altmarius

cultură şi spiritualitate

Nu principi ai Bisericii, dar slujitori ai lui Dumnezeu și ai fraților: papa Francisc, noilor cardinali

Miercuri, 28 iunie 2017, papa Francisc a prezidat un consistoriu public pentru crearea a cinci cardinali. - AP

RV 28 iun 2017. Miercuri, 28 iunie 2017, în preziua solemnității Sfinților Apostoli Petru și Pavel, papa Francisc prezidează la ora 16.00 în bazilica San Pietro consistoriul public pentru crearea de noi cardinali. Anunțul privind consistoriul și numele noilor cardinali a fost făcut de Sfântul Părinte la rugăciunea mariană pascală ”Regina Coeli” recitată duminică, 21 mai a.c.

Papa Francisc: «Doresc să anunț că miercuri, 28 iunie, voi ține un consistoriu pentru numirea a cinci noi cardinali. Proveniența lor din diferite părți ale lumii manifestă catolicitatea Bisericii răspândită pe întregul pământ și atribuirea unui titlu sau a unei diaconii în Urbe exprimă apartenența cardinalilor la dieceza Romei care, după cunoscuta expresie a Sf. Ignațiu, ”prezidează în caritate” toate Bisericile. Joi, 29 iunie, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, voi concelebra Sfânta Liturghie împreună cu noii cardinali, Colegiul cardinalilor, noii arhiepiscopi mitropoliți, episcopii și câțiva preoți. Iată numele noilor cardinali: mons. Jean Zerbo, arhiepiscop di Bamako (Mali), mons. Juan José Omella, arhiepiscop de Barcelona (Spania), mons. Anders Arborelius, episcop de Stockholm (Suedia), mons. Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, episcop titular de Acque nuove di Proconsolare, vicar apostolic de Paksé (Laos), și mons. Gregorio Rosa Chávez, episcop titular de Mulli, auxiliar al arhidiecezei de San Salvador (El Salvador). Să-i încredințăm pe noii cardinali ocrotirii Sfinților Petru și Paul pentru ca, prin mijlocirea Principelui Apostolilor, să fie slujitori autentici ai comuniunii bisericești și, prin cea a Apostolului neamurilor, să fie vestitori plini de bucurie ai Evangheliei în lumea întreagă, iar prin mărturia și sfatul lor, să mă sprijine cu mai mare intensitate în slujirea mea de Episcop al Romei, păstor universal al Bisericii».

Ceremonia liturgică a consistoriului începe miercuri la ora 16.00 cu procesiunea solemnă a papei și a noilor cardinali în timp ce adunarea liturgică și Corul Capelei Sixtine intonează imnul ”Tu es Petrus”. După salutul inițial, primul dintre cardinali, mons. Jean Zerbo, adresează Sfântului Părinte un cuvânt de mulțumire. Urmează rugăciunea slujbei, după care un lector proclamă lectura biblică, iar papa Francisc prezintă o scurtă alocuțiune. Ceremonia începe după ora închiderii ediției noastre de miercuri, drept care vom reveni asupra alocuțiunii în emisiunea următoare.

Formula de creare a noilor cardinali
După alocuțiune, Succesorul Sfântului Apostol Petru pronunță formula de creare a noilor cardinali, enumerând numele acestora și anunțând pentru fiecare în parte ordinul prezbiteral sau diaconal. Preluăm și noi formula solemnă care cuprinde natura și misiunea cardinalilor în viața și lucrarea Bisericii:

«Fraților preaiubiți, ne pregătim să săvârșim o lucrare plăcută și importantă a sfintei noastre slujiri. Aceasta privește mai întâi de toate Biserica Romei, dar este importantă și pentru întreaga comunitate bisericească: îi vom chema să facă parte din Colegiul cardinalilor pe unii frați ai noștri ca să fie uniți cu Scaunul lui Petru printr-o legătură mai strânsă, să devină membri ai clerului Romei și să conlucreze cu mai mare ardoare la slujirea noastră apostolică. Primind purpura sacră, ei vor trebui să fie mărturisitori neînfricați ai lui Cristos și ai Evangheliei sale în Cetatea Romei și în cele mai îndepărtate ținuturi. De aceea, cu autoritatea lui Dumnezeu atotputernicul, a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și a Noastră, îi creăm și îi proclamăm solemn cardinali ai Sfintei Romane Biserici pe acești frați ai noștri…».

Jurământul de fidelitate
Noii cardinalii se ridică în picioare și recită Crezul prin care își mărturisesc public credința. Mai puțin cunoscut, datorită faptului că este recitat numai în astfel de împrejurări, este jurământul de fidelitate și ascultare pe care noii cardinali îl fac față de papa și de succesorii săi:

«Eu, N.N., cardinal al Sfintei Romane Biserici, făgăduiesc și jur să rămân, de acum și în toată viața, credincios lui Cristos și Evangheliei sale, ascultător mereu de Sfânta și Apostolica Biserică Romană, de Fericitul [apostol] Petru în persoana Suveranului Pontif Francisc și a succesorilor săi aleși după normele canonice; să păstrez întotdeauna, prin cuvânt și faptă, comuniunea cu Biserica catolică; să nu dezvălui nimănui ceea ce mi se va încredința spre păstrare și a cărei destăinuire ar putea aduce pagubă sau necinste Sfintei Biserici; să îndeplinesc cu mare silință și credincioșie îndatoririle la care, după normele dreptului, voi fi chemat în slujirea mea adusă Bisericii. Așa să mă ajute atotputernicul Dumnezeu!».

În fine, ceremonia se încheie cu ritul punerii cunoscutei berete roșii pe capul noului cardinal, înmânarea inelului și încredințarea unei biserici din Roma, semn al încadrării cardinalilor în clerul roman. Fiecăruia în parte, Sfântul Părinte îi spune: ”Pax Domini sit sempre tecum” – ”Pacea Domnului să fie pururi cu tine!”. După ce toți cardinalii au primit bereta roșie, inelul și numele bisericii, Sfântul Părinte intonează rugăciunea ”Tatăl Nostru”, urmată de rugăciunea finală și Binecuvântarea Apostolică.

După cum s-a spus, joi, 29 iunie 2017, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, papa Francisc prezidează la ora 9.30 în bazilica San Pietro o Sfântă Liturghie solemnă cu noii cardinali și cu noii arhiepiscopi mitropoliți care vor primi pallium-ul comuniunii ecleziale cu Scaunul Apostolic al Romei. Potrivit tradiției, la celebrarea euharistică din 29 iunie asistă, ca semn al apropierii și al dorinței de unitate între Biserici, și o delegație a Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol. La ora 12.00, de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, papa Francisc recită rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu romanii și pelerinii prezenți în Piața Sfântul Petru.

Actualizare: 29 iunie 2017
Redăm mai departe, în traducerea noastră de lucru, ample pasaje din alocuțiunea Sfântului Părinte:

 

«"Isus mergea înaintea lor". Aceasta este imaginea care vine la noi din Evanghelia pe care am ascultat-o (Mc 10,32-45), care a fost și fundalul gestului pe care-l săvârşim: un consistoriu pentru crearea a câtorva noi cardinali.

Isus merge cu hotărâre spre Ierusalim. Ştie bine ce-l aşteaptă şi a vorbit de mai multe ori discipolilor săi despre aceasta. Însă între inima lui Isus şi inimile discipolilor există o distanţă pe care numai Duhul Sfânt va putea să o acopere. Isus ştie aceasta, de aceea, este răbdător cu ei, le vorbeşte cu francheţe şi mai ales îi precede, merge înaintea lor.

De-a lungul drumului, discipolii înşişi sunt distraşi de interese incoerente cu "direcţia" lui Isus, cu voinţa sa care este una cu voinţa Tatălui. De exemplu, după cum am auzit, cei doi fraţi Iacob şi Ioan se gândesc cât de frumos ar fi să şadă la dreapta şi la stânga regelui lui Israel (cf. v. 37). Ei nu văd realitatea! Cred că o văd şi nu văd, cred că o ştiu şi nu ştiu, cred că înţeleg mai bine decât alţii şi nu înţeleg...

În schimb, realitatea este cu totul alta, este aceea de care Isus ţine cont şi care conduce paşii săi. Realitatea este crucea, este păcatul lumii pe care El a venit să-l ia asupra sa şi să-l dezrădăcineze din pământul bărbaţilor şi femeilor. Realitatea înseamnă cei nevinovaţi care suferă şi mor din cauza războaielor şi a terorismului; sclaviile care nu încetează să nege demnitatea chiar în epoca drepturilor omului; realitatea este aceea din lagărele de refugiaţi, care uneori se asemănă mai mult cu un iad decât cu un purgator; realitatea este aruncarea sistematică a tot ceea ce nu mai este de folos, inclusiv persoanele.

Iată ce vede Isus în timp ce merge spre Ierusalim. În timpul vieţii sale publice, El a manifestat blândețea Tatălui, vindecându-i pe toţi cei care erau sub puterea celui rău (cf. Fap 10,38). Acum ştie că a venit momentul de a merge până la capăt, de a smulge rădăcina răului şi, pentru aceasta, merge cu hotărâre spre cruce.

Şi noi, fraţi şi surori, mergem alături de Isus pe acest drum. Mă adresez în mod special vouă, preaiubiţilor noi cardinali. Isus "merge înaintea voastră" şi vă cere să-l urmaţi cu hotărâre pe calea sa. Vă cheamă să vedeți realitatea, să nu vă lăsaţi distraşi de alte interese, de alte perspective. El nu v-a chemat să deveniţi "principi" în Biserică, să "stați la dreapta sau la stânga sa". Vă cheamă să slujiţi asemenea Lui şi împreună cu El. Să-l slujiţi pe Tatăl şi pe fraţi. Vă cheamă să înfruntaţi cu aceeași atitudine a sa păcatul lumii şi urmările acestuia din omenirea de astăzi. Urmându-l pe El, şi voi mergeţi înaintea poporului sfânt al lui Dumnezeu, ţinând privirea îndreptată spre Crucea şi spre Învierea Domnului.

Aşadar, prin mijlocirea Fecioarei Mame, să-l invocăm cu credinţă pe Duhul Sfânt, pentru ca să acopere orice distanţă între inimile noastre şi inima lui Cristos, şi toată viaţa noastră să devină slujire adusă lui Dumnezeu şi fraţilor».

(rv – A. Dancă)

Vizualizări: 39

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor