altmarius

cultură şi spiritualitate

Religiile OZN

Extraterestrii si noile miscari religioase

Desi marile religii ale lumii nu contin referiri explicite la viata extraterestra si fenomenul OZN (decat poate numai interpretate tendentios) exista un numar de noi miscari religioase, asa zisele religii-OZN, pentru care extraterestrii sunt personaje ce au o semnificatie religioasa. Printre acestea se numara Biserica Raeliana, Unarius, Societatea Aeterius, Kofuku-no-Kagaku (Institutul de Cercetare in Fericirea Umana) si Poarta Cerurilor.

Impactul cel mai important il are insa aceasta credinta asupra Miscarii New Age. Oamenii ce urmeaza seminariile New Age sau citesc materiale New Age invata constant despre extraterestrii binevoitori care isi manifesta sprijinul fata de fiintele umane intr-un fel sau altul.

Chiar daca exista credinte specifice unei grupari sau alteia cu privire la extraterestrii, exista totusi o baza comuna in cadrul acestor noi miscari religioase.

Sase factori ce apar de-a lungul dezvoltarii fenomenului OZN au influentat perceptia cu privire la extraterestrii printre membrii religiilor OZN.

Primul este conceptul de "farfurie zburatoare” aparut in marturia despre un OZN aflat deasupra Mt. Rainer, Washington pe 24 iunie 1947, precum si un alt raport cu privire la recuperarea de catre Armata SUA a unui OZN prabusit pe 3 iulie 1947 la Roswell, New Mexico. Aceste evenimente au condus la convingerea in randul celor ce accepta existenta OZN-urilor ca acestea reprezinta nave spatiale extrem de evoluate din punct de vedere tehnologic, ale extraterestrilor.

Al doilea este aparitia miscarii contactului cu extraterestrii in 1950, caracterizate de pretentia intalnirii si comunicarii cu acestia. Aceste intalnirile au contribuit la formarea imaginii ce prezinta extraterestrii ca fiind sociabili, superiori oamenilor din punct de vedere moral si spiritual.

Al treilea factor este aparitia rapirilor in 1960, cand incep sa circule o serie de povesti cu privirea la rapirea oamenilor de catre extraterestrii si la experimentele medicale. Fenomenul rapirii a contribuit la apartia altor doua idei: extraterestrii sunt interesati de zestrea noastra genetica si aceea ca nu toti extraterestrii sunt binevoitori.

Cel de-al patrulea factor este credinta extrem de raspandita referitoare la "astronautul antic” ce a aparut in urma cartii lui Erich von Daniken "Carele lui Dumnezeu? Mistere nedezlegate ale trecutului (1969)”. Cartea populariza teoriile potrivit carora textele religioase si imaginile din antichitate relateaza intalniri preistorice cu extraterestrii.

Al cincilea factor este reintorcerea la fenomenul contactelor in anii 1970, cu noutatea temei astronautului antic. In marturiile anilor 1970 se sustine ca extraterestrii au creat omul din propriul lor ADN. Aceasta credinta este caracteristica mai multor religii OZN (ex. Biserica Raeliana).

Cel de-al saselea factor este interesul crescut, odata cu anii 1980, fata de cananalul de comunicare astrala intalnit in Miscarea New Age. Aceasta credinta presupune faptul ca extraterestrii nu trebuie sa fie neaparat prezenti fizic pe pamant pentru a comunica cu oamenii.

Intemeiata pe acesti factori, imaginea extraterestrilor ce s-a conturat in cadrul noilor miscari religioase este cea a unor fiinte superioare omului din punct de vedere stiintific, tehnologic, moral si spiritual.

Sunt superiori din punct de vedere stiintific deoarece stiinta lor a depasit obstacolul calatoriei intergalactice. Tehnologia este superioara deoarece au putut creat sisteme de propulsie pentru OZN-uri care inving legile graviatiei si inertiei, si alte minuni tehnologice precum robotii, teleportarea etc. De asemenea, extraterestrii sunt superiori din punct de vedere moral deoarece au depasit saracia si razboiul, iar societatile lor sunt bazate pe dragostea fata de celelalte fiinte galactice.

Extraterestrii sunt perceputi ca fiind superiori din punct de vedere spiritual fata de oameni deoarece ei au atins unitatea spirituala a unuia cu celalalt precum si cu universul, si actioneaza in sprijinul omenirii, ca si ea sa o atinga.

Sprijinul moral si spiritual primit de la extraterestrii formeaza baza dimensiunilor religioase ale religiilor OZN organizate, insa acestia nu reprezinta subiectul unui cult. Sunt vazuti ca ghizi, parinti, invatatori, maestrii, frati si surori, nu insa ca zei. Cele mai multe dintre gruparile OZN cred de asemenea in existenta extraterestrilor rai, ce se opun evolutiei spirituale.

Adeptii acestor noi miscari religioase resping insa opinia sociologilor potrivit carora credinta in OZN-uri reprezinta un simplu mit popular. Mitul OZN se intemeiaza, in substanta ca si in structura, pe nevoile lumii moderne. Elfii, trolii si demonii Europei Medievale au fost abandonati de imaginatia moderna, luand nastere alte creaturi mitologice. In acest punct, cand padurea si muntii nu mai au taine pentru omul modern, acesta priveste catre infinitul spatiului cosmic. In opinia sociologilor, prezenta scrierilor OZN este un indiciu solid ca modernitatea si tehnologia nu sunt capabile sa opreasca oamenii de la a dezvolta lumi mitologice locuite de creaturi stranii. Alte aspecte, joaca un rol important in formarea mitului OZN, precum: literatura science fiction, noile tehnologii, posibilitatea calatoriilor spatiale, si progresul in stiinte precum astronomia.

Exista de asemenea opinii potrivit carora imaginea farfuriei zburatoare s-a ivit probabil ca raspuns la tensiunile dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica, in timpul celui de-al Doilea razboi Mondial. In timp ce Razboiul Rece a continuat, oamenii au realizat ca vietile lor se afla sub o amenintare permanenta, iar climatul psihologic a devenit din ce in ce mai dificil. Autoritatile politice nu au fost capabile sa detina controlul asupra armamentului nuclear, lund nastere un mit legat de incercarea extraterestrilor de a evita un dezastru nuclear pe Pamant.

Farfuria zburatoare, potrivit acestui punct de vedere, a servit ca mediator simbolic intre cele doua mari puteri ale lumii, si, de asemenea, ca mediator intre fiinta umana si societatea complexa din care face parte.

Or, sistemul credintei religiilor OZN, ce s-a dezvoltat pe langa celelalte scrieri legate de acest subiect, pare sa confirme aceasta.

Radu Alexandru

Vizualizări: 63

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor