altmarius

cultură şi spiritualitate

Papa Francisc în Mozambic, Madagascar și Mauritius: agenda călătoriei apostolice

POPE-AFRICA/Papa Francisc efectuează o călătorie apostolică în Mozambic, Madagascar și Mauritius (4-10 septembrie 2019). 

O distanță de 19.329 de km și o prezență de 6 zile și 11 ore: acestea sunt reperele de spațiu și timp ale celei de-a 31-a călătorii apostolice a papei Francisc pe care o efectuează în zilele 4 – 10 septembrie 2019 în trei țări africane: Mozambic, Madagascar și Mauritius. Este prima ieșire internațională a Sfântului Părinte din Cetatea Vaticanului după călătoria apostolică efectuată în România (31 mai – 2 iunie 2019).

Cetatea Vaticanului – A. Dancă
4 septembrie 2019 – Vatican News. Începe miercuri, 4 septembrie a.c., și se încheie marți, 10 septembrie a.c., cea de-a 31-a călătorie apostolică a papei Francisc, cu desfășurare în Mozambic, Madagascar și Mauritius. E o călătorie lungă, atât în spațiu, cât și în timp: Sfântul Părinte parcurge nu mai puțin de 19.329 de km și stă, practic, în cele trei țări 6 zile și 11 ore. Prin comparație, pentru călătoria apostolică în România, papa a parcurs 3.302 km și a stat pe teritoriul țării 2 zile, 10 ore și 30 de minute.

Vă oferim aici reperele principale care formează agenda celei de-a patra călătorii apostolice a papei Francisc în Africa (2015: Kenya, Uganda și R. Centrafricană; 2017: Egipt; 2019: Maroc).

Programul călătoriei apostolice în Mozambic

Pentru a ajunge în Mozambic, prima din cele trei țări africane, papa Francisc pleacă cu avionul de la Roma - Fiumicino miercuri, 4 septembrie 2019, la ora 8.00, sosirea fiind prevăzută pe aeroportul din Maputo în aceeași zi la ora locală 18.30. După ceremonia de bun venit, organizată pe aeroport în prezența președintelui țării, Filipe Jacinto Nyussi, papa merge la sediul nunțiaturii apostolice pentru cină și odihnă.

Joi, 5 septembrie a.c., papa celebrează Sf. Liturghie în capela Nunțiaturii Apostolice. Primele ore ale zilei sunt dedicate întâlnirii, la Palacio da Ponta Vermelha, cu președintele Republicii, Filipe Jacisto Nyussi și, succesiv, cu autoritățile, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic. La ora 11.00 Sfântul Părinte are o Întâlnire interreligioasă cu tinerii la Pavilion Maxaquene, unde prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei, primul fiind adresat autorităților. La ora 15.00, papa are o întâlnire la Nunțiatura Apostolică cu reprezentanții Comunității din Xai-Xai, al doilea oraș al țării. O oră mai târziu, pontiful merge la catedrala Neprihănita Zămislire din Maputo pentru întâlnirea cu episcopii, preoții, persoanele consacrate, seminariștii, catiheții și animatorii pastorali, cărora le adresează al treilea discurs al vizitei. Ultimul moment al zilei îl constituie vizita privată la sediul Operei ”Matei 25”, referința fiind la capitolul 25 din evanghelia după Sf. Matei, o inițiativă înființată de Nunțiatura Apostolică în colaborare cu Biserica locală și diferite congregații religioase pentru a oferi asistență alimentară și sanitară tinerilor și copiilor străzii.

Vineri, 6 septembrie a.c., papa își ia rămas bun, în cursul dimineții, de la personalul Nunțiaturii, după care merge în vizită la bolnavii de la Spitalul Zimpeto, la periferia capitalei, unde iese în evidență Centrul ”Dream”, după numele programului sanitar lansat alături de Comunitatea Sf. Egidiu pentru persoanele afectate de HIV/SIDA. La ora 10.00 papa prezidează Sf. Liturghie pe Stadionul Național Zimpeto din Maputo, celebrarea și omilia fiind în limba portugheză. În fine, în jurul orei 12.30, după ceremonia de rămas bun de pe aeroportul internațional din Maputo, papa pleacă cu avionul în Madagascar.

Programul călătoriei apostolice în Madagascar

Papa Francisc ajunge la Antananarivo, capitala R. Madagascar, vineri, 6 septembrie a.c., la ora locală 16.30, și este întâmpinat la aeroport de președintele țării, Andry Rajoelina. Tot aici are loc și ceremonia de bun venit, după care pontiful se retrage la nunțiatura apostolică pentru cină și odihnă.

Sâmbătă, 7 septembrie a.c., papa celebrează Sf. Liturghie în capela Nunțiaturii Apostolice din Antananarivo. Vizita de curtoazie la președintele țării și întâlnirea cu autoritățile statului, organizate la Palatul Prezidențial ”Iavoloha”, ocupă primele ore ale zilei. Câteva minute după ora locală 11.00 papa ajunge la Mănăstirea călugărițelor carmelite, în cartierul Ampasanimalo al capitalei, unde prezidează rugăciunea canonică a Orei a Treia și ține o scurtă omilie. Tot aici, pontiful binecuvântează altarul catedralei din Morondava, în prezența episcopului diecezei și a unui grup de preoți. La ora 16.00, papa merge la catedrala ”Neprihănita Zămislire” din Antananarivo pentru o Întâlnire cu episcopii Conferinței Episcopale Malgașe, cărora le adresează un discurs, al treilea din această țară. Câteva minute după ora locală 17.00, papa face un pelerinaj la mormântul Fericitei Victoria Rasoamanarivo (1840-1894), prima malgașă ridicată la cinstea altarelor. Ultimul moment din agenda zilei îl reprezintă Veghea de rugăciune cu tinerii, organizată în Campusul Diecezan Soamandrakizay, un teren de 30 de hectare, la aproape 10 km de capitală, amenajat pentru celebrările prezidate de papa Francisc.

Duminică, 8 septembrie a.c., pontiful celebrează Sf. Liturghie la ora locală 10.00 în Campusul Diecezan de la marginea capitalei, pe altar urmând să fie aduse în procesiune relicvele Fericitului Rafael Luis Rafiringa (1856-1919), din ordinul Frații Școlilor Creștine, care a condus, practic, Biserica catolică din Madagascar în perioada dificilă de la finele secolului al XIX-lea. Tot aici, papa Francisc recită rugăciunea antifonului marian ”Îngerul Domnului”. La ora 15.10 papa merge în vizită în așa numitul ”Oraș al prieteniei” (Akamasoa), operă socială înființată în 1989, în jurul unei cariere de granit, de misionarul argentinian Pedro Opeka, cel care îl va întâmpina la sosire pe conaționalul său. Aici, pontiful vizitează cariera de granit și conduce o Rugăciune pentru muncitorii carierei. La ora 16.30, papa face o vizită la Colegiul ”Saint Michel”, înființat în capitală de iezuiții francezi în 1888 pentru ”a da misiunii catiheți și dascăli, guvernului local funcționari, iar francezilor traducători și angajați”. Pe terenul de sport al Colegiului papa are o întâlnire, la 17.10, cu preoții, persoanele consacrate și seminariștii malgași, cărora le adresează cel de-al optulea discurs al vizitei în această țară. Ultimul moment al zilei și al vizitei în Madagascar îl reprezintă întâlnirea, în formă privată, în capela Colegiului ”Saint Michel”, cu membrii Societății lui Isus, după care pontiful merge la sediul Nunțiaturii Apostolice pentru cină și odihnă.

Programul călătoriei apostolice în Mauritius

Ultima țară pe care papa Francisc o vizitează în această călătorie apostolică în Africa este Insula Mauritius. Sfântul Părinte pleacă din Madagascar luni, 9 septembrie a.c., la ora locală 7.00, și, după o călătorie de 2 ore și 10 minute cu avionul, ajunge pe aeroportul internațional din Port Louis, capitala R. Mauritius, la ora locală 10.40.

După ceremonia de bun venit, organizată pe aeroportul din Port Louis în prezența premierului țării, pontiful merge la monumentul ”Maria, Regina Păcii”, dedicată Sfintei Fecioare în 1940 ca mulțumire pentru că a ferit țara în timpul primului conflict mondial. La ora 12.15, papa prezidează Sf. Liturghie pe esplanada monumentului dedicat Reginei Păcii, celebrarea fiind în limba franceză. Succesiv, pontiful ia prânzul împreună cu episcopii Conferinței Episcopale a Oceanului Indian.

La ora 16.25 Sfântul Părinte efectuează o vizită privată la sanctuarul dedicat Fericitului Père Laval (1803-1864), cunoscut drept ”apostolul negrilor”, primul Fericit proclamat de Sfântul Ioan Paul al II-lea (în 29 aprilie 1979). În jurul orei 17.00, papa merge în vizită de curtoazie la președintele interimar al țării, Barlen Vyapoory, și la primul ministru al republicii, Pravind Kumat Jugnauth. Tot la Palatul Prezidențial, în jurul orei 17.40, papa adresează un discurs autorităților, reprezentanților societății civile și membrilor Corpului Diplomatic. În fine, la ora locală 18.45, după ceremonia de rămas bun, se întoarce cu avionul la Antananarivo. Marți, 10 septembrie a.c., la ora 10.00, în prezența președintelui R. Madagascar, are loc ceremonia de rămas bun pe aeroportul internațional, de unde papa Francisc, după o călătorie cu avionul de 10 ore și 40 de minute, se întoarce la Roma, sosirea fiind programată în jurul orei 19.00 pe aeroportul din Ciampino. 

03 septembrie 2019, 14:47

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor