altmarius

cultură şi spiritualitate

Reîntâlnirea muzicii cu arhitectura, la cea de-a V-a ediţie SoNoRo Conac

Agenda de concert

 
Publicat: marţi, 30 Mai 2017 , ora 14.42 
 

Muzica de cameră aduce din nou în prim-plan capodopere ale arhitecturii româneşti în cadrul celei de-a V-a ediţii SoNoRo Conac. Primele concerte ale lunii iunie vor avea loc în perioada 6-11 iunie, în Bucureşti şi în clădiri de patrimoniu din Oradea, Otomani, Buzău, Tescani şi Miclăuşeni.

Partiturile lui Franz Schubert, Ludwing van Beethoven sau Ernst von Dohnanyi, interpretate de artiştii Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Leo Schmidt (violoncel), vor puncta cu graţie detaliile renascentiste, neo-româneşti, neogotice sau aparţinând stilului eclectic francez al castelelor şi conacelor ce vor găzdui concertele lunii iunie.

Seria de concerte se va deschide pe 6 iunie cu un concert la Cetatea Oradea. Înălţată între anii 1570-1618, de către arhitecţi italieni renumiţi, Cetatea Oradea deţine astăzi titlul de cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa Centrală. Înainte de a avea arhitectura actuală, în perioada 1092-1557, a fost un important centru cultural şi religios, servind drept reşedinţă Episcopiei romano-catolice de la Oradea.

Pe 7 iunie cea de-a V-a ediţie a SoNoRo Conac continuă cu un nou concert la Conacul Komaromi, Otomani. La începutul secolului XVII, conacul a fost ridicat de către nobilul maghiar Komaromi, nepotul preotului protestant cunoscut şi ca traducător al Bibliei, Komaromi Gyorgy. Impozanta construcţie se înălţa precum o bijuterie în mijlocul pădurii fiind înconjurată de diverse anexe şi grajduri. În perioada postdecembristă, conacul a fost lăsat în paragină, degradându-se sever, până în 2013, când a reintrat în atenţia autorităţilor şi a fost restaurat cu mare atenţie pentru detalii şi istoricul locului.

Pe 8 iunie va avea loc singurul concert din luna aceasta în Bucureşti. Şcoala Centrală va fi gazda ce va ajuta la introducerea invitaţilor într-un timp în care fetele mergeau la pension şi lecţiile de pian făceau parte din curricula obligatorie. Şcoala Centrală din Bucureşti se numără printre cele mai vechi şi frumoase şcoli ale Capitalei, fiind înfiinţată în 1851, la ordinul domnitorului Barbu Stirbey. Iniţial, numele acesteia a fost "Pensionatul Domnesc de Fete" şi, după cum şi numele îi spune, a activat, precum şcoală dedicată exclusiv fetelor, în special celor născute în familiile de elită ale vremii. Arhitectura deosebită a acestei instituţii poartă semnătura lui Ion Mincu, care a reuşit, începând cu anul 1890, să transforme această clădire într-o operă arhitecturală, un simbol alimpresionantului stil neo-românesc ce se afla pe atunci în plină evoluţie, fiind, totodată, cea mai amplă lucrare a sa.

Pe 9 iunie artiştii SoNoRo Conac vor concerta la Conacul Alexandru Marghiloman, în Buzău. Construit în a doua jumătate a secolului XIX, fostă reşedinţă a importantului om politic Alexandru Marghiloman, conacul a intrat pe lista monumentelor cu importanţă istorică, având o arhitectură tipică pentru casele boiereşti ale vremii. Pe cele trei niveluri ale construcţiei se regăsesc 17 încăperi şi două terase, care amintesc de eleganţa secolului XIX.

Sfârşitul primei săptămâni SoNoRo Conac îi invită pe melomani sâmbătă, 10 iunie, la Muzeul Enescu, în localitatea Tescani, judeţul Bacău, iar duminică, pe 11 iunie la Castelul Sturdza, Miclăuşeni, judeţul Iaşi.

Muzeul Enescu din Tescani a fost construit în 1880 de familia Rosetti Tescanu într-un frumos parc dendrologic. După căsătoria lui George Enescu cu Maruca Cantacuzino, născută Rosetti Tescanu, conacul a servit drept resedinţă pentru familia lui George Enescu.

Castelul Sturdza din Miclăuşeni, judeţul Iaşi, este una dintre construcţiile de patrimoniu ce abundă în influenţe arhitecturale neogotice şi pe care l-au ridicat, între anii 1880-1904, Gheorghe Sturdza, împreună cu soţia sa, Maria, însă care a fost supus numeroaselor încercări vitrege ale timpului, păstrându-şi însă măreţia în faţa vremii şi a istoriei.


Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac din luna iunie va continua în următoarele clădiri de patrimoniu:

Conacul Marghiloman, Hagieşti (13 iunie 2017)

Biserica Fortificată, Cincşor (15 iunie 2017)

Castelul Kalnoky, Micloşoara, judeţul Covasna (17 iunie 2017)

Castelul Daniel, Tălişoara, judeţul Covasna (18 iunie 2017)


Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la:
mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte şi mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro


Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociaţia Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care îşi doreşte, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a patrimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României şi a susţinut concerte în clădiri de patrimoniu precum Castelul Bran, Conacul Petre P. Carp, de la Țibăneşti, Palatul Teleki, de la Gorneşti, Conacul Udrişte-Năsturel, de la Hereşti. În 2014, SoNoRo Conac a desfăşurat concerte în clădiri de patrimoniu din toată ţara, printre care Vila Dobruşa din Drăgăşani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlaţi, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff - Manasia, Sinagoga din Bistriţa, Castelul Corvinilor din Hunedoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biserica Evanghelică din Herina, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Biserica fortificată din Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi-Sala Cavalerilor din Carei, Colegiul Naţional "Moise Nicoară" din Arad. Printre concertele din 2016 le amintim pe cele de la Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, Casa cu Blazoane, Chiojdu, Casa de Oaspeţi a Prinţului de Wales, Valea Zălanului, şi Cetatea Făgăraş.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. 

SoNoNo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD - Groupe Société Générale şi al Ordinului Arhitecţilor din România.

Vizualizări: 92

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor