altmarius

cultură şi spiritualitate

Radio Vatican. Buletinul de știri al zilei: 28 ianuarie 2017

28 februarie: Sfùntul Toma de Acquino, preot, învățător al Bisericii

RV 28 ian 2017. Știrile zilei la Radio Vatican, difuzate în emisiunea radiofonică sau publicate pe pagina web:

Vocația autentică - o comoară de păzit cu responsabilitate: papa Francisc, persoanelor consacrate
Sfântul Părinte i-a primit în audiență sâmbătă, 28 ianuarie a.c., în Sala Clementină din Palatul Apostolic, pe cei circa 100 de participanți la adunarea plenară a Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile .... Referindu-se la tema aleasă pentru reuniunile de lucru, cea a fidelității și a abandonului în raport cu viața consacrată, pontiful a subliniat importanța subiectului supus dezbaterii, mai ales în acest moment în care fidelitatea este pusă la încercare. Vorbindu-le participanților la adunarea plenară a Congregației pentru Viața Consacrată, Sfântul Părinte și-a exprimat preocuparea pentru abandonurile înregistrate în rândul persoanelor consacrate, deși – a subliniat pontiful – unele persoane abandonează viața consacrată după un discernământ serios care îi fac să conștientizeze că nu au avut niciodată vocație. Însă, pontiful s-a referit și la cei care –  cu timpul – ajung să nu mai respecte promisiunea de fidelitate, de multe ori doar la câțiva ani după ce au depus voturile perpetue. 

@Pontifex: ochii purificați văd creșterea Împărăției lui Dumnezeu
”Împărăția lui Dumnezeu este deja în mijlocul nostru ca o sămânță ascunsă. Cel care are ochii curați reușește să o vadă încolțind”: scrie papa Francisc în mesajul publicat sâmbătă pe platforma de socializare Twitter.

Agenda pontificală la zi
Tot sâmbătă, papa Francisc i-a primit în audiențe succesive pe cardinalul Marc Ouellet, prefectul Congregației pentru episcopi, cardinalul Mauro Piacenza, penitențier major, împreună cu arhiepiscopul Krzysztof Jozef Nykiel, regentul Penitențieriei Apostolice, și, în fine, pe arhiepiscopul Giampiero Gloder, președintele Academiei Pontificale Ecleziastice. 

Ziua internațională de luptă împotriva leprei
”Eradicarea leprei și reintegrarea persoanelor afectate de morbul lui Hansen, o provocare încă necâștigată”, este titlul mesajului trimis cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva leprei de card. Peter Kodwo Appiah Turkson, prefectul Departamentului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale. Ziua specială dedicată bolnavilor de lepră se marchează anual în ultima duminică din ianuarie, la inițiativa umanitaristului catolic francez Raoul Follereau, și a ajuns anul acesta la cea de 64-a ediție. ”Perfecționarea unor eficace terapii farmacologice și vastul efort la nivel planetar depus de multe organizații și realități naționale și internaționale, cu Biserica catolică în prima linie, au dat în ultimele decenii o lovitură foarte grea Morbului lui Hansen, cunoscut mai mult cu numele de lepră”: scrie card. Turkson. Deși în 1985 existau peste 5 milioane de bolnavi de lepră, se recunoaște în mesaj, în timpul nostru se înregistrează anual aproximativ 200 de mii de noi cazuri, drept care ”încă mai este mult, foarte mult de făcut”. Curele medicale nu sunt suficiente, afirmă card. Turkson, care pune accentul pe necesitatea de a reintegra pe deplin persoana vindecată în țesutul social de origine. După vindecarea unui bolnav de lepră (Mc 1), Isus, subliniază cardinalul, ”nu doar că vindecă persoana în totalitatea sa, dar solicită omul pe care l-a vindecat să se prezinte la cel care putea să decreteze reintegrarea deplină în societate”. ”În zilele noastre”, a scris prelatul, ”acesta este obstacolul cel mai mare care trebuie depășit în cazul celor afectați de morbul lui Hansen”, ”unul dintre cel mai înfricoșător din istoria umană”. ”Pentru și, mai ales, împreună cu persoanele care au fost victime ale leprei”, se afirmă la finalul mesajului, ”trebuie să ne angajăm tot mai mult ca să afle primire, solidaritate și dreptate”. 

28 ianuarie 2017, începutul slujirii pastorale a noului arhiepiscop de Cracovia
Are loc sâmbătă, 28 ianuarie a.c., începutul oficial al slujirii pastorale a noului arhiepiscop de Cracovia, mons. Marek Jędraszewski. Din 2012, a fost episcop de Lodz. Ceremonia din orașul de suflet al Sfântului Ioan Paul al II-lea este prezidată de nunțiul apostolic în Polonia, mons. Salvatore Pennacchio, avându-l alături pe arhiepiscopul emerit de Cracovia, cardinalul Stanislaw Dziwisz. În prima sa scrisoare pastorală, noul arhiepiscop al metropolei poloneze a îndemnat ca ”împreună, păstor și credincioși, să construim între noi Împărăția lui Dumnezeu”. Pentru aceasta, a mai scris mons. Jędraszewski, este necesar ca Împărăția lui Dumnezeu ”să ajungă în centrul eforturilor de fiecare zi”, fiind încurajați cu toții ”să trăiască în spiritul Fericirilor din Evanghelie”. Vorbind despre noul păstor al arhidiecezei de Cracovia, card. Dziwisz, citat de agenția SIR, a spus că este ”un păstor bine pregătit și cu o mare experiență”. Intrând de acum în ”bogata tradiție” a Cracoviei, care poartă amprenta unui Karol Woitjla și Franciszek Macharski, card. Dziwisz și-a exprimat speranța ca noul arhiepiscop ”să cunoască și să iubească arhidieceza marcând viitorul Bisericii locale cu personalitatea și carisma sa”. 

Italia. După Enzo Bianchi, Comunitatea din Bose are un nou prior: Luciano Manicardi
După 52 de ani de conducere, Enzo Bianchi, fondatorul Comunității monastice din Bose (Biela, regiunea Piemont), a renunțat la oficiul de prior. Are aproape 74 de ani. În 26 ianuarie a.c., după rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, confrații l-au ales la conducerea Comunității pe Luciano Manicardi, fost vice-prior și membru al comunității vreme de 35 de ani. Într-un interviu acordat Radio Vatican, Enzo Bianchi a spus că decizia de a renunța la prioratul Comunității se datorează mai presus de toate unei alternări naturale. ”Este bine”, a spus, ”ca un fondator să arate faptul că și comunitatea pe care a născut-o și a plăsmuit-o este o comunitate care nu-i aparține lui, ci Domnului. Nu m-am gândit niciodată să ajung până la moarte cu această însărcinare. Când am considerat că această Comunitate era matură, după ce lunile trecute am primit aprobarea ecleziastică a Statutul, mi-am spus că de acum a venit timpul”. La rândul său, noul prior al Comunității monastice din Bose, Luciano Manicardi, a spus pentru Radio Vatican că ”una din dimensiunile vieții creștine, inclusiv a celei monastice, este aceea de a căuta să devină conștientă de lumea în care trăiește. Prin urmare, caută să asculte vocile din domeniul culturii, inclusiv ale culturii laice și problematicile pe care le trăim, pentru a încerca să dăm întotdeauna o privire care se inspiră din Evanghelie”.

Trei zile de post și rugăciune pentru pace și reconciliere în Côte d'Ivoire
Episcopii din Côte d'Ivoire au stabilit trei zile de post și rugăciune, între 25 și 28 ianuarie, pentru pace și reconciliere în țară. Duminică, 29 ianuarie, la toate Sfintele Liturghii celebrate în parohiile de pe teritoriul țării va fi invocat darul păcii. Inițiativa celor trei zile de post și rugăciune a fost luată în cadrul celei de-a 105-a adunări plenare, care s-a desfășurat în localitatea Katiola. În mesajul transmis la încheierea reuniunii de lucru, episcopii din  Côte d'Ivoire își exprimă preocuparea privind grava situație socială din țară, zguduită de profunde nemulțumiri care au generat greve în sectorul public și manifestări în rândul unei populații tot mai alimentată de sentimente de frustrare și revoltă. "Unii dintre conaționalii noștri continuă să fie ținuți în închisori pe nedrept, iar alții trăiesc în exil, departe de țară, în vreme ce numeroși militari nu întrevăd un viitor senin", se spune în comunicatul episcopatului ivorian. "În Côte d'Ivoire se respiră un climat nociv ce riscă să compromită în mod grav toate obiectivele atinse și toate eforturile făcute până în prezent", se mai spune în mesaj, episcopii adresând un apel la amplificarea eforturilor din partea politicienilor în vederea rezolvării chestiunilor referitoare la securitate, la costul vieții, la șomaj – mai ales în rândul tinerilor – la condițiile de muncă extrem de dificile și la situația salariilor. Episcopii ivorieni solicită liderii politici în vederea unor eforturi majore pentru redistribuirea resurselor și practicarea unei justiții echitabile, astfel încât să fie garantată securitatea pentru toți și instaurarea unei păci autentice printr-o reconciliere sinceră. (AM)

Consideraţii omiletice la Duminica a IV-a de peste an (A): Evanghelia fericirilor
E Ziua Domnului. „Mântuieşte-ne, Doamne, Dumnezeul nostru, şi adună-ne dintre neamurile păgâne, ca să preamărim numele tău cel sfânt şi să ne mândrim lăudându-te pe tine!” (Ps 105/106,47 Ant. Intrării). „Fă să strălucească faţa ta peste slujitorul tău şi mântuieşte-mă în îndurarea ta; Doamne, să nu fiu făcut de ruşine, căci am strigat către  tine!” (cf. Ps 30/31,17-18 Ant. la Împărtăşanie). Evanghelia acestei duminici îl prezintă pe Isus care „văzând mulţimile, s-a urcat pe munte şi, după ce s-a aşezat, s-au apropiat de el ucenicii lui. Atunci, luând cuvântul, a început să-i înveţe” (cf. Mt 5,1-12). Astăzi, ascultătorii lui Isus suntem noi cei adunaţi la sfânta şi dumnezeiasca Liturghie în sărbătoarea săptămânală a Paştelui. Ascultăm prima sa cateheză despre împărăţia lui Dumnezeu. Isus propune încă o dată comunităţii noastre fericirile Evangheliei ca program de viaţă. Începe spunând: „Fericiţi cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăţia cerului!” (Mt 5,3). Isus vorbeşte săracilor (anawìm, πτωχοὶ, pauperes) care îşi întemeiază viaţa pe Dumnezeu. Se adresează cu duhul profetului de demult: „Căutaţi-l pe Domnul, voi, toţi cei umili din ţară, care înfăptuiţi judecata lui! Căutaţi dreptatea, căutaţi umilinţa!” (cf. Sof 2,3; 3,12-13 prima lectură), şi deschide orizontul unei noi realităţi: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui, şi toate celelalte vi se vor adăuga vouă” (cf. Mt 6,33).

Aici, emisiunea zilei în format audio:

 

(rv - A. Dancă)

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor