altmarius

cultură şi spiritualitate

Pictură și divinitate. Jacopo Bassano, Crucificarea lui Christos

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/pictura-si-divinit...

Autor 

Cea mai verosimilă dintre biografiile timpurii ale pictorului Jacopo del Ponte (c. 1510-1592), supranumit „Bassano” după mica așezare vicentină în care și-a desfășurat activitatea aproape întreaga viață, furnizează o prețioasă informație: „de copil fu instruit de tatăl său în umanioare, care-i fură de mare folos în artă, prin cunoașterea istoriilor și a fabulelor, și pentru invențiuni; de unde nu trebui să ceară părerea altcuiva, cum fac mulți pictori nerozi […] Își petrecu viața cu virtute, ostenind întru pictură și citind sfânta Scriptură pentru sine.”

Retrospectiv, acest paragraf confirmă nu doar centralitatea temei sacre în opera artistului, ci mai cu seamă inteligența sa creatoare, canalizată atât în inventarea unei categorii iconografice distincte (parabola neotestamentară disimulată în scenă pastoral-rustică), cât și în elaborarea, îndeosebi în câteva ample panouri de altar, a unor veritabile exegeze vizuale ale textului sacru .

Ingeniozitatea iconografică a lui Jacopo Bassano, nutrită și amplificată de cultura sa umanistă, este secondată de o evidentă virtuozitate tehnică. Format în anii 1530 la Veneția, în atelierul lui Bonifazio de’ Pitati, atent la evoluția stilistică și tematică a lui Tițian (maestrul suveran al școlii venețiene din veacul al XVI-lea), Jacopo Bassano a fost cu deosebire receptiv la voga manieristă din anii 1540-50, asimilând anumite artificii compoziționale din operele lui Rafael, Michelangelo sau Parmigianino. În același timp, mai cu seamă după 1563, limbajul său pictural virează – după exemplul lui Tintoretto iar apoi al lui Tițian – către o pensulație mai liberă, către exploatarea expresivității pânzei cu grenul mare și a efectelor de luminozitate căutate, precum și către o anumită intensitate (și materialitate) cromatică .

Întreaga istorie a sacrificiului christic. În etapa târzie a operei sale, cea mai interesantă din punct de vedere al expresivității picturale dar și ideatic, se încadrează și Crucificarea din Muzeul Național de Artă al României, tablou de altar de mari dimensiuni (204 x 120 cm), aflat odinioară în colecția Regelui Carol I. Datarea lui în jurul anului 1575 este argumentabilă prin recursul la alte câteva imagini similare, pictate de Jacopo în această perioadă: un tablou de mici dimensiuni pictat pe ardezie (Museu Nacional d’Art de Catalunya), o frescă pe peretele de nord al Capelei Sfântului Rosariu din Cartigliano, precum și o versiune cvasi-identică a tabloului de la București, din care se păstrează, în colecția ducelui de Devonshire din Chatsworth, doar jumătatea inferioară . Comună operelor de artă evocate mai sus este postura corporală a lui Christos, reluată dintr-o crucificare pictată de Jacopo în 1562 (Museo Civico din Treviso) sub impactul unui model tițianesc – un panou de altar realizat în 1558 pentru biserica San Domenico din Ancona.  

Dintre toate crucificările pictate în anii 1560-70, cea de la București este probabil cea mai complexă și spectaculoasă. Întrețesere de iconic și narativ, de ipostaziere atemporală și desfășurare istorică, de neclintire și dinamică tensionată, imaginea configurată de Jacopo Bassano este o veritabilă exegeză vizuală, foarte probabil în cheie autoreferențială și simbolică . Dintru început ar fi de remarcat axialitatea și dialectica stânga-dreapta, respectiv sus-jos. Poziționarea centrală a crucii desparte imaginea în două secvențe succesive cronologic și corelate simbolic: sugestia Golgotei în partea stângă, prin figurarea unei coline abrupte și a scării, respectiv metafora vizuală a creștinismului în partea dreaptă, concentrată în ramurile înfrunzite pe trunchiul uscat (noua religie crescută pe tulpina celei mozaice). Între cele două elemente de fundal se desfășoară o întreagă cronologie: calvarul ascensional (accentuat prin reprezentarea scării), răstignirea, coborârea de pe cruce (cele două personaje din stânga), prefigurarea punerii în mormânt (grupul delor șase mironosițe). Cu alte cuvinte, imaginea circumscrie întreaga istorie a sacrificiului christic, de la patimi până la punerea în mormânt și dincolo de acest prag, perpetuată în simbolismul deghizat al mlădiței.

De bună seamă, contrastul dintre neclitintirea statuară a Mântuitorului și agitația de la baza crucii este urmărit cu intenția unei efect dramatic. Cu două excepții, toate privirile sunt plecate, ignorând în mod straniu prezența de deasupra. Dialectica înălțare-coborâre (a corpului lui Christos) este astfel tradusă în jocul privirilor – aproape toate îndreptate spre pămînt (mormânt), una singură direcționată spre cer (trupul Mântuitorului).

Din tălăzuirea grupului se desprinde însă un personaj cu gest declamativ, a cărui menire este de a corela narativitatea (istorică) din zona inferioară cu iconicitatea (transistorică) din jumătatea superioară. Personajul corelativ nu este întâmplător ales: Sfântul Ioan evanghelistul, cel care transpune sacrificiul christic (al cărui martor este) în textul evanghelic, fundament al dogmei și religiei instituționalizate. Poate nu întâmplător, în imediata lui vecinătate este plasat trunchiul cu mlădița.

 Recompensa coprezenţei divine. Două personaje, purtând scara, sunt figurate în stânga crucii, în zona în care, în mod tradițional, începe lectura imaginii. Cei doi sunt Iosif din Arimateea și Nicodim, ușor de recunoscut prin rolul atribuit în istoria răstignirii, de a coborî de pe cruce trupul Mântuitorului. Este foarte probabil ca, urmând o cutumă larg răspândită în secolele Renașterii, Jacopo Bassano să se fi autoportretizat  în rolul lui Iosif, distribuindu-l în cel al lui Nicodim pe fiul său Francesco, principalul colaborator în anii 1570.  

Un scenariu similar se desfășoară în ultimul tablou al lui Tițian, Pietà, pictat concomitent cu cel de la București [il. 3]. Tițian, autofigurat ca Sfântul Ieronim, își acorda privilegiul de a atinge trupul lui Christos, ca aluzie la propria „divinitate” artistică dar și, foarte probabil, ca ipostază contemplativă în preajma morții . Fără a merge atât de departe, ba chiar reprezentându-se pieziș și cu privirea plecată, în semn de umilitate, Jacopo Bassano își oferă totuși, la amurgul carierei, recompensa coprezenței divine. Fie și doar în – și prin – pictură.

Vizualizări: 15

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

Statistici

Free counters!
Din 15 iunie 2009

186 state (ultimul: Papua-Noua Guinee)

Numar de steaguri: 249

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 57

1 stat are peste 500,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 70.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 10.000 clickuri (Italia,Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  FrantaMarea Britanie, Canada, Spania)

10 state au peste 1,000 clickuri (Ungaria, Polonia, Rusia, Austria, IrlandaIsraelGreciaElvetia , Brazilia, Suedia)

35 state au peste 100 clickuri

25 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4 ART LIBRIS

http://www.artlibris.ro/

5. COLTUL COLECTIONARULUI

http://www.coltulcolectionarului.ro/

6. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

7 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

8. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

9. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

10. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

11. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

12. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

13. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

14. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

15. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

16. GALERIILE CISMIGIU

http://www.galeriile-cismigiu.ro/

17. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

18. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

19. TIMBREE

www.timbree.ro

20. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

21. MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

22. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

23 VIA BUCURESTI

http://viabucuresti.ro/category/articole/

24. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

25. BUCURESTII VECHI SI NOI

http://bucurestiivechisinoi.ro

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28. POVESTI SASESTI

http://povestisasesti.com/

29. GHID VIDEO TURISTIC

http://www.ghidvideoturistic.ro/ghid-turistic/default.as

30. ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

31. FILME DOCUMENTARE

http://www.filmedocumentare.com/filme-a-z/

32. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

33. ISTORIA ROMANIEI

http://istoriaromaniei.com/wp/

34. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

35. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

36. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2017   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor