altmarius

cultură şi spiritualitate

Predica Papei la celebrarea Vesperelor în solemnitatea Convertirii Sf. Paul

Predica Papei la celebrarea Vesperelor în solemnitatea Convertirii ...

Publicat la 27 ianuarie 2013 în categoria Predici

Predica Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea
la celebrarea Vesperelor
în solemnitatea Convertirii Sf. Paul,
la încheierea Săptămânii de Rugăciune
pentru Unitatea Creştinilor
Bazilica San Paolo fuori le mura
25 ianuarie 2013

Iubiţi fraţi şi surori,

Mereu este o bucurie şi un har special să fim împreună, în jurul mormântului apostolului Paul, pentru a încheia Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor. Îi salut cu afecţiune pe Cardinalii prezenţi, în primul rând pe Cardinalul Harvey, arhipreot al acestei Bazilici, şi împreună cu el pe Abate şi Comunitatea călugărilor care ne găzduiesc. Îl salut pe Cardinalul Koch, Preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, şi pe toţi colaboratorii din Dicaster. Îndrept saluturile mele cordiale şi fraterne către Eminenţa Sa Mitropolitul Ghenadios, reprezentant al Patriarhului ecumenic, către Cucernicul Canonic Richardson, reprezentant personal la Roma al Arhiepiscopului de Canterbury, şi către toţi reprezentanţii diferitelor Biserici şi Comunităţi ecleziale, veniţi aici în această seară. În afară de asta, îmi face deosebită plăcere să-i salut pe membrii Comisiei mixte pentru dialogul teologic dintre Biserica catolică şi Bisericile ortodoxe orientale, cărora le urez o muncă rodnică pentru sesiunea plenară care se desfăşoară în aceste zile la Roma, precum şi pe studenţii de la Ecumenical Institute of Bossey, în vizită la Roma pentru a aprofunda cunoaşterea Bisericii catolice, şi pe tinerii ortodocşi şi ortodocşi orientali care studiază aici. În sfârşit îi salut pe toţi cei prezenţi veniţi ca să se roage pentru unitatea dintre toţi discipolii lui Cristos.

Această celebrare se inserează în contextul Anului Credinţei, început la 11 octombrie, a cincizecea aniversare a deschiderii Conciliului al II-lea din Vatican. Comuniunea în aceeaşi credinţă este baza pentru ecumenism. De fapt, unitatea este dăruită de Dumnezeu ca inseparabilă de credinţă; acest lucru îl exprimă în mod eficace sfântul Paul: “Este un singur trup şi un singur Duh, după cum aţi şi fost chemaţi la o singură speranţă, aceea a chemării voastre. Este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez, un singur Dumnezeu şi Tată al tuturor, care este peste toate, prin toţi şi în toţi” (Ef 4,4-6). Mărturisirea credinţei baptismale în Dumnezeu, Tată şi Creator, care s-a revelat în Fiul Isus Cristos, revărsând pe Duhul care dă viaţă şi sfinţeşte, deja îi uneşte pe creştini. Fără credinţă – care este în primul rând dar al lui Dumnezeu, dar şi răspuns al omului – toată mişcarea ecumenică s-ar reduce la o formă de “contract” la care să se adere pentru un interes comun. Conciliul al II-lea din Vatican aminteşte că creştinii “cu cât va fi mai strânsă comuniunea lor cu Tatăl, Cuvântul şi Duhul, cu atât vor putea spori mai intim şi mai uşor fraternitatea reciprocă” (Decretul Unitatis redintegratio, 7). Problemele doctrinale care încă ne despart nu trebuie să fie neglijate sau minimalizate. Mai degrabă ele trebuie să fie înfruntate cu curaj, într-un spirit de fraternitate şi de respect reciproc. Dialogul, atunci când reflectă prioritatea credinţei, permite să ne deschidem la acţiunea lui Dumnezeu cu încrederea fermă că singuri nu putem construi unitatea, ci Duhul Sfânt este cel care ne conduce spre comuniunea deplină şi face să percepem bogăţia spirituală prezentă în diferitele Biserici şi Comunităţi ecleziale.

În societatea actuală pare că mesajul creştin are tot mai puţină incidenţă în viaţa personală şi comunitară; şi acest lucru reprezintă o provocare pentru toate Bisericile şi Comunităţile ecleziale. Unitatea este în ea însăşi un mijloc privilegiat, aproape o bază pentru a vesti credinţa în mod tot mai credibil celor care încă nu-l cunosc pe Mântuitorul sau care, deşi au primit vestirea Evangheliei, aproape că au uitat acest dar preţios. Scandalul diviziunii care denatura activitatea misionară a fost impulsul care a dat început mişcării ecumenice pe care astăzi o cunoaştem. Comuniunea deplină şi vizibilă dintre creştini trebuie înţeleasă, de fapt, ca o caracteristică fundamentală pentru o mărturie şi mai clară. În timp ce suntem în drum spre unitatea deplină, este necesar deci să urmărim o colaborare concretă între discipolii lui Cristos pentru cauza transmiterii credinţei lumii contemporane. Astăzi este mare nevoie de reconciliere, de dialog şi de înţelegere reciprocă, nu într-o perspectivă moralistă, ci tocmai în numele autenticităţii creştine printr-o prezenţă tot mai incisivă în realitatea timpului nostru.

Apoi, adevărata credinţă în Dumnezeu este inseparabilă de sfinţenia personală, precum şi de căutarea dreptăţii. În Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor, care se încheie astăzi, tema oferită pentru meditaţia noastră era: “Ce cere Domnul de la noi?”, inspirată din cuvintele profetului Mihea, pe care le-am ascultat (cf. 6,6-8). Ea a fost propusă de Student Christian Movement in India, in collaborazione con la All India Catholic University Federation ed il National Council of Churches in India, care au pregătit şi materialele ajutătoare pentru reflecţie şi rugăciune. Celor care au colaborat, doresc să le exprim recunoştinţa mea vie şi, cu mare afecţiune, îi asigur de rugăciunea mea pe toţi creştinii din India, care uneori sunt chemaţi să dea mărturie despre credinţa lor în condiţii dificile. “A merge cu umilinţă cu Dumnezeu” (cf. Mih 6,8) înseamnă înainte de toate a merge în radicalitatea credinţei, ca Abraham, încrezându-ne în Dumnezeu, ba chiar punându-ne în El toată speranţa şi aspiraţia noastră, dar înseamnă şi a merge dincolo de bariere, dincolo de ură, de rasism şi de discriminarea socială şi religioasă care despart şi strică întreaga societate. Aşa cum afirmă sfântul Paul, creştinii trebuie să ofere cei dintâi un exemplu luminos în căutarea reconcilierii şi a comuniunii în Cristos, care să depăşească orice tip de diviziune. În Scrisoarea către Galateni, Apostolul neamurilor afirmă: “Toţi câţi aţi fost botezaţi în Cristos v-aţi îmbrăcat în Cristos. Aşadar, nu mai este nici iudeu, nici grec, nici sclav, nici om liber, nici bărbat şi nici femeie: voi toţi sunteţi una în Cristos Isus” (3,27-28).

În sfârşit, căutarea unităţii în adevăr şi în iubire nu trebuie să piardă din vedere niciodată percepţia că unitatea creştinilor este lucrare şi dar al Duhului Sfânt şi merge cu mult dincolo de eforturile noastre. De aceea, ecumenismul spiritual, în special rugăciunea, este inima angajării ecumenice (cf. DecretulUnitatis redintegratio, 8). Totuşi, ecumenismul nu va da roade durabile dacă nu va fi însoţit de gesturi concrete de convertire care mişcă conştiinţele şi favorizează vindecarea amintirilor şi a raporturilor. Aşa cum afirmă Decretul despre ecumenism al Conciliului al II-lea din Vatican, “nu există un ecumenism adevărat fără convertire interioară” (nr. 7). O convertire autentică, precum aceea sugerată de profetul Mihea şi pentru care apostolul Paul este un exemplu semnificativ, ne va duce mai aproape de Dumnezeu, în centrul vieţii noastre, în aşa fel încât să ne apropiem mai mult şi unii de alţii. Acesta este un element fundamental al angajării noastre ecumenice. Reînnoirea vieţii interioare a inimii noastre şi a minţii noastre, care se reflectă în viaţa zilnică, este crucială în orice dialog şi drum de reconciliere, făcând din ecumenism o angajare reciprocă de înţelegere, respect şi iubire, “pentru ca lumea să creadă” (In 17,21).

Iubiţi fraţi şi surori, s-o invocăm cu încredere pe Fecioara Maria, model inegalabil de evanghelizare, pentru ca Biserica, “semn şi instrument al unirii intime cu Dumnezeu şi al unităţii întregului neam omenesc” (Constituţia Lumen gentium, 1), să-l vestească, şi în timpul nostru, cu sinceritate pe Cristos Mântuitorul. Amin.

Autor: Papa Benedict al XVI-lea 
Traducător: pr. Mihai Pătraşcu 
Copyright: Libreria Editrice Vaticana; Ercis.ro 
Publicarea în original: 25.01.2013 
Publicarea pe acest sit: 27.01.2013

Vizualizări: 24

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 42

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor