistică.

În 1929, i-a apărut volumul de eseuri cu tematică feministă, ''O cameră separată'' (A Room of One's Own), iar în 1937, a publicat romanul ''Anii'' (The Years).

Virginia Woolf era invitată să țină discursuri la colegii și universități, devenind, în anii ?20, un intelectual respectat și o scriitoare apreciată. Stilul său era, de asemenea, remarcat în domeniul criticii literare și al eseisticii. Cu tot acest succes de care se bucura, Woolf continua, însă, să traverseze lungi perioade de depresie. Un factor suplimentar de tensiune o reprezenta pericolul în care se afla soțul său, Leonard, care, fiind evreu, risca în orice clipă să fie ridicat de naziști. 

Sursa foto: CapturăYouTube

Pe 28 martie 1941, după finalizarea romanului ''Între acte'' (Between the Acts), Virginia Woolf a plecat de acasă, și-a umplut buzunarele cu pietre și s-a aruncat în apele râului Ouse. A fost găsită de către autorități trei săptămâni mai târziu.

Cu toate că popularitatea i-a scăzut după cel de-al Doilea Război Mondial, numele Virginiei Woolf a revenit în rândul marilor romancieri, odată cu mișcarea feministă din anii ?70. Este una dintre personalitățile de marcă ale literaturii, stilul său inovator inspirând generații întregi de scriitori.

AGERPRES

Vizualizări: 55

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor