altmarius

cultură şi spiritualitate

Regina Maria, suverana cea mai iubită de Armata Română

Regina Maria, suverana cea mai iubită de Armata Română

Alex Mihai StoenescuAleasa spre a fi viitoarea regina a României la vârsta de 17 ani, Maria Alexandra Victoria, viitoarea regina Maria a Românilor, era o englezoaica de rasa si provenea dintr-un mediu anglo-saxon foarte diferit si de atmosfera publica balcanica, si de cea franco-germana de la palat, în deosebi de austeritatea Casei regale prusace.


Printesa adorata de armata
Casatorita cu printul mostenitor Ferdinand în decembrie 1891, Maria a fost nevoita sa duca o permanenta lupta cu regele Carol, care o izola total la Peles si îi interzicea orice contact cu personalitati politice sau culturale românesti. "În tot timpul tineretii mele, cuvântul de ministru era sinonim cu capul rautatilor",  avea sa scrie mai târziu regina. În numai câtiva ani de zile însa, dupa ce i-a nascut pe Carol (1893), Elisabeta (1894) si Marioara (1899), principesa Maria se va înfatisa lumii ca una din cele mai splendide femei din Europa. Inteligenta si plina de vitalitate, Maria întruchipa totodata si idealul romantic al oricarui barbat, fiind sanatoasa, nobila în atitudini si foarte femeie. În anii de izolare a suferit cumplit din cauza convingerii ca a fost atrasa într-o "capcana", ca i s-a atribuit doar "misiunea" de a naste un mostenitor pentru Tronul lui Carol I, ca îsi va distruge tineretea si frumusetea într-un castel rece, spionata de servitoare si guvernante.

Buna calareata, binecuvântata de la natura cu gust si cu o frumusete iesita din comun, Maria a fost repede adoptata de Armata, care în foarte scurt timp, mai ales dupa ce a fost numita comandant (proprietar) al Regimentului de cavalerie 4 Rosiori, a ajuns sa o divinizeze. Respectul si supunerea pe care o aratau de timpuriu ofiterii acestei femei va conta enorm mai târziu: "Poate ca nu s-ar cadea sa spun tocmai eu aceasta, dar simt ca-mi fac datoria fata de neclintita lealitate ce mi-au aratat-o totdeauna. Ei alcatuiau o închegare de puteri pe care ma puteam bizui; erau credinciosi, plini de închinare si de devotament. Ma admirau pentru îndrazneala mea fara seaman când eram calare, pentru neoboseala si curajul meu, si totodata simteau în mine acea deplina si neînfricosata credinciosie, care deosebeste firea mea. Eram fericiti când eram laolalta, la ei gaseam o închinare si o slavire spontana pe care n-o aflam aiurea".


Infirmiera bolnavilor de holera
Legatura sufleteasca între Maria si Armata a fost extrem de puternica si nu s-a spijinit  doar pe relatia oficiala dintre suveran si militari, ci pe fapte de razboi. În timpul Razboiului balcanic, principesa Maria a lucrat în serviciul sanitar, îngrijind bolnavii din lagarele de holera, riscându-si viata fara nici o rezerva, pentru ca apoi, desi acum era regina, sa îngrijeasca la fel de riscant bolnavii de tifos din Moldova, în timpul primului razboi mondial. Arthur Gould Lee a descris plastic aceste gesturi ale reginei Maria: "Oamenii erau entuziasmati de exuberanta ei si îi admirau spiritul, în special curajul incredibil dovedit în timpul razboaielor balcanice din 1913, când nu numai ca a trecut nepasatoare prin transeele din prima linie, sub bataia focului, dar a manifestat un dispret neînfricat, iesit din comun, fata de bolile contagioase din spitale. Fara sa-i pese de riscuri, ea statea la capatul soldatilor tineri care mureau de holera, varsând lacrimi pentru fiecare din ei, tinându-l de mâna ore întregi pe tânarul muribund, spunându-i cu toata sinceritatea ca ea îi înlocuia mama, si apoi, când vedea ca i se apropie sfârsitul, luându-l în brate si sprijinindu-i capul pe umarul ei pâna când îsi dadea sufletul".

În octombrie 1917, pe frontul din Moldova, regina s-a încadrat, purtând uniforma de ofiter, în sectorul de front Ciresoaia în fata cotei 443, pe linia întâi, în prima transee, la 200 metri de inamic. A fost vocea cea mai hotarâta pentru rezistenta si ofensiva pe frontul din Moldova si, daca studiem cu atentie memoriile ei, personalitatea care a decis în cele din urma intrarea României în razboi de partea Antantei.


Pe ultimul drum, militarii au onorat-o

În perioadele când locuia la Cotroceni, ofiterii regimentului sau scoteau unitatea la instructie în fiecare zi si în fiecare zi, timp de ani de zile, la o ora precisa, Maria urmarea de la fereastra defilarea în onoarea ei. Este interesant de remarcat ca figura reginei Maria nu a fost nici o clipa alterata de regimul comunist, iar în armata a continuat sa fie cultivata în spiritul vechi al cultului eroilor, alaturi de maresalii Prezan si Averescu, în ciuda cenzurii si terorii regimului Ceausescu. În programa scolara a liceelor militare de la Câmpulung Moldovenesc si Alba Iulia  se predau informatii asupra atasamentului reginei noastre fata de armata; în cadrul lectiilor cu circuit închis ale activului Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne, istorici ca Mihai E. Ionescu, Ioan Talpes sau Razvan Theodorescu tineau conferinte cu tema: Viata si opera reginei Maria "întregitoare a neamului românesc".

Înainte de a fi condusa de la Palatul Cotroceni pe ultimul ei drum, regina a fost salutata de militari cu baionetele înfipte în pamânt si patul armei în sus, gest unic pe care Armata nu l-a oferit niciodata nici unui alt om.

În biografia acestei femei proeminente se afla si un gest care întregeste personalitatea sa unica: la 26 martie 1926, de Bunavestire, regina Maria a trecut la ortodoxism. Într-o ceremonie desfasurata la palat, ea s-a spovedit, a fost dezlegata de patriarhul Miron Cristea si a fost primita în sânul Bisericii Ortodoxe Române.

În clipa mortii, survenita la 18 iulie 1938, patriarhul Miron Cristea va rosti o scurta rugaciune si va închide cu un gest blând acei ochi superbi. Apoi va rosti cuvintele memorabile: "În tot cazul, se va putea spune ca a fost o femeie care si-a trait viata intens".


O regina si un rege: lumina si umbra
Personalitatea puternica a reginei Maria se afla într-un contrast pronuntat cu cea extrem de slaba a printului si apoi regelui Ferdinand. Sters ca barbat, de o timiditate bolnavicioasa si introvertit pâna la straneitate, dar nu lipsit de gentilete si caldura, Ferdinand a fost un bun sot al reginei. Despre raportul Maria-Ferdinand, Martha Bibescu va consemna: "Aceasta fiinta stralucitoare, desigur cea mai frumoasa principesa si poate cea mai frumoasa femeie din Europa pe timpul acela, era facuta parca anume ca sa eclipseze. Îmi dau seama, cu trecerea anilor, ca si ea a ajutat la împlinirea soartei, prin contrastul dintre orbitoarea-i vecinatate si umbra pe care acest om o cauta pentru jertfa sa. A fi sotul reginei e un rol greu de jucat, chiar când esti rege. L-a detinut timp de treizeci si sase de ani, si a fost recunoscator pâna la sfârsit aceleia care-i lasa lui toata umbra, pentru ca ea era lumina".  

Desfigurat si slabit fiziceste pentru tot restul vietii în urma unei virulente îmbolnaviri de friguri tifoide, Ferdinand va suferi si respingerea plina de cruzime a vulgului: "Multimea nu-l iubeste, nu-l admira. De câte ori apare în public, displace sau prilejuieste râsul". Fiinta cea mai apropiata, Maria însasi, ni l-a descris astfel: "Era blând, bun, cam sentimental, cu o fire iubitoare, dar n-avea încredere în însusirile lui; era un om ce se lasa usor stapânit si totdeauna era gata sa creada pe altii mai presus de el, dar, cu toate acestea, era mândru si putea fi jignit usor".

Expresia româneasca sa punem punctul pe i vine de la ezitantul Ferdinand, pentru ca "într-adevar, niciodata nu stiuse sa puie punctele pe i, proba grafologica de sfiala, de rezerva".
Hagiografi de circumstanta i-au transformat defectele în calitati, lasând posteritatii imaginea unei victime: "Cu gingasia omului deprins sa mânuiasca florile, purtându-le lin ca sa nu le scuture colbul de aur, tot asa trecuse printre semenii sai, vesnic îngrijorat sa nu supere si sa nu mâhneasca pe nimeni. Iar semenii, care nu erau flori, l-au întepat numai cu spinii. Pâna la sfârsit". Imaginea de înalta regalitate, de importanta istorica si titlul de Întregitorul au fost produse ale propagandei oficiale, pe care si Ionel I.C. Bratianu si alti oameni politici români au întretinut-o - cu întelepciune! - pentru a nu scadea din dimensiunea istorica a Marii Uniri din 1918 si, în deosebi, a încoronarii solemne de la Alba Iulia din 1922.
Oricum, am avut o mare regina!

NOTE

1. Maria, Regina României, Povestea vietii mele, vol. 2, Ed. Eminescu, Bucuresti 1991, p. 122.

2. Arthur Gould Lee, Elena, Regina-mama a României, Ed. Humanitas, Bucuresti 2000, p. 86.

3. Maria, Regina României, Povestea vietii mele, vol. 3, Ed. Eminescu, Bucuresti 1991, pp. 64-67.

4. Principesa Martha Bibescu, Doua portrete. Ferdinand al României. Anatole France, Ed. Cultura Nationala, Bucuresti 1930, p. 31.

5. Ibidem, p. 34.

6. Maria, Regina României, Povestea vietii mele, vol. 1, Ed. Eminescu, Bucuresti 1991, p. 325.

7. Principesa Martha Bibescu, op. cit., p. 58.

8. Cezar Petrescu, Cei trei regi, Ed. R.A.I., Bucuresti f.a., p. 124.

Vizualizări: 51

Comentariu publicat de dordanaela pe Iunie 29, 2011 la 10:34am
Superb articol. Minunat!!!
Comentariu publicat de Angela Rahovan pe Iunie 30, 2011 la 1:06pm

    Regina Maria a României, Pricipesă de Edinburg, de Saxa Coburg și Gotha, a fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg și Gotha (al doilea fiu al reginei Victoria a Angliei) mama sa fiind Marea Ducesă Maria Alexandrova, unica fiică a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Poporul român a numit-o ”Mama răniților”, Regina soldat” pentru comportamentul ei curajos în timpul Primului Război Mondial în care România a intrat de partea Antantei datorită influenței Reginei Maria. A contribuit, prin acțiunile sale diplomatice, la crearea României Mari, a iubit arta, poezia și filosofia, fiind autoare de povestiri pentru copii și a scrierii ”Povestea vieții

mele”.

    Regina Maria a consemnat în testamentul său, adresându-se țării și poporului ”...Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare. Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă tară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare ți plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută. Am credința că v-am priceput : n-am judecat, am iubit...”.

     Intr-adevăr, am avut o mare Regină !

Comentariu publicat de silvian dobre pe Iunie 30, 2011 la 2:38pm
A fost o mare personalitate a politicii si culturii romanesti !

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 264

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor