O statuie a lui Vladimir Ilici Lenin va fi ridicată în orașul Gelsenkirchen, prima lucrare de acest fel din spațiul fostei Germanii de Vest, anunță The Guardian.
 
Monumentul apare în contextul în care, în 2018, tot în Germania, la Trier, a fost dezvelită statuia ideologului comunismului, Karl Marx.
Este o victorie a partidului de stânga MLPD, care a câștigat un proces cu autoritățile orașului, care au încercat să oprească demersul.
În timp ce statui ale lui Lenin au făcut parte cândva din peisajul multor orașe și municipalități din fosta Germanie de Est, niciuna nu a fost ridicată vreodată într-un spațiu public din vestul Germaniei.
O instanță a permis partidului marxist-leninist din Germania, MLPD, să plaseze statuia metalică în afara sediului său. Autoritățile orașului au încercat să-i oprească, ordonând oprirea construirii unui piedestal din beton pe care lucrarea trebuia să stea. Municipalitatea susține că statuia va „perturba vederea” unei clădiri învecinate și ar încălca regulile de conservare a monumentelor istorice.
Șeful MLPD, Gabi Fechtner, a declarat presei germane: „Suntem foarte fericiți. Gelsenkirchen este un oraș al muncitorilor și Lenin se încadrează foarte bine aici".
Un purtător de cuvânt al orașului a spus că autoritățile „vor contesta hotărârea instanței”.
Statuia urmează să fie dezvelită pe 14 martie, în cadrul unei ceremonii care ar putea atrage susținători de stânga din toată țara. MLPD s-a străduit să o ridice înainte 22 aprilie, când de împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Lenin.
Efigia din fontă, de 2,15 metri, a fost realizată în anii 1930 în Uniunea Sovietică și a fost achiziționat de către MLPD dintr-un oraș din Republica Cehă pentru o sumă nedezvăluită, în urma unei licitații online.
 
Lenin a fost sprijinit și finanțat de Germania pentru a ajunge în Rusia pentru a destabiliza țara, aflată în război cu Imperiul Kaizerului. Un document al informațiilor militare raporta că „Intrarea lui Lenin în Rusia a fost un succes. Acționează conform dorințelor noastre”, releva postul DW.

Dacă te regăsești întru idealurile noastre și vrei să participi la lupta neamului nostru, fii alături de noi! Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continuă mai departe lupta pentru tot ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri – credinţa şi libertatea!

ActiveNews îl mărturiseşte pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El.

ActiveNews își dorește ca românii împreună cu toți locuitorii acestei țări să trăiască liberi, înțelepți și curajoși.

ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor, într-o lume în care încrederea în noi este subminată mai mult decât orice altceva pentru a dispărea ca neam şi a deveni pentru totdeauna robii unor interese străine.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români, în contextul în care cei care susţin public cu totul altceva sunt cel mai probabil agenţi străini sau manipulaţi de aceştia! Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată continua.