altmarius

cultură şi spiritualitate

Romanul „Grazia“ al regretatului Mircea Țuglea, lansat la Constanța

Romanul „Grazia“ semnat de regretatul poet şi publicist Mircea Ţuglea a fost lansat și la Constanța. Soția, prietenii și foștii colegi de breaslă au vorbit despre acest roman căruia autorul i-a acordat o atenție specială până în ultima zi. Ziua în care a fost înghițit de apele mării. Moștenirea literară pe care ne-a lăsat-o va dăinui dincolo de timpuri. Interviu cu publicistul constănțean și fostul coleg al lui Mircea Țuglea, Bogdan Papacostea.

19 august 2017. O zi nedreaptă în care scriitorul constănțean Mircea Țuglea a murit răpit de apele mării. Cu câteva ore înainte de tragedie, autorul a făcut ultimele modificări la romanul „Grazia“, lansat de puțin timp și la Constanța. A scris pentru că asta iubea cel mai mult. Publicistul Bogdan Papacostea, vechi prieten al lui Mircea Țuglea, a vorbit despre esența romanului Grazia.

„Avem întotdeauna mai multe chei de interpretare, iar romanul lui Mircea Țuglea oferă, se oferă spre interpretare în mult mai multe chei. Atât doar că moartea lui este atât de copleșitoare încât te obligă să vezi totul prin prisma acestei întâmplări. Vorba lui Dorin Popescu «s-a dus Mircea să locuiască într-o lume mai bună, cea a textului, unde există chiar mai plenar». Se cunoaște că romanul este scris de un erudit, un om care știe multe lucruri și-și permite să facă aluzii aproape de nesesizat în multe direcții. Poți să-l citești ca arhitect, dar în același timp poți să vezi totul și ca pe o distopie. Se întâmplă înainte și după multe din întâmplările acestei cărți“, afirmă publicistul Bogdan Papacostea.

În același timp, volumul Grazia poate fi citit și ca un roman de dragoste.

„Cel mai frumos capitol mi se pare cel intitulat «Alina», acolo unde cei doi sunt într-o mișcare dezordonată. Îndrăgostire care parcă face ca lumea să se miște în jurul celor doi și nu ei prin lume. E o senzație“, descrie Bogdan Papacostea.

Soția regretatului Mircea Țuglea a vorbit pentru Radio Constanța despre cât de mult a iubit el viața, cât de mult a prețuit-o. Era dornic să scrie, să experimenteze trăiri frumoase, să meargă mai departe. Mai avea cărți de publicat și enorm de multe lucruri de spus și de scris.

„În momentul în care a fost răpit de mare, de marea de cuvinte cum s-a scris era momentul cel mai bun al vieții lui în care deja scrisese bucăți consistente din cel de-al doilea volum al Trilogiei, avea o plăcere a scrisului extraordinară, pe blogul lui spunea cât de ușor reușea să scrie proză și lucrurile începuseră să se lege la modul cel mai frumos“, afirmă Camelia Țuglea.

Soția fostului redactor șef al revistei Tomis a anunțat că următoarea carte semnată de Mircea Țuglea pe care o va lansa la Constanța va fi cea intitulată «Adevărul».

 

Un material realizat de Silvia PASCALE

Scriitorul Mircea Țuglea a încetat din viață. Mesaje emoționante de...

Marea Neagră și-a primit încă o dată tributul, anul acesta, pe plaja Trei Papuci din Constanța. De această dată, cel răpus de valuri a fost scriitorul Mircea Țuglea, redactor șef al revistei culturale Tomis. Vestea a venit ca o undă puternică de șoc pentru toți cei care l-au cunoscut.

Salvamarii l-au observat în larg, dincolo de geamanduri, în timp ce făcea semne disperate cum că nu mai poate înota și are nevoie de ajutor. Salvatorii au ajuns la el însă când era deja prea târziu. A fosta dus la mal în stop cardio-respirator, iar un echipaj medical de urgență i-a aplicat în zadar protocolul de resuscitare…

„Mircea Țuglea a plecat la ceruri astăzi, sub ochii mei, fără să-şi ia rămas bun. După ce a fost adus din mare, mâinile lui iubite, cu cele mai albe, mai minunate şi mai lungi degete, care creau lumi pe tastatură, erau îngheţate. Dar acum când scriu îl simt în spatele meu (m-a certat că am scris iniţial fără diacritice şi mi-a scos o literă în plus dintr-un cuvânt şi mi-a mai spus că sunt puţin incoerentă, stiu, el scria cu atâta uşurinţă, era un povestaş). În ultima zi a vieţii lui pe pământ a scris, e ceea ce i-a plăcut cel mai mult. I-a trimis redactorei de la Polirom, editura la care îi va apărea romanul „Grazia” varianta finală, „fără modificări consistente, doar cu corectarea unor repetiţii deranjante”, şi-a actualizat cu atenţie prezentarea de autor de la începutul cărţii, coperta era gata de ieri, contractul semnat de acum câteva săptămâni. Emoţiile lui mi-au părut cumva cele ale aşteptării unui copil, de altfel, pe coperta pe care si-a dorit-o, apare chipul unei fetiţe. Ultimul lui mesaj a fost: «A, şi chestia cu care se încheie textul: „[de la început]” este doar pentru orientarea lecturii dvs. – nu va apărea în carte.»“, a scris pe contul său de socializare Camelia Țuglea, soția scriitorului care a spus subit „adio“ lumii la doar 43 de ani.

Trupul fără viață al poetului a fost dus la morgă pentru a i se efectua necropsia. Din câte s-ar părea, Mircea Țuglea suferea de unele afecțiuni, iar ieri, în timp ce încerca să se relaxeze înotând în apa mării, i s-ar fi făcut rău și de aceea nu ar mai putut continua cursa de înot până înapoi la mal. Medicii legiști sunt cei care vor face lumină în acest caz.

De seara trecută, pe pagina de socializare a scriitorului constănțean curg zeci de mesaje omagiale. „Doi dintre «cei patru mari» ai Cenaclului de Marţi s-au dus: George Vasilievici (n.red. acesta s-a sinucis în 2010) şi Mircea Tuglea. Să-i iubim mai mult pe cei rămaşi: Soitu Grigore şi Mugur Grosu. – Chiustenge“, a scris autorul Dan Perșa.

„A murit Mircea Țuglea. Ne-am văzut ultima oară în mai, când mi-a prezentat cartea la Constanța. Plănuiam o lectură publică în doi, pe la sfârșitul lui septembrie, la malul mării. Marea a fost împotrivă: ni l-a luat. Dumnezeu a fost astăzi nedrept. Poate va fi mai drept cu posteritatea lui Mircea. Dormi în liniște și neliniștește-ne, prietene!“ – au fost cuvintele adresate de scriitorul Viorel Ilișoi.

„Mircea mi-a fost profesor de română în liceu. Datorită lui sunt astăzi jurnalist, el m-a descoperit, a crezut primul că trebuie să o apuc pe drumul ăsta și m-a format. Îmi spunea mereu să merg «din întrebare în întrebare până la cea din urmă întrebare». El mi-a citit primele texte, a tras de mine să citesc în cenacluri, mi-a fost cel mai mare critic și tot el m-a încurajat să scriu în continuare. I-am mulțumit târziu, abia acum câteva luni, atunci când mi-a spus să vin iar la cenaclu. Am râs, i-am spus că nu vin, că am îmbătrânit și că nu mă mai văd citind într-un cenaclu, ca la 16 ani“, a rememorat cu durere și jurnalista Andreea Pavel.

Deși foarte iscușiți în potrivirea cuvintelor, vestea morții fulgerătoare a lui Mircea Țuglea i-a lăsat aproape muți pe unii dintre foștii săi colegi de breaslă.

„Odihnește-te in pace, Mircea Țuglea… Nu am cuvinte…“, a scris Daniel Clinci, scriitor și fost redactor la revista de cultură Tomis.


Mircea Țuglea a plecat la ceruri lăsând în urmă o soție și doi copii

S-a născut în Tecuci, fiind fiul lui Petre Țuglea și al Ioanei Țuglea, scrie Wikipedia. Studiile liceale le-a făcut în Constanța la Liceul „George Călinescu”, unde a fost redactor al revistei liceului Păi și unde-și publică primele poezii. După absolvirea liceului, în anul 1992, urmează Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” Constanța pe care o absolvă în anul 1996.

Între anii 1996 și 1998 a fost bursier Herder la Universitatea din Viena, după o recomandare venită din partea lui Marin Mincu, și a studiat literatura comparată și germanistica.

În anul 2007 devine doctor în litere al Universității din București, cu o teză de doctorat consacrată operei lui Paul Celan, teză din care se va naște cartea Paul Celan și avangardismul românesc. Reactualizarea sensului.

În perioada 2011 – 2013 primește o bursă postdoctorală din partea Academiei Române pentru studiul liricii poetului Paul Celan, în urma căreia publică volumul de critică și cercetare literară Lirica lui Paul Celan și gândirea contemporană în anul 2013.

A predat limba și literatura română la Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân” din Constanța între 1998 și 2006.

În anul 1993 se numără printre membrii fondatori ai Cenaclului de Marți, coordonat de criticul literar Marin Mincu, iar după decesul acestuia, devine coordonatorul cenaclului.

A debutat în anul 1996 cu volumul Proezia, în urma căruia i se decernează Premiul Festivalului Poesis pentru debutul editorial.

În anul 1999 fondează Asociația Arte & Litere ASALT și revista virtuală același nume pe serverul asalt.seanet.ro, cu colectia de e-books Virtualia A colaborat la unele dintre cele mai importante reviste de cultură din România: Convorbiri literare, Viața Românească, Vatra, Paradigma, Contemporanul, Tomis, Poesis și altele.

Dincolo de conștientizarea post-textualistă a actului poetic, Mircea Țuglea este cu adevărat și un continuator al tradiției pontice ovidiene; prin intermediul Proeziei pătrunzi într-un topos consacrat, vibrând patetic și vital, acela al Tomisului, scria criticul literar Marin Mincu în Poezia română actuală, volumul I, editura Pontica 1998, text reluat și în volumul de critică literară Poeticitate românească postbelică, editura Pontica, 2003.

Giovanni Rotiroti scria în revista Paradigma, nr. 1-2/2013: Mircea Țuglea, un expert al limbajului poetic celanian și unul din cei mai importanți specialiști în opera lui Paul Celan din România.

„delfina
Înoată în ape adormite
strivite
de propria lor presiune.
Divina
delfina
străbate zările pentru-a ne spune
că greşim
c-aşa niciodată n-o să murim.
Vom sta, efervescent
în pauza dintre acum şi prezent.
Cei rămaşi pe mare, între corăbii trecute
portavioane, crucişătoare şi plute.
Delfina
divina
de graţie plina
îşi va absolvi vina.
Doar murmurând în acea limbă
atât de-ngerească,
ascultându-ne suspinele
cum or să crească. Când
delfina înoată în apele adormite
acele ape
sunt trezite.”

Odihnească-se în pace!

Vizualizări: 364

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor