altmarius

cultură şi spiritualitate

S-a încheiat istoria pe care o știm noi.

 Iată, vine seara și noaptea peste noi și-mi aduc aminte de cuvântul Mântuitorului: Umblați cât aveți lumină..

 
. Spune Mântuitorul în chip simbolic. Știm prea bine că se poate umbla și noaptea, dar orbecăind. E bine să fim cu luare-aminte. Pentru că iată, avem deja din martie până acum, avem 7 luni de când suntem dați afară din biserică, sau să slujim în anumite condiții foarte neprietenoase în biserică. Dăm slavă lui Dumnezeu că putem să slujim. Credeam că Biserica Ortodoxă împreună cu Statul au un sistem de valori comune. Știam de la Cuza încoace că este un Stat secular. Dar s-a dovedit nu numai că nu sunt valorile comune, s-a dovedit că Statul poate să abuzeze când vrea de puterea sa asupra Bisericii. Asta aicea, la noi, în lumea noastră mică.

În lumea mai mare, se întâmplă ceva foarte interesant, la care trebuie să fim cu multă, multă, multă luare-aminte. De-a lungul timpului, în istorie s-au produs niște momente foarte importante. De  pildă, cum a fost în istoria poporului evreu plecarea din Egipt, scăparea din robia egipteană. În istoria noastră, a creștinilor, Întruparea lui Hristos. Iarăși, în istoria creștinilor, Constantin cel Mare cu edictul de la Mediolan. Tot în istoria creștinilor, căderea Constantinopolului. Sunt absolut convins că și în celelalte părți ale lumii au fost momente de cotitură ale istoriei. Atunci când imperiul s-a înălțat, a luat putere, sau când imperiul a căzut […]. Și la noi, în istoria mult mai recentă, momentul în care Rusia sovietică a ocupat practic Răsăritul și la noi, în România, a venit și a impus comunismul; și mai recent, și asta am trăit-o deja și eu, căderea comunismului, din `89. Momente foarte importante din istorie…

Ei bine, ceea ce trăim acuma este un moment și mai important decât toate astea. Pentru că venirea Mântuitorului are alt impact, are impact ontologic, reface echilibrul dintre Dumnezeu și om. Dar celelalte momente istorice sunt locale. Acum, fix acum, trăim un moment global de trecere dintr-o cultură care a fost creștină timp de 2000 de ani sau dominată de creștinism într-o cultură post-creștină și necreștină și anticreștină. Sau cum ar fi spus cineva, dar nu-mi place, pentru că noi, creștinii nu credem în zodii. (Ceilalți, păgânii, vin dintr-o înșelare foarte veche a lumi acesteia și au parcurs toate civilizațiile, toate epocile și au ajuns până în vremea noastră, dar noi, creștinii, nu credem în zodii). Dar la un moment dat s-a spus că s-a sfârșit zodia peștilor și intrăm în zodia vărsătorului. Ce însemna zodia peștilor? Peștele era simbolul creștinilor, al creștinismului. Era simbolul lui Iisus Hristos. Și new-age-ul tot strigă asta și ne anunță încă din anii 90 că s-a terminat stăpânirea creștinismului asupra lumii și acum vine o stăpânire a vărsătorului.

Deci să fim cu luare-aminte. S-a încheiat istoria pe care o știm noi. Chiar dacă ne vom întoarce în biserică, noi aicea, în Biserica Ortodoxă Română și în România, poate că vor fi lucrurile mai liniștite. Dar per total, istoria nu va mai fi la fel. Deci nu mai avem speranța că ne vom întoarce la ce a fost în ianuarie 2020. Nu asta. Va fi cu totul altceva. Și, din punctul meu de vedere, va fi cu totul altceva, necreștin și în care la modul global, valorile creștine vor fi permanent batjocorite.

Cu ce ne interesează pe noi? Spune cronicarul că „nu vremurile sunt sub om, ci omul este sub vremuri.”  Evident că fiecare dintre noi, cei de-aicea de față, suntem foarte mici și n-avem cum să schimbăm această paradigmă globală. Dar în această epocă trebuie să ne mântuim. Nu în alta. Ar fi fost mai bine dacă eram într-o epocă mai liniștită, iată, până în ianuarie 2020, când era creștinismul, cel puțin la noi, înfloritor. Era mai simplu, evident. Biserici, preoți… Încă suntem biserici, preoți. Dar să știți că global, s-a schimbat. Copiii noștri vor trăi în cu totul altă lume pe care o vedem noi acum și pe care o începem acum. Cu totul altă lume decât ce știm noi. Nu mai este lumea pe care au știut-o părinții noștri, la fel cum părinții noștri au trăit într-o cu totul altă lume decât ce știau ei până atunci, bunicii lor. Pentru că atunci când au venit comuniștii aicea, în `47, prima dată au spus: „eh, încă un nou partid”. Pentru ca să-și dea seama în `48, când Maternitatea de-aicea s-a chemat Ana Pauker, stai puțin, că ăștia sunt cu totul altceva decât partidele de până atunci, Liberal și Țărănist. Și, într-adevăr, s-a schimbat. Ei, nepoții noștri vor fi într-o cu totul altă lume. Și atunci, noi avem datoria ca-n această cu totul altă lume să-i pregătim pentru a fi creștini.


Ce trebuie să fac ca să fiu creștin în această cu totul altă lume în care creștinismul va fi poate persecutat și pe față – deși nu știm asta, dar în mod sigur va fi ironizat, călcat în picioare, detractorii vor fi pe toate drumurile și-i vom vedea peste tot pe cei care ne batjocoresc în valorile noastre fundamentale pentru ca să ne facă să ne pierdem încrederea în ceea ce știam. Astfel încât un suflet care-și pierde încrederea în Hristos, să capete încredere în altcineva. Și asta chiar la noi în țară s-a văzut în timpul referendumului pentru familie, când încrederea creștinilor, a poporului creștin, n-a fost în primul rân..., ci a fost mai degrabă în ce ne-au învățat oamenii de la televizor cu care n-avem niciodată de-a face. Deci lupta este pentru a se surpa încrederea în Hristos. Pe toate căile. Batjocorind preoții, batjocorind creștinii, batjocorind Biserica. Sau dând alternative.
Deci țineți minte. S-a schimbat paradigma. Nu ne mai întoarcem la ce-a fost până-n ianuarie 2020. A intrat lumea într-o cu totul altă epocă și nu numai în România, a intrat toată lumea. Aicea-i interesant, că nu numai la noi. Țineți minte, de asemenea că această paradigmă s-a impus printr-o minciună. Ceea ce suntem noi acuma obligați să facem, să suportăm, se bazează pe o minciună. Și asta este evident. Și dacă vă  uitați și la amărâții ăștia ai noștri de conducători, și la cei mondiali, cum dau tot timpul instrucțiuni opuse [contradictorii, n.n.].

De ce a fost nevoie de această minciună? Da, pentru că cineva foarte de sus – nu ai noștri, că ăștia sunt mici – cineva foarte de sus a hotărît că trebuie să ieșim din paradigma creștină a lumii moderne, să trecem într-o altă paradigmă post-creștină, necreștină și în fond, anticreștină.

Bineînțeles că noi suntem mici. Fiecare dintre noi putem să ajungem la casele noastre, să ne ducem viața mai departe, așa cum ne-am dus-o și până acum oarecum, dar să nu mai avem speranța că ne vom întoarce la ianuarie 2020, la ce a fost atunci și cum a fost până atunci. Să nu mai avem speranța asta. Și să avem conștiința faptului că nepoții noștri și copiii vor trăi în cu totul altă epocă, în cu totul altă mentalitate.

Ceea ce avem noi de făcut de-acum încolo cu adevărat este să conștientizăm că nu mai este lumea dinainte în care era ușor să fii creștin, este o lume în care e mai greu să fii creștin decât lumea dinainte. Nici înainte n-a fost ușor, știm prea bine. Dar totuși, în lumea românească era ușor, au fost duhovnici mari, s-au făcut atâtea mănăstiri, avem atâtea Sfinte Moaște, avem pelerinaje. Acuma vedeți că lucrurile se limitează. Pentru un „bine” social. Ca și cum noi n-am fi parte din societate. Deci vom trăi într-o lume care este din ce în ce mai necreștină. Și atunci ne va fi din ce în ce mai greu dacă vrem să fim cu adevărat creștini. Din ce în ce mai greu nu înseamnă neapărat că o să fim torturați, luați cu duba și duși la Jilava sau la alte pușcării  prin lumea asta largă. Poate să fie și așa ceva, nu știu, în vremurile finale. Dar din ce în ce mai greu înseamnă că o să ne fie mai greu material. […]. Dar Dumnezeu va avea grijă de fiecare. Dumnezeu nu ne lasă. Și dacă ne-a îngăduit în perioada aceasta, foarte interesantă, de altfel, și ciudată, ne-a îngăduit pentru că știe că aici ne putem mântui... "
https://s.yimg.com/lo/api/res/1.2/868k6ikjha4oDtER_7W5sA--~A/Zmk9ZmlsbDt3PTQwMDtoPTIwMDthcHBpZD1pZXh0cmFjdA--/http://www.cuvantul-ortodox.ro/wp-content/uploads/2020/11/tud_9568.jpg.cf.jpg">
https://s.yimg.com/cv/ae/nq/storm/assets/enhancrV21/1/enhancr_gradient-400x175.png">

PĂRINTELE TUDOR CIOCAN: <i>“S-a schimbat paradigma. Nu ne mai întoarcem ...

Pr. Tudor Ciocan - Cuvânt la Vecernie, 26 octombrie 2020: „Iubiți frați creștini, Iată, vine seara și noaptea ...

Vizualizări: 5

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 660,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29. EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusistoric Ian 17.

© 2021   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor